5 lahodných receptov na dhal so šošovkou presne ako v Indii! Vyskúšate ho s nami?

S týmito receptami na indický dhal sa prenesiete rovno do Indie!

Lahodné kombinácie korenia z Ďalekého východu vás nenechajú pokojnými.

Zároveň je tento pokrm pravou bielkovinovou bombou, čo je zásadné pre kvalitný rast svalov!

Skúsite ho s nami?

Indický dhal z červenej šošovky

Tento indický pokrm je pripravený prakticky za 30 minút, až tak je ľahký na prípravu. Jednoducho taký „one pot“ recept, ktorý chutí priam fantasticky! Pripravte pre svoju rodinu pravú indickú hostinu!

Čo budeme potrebovať

  1. Lyžica olivového oleja
  2. Veľkú cibuľu (nakrájanú nadrobno)
  3. 5 strúčikov cesnaku
  4. 20 g čerstvého zázvoru (ošúpaného a nakrájaného)
  5. Polievková lyžica indického korenia (Garam Masala)
  6. Lyžička kurkumy
  7. ½ lyžičky chilli
  8. 270 g červené šošovky (nevarené)
  9. 400 g konzervovaných paradajok
  10. 380 g kokosového mlieka
  11. 700 ml zeleninového vývaru
  12. Lyžička soli
  13. Šťava z ½ citróna
  14. 90 g baby špenátu
  15. 750 g varenej ryže

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si na strednú teplotu orestujeme nakrájanú cibuľu na olivovom oleji
  2. Potom pridáme cesnak a zázvor
  3. Restujeme zhruba 5-8 minút
  4. Do hrnca prisypeme indické korenie, kurkumu a chilli
  5. Zmes spoločne miešame, kým sa nerozvonia
  6. Do hrnca pridáme šošovku, paradajky vrátane šťavy, kokosové mlieko a vývar
  7. Všetko spoločne dobre premiešame a zvýšime teplotu
  8. Zmes privedieme do varu a takto varíme asi 15 mínu, kým šošovka nebude mäkká
  9. Do hrnca vytlačíme ½ citróna a pridáme špenát
  10. Podľa chuti dosolíme
  11. Servírujeme s uvarenou ryžou

Pokiaľ nemôžete použiť kokosové mlieko, použite miesto neho smotanu z kešu orieškov. Recept na indický dhal bude fungovať aj s nesladeným mandľovým/sójovým/ovseným mliekom.

Pravý indický pokrm zo šošovky a koriandrom.
Zdroj: happyskinkitchen.com

Vegánsky šošovkový dhal

Tento lákavo krémový pokrm je tým najlepším nápadom na výborný sobotný obed. Vôňa, ktorá sa bude lianuť celým vaším domovom, naláka všetkých stravníkov k stolu ešte skôr ako skončíte s varením.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. Cibuľu (nakrájanú na kocky)
  3. Lyžicu strúhaného zázvoru
  4. Lyžičku chilli
  5. 2 Kríkové paradajky (nakrájané nadrobno)
  6. Hrsť koriandra
  7. 2 lyžice karí
  8. Lyžička horčičného semienka
  9. 2 lyžičky rasce
  10. Lyžička mletej škorice
  11. Lyžička škorice
  12. 2 strúčiky cesnaku
  13. 700 ml zeleninového vývaru
  14. 250 ml kokosového mlieka
  15. 180 g červené šošovky
  16. Šťava z 1 citróna
  17. Štipka soli a korenia

Postup

  1. Na strednú teplotu si rozohrejeme veľký hrniec
  2. Pridáme do neho olivový olej, cibuľu, zázvor, chilli, paradajky a koriander
  3. Osolíme a okoreníme
  4. Zmes v hrnci miešame, kým nám cibuľa nezezlátne, čo je asi 5 minút
  5. Pridáme karí a horčičné semienka
  6. Keď začnú semienka praskať, pridáme zvyšok korenia a cesnak
  7. Zmes varíme, kým sa nerozvonia
  8. Pridáme šošovku, vývar a kokosové mlieko
  9. Keď začne zmes v hrnci bublať, znížime teplotu na minimum
  10. Takto necháme zmes prebublávať asi 20 minút, kým šošovka nie je krásne mäkká
  11. Dhal ochutnáme a podľa potreby dochutíme, napríklad soľou a citrónovou šťavou
Indický pokrm robený na vegánsky spôsob s tofu.
Zdroj: myhappymorning.fr

Pálivý dhal s jalapenom

Ak radi šteklíte svoje chuťové poháriky niečím štipľavým, tak sa rovno vrhnite na tento recept na šošovkový dhal a za menej ako 30 minút si tento pokrm plný exotických kombinácií vychutnajte!

Postup

  1. 200 g červené šošovky
  2. 2 lyžice zázvoru
  3. Lyžička horčičného semienka
  4. 50 g čerstvého koriandra
  5. 4 kríkové paradajky (nakrájané)
  6. 3 cibuľa (nakrájané)
  7. 3 papričky jalapenos
  8. Lyžica mletej rasce
  9. 6 strúčikov cesnaku
  10. 2 lyžice olivového oleja
  11. 250 ml vody
  12. Štipka soli
  13. 300 g uvarenej jazmínovej ryže

Postup

  1. Šošovku si cez noc namočíme
  2. Druhý deň jej uvaríme v osolenej vode alebo v tlakovom hrnci
  3. Varíme jej, kým nie je krásne mäkká na skus
  4. Na panvici si potom zohrejeme olej a pridáme horčičné semienka
  5. Keď semienka začnú praskať, tak pridáme cibuľu, zázvor, jalapenos a cesnak
  6. Vyprážame, kým cibuľa s cesnakom nebudú mať zlatý nádych
  7. Potom pridáme nasekaný koriander, rascu a paradajky
  8. Všetko dobre premiešame a varíme, kým nám paradajky nezmäknú
  9. Pridáme vodu a varíme ďalších 6 minút
  10. Do zmesi pridáme uvarenú šošovku a premiešame
  11. Dosolíme podľa chuti a zložíme z platne
  12. Dhal podávame ešte teplý s uvarenou jazmínovou ryžou
Štipľavý pokrm zo šošovky s chilli, jalapenos a cesnakom.
Zdroj: binjalsvegkitchen.com

Šošovkový dhal s karí

Jednoduché indické karí temperované kvalitným korením a bylinkami je veľmi obľúbeným pokrmom v Indii, kde sa podáva s ryžou alebo naan chlebom.

Čo budeme potrebovať

Na šošovku

  1. 200 g červené šošovky
  2. Lyžička kurkumy
  3. 450 ml vody

Na základ

  1. Lyžička ghí
  2. Lyžička mletej rasce
  3. 2 lyžičky celej rasce
  4. 2 kríkové paradajky (nakrájané)
  5. ½ cibuľa (najemno nakrájaná)
  6. 2 zelené chilli papričky (nasekané)
  7. Štipka sušeného koriandra
  8. Lyžička soli
  9. Hrsť čerstvého koriandra (nasekaný)

Na temperovanie

  1. 2 lyžičky ghí
  2. Lyžička horčičných semienok
  3. Lyžička rasce
  4. 2 lyžičky chilli
  5. ½ lyžičky červenej papriky

Postup

  1. Šošovku si dôkladne prepláchneme a namočíme na 15 minút do vody
  2. Potom ju scedíme a dáme do hrnca s vodou
  3. Pridáme kurkumu a privedieme do varu
  4. Takto varíme 2-3 minúty, potom teplotu stiahneme a na strednú teplotu varíme ďalších 30 minút
  5. Šošovka musí byť mäkká na skus, pokiaľ nie je, varte ďalších 5 minút
  6. Finálna verzia šošovky by mala mať krásne krémovú konzistenciu
  7. Na základ si na panvici rozohrejeme ghí a pridáme semienka rasce
  8. Opekáme a potom pridávame cibuľu spoločne so zeleným chilli
  9. Restujeme, kým sa zmes nerozvonia
  10. Pridáme paradajky, ktoré pokrčíme, aby pustili šťavu
  11. Na panvicu vhodíme drvenú rascu, koriandrové korenie, chilli prášok a soľ
  12. Všetko dobre premiešame ak základu pridáme uvarenú šošovku
  13. Prikryjeme a dhal necháme 5 minút variť
  14. Ak sa nám zdá konzistencia veľmi hustá pridáme trochu vody
  15. Do novej panvice pridáme ghí
  16. To necháme rozpustiť a pridáme horčičné semienka a celú rascu
  17. Semienka opražíme, pridáme chilli a papriku
  18. Touto pálivou zmesou prelejeme pred servírovaním dhal a dozdobíme nasekaným koriandrom
Indický krémový a dochutený pokrm s karí a indickým korením.
Zdroj: playfulcooking.com

Indický dhal s kokosovým mliekom

Indický pokrm ovoňaný kokosovým mliekom, ktoré ho urobí ešte viac krémovým a chutnejším. Nebojte sa tejto lahodnej kombinácie, naozaj to za tú chuť stojí.

Čo budeme potrebovať

  • Lyžica kokosového oleja
  • 600 g cibule (nakrájané na kocky)
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  • Lyžica čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
  • Lyžička kurkumy
  • ½ lyžičky koriandra
  • ½ lyžičky korenia
  • lyžička soli
  • ½ lyžičky červenej papriky
  • 380 g červené šošovky (nevarené)
  • Plechovka kokosového mlieka
  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru
  • Hrsť čerstvého koriandra
  • 400 g varenej jazmínovej ryže

Postup

  • Panvicu si na strednú teplotu rozohrejeme na sporáku, pridáme kokosový olej
  • Keď sa olej roztaví pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor
  • Miešame, kým ingrediencie nezmäknú
  • Potom pridávame korenie, kokosové mlieko, šošovku a vývar
  • Zvýšime teplotu, aby sa zmes začala mierne variť
  • Keď zmes začne ľahko prebublávať, tak ju necháme po dobu 25-30 minút odkryté variť.
  • Varíme tak dlho, kým šošovka nezmäkne a dhal nezhustne
  • Potom dávame dole z platne
  • Dhal podávame s čerstvým koriandrom, ryžou alebo samotný
Krémový indický pokrm s kokosovým mliekom a chlebom.
Zdroj: thenourishednaturally.co.uk

Dhal s kuracím mäsom a šošovkou

Lahodné jedlo s červenou šošovkou, kokosovým mliekom, jednoduchým korením a šťavnatým kuracím mäsom sa tento pokrm stáva priam proteínovou bombou!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g kuracích stehien (bez kože)
  • Lyžička olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • Lyžica čerstvého zázvoru (nastrúhaného)
  • Chilli paprička (nakrájaná)
  • ½ lyžičky rasce
  • Lyžička horčičných semienok
  • 3 lyžičky kurkumy
  • Lyžička indického korenia (Garam Masala)
  • 200 g červené šošovky (nevarené)
  • 400 ml konzervovaných paradajok (nakrájaných)
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Šťava z ½ citróna
  • 2 hrsti baby špenátu
  • Štipka soli a korenia

Postup

  • Kurča osolíme a okoreníme
  • Na panvici si rozohrejeme olej a na vysokú teplotu kura začneme opekať
  • Kurča opekáme z každej strany 5 minút do zhnednutia
  • Keď je kurča hotové, dáme ho bokom
  • Potom si vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a pridáme cibuľu
  • Cibuľu vyprážame do mäkka a dozlatista
  • Pridávame cesnak, zázvor a chilli, za stáleho miešania varíme
  • Potom k zmesi pridávame rascu, kurkumu, koriander, horčičné semienka a garam masalu
  • Chvíľu povaríme a potom pridávame kura
  • Do zmesi pridáme šošovku, paradajky vrátane šťavy, kokosové mlieko a vývar
  • Premiešame a necháme na nízku teplotu 15-20 minút variť
  • Šošovka musí byť mäkká a zároveň sa zmes musí zredukovať a zhustnúť.
  • Dhal ochutnáme a podľa našich preferencií osolíme a okoreníme
  • Nakoniec vmiešame šťavu z citróna a baby špenát

Podávajte teplé s ryžou, chlebom naan alebo s papadum. Recepty sme si pre vás pripravili nižšie.

Lahodný šošovkový pokrm s bylinkami a indickým chlebom.
Zdroj: thenourishednaturally.co.uk

Ako pripraviť chlieb naan

Čo budeme potrebovať

  • 4 g sypkého droždia
  • 125 ml teplej vody
  • 15 cukru kryštál
  • 30 g plnotučného mlieka
  • Vajcia (rozšľahané)
  • Lyžička soli
  • 270 g hladkej múky
  • 2 lyžice ghí
  • 30 g masla
  • Strúčik cesnaku
  • Hrsť koriandra

Postup

  • Najprv si vytvoríme kvások
  • Zmiešame droždie, teplú vodu a cukor, to všetko zmiešame v miske, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kvások vzísť
  • Medzitým si ušľaháme mlieko s vajcom
  • Múku si preosejeme do väčšej misy a pridáme soľ
  • Do múky pridáme kvások a cesto zapracujeme a vytvoríme guľu
  • Misu zakryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu kysnúť
  • Nakysnuté cesto na pomúčenej ploche rozdelíme na šesť kusov az nich vytvoríme guličky
  • Ľahko ich pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na 15 minút odpočinúť
  • Potom z každej guličky vyvaľkáme placky
  • Na panvici si zohrejeme veľmi tenkú vrstvu oleja na vysokú teplotu
  • Začneme jednotlivo smažiť naan placky, z každej strany minútu
  • Povrch by mal byť zlatistý a mali by sa tvoriť bublinky
  • Placky otočíme a znova minútu vyprážame
  • Čerstvo upečený naan potrieme rozpusteným maslom a posypeme koriandrom
Pravý indický mäkký chlieb.
Zdroj: biancazapatka.com

Ako pripraviť papadum

Recepty na papadum, sa ako väčšina receptov líšia podľa oblasti a domácnosti, kde sú varené. Najčastejšie sa vyrába z šošovkovej múky; cícerovej múky av nejakých oblastiach aj zo zemiakov.

Čo budeme potrebovať

  • 2 šálky cícerovej múky
  • Olej
  • ¼ šálky vody
  • Lyžička soli
  • Lyžička celej rasce
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (voliteľne)

Postup

  • Rúru si rozohrejeme na najnižšiu možnú teplotu
  • Všetky ingrediencie si vo veľkej mise zmiešame a miesime, kým nevznikne lepivé cesto
  • Cesto vyklopíme na ľahko pomúčenú plochu a miesime, kým nie je hladké
  • Keď je cesto dobre prepracované, tak ho vyvaľkáme
  • Cesto musí byť veľmi tenké, ale pozor, aby sa netrhalo
  • Z cesta si vykrajujeme pomocou vykrajovača kolieska
  • Vykrájané kolieska rozložíme na plech, vložíme do rúry, aby uschli
  • Na panvici si zohrejeme olej na stredne vysokú teplotu
  • Keď je olej rozohriaty, začneme doň opatrne vkladať vysušené kolieska papaduma
  • Cesto sa začne nafukovať a bude vyzerať ako pľuzgier
  • Buďte pripravení cesto otočiť na druhú stranu a po ďalších 30-45 sekundách zložiť z oleja
  • Papadumy naukladáme na tanier vyložený papierovou utierkou, aby odkvapkali od prebytočného oleja
Originálne indické papadumy ako skvelá príloha.
Zdroj: sandhyahariharan.co.uk

Stále si nie ste istí prečo tento recept vyskúšať? Dôvod vám môže dať argument, že indické jedlo je lahodné vďaka kombinácii korenia, ktoré sa na prípravu pokrmov používa a potom najmä čerstvé korenie. Pokiaľ stále o svojom rozhodnutí pochybujete vyskúšajte iný recept s touto super zdravou strukovinou a vyskúšajte napríklad šošovkové recepty na najrôznejšie spôsoby.


Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.