Dlhé a chrumkavé bagety sa stali bežnou súčasťou sortimentu pečiva a všetci ich poznajú predovšetkým obkladané ako sendviče.
Ale občas sa objavuje, najmä v amerických filmoch a románoch, pečivo s názvom bagel.
Vyskúšajte naše luxusné recepty na obložené bagely 5x inak!
A ako bonus pre vás máme tip, ako si pripraviť toto pečivo sami doma.
Užite si to!
Bagel s údeným lososom
Chrumkavý sezamový bagel doplnený údeným lososom a sviežou nátierkou s kôprom a sušenými paradajkami je úplná delikatesa!
INGREDIENCIA
- 120 g čerstvého smotanového syra typu Lučina
- 1–2 lyžice hustého bieleho jogurtu
- 1–2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1–2 lyžičky nasekaného kôpru + celé vetvičky na ozdobenie soľ
- 1–2 lyžičky pažítky, nasekané
- 2 bagely sypané sezamom
- 200 g plátkov údeného lososa
- 80 g sušených paradajok, nasekané
POSTUP
- Syr premiešame s bielym jogurtom, kôprom a pažítkou.
- Podľa chuti osolíme a ochutíme citrónovou šťavou.
- Bagel pozdĺžne rozrežeme a opečieme (v sendvičovači, na panvici alebo v rúre pod grilom).
- Spodný diel bagelu vždy potrieme nátierkou, naň kladieme nakrájané sušené paradajky, prikryjeme plátkami údeného lososa a ozdobíme kôprom.

Máme pre vás tiež 6 skvelých receptov na domáce bagetky . Pochutnáte si!
Bagel s parmskou šunkou
Tento pokrm skvele poslúži aj ako chutná desiata pre deti do školy. Kombináciu parmskej šunky, lúčiny a paradajok má rád snáď každý!
INGREDIENCIA
- 2 bagely
- 100 g syra lučina
- čerstvé bylinky
- 100 g parmskej šunky
- 2 paradajky, nakrájané na plátky
- valeriánka na ozdobu
POSTUP
- Lučinu zmiešame s bylinkami.
- Bagel pozdĺžne rozrežeme.
- Spodný diel bagelu vždy potrieme lučinou s bylinkami, prikryjeme paradajkami, plátkami parmskej šunky a ozdobíme poľníčkom.

Bagel sladko s čučoriedkami a mascarpone
Bagel si môžete ozdobiť aj sladkými ingredienciami a pripraviť tak nielen svojim deťom luxusné raňajky! Inšpirujte sa týmto receptom so sladkými čučoriedkami, mascarpone a domácim citrónovým krémom.
INGREDIENCIA
- 1 bagel, nakrájaný na polovicu
- malá hrsť čučoriedok
- 1 lyžička krupicového alebo kryštálového cukru
- 1 lyžička vody
- 2 lyžice mascarpone
- 1 a ½ lyžice citrónového krému
Na citrónový krém:
- 200 g kryštálového cukru
- 2 lyžice citrónovej kôry
- 6 žĺtkov
- 100 ml citrónovej šťavy
- ½ šálky masla, studeného
POSTUP
- Pripravíme si citrónový krém.
- Oddelíme žĺtky od bielkov.
- Citróny olúpeme.
- Odšťavíme citróny tak, aby sme z nich získali asi pol šálky šťavy, a nezabudneme precediť semienka.
- Žĺtky dáme do hrnca a zľahka prešľaháme drôtenou metličkou.
- Do hrnca pridáme aj cukor a spolu so žĺtkami ho vyšľaháme do svetlej hmoty.
- Postupne vmiešame citrónovú šťavu.
- Zahrejeme na miernom plameni a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne, nezačne bublať a neobalí zadnú stranu varešky.
- Odstránime hrniec z ohňa, potom pridáme studené maslo nakrájané na kocky a miešame, kým sa nerozpustí.
- Finálnu zmes môžeme ešte precediť.
- Necháme vychladnúť a schováme do chladničky.
- Opečieme si bagel dozlatista.
- Medzitým vložíme čučoriedky do malého hrnca spolu s cukrom a vodou.
- Dáme na stredný plameň a prehrievame, pokiaľ sa cukor nerozpustí (to by malo trvať asi minútu alebo dve).
- Vypneme plameň.
- Vezmeme si opečený bagel a obe jeho polovice ešte rozkrojíme na polovicu.
- Obe spodné časti potrieme mascarpone.
- Na mascarpone naložíme citrónový krém a pokvapkáme sladenými čučoriedkami.
- Priklopíme hornými časťami bagelov a môžeme servírovať!

Ak máte domácu pekáreň, cesto na bagel, ktoré uvádzame na konci článku, si pripravte v nej. Bude ešte lepšie. Hľadáte inšpiráciu na výber domácej pekárne? Máme pre vás test najobľúbenejších domácich pekární . Mrknite sa!
Objavte podobné tipy
Bagel s volským okom a slaninkou
Vynikajúci raňajkový bagel, ktorý vám dopraje energiu až do obeda, pretože je neuveriteľne výdatný! Obľúbená kombinácia slaniny a vajec je doplnená luxusnou domácou paradajkovou a holandskou omáčkou. To jednoducho musíte vyskúšať!
INGREDIENCIA
- 8 plátkov slaniny
- 4 bagely
- 4 vajcia
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 lyžice domácej paradajkovej omáčky
- 1/3 šálky domácej holandskej omáčky
- 1 lyžica pažítky, nasekané nadrobno
- 1 štipka morskej soli
- 1 štipka mletého korenia
Na domácu paradajkovú omáčku (nevyužijete všetko):
- 1 kg zrelých paradajok, nakrájaných na kocky
- 2 nakrájané červené cibule
- 150 ml extra panenského olivového oleja
- 2 strúhané strúčiky cesnaku
- 3 lyžice malých kaparov
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica balzamikového octu
Na domácu holandskú omáčku (nevyužijete všetko):
- 3 žĺtky
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy alebo viac podľa chuti
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1/4 lyžičky soli
- štipka kajenského korenia
- 1/2 šálky masla alebo ghí, alebo viac pre redšiu konzistenciu, rozpusteného a horúceho
POSTUP
- Pripravíme si paradajkovú omáčku.
- V mixéri zmiešame 1 kg na kocky nakrájaných paradajok, 2 nakrájané červené cibule, 150 ml extra panenského olivového oleja a 2 lyžičky morskej soli.
- Vyklopíme na plech na pečenie a vložíme do rúry nastavenej na funkciu gril na 5–10 minút alebo do spálenia.
- Vrátime späť do misy, vmiešame 2 nastrúhané strúčiky cesnaku a 3 lyžice malých kaparov a necháme 10 minút vychladnúť.
- Vmiešame 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate a 1 lyžicu balzamikového octu.
- Dáme bokom.
- Pripravíme si holandskú omáčku.
- Maslo zakryjeme a rozpustíme v mikrovlnnej rúre (môžeme ho rozpustiť aj na sporáku).
- Pridáme vaječené žĺtky, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a kajenské korenie do výkonného mixéra a mixujeme 5 sekúnd, kým sa všetko nespojí.
- S mixérom bežiacim na stredný výkon pomaly do zmesi prilievame horúce maslo.
- Nalejeme do misky a pokračujeme v príprave bagela.
- Slaninu dáme na gril a ugrilujeme ju z oboch strán do zlatista.
- Vo veľkej nepriľnavej panvici na strednom plameni rozohrejeme olivový olej.
- Vajcia vyprážame, kým bielky nestuhnú a žĺtky sa neuvaria podľa vašej chuti.
- Bagely rozkrojíme napoly a opečieme do zlatista.
- Na dno každého opečeného bagela natrieme lyžicou paradajkovú omáčku.
- Navrch dáme slaninu, volské oko, holandskú omáčkou a pažítku.
- Dochutíme soľou a korením.

Volské oko alebo sadené vajcia, to pochúťka od pohľadu. Ako na to, aby vajcia tvorilo biely krúžok s výrazným žltým stredom, aby bol bielok takmer tuhý, ale žĺtok polotekutý?
Všetko o volskom oku sa dozviete v našom článku !
Bagel s kuracím mäsom
Takto pripravený bagel so sebou môžeme pripraviť aj na menší výlet alebo piknik, iste bude všetkým zúčastneným chutiť.
INGREDIENCIA
- 2 šálky nakrájaných kuracích pŕs
- 6 plátkov nakrájanej predpečenej anglickej slaniny
- 1/4 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
- 2 lyžice jemne nasekané jarné cibuľky
- 1 lyžička sekanej bazalky
- 1/4 lyžičky rozotreného cesnaku
- 1/4 šálky majonézy
- 4 bagely
POSTUP
- Kuracie mäso osolíme, okoreníme a orestujeme na panvici, necháme vychladnúť.
- V mise zmiešame všetky suroviny dohromady s kuracím mäsom a vytvoríme šalát.
- Bagel prekrojíme a na spodnú časť kladieme kôpku pripraveného šalátu.
- Ozdobíme plátkom uhorky, priklopíme a podávame.

Ako si upiecť domáci bagel
Tento recept si pripravte už večer pred plánovaným podávaním, pretože cesto vyžaduje odpočinok cez noc a ráno hodinu kysnutia.
INGREDIENCIA
Na cesto:
- 1 lyžica javorového sirupu
- 7 g sušeného droždia
- 1 a ¼ šálky teplej vody
- 540 g pekárske múky
- 2 lyžičky morskej soli
Na vodu na pošírovanie:
- 1½ lyžičky javorového sirupu
- 2 lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
Na povrch:
- 1 bielok plus 1 lyžica vody
- domáca koreniaca zmes na bagely (na posypanie)
Na koreniacu zmes na bagel (nepoužijete všetko):
- 4 lyžičky bielych sezamových semienok
- 2 čajové lyžičky čiernych sezamových semienok alebo ďalších bielych sezamových semienok
- 2 lyžičky maku
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžičky sušenej cibule
- 1 lyžička morskej soli
POSTUP
- Zmiešame ingrediencie na korenie.
- V miske zmiešame javorový sirup, droždie a vodu a necháme kysnúť 5 minút.
- Do misy mixéra s nástavcom na cesto dáme múku, soľ a droždie.
- Miešame na stredne nízkej rýchlosti 5 až 7 minút.
- Pokiaľ je cesto po 3 minútach suché, pridáme 1 lyžicu vody.
- Cesto prenesieme na pracovnú plochu a miesime 2 až 3 minúty, potom vytvarujeme guľu a vložíme do misy.
- Zakryjeme plastovou fóliou a odložíme na teplé miesto na 60 až 90 minút, kým cesto nevykysne.
- 2 plechy vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom.
- Cesto vyklopíme na nepomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme na 8 dielov, ktoré tvarujeme do gulí.
- Nakvapkáme na pracovnú dosku trochu vody.
- Každú guľu zvinieme do povrazu dlhého asi 20 cm.
- Jednu ruku položíme dlaňou nahor tak, aby boli štyri prsty vycentrované na povraz.
- Preložíme každú stranu cesta cez prsty tak, aby sa konce prekrývali asi o 5 cm.
- Držíme cesto, otočíme ruku a váľame rukou na pracovnej doske, aby sa oba konce spojili.
- Bagely dáme na plech.
- Vršky poprášime múkou.
- Zakryjeme igelitom a necháme cez noc v chlade.
- Druhý deň vyberieme plechy z chladničky a necháme hodinu odležať.
- Predhrejeme rúru na 230 °C.
- Vložíme bagel do misky s vodou, aby sme sa uistili, že pláva.
- Pokiaľ cesto klesne, necháme kysnúť ďalších 30 minút.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu dva litre vody s javorovým sirupom, jedlou sódou a soľou.
- Pridáme bagely a až voda začne vrieť, znížime teplotu.
- Varíme 1 minútu z každej strany.
- Bagely prenesieme na plech a otočíme hladkou stranou nahor.
- Vyšľaháme v malej miske bielok a vodu a potrieme bagely.
- Posypeme korením.
- Pečieme 14 až 18 minút.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!