Objavte recept na najlepšie makrónky: Svetoznámy dezert si ľahko pripravíte aj doma

Rôzne farebné pusinky plnené krémom.

Sladkosť, ktorú miluje celý svet.

Ich príprava je síce náročná, ale výsledok za to určite stojí.

Máte radi výzvy? Vyskúšajte naše recepty na makrónky a upečte si ich doma!

Klasické francúzske makrónky

Ten recept na pravé makrónky musíte vyskúšať – sú krehké ale vo vnútri krásne vláčne a čokoládová náplň je jednoducho lahoda.

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g práškového cukru
  • 100 g mandľovej múky
  • 3 bielky
  • 40 g cukru kryštál
  • potravinárske farbivo

Čokoládová ganache:

  • 100 g čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička masla

Postup

  • Začnite prípravou ganache:
  • Smotanu na šľahanie ohrejte takmer k vodu varu, ale nevarte
  • Do misky dajte čokoládu nasekanú na malé kúsky a maslo
  • Zalejte horúcou smotanou a miešajte kým sa čokoláda nerozpustí
  • Nechajte vychladnúť a potom dajte do chladničky stuhnúť.
  • Mandľovú múku zmiešajte s práškovým cukrom
  • Bielky prešľahajte s krupicovým cukrom do peny
  • Pridajte potravinárske farbivo a vyšľahajte do snehu
  • Opatrne pridajte múku s cukrom a stierkou jemne zamiešajte do snehu
  • Pozor aby ste cesto nepremiešali, musia byť hladké a jemné ale pevné, nie tekuté
  • Cesto dajte do cukrárskeho vrecka a na plech s papierom na pečenie urobte kolieska s priemerom 4-5 cm
  • Niekoľkokrát plechom udrite o kuchynskú dosku – odstránite tým z cesta vzduchové bubliny
  • Nechajte makrónky zaschnúť 30 – 60 minút – je to dôležité, inak by popraskali
  • Potom pečte v rúre vyhriatej na 150 ° približne 10 minút
  • Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť
  • Vyberte z chladničky ganache a nechajte povoliť
  • Vytvárajte plnené makrónky tak, že jednej pusinke namažete na spodnú – plochú stranu obľúbenú náplň ak krému prilepíte druhú pusinku opäť spodnou stranou
  • Hotové čokoládové makrónky nechajte v chlade odležať do druhého dňa
Tri oranžové makrónky s čokoládovou ganache
Zdroj: gdaysouffle.com

Jednoduché makrónky z kokosovej múky

Tento recept na makrónky je jednoduchšie v tom, že nemusíte čakať až cesto na plechu zaschne. A kombinácia kokosu a bielej čokolády je jednoducho neodolateľná.

Ingrediencie

Cesto:

  • 150 g mletých mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice nesladeného drveného kokosu
  • 4 bielky
  • štipka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 ml vody
  • potravinárske farbivo

Krém:

  • 250 g bielej čokolády
  • 120 g smotany na šľahanie
  • 10 ml kokosového extraktu
  • (biele potravinárske farbivo – nie je nutné, s jeho pomocou ale bude krém naozaj biely)
  • 35 g strúhaného kokosu
  • 30 g cukru
  • 15 ml vody

Postup

  • Najprv si pripravte krém: Na panvici nechajte rozpustiť cukor, zalejte ho vodou
  • Vo chvíli keď cukrová zmes začne prebublávať prisypte kokos, premiešavajte a opekajte do zlatista
  • Bielu čokoládu pokrájajte na malé kúsky, dajte do misky, zalejte smotanou na šľahanie a rozpustite vo vodnom kúpeli
  • Odstavte z platne, pridajte kokosový extrakt, biele potravinárske farbivo a premiešajte
  • Prisypte karamelizovaný kokos, starostlivo zamiešajte a nechajte odpočívať pri izbovej teplote
  • A teraz cesto: mandle rozdrvte v kuchynskom robote na múku
  • Premiešajte s práškovým cukrom a zmes preosejte cez sito do misy
  • K dvom bielkom pridajte potravinárske farbivo a premiešajte
  • Nalejte na mandľovo-cukrovú zmes
  • Do inej misy si pripravte zvyšné dva bielky a posypte ich štipkou soli
  • Na panvici zalejte krupicový cukor vodou, ohrievajte a kuchynským teplomerom strážte teplotu
  • Akonáhle dosiahne teplota 112° začnite ručným mixérom šľahať bielky
  • Pri teplote 118 ° zložte panvicu z platne a cukrový sirup pomaly prilievajte k vznikajúcemu snehu
  • Šľahajte kým sa nevytvorí hladký krém s tuhými vrcholmi
  • Pridajte opatrne mandľovú zmes a stierkou premiešajte do hladka
  • Plech vyložte papierom na pečenie
  • Cesto dajte do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie vytláčajte pusinky s priemerom približne 4 cm
  • Plechom niekoľkokrát kliknite o dosku aby si cesto sedlo a aby v ňom nezostali vzduchové bubliny
  • Dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 ° na 20 – 25 minút
  • Potom nechajte vychladnúť a plňte čokoládovo – kokosovou náplňou
  • Hotové makrónky nechajte uležať cez noc

Môžete postupovať aj podľa videoreceptu:

Miska bielych makrónok s bielym krémom vo vnútri
Zdroj: sweetandsavorybyshinee.com

Falošné makrónky s malinovou príchuťou

Malinové makrónky sú veľmi obľúbené. Skúste ich podľa tejto receptúry, bez orechov.

Ingrediencie

Cesto

  • 70 g slnečnicových semienok
  • 120 g práškového cukru
  • 2 bielky
  • 50 g krupicového cukru
  • ružové potravinárske farbivo

Malinový krém:

  • 150 g čerstvých alebo mrazených malín
  • 30 g krupicového cukru
  • 80 g smotany na šľahanie
  • 230 g bielej čokolády

Postup

  • Začnite krémom: maliny a cukor dajte do malého hrnca a za stáleho miešania priveďte do varu
  • Povarte 5 minút a potom cez sito zlejte do misky
  • Pridajte smotanu na šľahanie a bielu čokoládu pokrájanú na malé kúsky
  • Vložte do vodného kúpeľa a ohrievajte, kým sa čokoláda nerozpustí
  • Odstavte a nechajte odpočinúť pri izbovej teplote
  • Na prípravu makroniek zmiešajte slnečnicové semienka s práškovým cukrom av kuchynskom robote rozdrvte na múku
  • Presejte cez sito do misky (kúsky, ktoré sa zostali v site znovu rozmixujte v robote a presejte)
  • K bielkom pridajte krupicový cukor a zašľahajte
  • Pridajte štipku soli a potravinárske farbivo a šľahajte ručným mixérom 6 – 10 minút, kým sa na snehu nevytvoria tuhé vrcholky
  • Stierkou opatrne vmiešajte suchú zmes
  • Vymiešajte hladké polotekuté cesto
  • Cestom naplňte cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie vytvárajte malé kolieska s priemerom asi 3-5 cm
  • Plechom niekoľkokrát buchnite o kuchynskú dosku, aby sa z cesta odstránili vzduchové bubliny
  • Pečte 10 – 12 minút v rúre rozohriatej na 180 °
  • Nechajte makrónky vychladnúť
  • Krém naneste na plochú stranu makrónky a pritlačte k nemu druhú pusinku opäť plochou stranou
  • Takto naplňte všetky makrónky
  • Nechajte v chladničke odležať do druhého dňa
Ružové makrónky s ružovým krémom
Zdroj: homecookingadventure.com

Hľadáte do kuchyne šikovného pomocníka na šľahanie? Vyberte si podľa testu elektrických ručných šľahačov .

Náplň do makrónok z citrónového krému

Svetlý, tradičný krém, ktorý sa skvele hodí ku všetkým farbám škrupín.

Ingrediencie

  • 125 g mascarpone
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup

  • Mascarpone vyšľahajte s cukrom
  • Pridajte smotanu a citrónovú šťavu a ešte chvíľu prešľahajte
Makrónkové škrupiny so žltým krémom a modré nenaplnené sušienky
Zdroj: 3.bp.blogspot.com

Mangový krém

Jednoduchá náplň sviežej, ovocnej chuti.

Ingrediencie

  • 1 olúpané mango
  • 150 g bielej čokolády

Postup

  • Mango nakrájajte na kúsky a tyčovým mixérom ho rozmejte
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite kúsky bielej čokolády
  • Do ľahko vychladnutej čokolády vlejte mango a premiešajte do hladka
Mangové makrónky ozdobené čokoládou
Zdroj: phenomenalphoods.com

Čučoriedkový maslový krém

Temná farba s ktorou okúzlite v tmavých sušienkach alebo prekvapíte v tých svetlých.

Ingrediencie

  • ¼ hrnčeka masla
  • 1 ½ hrnčeka práškového cukru
  • 4 lyžice čučoriedkovej marmelády
  • 1 lyžica smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Zmiešajte zmäknuté maslo s polovicou cukru
  • Pridajte marmeládu, extrakt a smotanu a premiešajte
  • Postupne vmiešavajte druhú polovicu cukru pokiaľ nevznikne hladký a pevný krém
Modré makrónky s čučoriedkovou náplňou
Zdroj: phenomenalphoods.com

Náplň zo slaného karamelu

Lahodná sladko – slaná nátierka. Báječne vynikne vo svetlých makrónkach.

Ingrediencie

  • 100 g krupicového cukru
  • 130 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • ¼ lyžičky soli

Postup

  • Na panvici nechajte za stáleho miešania rozpustiť cukor
  • Do tekutého karamelu pridajte soľ, 30 g masla a smotanu na šľahanie
  • Za stáleho miešania znovu rozpúšťajte, kým nezískate hladkú tekutinu
  • Nechajte vychladnúť
  • Vyšľahajte so zvyšným maslom
Svetlé makrónky v rozliatom karameli
Zdroj: foodgawker.com

Čokoládovo – kávový krém do makrónok

Náplň pre všetkých milovníkov káva a čokolády.

Ingrediencie

  • 125 g čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 70 g masla
  • 25 ml espressa

Postup

  • Čokoládu nalámte alebo nakrájajte na malé kúsky
  • Prilejte smotanu a nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli
  • Odstavte, zalejte kávou a premiešajte
  • Nechajte vychladnúť
  • Pridajte zmäknuté maslo a vyšľahajte do krému
Plnené makrónkové sušienky medzi zrnkami kávy
Zdroj: letthebakingbegin.com

Pomarančový krém

Lahodný, osviežujúci krém, do všetkých druhov makroniek.

Ingrediencie

  • 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 2/3 hrnčeka šťavy z pomaranča
  • 220 g syra typu Philadelphia
  • ½ hrnčeka masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • V malej panvici ohrievajte cukor a čerstvú pomarančovú šťavu
  • Za stáleho miešania varte 5 minút
  • Nechajte vychladnúť
  • Syr zmiešajte so zmäknutým maslom a vanilkovým extraktom
  • Pridajte pomarančový sirup a premiešajte do hladka
Oranžové makrónky s bielym krémom na sklenenom podnose
Zdroj: venusmuse.com

Chcete ešte viac inšpirácie? Pozrite sa na ďalšie recepty na krémy a polevy .

Ako piecť makrónky: rady a tipy profesionálov

  • Bielky sú lepšie odležané – pripravte si bielky deň vopred, dajte ich do misky, prikryte igelitom a nechajte ich odpočívať v chladničke.
  • Cesto by malo mať lávovú konzistenciu – musí sa ťahať a byť jemné; ani pevné, ale ani tekuté.
  • Urobte si šablónu – na papier na pečenie obkreslite kolieska s priemerom 4 cm a cestom ich vyplňte. Všetky makrónky tak budú rovnako veľké.
  • V ceste nesmie zostať vzduch – po vytvorení koliesok na plechu ním niekoľkokrát kliknite o pracovnú dosku.
  • Pečte radšej na nižšiu teplotu – pri vysokej môžu škrupiny popraskať.
  • Po vybratí z rúry nepredávajte makrónky hneď, nechajte ich najskôr chvíľu chladnúť na plechu.
  • Pokiaľ sa vám nechce pripravovať krém môžete škrupiny plniť marmeládou alebo nugetou.
  • Myslite na budúcnosť – makrónkové škrupiny môžete zmraziť a vybrať ich až to bude potrebné. Potom ich stačí len naplniť a báječný dezert máte na stole.
  • Nebojte sa kombinácií – s farbami a príchuťami sa môžete naozaj pohrať. Zvolíte radšej cesto a krém v rovnakej farbe alebo dáte prednosť kontrastu? Alebo urobte dvojfarebné!
  • Očarte zdobením – vrch makrónky môžete ozdobiť kúskom orieška, ovocnou kôrou, čokoládou alebo cukrárskym sypaním, fantázii sa naozaj medze nekladú.
  • Aj keď sú pracné, stoja za to – makrónky predstavujú nekonečné množstvo kombinácií a môžete ich upraviť tematicky, ku každej príležitosti. Vie byť uhladené a elegantné alebo rozverné a hravé.
  • Sú krásnym jedlým darčekom a vedieť ich pripraviť ich prestížnu záležitosť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.