Rôzne farebné pusinky plnené krémom.
Sladkosť, ktorú miluje celý svet.
Ich príprava je síce náročná, ale výsledok za to určite stojí.
Máte radi výzvy? Vyskúšajte naše recepty na makrónky a upečte si ich doma!
Klasické francúzske makrónky
Ten recept na pravé makrónky musíte vyskúšať – sú krehké ale vo vnútri krásne vláčne a čokoládová náplň je jednoducho lahoda.
Ingrediencie
Cesto:
- 200 g práškového cukru
- 100 g mandľovej múky
- 3 bielky
- 40 g cukru kryštál
- potravinárske farbivo
Čokoládová ganache:
- 100 g čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička masla
Postup
- Začnite prípravou ganache:
- Smotanu na šľahanie ohrejte takmer k vodu varu, ale nevarte
- Do misky dajte čokoládu nasekanú na malé kúsky a maslo
- Zalejte horúcou smotanou a miešajte kým sa čokoláda nerozpustí
- Nechajte vychladnúť a potom dajte do chladničky stuhnúť.
- Mandľovú múku zmiešajte s práškovým cukrom
- Bielky prešľahajte s krupicovým cukrom do peny
- Pridajte potravinárske farbivo a vyšľahajte do snehu
- Opatrne pridajte múku s cukrom a stierkou jemne zamiešajte do snehu
- Pozor aby ste cesto nepremiešali, musia byť hladké a jemné ale pevné, nie tekuté
- Cesto dajte do cukrárskeho vrecka a na plech s papierom na pečenie urobte kolieska s priemerom 4-5 cm
- Niekoľkokrát plechom udrite o kuchynskú dosku – odstránite tým z cesta vzduchové bubliny
- Nechajte makrónky zaschnúť 30 – 60 minút – je to dôležité, inak by popraskali
- Potom pečte v rúre vyhriatej na 150 ° približne 10 minút
- Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť
- Vyberte z chladničky ganache a nechajte povoliť
- Vytvárajte plnené makrónky tak, že jednej pusinke namažete na spodnú – plochú stranu obľúbenú náplň ak krému prilepíte druhú pusinku opäť spodnou stranou
- Hotové čokoládové makrónky nechajte v chlade odležať do druhého dňa
Jednoduché makrónky z kokosovej múky
Tento recept na makrónky je jednoduchšie v tom, že nemusíte čakať až cesto na plechu zaschne. A kombinácia kokosu a bielej čokolády je jednoducho neodolateľná.
Ingrediencie
Cesto:
- 150 g mletých mandlí
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžice nesladeného drveného kokosu
- 4 bielky
- štipka soli
- 150 g krupicového cukru
- 40 ml vody
- potravinárske farbivo
Krém:
- 250 g bielej čokolády
- 120 g smotany na šľahanie
- 10 ml kokosového extraktu
- (biele potravinárske farbivo – nie je nutné, s jeho pomocou ale bude krém naozaj biely)
- 35 g strúhaného kokosu
- 30 g cukru
- 15 ml vody
Postup
- Najprv si pripravte krém: Na panvici nechajte rozpustiť cukor, zalejte ho vodou
- Vo chvíli keď cukrová zmes začne prebublávať prisypte kokos, premiešavajte a opekajte do zlatista
- Bielu čokoládu pokrájajte na malé kúsky, dajte do misky, zalejte smotanou na šľahanie a rozpustite vo vodnom kúpeli
- Odstavte z platne, pridajte kokosový extrakt, biele potravinárske farbivo a premiešajte
- Prisypte karamelizovaný kokos, starostlivo zamiešajte a nechajte odpočívať pri izbovej teplote
- A teraz cesto: mandle rozdrvte v kuchynskom robote na múku
- Premiešajte s práškovým cukrom a zmes preosejte cez sito do misy
- K dvom bielkom pridajte potravinárske farbivo a premiešajte
- Nalejte na mandľovo-cukrovú zmes
- Do inej misy si pripravte zvyšné dva bielky a posypte ich štipkou soli
- Na panvici zalejte krupicový cukor vodou, ohrievajte a kuchynským teplomerom strážte teplotu
- Akonáhle dosiahne teplota 112° začnite ručným mixérom šľahať bielky
- Pri teplote 118 ° zložte panvicu z platne a cukrový sirup pomaly prilievajte k vznikajúcemu snehu
- Šľahajte kým sa nevytvorí hladký krém s tuhými vrcholmi
- Pridajte opatrne mandľovú zmes a stierkou premiešajte do hladka
- Plech vyložte papierom na pečenie
- Cesto dajte do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie vytláčajte pusinky s priemerom približne 4 cm
- Plechom niekoľkokrát kliknite o dosku aby si cesto sedlo a aby v ňom nezostali vzduchové bubliny
- Dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 ° na 20 – 25 minút
- Potom nechajte vychladnúť a plňte čokoládovo – kokosovou náplňou
- Hotové makrónky nechajte uležať cez noc
Môžete postupovať aj podľa videoreceptu:
Falošné makrónky s malinovou príchuťou
Malinové makrónky sú veľmi obľúbené. Skúste ich podľa tejto receptúry, bez orechov.
Ingrediencie
Cesto
- 70 g slnečnicových semienok
- 120 g práškového cukru
- 2 bielky
- 50 g krupicového cukru
- ružové potravinárske farbivo
Malinový krém:
- 150 g čerstvých alebo mrazených malín
- 30 g krupicového cukru
- 80 g smotany na šľahanie
- 230 g bielej čokolády
Postup
- Začnite krémom: maliny a cukor dajte do malého hrnca a za stáleho miešania priveďte do varu
- Povarte 5 minút a potom cez sito zlejte do misky
- Pridajte smotanu na šľahanie a bielu čokoládu pokrájanú na malé kúsky
- Vložte do vodného kúpeľa a ohrievajte, kým sa čokoláda nerozpustí
- Odstavte a nechajte odpočinúť pri izbovej teplote
- Na prípravu makroniek zmiešajte slnečnicové semienka s práškovým cukrom av kuchynskom robote rozdrvte na múku
- Presejte cez sito do misky (kúsky, ktoré sa zostali v site znovu rozmixujte v robote a presejte)
- K bielkom pridajte krupicový cukor a zašľahajte
- Pridajte štipku soli a potravinárske farbivo a šľahajte ručným mixérom 6 – 10 minút, kým sa na snehu nevytvoria tuhé vrcholky
- Stierkou opatrne vmiešajte suchú zmes
- Vymiešajte hladké polotekuté cesto
- Cestom naplňte cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie vytvárajte malé kolieska s priemerom asi 3-5 cm
- Plechom niekoľkokrát buchnite o kuchynskú dosku, aby sa z cesta odstránili vzduchové bubliny
- Pečte 10 – 12 minút v rúre rozohriatej na 180 °
- Nechajte makrónky vychladnúť
- Krém naneste na plochú stranu makrónky a pritlačte k nemu druhú pusinku opäť plochou stranou
- Takto naplňte všetky makrónky
- Nechajte v chladničke odležať do druhého dňa
Hľadáte do kuchyne šikovného pomocníka na šľahanie? Vyberte si podľa testu elektrických ručných šľahačov .
Náplň do makrónok z citrónového krému
Svetlý, tradičný krém, ktorý sa skvele hodí ku všetkým farbám škrupín.
Ingrediencie
- 125 g mascarpone
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup
- Mascarpone vyšľahajte s cukrom
- Pridajte smotanu a citrónovú šťavu a ešte chvíľu prešľahajte
Mangový krém
Jednoduchá náplň sviežej, ovocnej chuti.
Ingrediencie
- 1 olúpané mango
- 150 g bielej čokolády
Postup
- Mango nakrájajte na kúsky a tyčovým mixérom ho rozmejte
- Vo vodnom kúpeli rozpustite kúsky bielej čokolády
- Do ľahko vychladnutej čokolády vlejte mango a premiešajte do hladka
Objavte podobné tipy
Čučoriedkový maslový krém
Temná farba s ktorou okúzlite v tmavých sušienkach alebo prekvapíte v tých svetlých.
Ingrediencie
- ¼ hrnčeka masla
- 1 ½ hrnčeka práškového cukru
- 4 lyžice čučoriedkovej marmelády
- 1 lyžica smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Zmiešajte zmäknuté maslo s polovicou cukru
- Pridajte marmeládu, extrakt a smotanu a premiešajte
- Postupne vmiešavajte druhú polovicu cukru pokiaľ nevznikne hladký a pevný krém
Náplň zo slaného karamelu
Lahodná sladko – slaná nátierka. Báječne vynikne vo svetlých makrónkach.
Ingrediencie
- 100 g krupicového cukru
- 130 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- ¼ lyžičky soli
Postup
- Na panvici nechajte za stáleho miešania rozpustiť cukor
- Do tekutého karamelu pridajte soľ, 30 g masla a smotanu na šľahanie
- Za stáleho miešania znovu rozpúšťajte, kým nezískate hladkú tekutinu
- Nechajte vychladnúť
- Vyšľahajte so zvyšným maslom
Čokoládovo – kávový krém do makrónok
Náplň pre všetkých milovníkov káva a čokolády.
Ingrediencie
- 125 g čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- 70 g masla
- 25 ml espressa
Postup
- Čokoládu nalámte alebo nakrájajte na malé kúsky
- Prilejte smotanu a nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli
- Odstavte, zalejte kávou a premiešajte
- Nechajte vychladnúť
- Pridajte zmäknuté maslo a vyšľahajte do krému
Pomarančový krém
Lahodný, osviežujúci krém, do všetkých druhov makroniek.
Ingrediencie
- 1/3 hrnčeka práškového cukru
- 2/3 hrnčeka šťavy z pomaranča
- 220 g syra typu Philadelphia
- ½ hrnčeka masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- V malej panvici ohrievajte cukor a čerstvú pomarančovú šťavu
- Za stáleho miešania varte 5 minút
- Nechajte vychladnúť
- Syr zmiešajte so zmäknutým maslom a vanilkovým extraktom
- Pridajte pomarančový sirup a premiešajte do hladka
Chcete ešte viac inšpirácie? Pozrite sa na ďalšie recepty na krémy a polevy .
Ako piecť makrónky: rady a tipy profesionálov
- Bielky sú lepšie odležané – pripravte si bielky deň vopred, dajte ich do misky, prikryte igelitom a nechajte ich odpočívať v chladničke.
- Cesto by malo mať lávovú konzistenciu – musí sa ťahať a byť jemné; ani pevné, ale ani tekuté.
- Urobte si šablónu – na papier na pečenie obkreslite kolieska s priemerom 4 cm a cestom ich vyplňte. Všetky makrónky tak budú rovnako veľké.
- V ceste nesmie zostať vzduch – po vytvorení koliesok na plechu ním niekoľkokrát kliknite o pracovnú dosku.
- Pečte radšej na nižšiu teplotu – pri vysokej môžu škrupiny popraskať.
- Po vybratí z rúry nepredávajte makrónky hneď, nechajte ich najskôr chvíľu chladnúť na plechu.
- Pokiaľ sa vám nechce pripravovať krém môžete škrupiny plniť marmeládou alebo nugetou.
- Myslite na budúcnosť – makrónkové škrupiny môžete zmraziť a vybrať ich až to bude potrebné. Potom ich stačí len naplniť a báječný dezert máte na stole.
- Nebojte sa kombinácií – s farbami a príchuťami sa môžete naozaj pohrať. Zvolíte radšej cesto a krém v rovnakej farbe alebo dáte prednosť kontrastu? Alebo urobte dvojfarebné!
- Očarte zdobením – vrch makrónky môžete ozdobiť kúskom orieška, ovocnou kôrou, čokoládou alebo cukrárskym sypaním, fantázii sa naozaj medze nekladú.
- Aj keď sú pracné, stoja za to – makrónky predstavujú nekonečné množstvo kombinácií a môžete ich upraviť tematicky, ku každej príležitosti. Vie byť uhladené a elegantné alebo rozverné a hravé.
- Sú krásnym jedlým darčekom a vedieť ich pripraviť ich prestížnu záležitosť.