Rastú!
Čo s nimi?
Nosíte domov plné košíky a dochádzajú vám nápady na spracovanie?
Prinášame vám 6 báječných receptov na hubové omáčky.
Inšpirujte sa!
Smotanová hubová omáčka
Poctivý recept na klasickú bielu hubovú omáčku. Podávajte so zemiakmi, cestovinami alebo napríklad knedľou.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 2 šalotky
- 200 g húb (hríbov alebo iných)
- 300 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ
- korenie
- rasca
POSTUP
- Na masle si orestujte šalotku, pridajte na plátky nakrájané huby.
- Osoľte, okoreňte, pridajte rascu a duste do mäkka.
- Medzitým si pripravte zápražku.
- Rozpustite maslo, zaprášte múkou a nechajte prejsť varom
- Zalejte vývarom.
- Podusené huby pridajte do vývaru a varte na miernom plameni 15 minút
- Ku koncu pridajte smotanu.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením a môžete servírovať
Omáčka zo sušených húb
V zimných mesiacoch si „hubovku“ ľahko pripravíte z nasušených húb. Jej chuť a vôňa je skvelá.
INGREDIENCIA
- 2 hrsti sušených húb
- 1 cibu le
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 guličky nového korenia
- soľ
- 4 lyžice zápražky
- 400 ml vývaru
POSTUP
- Huby dajte do misy a zalejte ich horúcou vodou
- Nechajte 10 minút napučať
- Na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu
- Pridajte zliate huby, korenie, zalejte vývarom, zahustite zápražkou a osoľte
- Na miernom ohni povarte 15 minút
- Omáčku podávajte s knedľou. Výborne sa hodí k varenému hovädziemu mäsu.
Hubová omáčka na kyslo
INGREDIENCIA
- 500 g čerstvých húb
- 2 lyžice sadla
- 1 lyžica zápražky
- soľ
- korenie
- 2 cibuľa
- 200 ml smotany na varenie
- 700 ml vývaru
- ocot
POSTUP
- Na masti osmažte cibuľku dozlatista
- Pridajte huby a orestujte do mäkka
- Zalejte vývarom, zahustite zápražkou a varte 10 minút
- Prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a povarte
- Ocot zvarte v malom kastróliku na polovicu jeho objemu (chuť potom nebude tak štipľavá)
- Omáčku zložte z platne a až potom do nej pozvoľna prilievajte ocot podľa chuti
Objavte podobné tipy
Hubový guláš
INGREDIENCIA
- 600 g húb
- kocka mäsového bujónu
- olej
- 2 cibuľa
- 2 papriky
- mletá sladká paprika
- korenie
- štipka chilli korenia
- soľ
- strúhaný chlieb
- 2 strúčiky cesnaku
- majorán
- 2 lyžičky strúhaného chrenu
POSTUP
- Na oleji opražte nadrobno nakrájané cibule
- Pridajte na plátky alebo na väčšie kúsky nakrájanej očistenej huby a na rezančeky nakrájanej papriky.
- Duste do polomäkka.
- Akonáhle sa vydusí voda, prisypte mletú sladkú papriku, podlejte vodou, pridajte kocku bujónu a premiešajte.
- Pridajte pretlačený cesnak, korenie, štipku chilli korenia, majoránku a duste kým domäkka
- Guláš zahustite strúhaným chlebom a krátko povarte.
- Pri podávaní zľahka posypte strúhaným chrenom.
Hubová omáčka s mäsom a ryžou
Kuracie mäso a hubová omáčka sa k sebe skvele hodia. Vyskúšajte túto neodolateľnú kombináciu v jednoduchom recepte.
INGREDIENCIA
- 600 g kuracích pŕs
- soľ
- korenie
- 2 lyžičky olivového oleja
- 3 lyžice masla
- 120 g šampiňónov (alebo iných obľúbených húb)
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ hrnčeka hladkej múky
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Ryža (jazmínová, basmati,..)
POSTUP:
- Na jednej lyžici masla si orestujte dozlatista plátky šampiňónov.
- Pridajte pretlačený cesnak a premiešajte
- Zaprášte múkou a podlejte vývarom a priveďte do varu
- Prilejte smotanu, premiešajte a varte na miernom plameni
- Kuracie prsia naporciujte aj na 2 cm vysoké plátky, osoľte a okoreňte
- Osmažte z oboch strán na lyžici masla s olivovým olejom.
- Zatiahnuté mäso pridajte do omáčky a varte do zmäknutia.
- V prípade potreby dochuťte soľou a korením
- Ryžu uvarte podľa návodu na obale
- Servírujte plátok mäsa preliaty omáčkou a kopček ryže
Korenená vegetariánska hubová omáčka
Korenené omáčky s hubami napodobňujú mäsovú úpravu na divoko. Neobídeme sa preto bez koreňovej zeleniny a divokého korenia.
INGREDIENCIA
- 200 g húb
- 1 väčšia mrkva
- 1/4 zeleru
- 1 petržlen
- 2 menšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- divoké korenie – bobkový list, nové korenie, celé korenie, borievka
- soľ
- korenie
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml červeného vína
- zápražka
- 200 ml smotany na varenie
POSTUP
- V hrnci osmažte jednu nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte na malé kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu a korenie.
- Poduste domäkka.
- Huby nakrájajte na plátky a orestujte na panvici spoločne s druhou cibuľou
- Podlejte vínom a poduste
- Kastról so zeleninou odstavte z platne, vyberte korenie a zeleninu rozmixujte.
- Vráťte na platňu, podlejte vývarom a zahustite zápražkou
- Povarte
- Pridajte huby a podľa potreby dochuťte soľou a korením
- Omáčku zjemniť sladkou alebo kyslou smotanou.
Pár rád a tipov
Do guláša z húb môžete pridať aj mäso . Ideálne je hovädzie alebo bravčové.
Ak nechcete, aby vám huby pri omývaní nasiakli vodu a zmäkli, radšej ich očistite kefkou a utrite obrúskom .
Mimo hubovú sezónu sa dá omáčka pripraviť predovšetkým z húb mrazených a dobre uskladnených, z húb sušených alebo nakladaných .
K hubovým omáčkam sa hodí takmer akákoľvek príloha – pečivo, cestoviny, ryža, zemiaková kaša a samozrejme knedle! Žemľové a zemiakové sú klasika. Skúste si ale pripraviť napríklad karlovarský. Inšpirovať sa môžete vo videu: