Veľmi populárny pokrm, ktorý sa pripravuje na mnoho spôsobov.
Neviete, ako originálne už ho uvariť?
Načerpajte novú inšpiráciu z našich receptov na bravčové rizoto!
Všetky sú chutné, ľahké a hotové v priebehu niekoľko málo minút.
Ktorému z nich dáte prednosť?
Rizoto s bravčovým mäsom a zeleninou
Túžite po niečom, čo nielen váš žalúdok, ale aj vaše oči? Uvarte si lahodný ryžový pokrm so zeleninou, ktorý doslova hýri farbami!
Ingrediencie
- 300 g ryže
- 150 g bravčového mäsa
- 1 jarná cibuľka
- 150 g šampiňónov
- 150 g červenej papriky
- 100 g cukety
- 60 g špargle
- 80 g hrášku
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 20 g masla
- 20 g bieleho vína
- 800 g zeleninového vývaru
- soľ, korenie
- parmezán alebo Grada Padano syr na ozdobu
Postup
- V hrnci či panvici na masle osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso a orestujte.
- Prisypte ryžu a niekoľko minút nechajte tiež restovať.
- Zalejte zeleninovým vývarom a bielym vínom, priveďte do varu a pridajte nakrájanú zeleninu a šampiňóny.
- Priklopte pokrievkou a za občasného miešania duste približne 20 minút, až bude mäso, ryža aj zelenina mäkká.
- Osoľte, okoreňte a všetko dôkladne premiešajte.
- Podávajte posypané strúhaným parmezánom či syrom Grada Padano.
Rizoto možno samozrejme pripraviť aj v bezmäsitej podobe, pozrite sa na naše recepty na vegetariánske rizoto v siedmich rôznych variantoch.
Srbské rizoto
Rizoto po srbsku pozná väčšina z nás zo školskej jedálne. Ide o počeštený názov pre tradičný balkánsky džuveč. Od ostatných typov rizota sa líši najmä použitím červených paprík, paradajok a pretlaku, ktoré mu dodajú jeho charakteristické sfarbenie. V tradičnom džuveči je tiež v porovnaní so zeleninou a mäsom menšie množstvo ryže.
Ingrediencie
- 300 g ryže
- 300 g bravčového mäsa
- 2-3 PL paradajkového pyré
- 2-3 PL sekaných sterilizovaných paradajok
- 80 g sterilizovaného hrášku
- 1 červená paprika
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 600 ml vývaru
- olivový olej
- sladká paprika
- soľ, korenie
- strúhaný syr a čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup
- Na oleji zľahka orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso, osoľte, okoreňte a niekoľko minút restujte.
- Následne pridajte nakrájanú červenú papriku, cesnak, paradajkový pretlak a sladkú papriku.
- Dôkladne premiešajte a nechajte niekoľko minút dusiť.
- K zmesi prisypte ryžu, sterilizovaný hrášok, sekané sterilizované paradajky a všetko zalejte vývarom.
- Hrniec priklopte pokrievkou a duste až do doby, kedy je ryža mäkká.
- Vývar by sa nemal úplne vyvariť, ak je treba, prilejte počas dusenia vývar ešte raz tak, aby malo rizoto správnu konzistenciu.
- Dosoľte podľa potreby a servírujte posypané strúhaným syrom či nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Objavte podobné tipy
Bravčové rizoto pečené v rúre
Ak chcete vyskúšať netradičný spôsob prípravy, zapečte ryžu v rúre. Mäso ako také je možné tiež nahradiť konzervou či klobásou.
Ingrediencie
- 300 g ryže
- 400 g bravčovej konzervy alebo klobásy
- 2 póry
- 1 cibuľa
- 4 šálky vývaru
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 40 g masla
- strúhaný parmezán
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru s ventilátorom na 180 °C.
- Medzitým si v hrnci na masle zľahka orestujte mäso z bravčovej konzervy alebo klobásu.
- Následne mäso z panvice odstráňte a orestujte nakrájanú cibuľu a pór, osoľte a okoreňte.
- Prisypte ryžu, prilejte vývar, pridajte bravčové mäso a dôkladne premiešajte.
- Vložte pokrievkou priklopený hrniec do predhriatej rúry na približne 15-20 minút, než ryža zmäkne a vývar sa vyvarí.
- Pridajte hrášok, parmezán a nechajte v rúre niekoľko minút odpočinúť, kým sa hrášok ohreje.
- Servírujte posypané parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Rizoto pečené v rúre môžete pripraviť nielen v hrnci, ale aj v panvici, niektoré je možné totiž vložiť aj do rúry. Zistite ktoré prostredníctvom nášho veľkého testu panvíc .
Rizoto z bravčového mäsa s hráškom
Viete, že hrášok obsahuje veľké množstvo fosforu a draslíka? Používať ho môžete mrazený, čerstvý aj sterilizovaný.
Ingrediencie
- 400 g ryže
- 200 g bravčového mäsa
- 5 šálok vývaru
- 70 g mrazeného hrášku
- 5 PL olivového oleja
- 1 šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g strúhaného parmezánu
- šťava z jedného citróna
- citrónová kôra
- soľ, korenie
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Do hlbšej panvice s olivovým olejom pridajte nadrobno nakrájanú šalotku.
- Restujte dozlatista, potom pridajte prelisovaný cesnak a na kúsky nakrájané bravčové mäso.
- Niekoľko minút za stáleho miešania restujte.
- Pridajte ryžu, časť citrónovej kôry, soľ, korenie a miešajte po dobu približne 2 minút.
- Prilejte k zmesi vývar a varte do doby, kým je ryža aj mäso mäkké a vývar takmer úplne nevymizne.
- Následne vmiešajte časť nastrúhaného parmezánu, hrášok a citrónovú šťavu, povarte ešte niekoľko málo minút.
- Podávajte ozdobené citrónovou kôrou, parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Aká ryža je na prípravu rizota najvhodnejšia?
Všeobecne môžeme povedať, že na rizoto sa dá viac-menej použiť takmer akýkoľvek druh ryže, alebo aspoň v Čechách to často robíme. Existujú ale špeciálne druhy ryže, ktoré sú určené priamo na prípravu rizota. Oceníte ich najmä v prípade, že dávate prednosť krémovejšiu konzistenciu tohto pokrmu.
- V Taliansku sa tradičné rizoto pripravuje najmä z ryže Arborio, Carnaroli či Vialone Nano.
- Tieto druhy sú charakteristické kratším a guľatejším tvarom zŕn, ktoré sa podobajú perličkám. Pri varení vstrebávajú viac vody a zároveň uvoľňujú škrob, ktorý hustne a vytvára typickú krémovú podobu talianskeho risotta.
- Nepoužívajte na prípravu rizota ryžu jazmínovú ani basmati.
- Ryžu vopred nepreplachujte, vyplavili by ste z nej zbytočne škrob, naopak sa oplatí ryžu zľahka opražiť na oleji.
- Používajte vývar, nie vodu.
Ryža patrí medzi veľmi dobre stráviteľné potraviny, ktoré môžu bez obáv konzumovať aj starší ľudia, deti či ľudia s rôznymi typmi diét. Navyše neobsahuje lepok, vhodná je tak aj pre osoby s celiakiou. Je bohatá najmä na sacharidy a vlákninu, pokiaľ ju ale s našimi receptami doplníte o bravčové mäso a zeleninu, získate razom nutrične vyvážený pokrm s množstvom bielkovín, vitamínov i minerálnych látok.