Sezóna Revne Kaderavé, známej tiež ako rebarbora, je krátka a síce od mája do júna.
Vy si môžete z tejto rastliny, veľmi bohatej na vitamíny, pripraviť výborný koláč.
Práve rebarbora je bohatá na vitamín B, horčík, železo, draslík a taktiež je prospešná v boji s obezitou, pretože na seba viaže tuk!
Poďme si predstaviť recepty na božský a krehký rebarborový koláč.
Zdravý rebarborový koláč s mandľami
Vyskúšajte si upiecť ľahký a pritom veľmi zdravý vegánsky rebarborový koláč s mandľovou a špaldovou múkou, javorovým sirupom a pistáciami.
Ingrediencie
- 1 šálka špaldovej múky
- 1/2 šálky mandľovej múky
- 1/2 ČL morskej soli
- 3 PL kokosového oleja
- 2 PL javorového sirupu alebo medu
- 2 PL sójového mlieka
Ingrediencie na náplň
- 3 stopky rebarbory, umyté a nakrájané na malé kúsky
- 3 PL javorového sirupu alebo medu
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Hrsť malín
- 1/4 šálky nasekaných pistácií alebo mandlí nakrájaných na plátky
Postup
- Vyložte si plech papierom na pečenie alebo vysypte múkou.
- Vo veľkej miske zmiešajte špaldovú múku, mandľovú múku, soľ a všetko riadne premiešajte.
- Pridajte kokosový olej a premiešajte prsty, kým zmes nebude pripomínať strúhanku.
- Pridajte javorový sirup, mlieko a miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Cestom vytvorte na plechu rovnomernú vrstvu natlačte ho až k okrajom.
- Niekoľkokrát cesto popichajte vidličkou a vložte ho aspoň na 30 minút do chladničky.
- Zatiaľ čo sa koláč chladí, predhrejte rúru na 180 ° C a potom pečte po dobu desiatich minút.
- Zatiaľ čo sa cesto chladí, pripravte si náplň.
- Zmiešate rebarboru, javorový sirup, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt.
- Naneste náplň na cesto a pečte ďalších 30-35 minút, alebo kým rebarbora nezmäkne a okraje koláča nebudú zlatisté.
- Hotový koláč posypte malinami a zmesou orechov.
Kysnutý rebarborový koláč s posýpkou
Ak máte radi vláčne a nadýchané múčniky, tak si vyskúšajte kysnutú variantu tohto lahodného koláča s rebarborou.
Ingrediencie
- 4 žĺtky
- 150g cukru
- 20g droždia
- 1 šálka vlažného mlieka
- 470g hladkej múky
- Kôra z 1 citróna
- 65g rozpusteného masla
- 500g rebarbory
Ingrediencie na posýpku
- 180g hladkej múky
- 100g cukru
- 125g rozpusteného masla
Postup
- Vyložte plech papierom na pečenie alebo ho vysypte múkou.
- Vo veľkej miske zmiešajte žĺtky s cukrom.
- V inej miske zmiešajte droždie s cukrom, zalejte vlažným mliekom a nechajte vzísť kvások.
- Zmes s kváskom pridajte do žĺtkovej zmesi.
- Pridajte múku, citrónovú kôru, rozpustené maslo a všetko riadne zmiešajte.
- Cesto nechajte kysnúť po dobu jednej hodiny alebo kým sa nezdvojnásobí svoju veľkosť.
- Zarovnajte ho, preneste na plech a nechajte kysnúť ďalších 30 minút.
- Pripravte si posýpku zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Potom navrch rozprestrite nakrájanú rebarboru a posypte posýpkou.
- Pečte 25-35 minút na 180 ° C alebo dozlatista.
Objavte podobné tipy
Tvarohový koláč s rebarborou
Tento recept určite prekvapí vaše okolie, pretože vám vznikne koláč tak trochu naruby. Vďaka tvarohovému cestu sa bude rozpadať na jazyku.
Ingrediencie
- 4 stopky olúpané a nakrájané rebarbory
- 3 vajcia
- 1 šálka cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 250g plnotučného tvarohu (môžete použiť polotučný alebo bez tuku)
- 1/4 šálky špaldovej múky alebo hladkej pšeničnej
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 šálky nasekaných orechov
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na dno vymastenej formy/plechu rozložte nakrájanú rebarboru.
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte vanilkový extrakt a tvaroh.
- V ďalšej mise zmiešajte múku so soľou a práškom do pečiva, potom vmiešajte do vaječnej zmesi.
- Vzniknuté cesto nalejte na rozloženú rebarboru.
- Nakoniec posypte nasekanými orechmi a pečte 40-45 minút, alebo kým sa cesto nelepí na špajli.
Ste milovník pokrmov z rebarbory? Vyskúšajte niektorý z 3 jednoduchých receptov s rebarborou.
Francúzsky rebarborový koláč s jahodami
Podľa chuti môžete v tomto recepte pridať naviac iné ovocie, napr. jablká.
Ingrediencie na cesto
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- 1,5 lyžičky morskej soli
- 1/2 hrnčeka studeného masla, nakrájaného na kocky
- 3/4 hrnčeka studenej vody
Ingrediencie na náplň
- 3-4 stopky olúpané a nakrájané rebarbory
- 300g nakrájaných jahôd
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky soli
- 1 vaječný žĺtok rozšľahaný a zmiešaný s 1 čajovou lyžičkou vody na potretie
Postup
- Zmiešajte múku a soľ, pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým nevzniknú hrudky.
- Pridajte do zmesi 1/2 šálky studenej vody a zapracujte.
- Pridávajte zostávajúcu vodu po 1 polievkovej lyžici, kým cesto nezačne tvoriť guľu.
- Cesto rozdeľte na pol, vytvarujte do gulí a zabaľte do fólie, aby chladli v chladničke po dobu minimálne 1 hodiny.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Zmiešajte ingrediencie na náplň a dajte bokom. (okrem vajcia s vodou)
- Na pomúčenej ploche rozváľte 1 guľu na cestá na 30 cm plát.
- Potom cestom vyplňte koláčovú formu/plech.
- Orežte prebytočné cesto a ponechajte aspoň 10cm previs.
- Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte druhú guľu na 30cm plát.
- Rebarborovú náplň rozložte na cestom vyplnenú koláčovú formu.
- Navrch potom rozložte druhý vyvaľkaný plát a zahnite kraje.
- Vytvorte vetracie otvory nožom alebo prepichnutie vidličkou.
- Potrite vajíčkom s vodou.
- Koláč v rúre radšej položte na plech, aby ste predišli jeho vybublaniu do priestoru rúry.
- Pečte 20 minút pri 200°C, potom nižte teplotu v rúre na 180°C a pečte ďalšiu 1 hodinu.
Skvelú kávu k týmto rebarborovým koláčom si môžete pripraviť v jednom nami hodnotených pákových kávovaroch . Páčil by sa vám niektorý z nich?
Koláč s pudingom a rebarborou
Prečo nevyskúšať neobyčajný variant tohto koláča s pridaním vanilkového pudingu?
Ingrediencie na cesto
- 250g polohrubej múky
- 50g trstinového cukru
- 80g masla, zmäknutého
- 1 PL prášku do pečiva
- 1 väčšie vajcia
Ingrediencie na náplň
- 1/2 vanilkového pudingu
- 1 PL bieleho (gréckeho) jogurtu
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 PL zmäknutého masla
- 450g nakrájané rebarbory
- Hrsť cukru na osladenie rebarbory
Postup
- V mise zmiešajte nakrájanú a olúpanú rebarboru s trochou cukru a dajte bokom.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto a rozložte ho do múkou vysypanej koláčovej formy.
- Cesto utlačte do tenkej vrstvy, ktorá je na okrajoch vyššia, asi 2 cm.
- V jogurte rozmiešajte puding, pridajte cukor, vodu a pomaly priveďte do varu.
- Do hotového pudingu primiešajte vajcia a lyžicu masla.
- Pudingovú zmes nalejte na pripravené cesto, zasypte rebarborou a pečte na cca 40 minút.
Nepáči sa vám žiadny z receptov? Inšpirujte sa týmito receptami na múčniky z rebarbory a určite si vyberiete.
Rastlina dvoch tvárí
Rebarbora je rastlina veľmi zdravá, ale aj nebezpečná zároveň.
Preto je dôležité ju správne pripraviť. Rebarbora obsahuje kyselinu šťaveľovú, s ktorou sa musí správne zaobchádzať. Vďaka práve správnemu zaobchádzaniu dokáže naše telo využiť obsiahnuté zdraviu prospešné látky v rebarbore.
Práve vďaka kyseline šťaveľovej by rebarboru nemali konzumovať ľudia trpiaci reumatizmom, obličkovými kameňmi alebo. Rebarboru by už určite nemali jesť ľudia s problémami s obličkami, žalúdočnými kyselinami alebo močovým mechúrom. Dávať by ste si mali pozor pri podávaní deťom, dojčiacim alebo tehotným ženám.
Je známe, že by sa rebarbora mala žať len počas jej sezóny – od mája do júna. Mimo sezónu sa stáva viac nebezpečnou.