Tie najlepšie recepty na sekanú pečienku ako od babičky! Akú si zamilujete?

Máte radi mäso?

Jasné, že jo!

Všetci asi vieme, že to najlepšie je voňavá domáca sekaná. Recepty v tomto článku vám ukážu rôzne skvelé varianty.

Poďte ich vyskúšať s nami!

Najlepšia sekaná pečienka z mletého mäsa

Mäso môžeme buď kúpiť už mleté, alebo ho pomlieť pekne doma na mlynčeku ako to robili babičky.

Máte doma podedený mlynček s kľučkou ?

Je to stále neprekonaný pomocník pri príprave sekanej. Skúste ho zamestnať pred nedeľným obedom, mäso bude chutiť oveľa lepšie.

INGREDIENCIA

  • 1 kg mletého mäsa
  • 2 väčšie cibule
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie
  • majorán
  • pol hrnčeka strúhanky

POSTUP

  1. Mäso rozprestrieme na dno nádoby a pridáme pokrájanú cibuľu.
  2. K mäsu a cibuli pridáme rozotrený cesnak.
  3. Potom pridáme jedno vajce a jeden žĺtok; zvyšný bielok si necháme v hrnčeku bokom. Osolíme, okoreníme.
  4. Prisypeme strúhanku . Strúhankou mäso rovnomerne zasypeme a necháme bokom. Medzitým si pripravíme pekáčik a predhrejte rúru na 180 °C.
  5. Mäso a všetky pridané ingrediencie dobre uhnete rukami.
  6. Spojenie všetkých ingrediencií obstará strúhanka a vajíčka.
  7. Z mäsovej zmesi vytvarujte šišku a dáme na plech.
  8. Podlejte asi centimetrom vody a pečte vo vyhriatej rúre zhruba hodinu pri 180 °C.
  9. Servírujeme so zemiakmi a čerstvou zeleninou.
Hotový recepty na domácu sekanú z mletého mäsa.

Sekaná s vajíčkom ako od babičky

INGREDIENCIA

  • 500 g mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 5 žemlí
  • mlieko
  • 2 lyžice masla
  • 2 vajcia a 3 kyslé uhorky na náplň

POSTUP

  1. Nakrájame rožky na kocky a zalejeme mliekom.
  2. Rožky v mlieku pridáme do misy s mäsom, cibuľou a cesnakom.
  3. Zmes riadne spracujeme, pridáme vajcia.
  4. Pokiaľ cesto je riedke, pridáme strúhanku. Pokiaľ cesto nedrží, tak mlieko.
  5. Zo zmesi uhnite bochník a rozprestrieme na papier na pečenie asi do výšky 2,5 cm.
  6. Na mäsovú zmes naukladáme náplň a zdvihnutím strán papiera ju uzavrieme mäsovou zmesou ako do tunela.
  7. Sekanú pečieme v predhriatej rúre pri 210 ºC zakrytú 15 minút, potom ju odkryjeme a podlejeme.
  8. Pečieme ďalších 30 minút.
  9. Servírujeme so zemiakmi a čerstvou zeleninou.
Jednoduchý recept na efektný recept s plnenou sekanou pečením

Na sekanú väčšinou vyberáme mix mletého mäsa bravčového a hovädzieho 1:1.

Hubová sekaná pečienka

INGREDIENCIA

  • 600 g mletého mäsa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vajce
  • 5 žemlí
  • mlieko
  • 2 lyžice masla
  • soľ, korenie, majorán
  • 100 g tvrdého syra
  • 200 g líšok do náplne (môžu byť aj šampiňóny)

POSTUP

  1. Nakrájame rožky na kocky a zalejeme mliekom.
  2. Rožky v mlieku pridáme do misy s mäsom, vajcom a cesnakom.
  3. Zmes riadne spracujeme.
  4. Pokiaľ je cesto riedke, pridáme strúhanku. Pokiaľ cesto nedrží, tak mlieko.
  5. Zo zmesi uhnite bochník a rozprestrieme na papier na pečenie asi do výšky 2,5 cm.
  6. Na mäsovú zmes naukladáme doprostred huby a zdvihnutím strán papiera ju uzavrieme mäsovou zmesou ako do tunela.
  7. Sekanú pečieme v predhriatej rúre pri 210 ºC zakrytú 15 minút, potom ju odkryjeme a podlejeme.
  8. Pečieme ďalších 30 minút.
  9. Servírujeme so zemiakovou kašou.
Recept na sekanú pečienku s hubami je vyskúšaný.

Zeleninová sekaná s mletým mäsom

INGREDIENCIA

  • 1 vajce
  • polovica zeleru
  • 4 lyžice masla
  • majoránka, soľ, korenie
  • 4 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 petržlen
  • 500 g mletého mäsa
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 100 g špenátových listov
  • 3 rožky (včerajšie)

POSTUP

  1. Nakrájame rožky a zalejeme ich mliekom.
  2. Mrkva, petržlen a kúsok zeleru nastrúhame na hrubom strúhadle, nakrájame cibuľku nadrobno.
  3. Nasekáme špenátové listy.
  4. Všetky suroviny dobre zmiešame v mise a vytvoríme šišku.
  5. Poukladáme plátky masla, trošku podlejeme horúcou vodou, pekáč zakryjeme a pečieme asi na 150 ° C asi 2 hodiny.
  6. Ku koncu pečenia môžeme pekáč odkryť a pridať teplotu.
  7. Domácou sekanou so zeleninou podávame krájanú na plátky so zemiakovou kašou alebo zemiakmi a hlávkovým šalátom, prípadne s kyslou uhorkou.
Sekaná pečienka so zeleninou je obľúbený spôsob, ako schvať do pokrmu zeleninu.

Plnená sekaná so syrom

INGREDIENCIA

  • 1 kg mletého mäsa
  • 6 rožkov
  • 200 g goudy alebo iného tvrdého syra podľa chuti
  • 1 cibuľa
  • cesnak
  • soľ, rasca, majorán
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 3 vajcia
  • strúhanka na zahustenie
  • pažítka
  • 1/2 hrnčeka mlieka

POSTUP

  1. Rožky nakrájame na kocky, zalejeme mliekom, scedíme.
  2. Cibuľku nakrájame, cesnak vymiešame, pažítku nasekáme.
  3. Ostatné suroviny zmiešame dohromady a vytvoríme šišku.
  4. Preložíme do pekáča, potrieme žĺtkom povrch mäsa, posypeme rascou a soľou.
  5. Ľahko podlejeme vodou, prikryjeme a pozvoľna pečieme na 150 ° C asi 35 minút (mäso sa zatiahne a nepraskne).
  6. Potom mäso odkryjeme a pečieme na 180 °C.
Hotový recept na sekanú so syrom.

Zdravá bezlepková sekaná pečienka

Pokiaľ máte alergiu na lepok či jednoducho obmedzujete v jedle pečivo, skúste našu sekanú bez rožkov. Prisaháme, že chutí skvele aj tak :).

INGREDIENCIA

  • 500 g mletého mäsa, pol na pol hovädzie a bravčové
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica majoránky
  • 1/2 lyžice čerstvého tymiánu (cca 6 vetvičiek)
  • 1/2 hrsti hladkolistého petržlenu
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžica plnotučnej alebo dijonskej horčice
  • rastlinný olej
  • 1 lyžička octu
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Nakrájame najemno cibuľku a prelisujeme cesnak.
  2. Nasekáme bylinky a pridáme do cibuľovo-cesnakovej zmesi.
  3. Do mäsovej zmesi zapracujeme dve vajcia a zmes byliniek, cesnaku a cibule.
  4. Mäsovú zmes dochutíme soľou a korením, pokvapkáme octom a podľa chuti pridáme horčicu a nakladané korenie.
  5. Zmes poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili a tiež aby sa zo sekanej vyfúkol vzduch.
  6. Vytvarujeme šišku, potrieme ju olejom a vložíme do olejom vymasteného pekáča.
  7. Sekanú pečieme na 180 stupňov asi 60 minút.
Domáce sekaná pečienka bez rožkov
zdroj: thechunkychef.com

Bavorská sekaná

Tu máme recept na domácu sekanú z Bavorska. Od našej slovenskej varianty sa líšia pridaním klobásy. Navyše je obalená v slanine.

INGREDIENCIA:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 zväzky petržlenu
  • 1 lyžica rozpusteného masla
  • 150 g jemnej klobásy
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 vajce
  • korenie
  • muškátový oriešok
  • 100 g plátkov slaniny
  • soľ

POSTUP:

  • Cibuľu si nakrájajte na kocky a osmažte na masle.
  • Mleté mäso zmiešajte s nastrúhanou alebo na kocky nakrájanou klobásou.
  • Pridajte vajcia, soľ, korenie, muškátový oriešok, nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte.
  • Nakoniec primiešajte strúhanku a vytvarujte šišku, ktorú potrite vodou a obaľte v slanine.
  • Sekanú podlejte trochou vody a dajte piecť pri 200 ° C na asi 45 minút.
  • Po 20 minútach ju párkrát do konca pečenia podlejte.
Sekaná pečienka je obľúbená aj v Nemecku.
tablespoon.com

Klasická sekaná

Jednoduchý a overený recept na domácu sekanú z hovädzieho a bravčového mäsa. Ako prílohu môžete zvoliť sladkú kapustu a zemiaky.

INGREDIENCIA:

  • 2 vajcia
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lyžice strúhanky
  • 1 lyžička soli
  • ½ hrsti nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička horčica
  • 1 lyžica oleja

POSTUP:

  • Mäso si zmiešajte s najemno nakrájanou cibuľou a prelisovaným cesnakom.
  • Osoľte, okoreňte, pridajte petržlenovú vňať, vajcia, horčicu a premiešajte.
  • Nakoniec pridajte strúhanku, premiešajte a vytvarujte šišku.
  • Dajte do pekáča a prelejte rozohriatym olejom.
  • Pečte pri 200 °C približne 50 minút.
Recept na sekanú z kvalitného mäsa.
cosmopolitancornbread.com

Domáca mäsiarska sekaná s horčicou

Základom výbornej mäsiarskej sekanej pečienky je kvalitné mäso. To si môžete nechať umlieť pri mäsiari alebo kúpiť a umlieť doma.

INGREDIENCIA:

  • 250 g bravčového (bravčová pliecko s bravčovým bokom)
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička majoránky
  • ½ lyžičky drvenej rasce
  • štipka muškátového orieška
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • horčica

POSTUP:

  • Všetky ingrediencie premiešajte, urobte šišku a nechajte odležať v chlade (sekanú si pripravte napríklad večer a upečte ráno).
  • Pred pečením potrite horčicou a podlejte malým množstvom vody.
  • Pečte spočiatku pozvoľna pri 90 °C po dobu 1 hodiny.
  • Na ďalšiu hodinu teplotu pridajte na 125 °C.
Domáca sekaná z čerstvo namletého mäsa je šťavnatá a výborná.
theblondcook.com

Ako si správne vybrať mäso na domácu sekanú?

Ak chcete docieliť naozaj kvalitné domáce sekané pečienka, potom si vyberajte čerstvé mäso od mäsiara. Polotovary z mäsa sú často mimo mäso doplnené o hydrolizovanú repkovú bielkovinu, ktorá sa po tepelnej úprave mení na glutamáty. Navyše obsahuje oveľa viac tuku, než by sme v skutočnosti potrebovali.

Pri mäsiari si mäso nechajte pokojne namlieť, a ak máte mlynček doma, dajte si tú prácu. Bude to za to stáť. Správny pomer mäsa a tuku navyše nepotrebuje žiadneho spojiva v podobe vajec.

Z bravčového mäsa odporúčame zmiešať tučnejší bravčový bok spolu s bravčovou plecou. Hovädzie mäso je najlepšie zadné. To je šťavnatejšie a menej šľachovité ako predné.

Ideálnym pomerom hovädzieho a bravčového je 1:1, ale s pomermi môžete experimentovať. K zvýšeniu šťavnatosti môžete prispieť aj pridaním slaniny alebo inej údeniny. Na zvláčnenie je dobré pridanie zemiakov, žemlí namočených v mlieku alebo ovsených vločiek.

A ako to vlastne urobiť, aby nám domáca sekaná držala tvar a počas pečenia nepopraskala? Pomáha potreniu vodou alebo horčicou. Nevyhnutné je aj dôkladné prepracovanie zmesi.

Domácu sekanú si môžete dať len tak na kúsok čerstvého chleba s horčicou. Ak ju volíte ako hlavný chod, overenými prílohami sú kapusta a zemiaky, zemiaková kaša, ryža s omáčkou alebo napríklad dusená zelenina.

Inšpirovať sa môžete kašou zo zemiakov v mnohých podobách alebo skúste náš recept na sladkú kapustu .

Tip: Vedeli ste, že sa dá sekaná urobiť aj v domácej pekárni? Tá nielen zmes perfektne vymieša, ale aj upečie. Zaujíma vás, čo ešte pekárne vedia? Pozrite sa na recenziu o domácich pekárňach .

Aby sekaná pri pečení nepopraskala, musí byť dobre spojitá. Pár tipov pre vyššiu spojitosť:

  • Osoľte mäso pred zomletím. Zomeľte ho dvakrát.
  • Mäso pri spracovaní nezahrievajte.
  • „Plesknite“ s mäsovou zmesou niekoľkokrát o dno nádoby, v ktorej suroviny miešate.

Veľa šťastia do pečenia!

Veľmi častou prílohou k sekanej pečeni je zemiaková kaša so zeleninovým šalátom. Ako urobiť nielen výbornú zemiakovú kašu , sa môžete dočítať v našich ostatných receptoch.

Ako sekaná dopadla? Podeľte sa s nami o svoje úspechy v sekcii komentárov pod článkom!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.