Úroda húb bola hojná, ale teraz čo s nimi?
Na zimné obdobie môžeme huby uchovávať niekoľkými spôsobmi a to mrazením, sušením alebo sterilizáciou.
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na zaváranie húb.
Pochutnáte si!
Návod na sladkokyslý nálev na zaváranie húb
Pripravte si tento jednoduchý sladkokyslý nálev, ktorý potom môžete v rôznych receptoch na zaváranie.
Budete potrebovať
- 300 m vody
- 200 ml octu
- 10 g cukru
- 10 g soli
- korenie podľa chuti (nové korenie, celé korenie, bobkový list, tymián, horčičné semienko)
Postup prípravy
- Do hrnca vlejte vodu a začnite ju zahrievať.
- Prisypte ostatné suroviny a priveďte do varu.
- Všetko varte asi 5 minút a potom nechajte vychladnúť.

Vyskúšajte aj naše recepty na vynikajúce rizoto s hubami . Voňavé a lahodné jedlo za pár korún!
Konzervovanie húb na kyslo
Do octu je možné naložiť takmer všetky druhy húb (vynikajúce sú václavky, rýdzo, kĺzky a všetky hríbovité huby). Do pohárov vždy dávajte iba jeden druh.
Na 8 pohárov s objemom 200 ml budete potrebovať
- 2 kg drobných hríbikov, pokrájaných
- 2 mrkvy, pokrájané na kolieska
- 3 cibule, nakrájané na kolieska
- soľ podľa chuti
- 250 ml octu
- 1 lyžica soli
- 2 lyžice krupicového cukru
- 10 guličiek čierneho korenia
- 3 guličky nového korenia
- 1 lyžica horčičného semienka
- 2 bobkové listy
Postup prípravy
- Do hrnca dajte 750 ml vody a všetky ostatné suroviny na nálev (ocot, soľ, cukor, čierne korenie, nové korenie, horčičné semienko a bobkové listy).
- Päť minút povarte a udržujte horúce.
- Medzitým vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a na dve minúty do nej ponorte pokrájané huby.
- Sceďte ich a naplňte do horúcich čistých pohárov.
- Pridajte kolieska mrkvy a cibule, zalejte horúcim nálevom.
- Zaviečkujte a otočte dnom nahor.
- Tento spôsob ,zavarenia‘ by mal stačiť – ak niektoré poháre tečú alebo sa viečka vypúlili, postavte ich do pekáča (viečkom nahor), zalejte asi do tretiny horúcou vodou, predhrejte rúru na 80 ° C a dvadsať minút zavárajte.

Návod na uchovanie vyprážanice
Pokiaľ patrí medzi milovníkov vyprážanice, potom vám určite príde vhod nasledujúci recept. Vďaka nemu totiž môžete zavarené huby kedykoľvek pridať do hrnca spolu s vajíčkami a mať na stole za 5 minút hotový tento výborný pokrm.
Budete potrebovať
- lyžičku soli
- lyžičku rasce
- lyžicu sadla
- cca 400 g húb
Postup prípravy
- Huby očistite, pokrájajte a dochuťte soľou a rascou.
- Duste ich na masti, kým sa neodparí všetka voda.
- Ešte horúcu zmes nalejte do pohárov, zaviečkujte a zavárajte hodinu pri 90 ° C dva dni po sebe.

Máme pre vás tiež recepty na tú najlepšiu hubovú smaženicu na niekoľko spôsobov. Inšpirujte sa!
Objavte podobné tipy
Zaváranie húb v rúre
Huby si môžete zavariť aj v rúre. Ide o jednoduchý spôsob a vďaka nášmu návodu to bude úplná hračka!
Budete potrebovať
- huby podľa vašej voľby
- nálev zo začiatku článku
- zaváracie poháre
- hlboký plech
- utierku
Postup prípravy
- Sterilizujte všetky potrebné poháre na zaváranie aj s viečkami.
- Rúru predhrejte na 80 stupňov Celzia.
- Huby pokrájajte a na dve minúty povarte v osolenej vriacej vode.
- Natlačte huby do pohárov a zalejte nálevom.
- Viečka poriadne utiahnite a vložte poháre na plech, ktorý je vyložený utierkou.
- Podlejte vodou asi do tretiny pohárov a vložte plech do rúry.
- Pečte 15-20 minút.
- Po vytiahnutí plechu z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Uskladnite do pivnice či komory.

Konzervovanie húb v mikrovlnnej rúre
Zakonzervujte si huby v mikrovlnke! Chcete vedieť ako? Potom postupujte podľa nášho návodu!
Budete potrebovať
- huby
- nálev
- zaváracie poháre a viečka
- plastovú misku
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr sterilizujte poháre na zaváranie vrátane viečok.
- Pripravte si nálev podľa ľubovôle.
- Huby nakrájajte a dve minúty povarte v osolenej vriacej vode.
- Natlačte ich do pohárov a zalejte nálevom (prípadne môžete pridať korenie podľa chuti).
- Utrite okraje pohárov a viečka poriadne utiahnite.
- Poháre dajte do plastovej misky do mikrovlnky.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – obvykle 700 Wattov.
- Pre jeden pohár mikrovlnnej rúry zapnite na 6 minút – s každým ďalším pohárom čas zdvojnásobte.
- Akonáhle sú huby zavarené, poháre vytiahnite a otočte ich hore dnom.
- Po vychladnutí ich uskladnite na chladné a tmavé miesto.

Zavariť si môžete aj mäso. Vyskúšajte naše najlepšie recepty na konzervovanie údeného mäsa . Doprajte si tú skvelú chuť kedykoľvek vás len napadne!
Zaváranie húb vo vlastnej šťave
Nie ste priaznivcom nálevov? Potom si zavarte huby iba vo vlastnej šťave!
Budete potrebovať
- huby
- soľ
- zaváracie poháre s viečkami
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Najskôr všetky poháre sterilizujte – aj s viečkami.
- Huby očistite a nakrájajte ich na hrubé plátky.
- Dajte ich do hrnca s vriacou vodou a na miernom plameni ich zahrievajte 20 minút.
- Pustí šťavu, v ktorej sa budú krásne dusiť.
- Huby aj so šťavou naskladajte do sterilizovaných pohárov.
- Pokiaľ nepustili dostatok šťavy, môžete poháre doliať vodou.
- Okraje pohárov utrite papierovou utierkou a zaviečkujte.
- Vložte do zaváracieho hrnca – skladajte ich asi centimeter od seba.
- Varte tesne pod bodom varom asi hodinu.
- Potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.
- Druhý deň zopakujte, ale bude stačiť zavárať už iba 30 minút.

Iné metódy uchovávania húb
Máme pre vás aj ďalšie návody, ako si uchovať huby na horšie časy, a to bez zavarenia.
Mrazené huby
Budete potrebovať
- huby v akomkoľvek množstve, aké sa vám zmestí do mrazničky
- citrónovú šťavu
Postup prípravy
- Huby očistite, umyte a polejte citrónovou šťavou (uchovajú si peknú farbu).
- Dajte variť vodu, do sita do pary vložte huby na 2 minúty,
- Po vychladnutí rozložte huby na plech a mrazte 2 hodiny, takto potom nebudú primrazené k sebe a môžete ich vybrať v ľubovoľnom množstve.

Vychutnajte si naše inšpiratívne recepty s hovädzím na hubách alebo česká klasika tradične aj netradične!
Nakladané huby
Budete potrebovať
- 220 g mladých, pevných húb (hríby, václavky, mladé šampiňóny, líšky, rýdzo)
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/2 šálky červeného vínneho octu
- 1/2 lyžičky celého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky hrubej morskej soli
- 14 vetvička čerstvého tymiánu
Postup prípravy
- Umyte litrový zavárací pohár a jeho viečko v horúcej mydlovej vode a dobre osušte.
- Ak sú stonky húb pevné a mäsité, nechajte stonky neporušené a orežte iba konce stoniek.
- Pokiaľ stonky húb nie sú pevné a mäsité, stonky úplne orežte a vyhoďte alebo si ich schovajte na zeleninový vývar.
- Klobúčiky húb nakrájajte na 6 mm plátky alebo na štvrtiny.
- V hrnci na stredne vysokom plameni zmiešajte 1/4 šálky oleja, 1/4 šálky octu, guličky korenia, soľ a tymián a priveďte do varu.
- Varte 2 minúty, potom pridajte huby, znížte plameň na minimum a varte za stáleho otáčania húb presne 2 minúty.
- Do pohára dajte huby a horúcu tekutinu.
- Pridajte zvyšnú 1/4 šálky oleja a 1/4 šálky octu.
- Pohár voľne zakryte alobalom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vyhoďte alobal a pohár utesnite.
- Dajte do chladničky aspoň na 24 až 48 hodín, aby sa chute prepojili.
- Olej vplyvom nízkej teploty trochu stuhne, ale pri izbovej teplote opäť skvapalní.
- Takto naložené huby vydržia v chladničke až 3 mesiace.
- (Nakladané huby vydržia v chladničke až 3 mesiace.
- Môžete ich podávať ako luxusné predjedlo spolu s údeným mäsom a olivami.

Sušené huby
Budete potrebovať
- akékoľvek množstvo húb
- vývar / mlieko / vodu
Postup prípravy
- Sušené huby vždy vopred namočte do mlieka, vody alebo mäsového či zeleninového vývaru.
- Akonáhle huby nasiaknu tekutinu, môžete ich ďalej spracovávať.
- Posekajte ich na menšie kúsky a rozprestrite na plechy s novinami.
- Zo sušených húb varte vynikajúce polievky.
- Len ich nesmiete zapariť!

Ak vás zaujímajú huby viac do hĺbky, prečítajte si zaujímavé informácie o šampiňóne . Šampiňón sa považuje za najpestovanejšiu odrodu huby na svete a okrem toho, že je výbornou ingredienciou pokrmov, prináša aj rad benefitov pre vaše zdravie.
A ako sa vám dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!