9 skvelých receptov na zakonzervovanie húb alebo ako si vychutnať svoju obľúbenú pochúťku po celý rok!

Úroda húb bola hojná, ale teraz čo s nimi?

Na zimné obdobie môžeme huby uchovávať niekoľkými spôsobmi a to mrazením, sušením alebo sterilizáciou.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na zaváranie húb.

Pochutnáte si!

Návod na sladkokyslý nálev na zaváranie húb

Pripravte si tento jednoduchý sladkokyslý nálev, ktorý potom môžete v rôznych receptoch na zaváranie.

Budete potrebovať

  • 300 m vody
  • 200 ml octu
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • korenie podľa chuti (nové korenie, celé korenie, bobkový list, tymián, horčičné semienko)

Postup prípravy

  1. Do hrnca vlejte vodu a začnite ju zahrievať.
  2. Prisypte ostatné suroviny a priveďte do varu.
  3. Všetko varte asi 5 minút a potom nechajte vychladnúť.
Nakladané huby v zaváracom pohári a za ním sú rozhádzané čerstvé huby.
www.foragerchef.com

Vyskúšajte aj naše recepty na vynikajúce rizoto s hubami . Voňavé a lahodné jedlo za pár korún!

Konzervovanie húb na kyslo

Do octu je možné naložiť takmer všetky druhy húb (vynikajúce sú václavky, rýdzo, kĺzky a všetky hríbovité huby). Do pohárov vždy dávajte iba jeden druh.

Na 8 pohárov s objemom 200 ml budete potrebovať

  • 2 kg drobných hríbikov, pokrájaných
  • 2 mrkvy, pokrájané na kolieska
  • 3 cibule, nakrájané na kolieska
  • soľ podľa chuti
  • 250 ml octu
  • 1 lyžica soli
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 1 lyžica horčičného semienka
  • 2 bobkové listy

Postup prípravy

  1. Do hrnca dajte 750 ml vody a všetky ostatné suroviny na nálev (ocot, soľ, cukor, čierne korenie, nové korenie, horčičné semienko a bobkové listy).
  2. Päť minút povarte a udržujte horúce.
  3. Medzitým vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a na dve minúty do nej ponorte pokrájané huby.
  4. Sceďte ich a naplňte do horúcich čistých pohárov.
  5. Pridajte kolieska mrkvy a cibule, zalejte horúcim nálevom.
  6. Zaviečkujte a otočte dnom nahor.
  7. Tento spôsob ,zavarenia‘ by mal stačiť – ak niektoré poháre tečú alebo sa viečka vypúlili, postavte ich do pekáča (viečkom nahor), zalejte asi do tretiny horúcou vodou, predhrejte rúru na 80 ° C a dvadsať minút zavárajte.
Nakladané huby so zeleninou a bylinkami v zaváracom pohári.
www.foragerchef.com

Návod na uchovanie vyprážanice

Pokiaľ patrí medzi milovníkov vyprážanice, potom vám určite príde vhod nasledujúci recept. Vďaka nemu totiž môžete zavarené huby kedykoľvek pridať do hrnca spolu s vajíčkami a mať na stole za 5 minút hotový tento výborný pokrm.

Budete potrebovať

  • lyžičku soli
  • lyžičku rasce
  • lyžicu sadla
  • cca 400 g húb

Postup prípravy

  1. Huby očistite, pokrájajte a dochuťte soľou a rascou.
  2. Duste ich na masti, kým sa neodparí všetka voda.
  3. Ešte horúcu zmes nalejte do pohárov, zaviečkujte a zavárajte hodinu pri 90 ° C dva dni po sebe.
Hubová vyprážanica na tanieri s kyslými uhorkami a žemľou.
www.bonvivani.sk

Máme pre vás tiež recepty na tú najlepšiu hubovú smaženicu na niekoľko spôsobov. Inšpirujte sa!

Zaváranie húb v rúre

Huby si môžete zavariť aj v rúre. Ide o jednoduchý spôsob a vďaka nášmu návodu to bude úplná hračka!

Budete potrebovať

  • huby podľa vašej voľby
  • nálev zo začiatku článku
  • zaváracie poháre
  • hlboký plech
  • utierku

Postup prípravy

  • Sterilizujte všetky potrebné poháre na zaváranie aj s viečkami.
  • Rúru predhrejte na 80 stupňov Celzia.
  • Huby pokrájajte a na dve minúty povarte v osolenej vriacej vode.
  • Natlačte huby do pohárov a zalejte nálevom.
  • Viečka poriadne utiahnite a vložte poháre na plech, ktorý je vyložený utierkou.
  • Podlejte vodou asi do tretiny pohárov a vložte plech do rúry.
  • Pečte 15-20 minút.
  • Po vytiahnutí plechu z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite do pivnice či komory.
Nakladané huby v zaváracom pohári.
www.finecooking.com

Konzervovanie húb v mikrovlnnej rúre

Zakonzervujte si huby v mikrovlnke! Chcete vedieť ako? Potom postupujte podľa nášho návodu!

Budete potrebovať

  • huby
  • nálev
  • zaváracie poháre a viečka
  • plastovú misku

Postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr sterilizujte poháre na zaváranie vrátane viečok.
  • Pripravte si nálev podľa ľubovôle.
  • Huby nakrájajte a dve minúty povarte v osolenej vriacej vode.
  • Natlačte ich do pohárov a zalejte nálevom (prípadne môžete pridať korenie podľa chuti).
  • Utrite okraje pohárov a viečka poriadne utiahnite.
  • Poháre dajte do plastovej misky do mikrovlnky.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – obvykle 700 Wattov.
  • Pre jeden pohár mikrovlnnej rúry zapnite na 6 minút – s každým ďalším pohárom čas zdvojnásobte.
  • Akonáhle sú huby zavarené, poháre vytiahnite a otočte ich hore dnom.
  • Po vychladnutí ich uskladnite na chladné a tmavé miesto.
Nakladané huby v pohári.
www.foreignfork.com

Zavariť si môžete aj mäso. Vyskúšajte naše najlepšie recepty na konzervovanie údeného mäsa . Doprajte si tú skvelú chuť kedykoľvek vás len napadne!

Zaváranie húb vo vlastnej šťave

Nie ste priaznivcom nálevov? Potom si zavarte huby iba vo vlastnej šťave!

Budete potrebovať

  • huby
  • soľ
  • zaváracie poháre s viečkami
  • zavárací hrniec s teplomerom

Postup prípravy

  1. Najskôr všetky poháre sterilizujte – aj s viečkami.
  2. Huby očistite a nakrájajte ich na hrubé plátky.
  3. Dajte ich do hrnca s vriacou vodou a na miernom plameni ich zahrievajte 20 minút.
  4. Pustí šťavu, v ktorej sa budú krásne dusiť.
  5. Huby aj so šťavou naskladajte do sterilizovaných pohárov.
  6. Pokiaľ nepustili dostatok šťavy, môžete poháre doliať vodou.
  7. Okraje pohárov utrite papierovou utierkou a zaviečkujte.
  8. Vložte do zaváracieho hrnca – skladajte ich asi centimeter od seba.
  9. Varte tesne pod bodom varom asi hodinu.
  10. Potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.
  11. Druhý deň zopakujte, ale bude stačiť zavárať už iba 30 minút.
Nakladané huby v zaváracom pohári, ktorý je položený vonku.
www.dobruchut.aktuality.sk

Iné metódy uchovávania húb

Máme pre vás aj ďalšie návody, ako si uchovať huby na horšie časy, a to bez zavarenia.

Mrazené huby

Budete potrebovať

  • huby v akomkoľvek množstve, aké sa vám zmestí do mrazničky
  • citrónovú šťavu

Postup prípravy

  1. Huby očistite, umyte a polejte citrónovou šťavou (uchovajú si peknú farbu).
  2. Dajte variť vodu, do sita do pary vložte huby na 2 minúty,
  3. Po vychladnutí rozložte huby na plech a mrazte 2 hodiny, takto potom nebudú primrazené k sebe a môžete ich vybrať v ľubovoľnom množstve.
Mrazené huby.
www.grocycle.com

Vychutnajte si naše inšpiratívne recepty s hovädzím na hubách alebo česká klasika tradične aj netradične!

Nakladané huby

Budete potrebovať

  • 220 g mladých, pevných húb (hríby, václavky, mladé šampiňóny, líšky, rýdzo)
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1/2 šálky červeného vínneho octu
  • 1/2 lyžičky celého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky hrubej morskej soli
  • 14 vetvička čerstvého tymiánu

Postup prípravy

  1. Umyte litrový zavárací pohár a jeho viečko v horúcej mydlovej vode a dobre osušte.
  2. Ak sú stonky húb pevné a mäsité, nechajte stonky neporušené a orežte iba konce stoniek.
  3. Pokiaľ stonky húb nie sú pevné a mäsité, stonky úplne orežte a vyhoďte alebo si ich schovajte na zeleninový vývar.
  4. Klobúčiky húb nakrájajte na 6 mm plátky alebo na štvrtiny.
  5. V hrnci na stredne vysokom plameni zmiešajte 1/4 šálky oleja, 1/4 šálky octu, guličky korenia, soľ a tymián a priveďte do varu.
  6. Varte 2 minúty, potom pridajte huby, znížte plameň na minimum a varte za stáleho otáčania húb presne 2 minúty.
  7. Do pohára dajte huby a horúcu tekutinu.
  8. Pridajte zvyšnú 1/4 šálky oleja a 1/4 šálky octu.
  9. Pohár voľne zakryte alobalom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  10. Vyhoďte alobal a pohár utesnite.
  11. Dajte do chladničky aspoň na 24 až 48 hodín, aby sa chute prepojili.
  12. Olej vplyvom nízkej teploty trochu stuhne, ale pri izbovej teplote opäť skvapalní.
  13. Takto naložené huby vydržia v chladničke až 3 mesiace.
  14. (Nakladané huby vydržia v chladničke až 3 mesiace.
  15. Môžete ich podávať ako luxusné predjedlo spolu s údeným mäsom a olivami.
Naložené huby v otvorenom pohári.
www.leitesculinaria.com

Sušené huby

Budete potrebovať

  • akékoľvek množstvo húb
  • vývar / mlieko / vodu

Postup prípravy

  1. Sušené huby vždy vopred namočte do mlieka, vody alebo mäsového či zeleninového vývaru.
  2. Akonáhle huby nasiaknu tekutinu, môžete ich ďalej spracovávať.
  3. Posekajte ich na menšie kúsky a rozprestrite na plechy s novinami.
  4. Zo sušených húb varte vynikajúce polievky.
  5. Len ich nesmiete zapariť!
Usušené huby.
www.themom100.com

Ak vás zaujímajú huby viac do hĺbky, prečítajte si zaujímavé informácie o šampiňóne . Šampiňón sa považuje za najpestovanejšiu odrodu huby na svete a okrem toho, že je výbornou ingredienciou pokrmov, prináša aj rad benefitov pre vaše zdravie.

A ako sa vám dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.