Naše recepty na pečienka z bravčového mäsa s cibuľou a cesnakom vám nedovolia prestať jesť

Cítite tú vôňu? Takto krásne môžu voňať iba recepty na bravčovú pečienku na cibuľu a cesnaku!

Pochutnajte si s nami na krehkom mäsko, ktoré poteší každý maškrtný jazýček.

A pretože môže byť ťažké pri veľkom kuse mäsa spoznať, či je hotové.

Na konci článku nájdete návod, ako to bezpečne spoznať!

Bravčová pečienka na cibuli a cesnaku

Tento lahodný recept na pečeni z bravčového mäsa s omáčkou z karamelizovanej cibule je ideálny pre nedeľnú večeru! Nie je totiž nič lepšie ako túto dobrotu zdieľať s priateľmi a rodinou, obzvlášť keď si k nej pripravíte lahodné chlpaté knedle !

Čo budeme potrebovať

  • 900 g bravčovej bábiky
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžička horčica
  • 2 polievkové lyžice Worcesterskej omáčky
  • 90 g masla
  • 1 polievková lyžica zmesi sušených bylín (bazalka, oregano a/alebo tymián)
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Na omáčku

  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 30 g múky
  • 480 ml vývaru
  • soľ

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C. Opláchnite a osušte bravčovú bábiku a potom dochuťte soľou a korením.
  • Rozpáľte veľkú panvicu vhodnú do rúry na stredne vysokú teplotu.
  • Pridajte olej a potom opečte bravčovú bábiku zo všetkých strán, kým sa nevytvorí kôrka, asi 1 minútu z každej strany.
  • Vyberte bravčovú bábiku z panvice a posypte ju sušenými bylinkami.
  • Na rovnakú panvicu pridajte maslo, cesnak, worcesterskú omáčku a horčicu.
  • Omáčku miešajte, kým sa maslo úplne nerozpustí. Vložte bravčovú bábiku späť do panvice a nalejte na ňu trochu omáčky.
  • Bravčovú bábiku prikryjeme alobalom a pečieme v rúre asi 30 minút.
  • Odstráňte fóliu, nalejte na chrbát trochu ďalšej omáčky a varte asi ďalších 30 minút.
  • Vyberte bravčovú bábiku z panvice a zakryte alobalom, aby asi 15 minút odpočívala.
  • Medzitým si zahrejte rovnakú panvicu.
  • Pridajte cibuľu a opekajte dozlatista asi 5 minút.
  • Vmiešajte múku. Postupne zašľahajte vývar, kým sa nezapracuje a nespojí. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Znížte teplotu na strednú, často miešajte, varte do zhustnutia, asi 5 minút v závislosti od preferovanej hustoty.
  • Bravčovú bábiku nakrájajte na plátky a podávajte s cibuľovou omáčkou.
Kus bravčového mäsa obalený v bylinkách s opečenou zeleninou.
Zdroj: leitesculinaria.com

Jahody z bravčového mäsa, cibule, cesnaku a byliniek

Ak ste milovníci aromatických prísad, potom je tento recept na bravčovú pečienku na cibuľu a cesnaku presne pre vás. Toto bravčové mäso potiahnuté jednoduchou zmesou cesnaku, byliniek, cibule a olivového oleja je vynikajúce! Pridajte k nej ešte našu tradičnú karlovarskú knedľu a chuťové poháriky vám zošalia.

Čo budeme potrebovať

  • 12 strúčikov cesnaku
  • 3 lyžice olivový olej
  • 2 lyžice čerstvých listov rozmarínu
  • 2 lyžice čerstvej šalvie
  • 2 lyžice lístkov čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička soľ
  • 1 lyžička korenie
  • 1 kg bravčovej bábiky
  • 2 veľké cibule (nakrájaná na mesiačiky)

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 °C.
  • V kuchynskom robote zmiešajte cesnak, olivový olej, rozmarín, šalvia, tymian, soľ a korenie, kým nevznikne hrubá pasta. Pastu rozotrite po celom bravčovom mäse.
  • Bravčové mäso dajte na rošt do pekáča tučnou stranou nahor a posypte ho nakrájanou cibuľou.
  • Prikryte mäso alobalom a pečte 20 až 25 minút.
  • Pekáč vyberte a nechajte ho 30 minút odpočívať zakrytý alobalom.
  • Medzitým zvýšte teplotu rúry na 220 °C.
  • Mäso vráťte do rúry a odkryté ho pečte ďalších 10 minút, kým mäso pekne nezhnedne.
  • Bravčovú pečienku nakrájajte a ihneď podávajte.
Krehké mäso upečené do mäkka s bylinkami.
Zdroj: eatwell101.com

Pečené bravčové s omáčkou z jabĺk, cibule a cesnaku

Vyskúšajte tento recept na bravčovú pečienku na cibuli a cesnaku s sladkastou chuťou od jabĺk. Táto chuťová kombinácia vás určite príjemne prekvapí. Podávajte jej so zapečenými zemiakmi so syrom alebo so šťouchanými zemiakmi a neuveríte, ako dobre všetko bude chutiť.

Čo budeme potrebovať

  • 1,5 kg bravčovej bábiky
  • 2 jablká (ošúpané)
  • 80 g cibule
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 3 lyžičky olivového oleja
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžička medu
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Na panvici opečte mäso zo všetkých strán.
  • Na panvici, v ktorej ste opekali mäso, 5 minút smažte cibuľu a cesnak.
  • Pridajte jablká a pokračujte v restovaní asi 2 až 4 minúty.
  • Pridajte vývar, ocot a med a miešajte, kým sa nepremiešajú.
  • Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Omáčku nalejte na bravčové mäso, zakryte alobalom a pečte 1 až 1 a 1/2 hodiny pri 160 stupňoch, kým nie je bravčové mäso hotové.
  • Vyberte pečienku z pekáča a nechajte 10 minút odležať.
  • Bravčovú pečienku nakrájajte a podávajte s omáčkou.
Hrniec plný vypečeného mäsa s krustou s jablkami a bylinkami.
Zdroj: spier.co.za

Bábika na cesnaku a cibuli pečená v rúre

Bravčová pečienka na cibuli a cesnaku je jedným z najlepších pokrmov, ktoré kedy budete mať šancu ochutnať!

Čo budeme potrebovať

  • 1,5 kg bravčovej bábiky
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • 4 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky)
  • 1,5 lyžičky talianskeho korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky drvených vločiek červenej papriky
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 4-6 mrkví (ošúpaných a nakrájaných na štvrtky)
  • 2-3 červené zemiaky (ošúpané a nakrájané na štvrtky)
  • 2 lyžice balzamikového octu

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Do bravčovej bábiky urobte 5-6 rezov. Každý rez naplňte nakrájanú cibuľu a cesnakom.
  • Bravčové mäso vložte do pekáča a posypte talianskym korením, soľou, vločkami červenej papriky a čiernym korením.
  • Okolo naaranžujte mrkvu a zemiaky a všetko pokvapkajte balzamikovým octom.
  • Zakryte a pečte asi 1 hodinu. Po upečení nechajte mäso 10 minút odpočívať.
  • Nakrájajte bravčovú pečienku a podávajte ju spolu s pečenou mrkvou a zemiakmi.

Namiesto zemiakov si tiež môžete vo vašej domácej pekárni pripraviť jednoduchý žemľový knedľa ! Ako na to sa dozviete v našom recepte a ako si vybrať tú najlepšiu všestrannú domácu pekáreň sa dozviete v našej detailnej recenzii.

Upečená bravčová bábika s opečenými zemiakmi, mrkvou a kelom.
Zdroj: goodcook.com

Ako spoznať, že je bravčová pečienka vo vnútri hotová?

Bravčovú pečienku môžete pripraviť na niekoľko stupňov prepečenia a to:

Medium rare: 62 – 65 C
Medium: 65 – 68 C
Medium-Well Done: 68 – 71 C
Well Done: 71 C

Ako spoznať, že je bravčová pečienka hotová aj bez teplomeru?

Tu je niekoľko ďalších možností:

Test špajlí

Technicky môžete pre tento test použiť aj nôž, ale ja dávam prednosť špajli, pretože zanecháva menší bod vpichu. Keď je každá strana opečená zapichnite špajľu do najhrubšej časti mäsa. Pokiaľ prechádza ľahko bez odporu, je mäso prepečené. Ak musíte vyvinúť tlak alebo silu, treba bravčové variť dlhšie.

Test dotykom

Ako varíte bravčové mäso, mäso je stále pevnejšie. Surové alebo tepelne neupravené bravčové mäso vám bude pod palcom pripadať pevné ako stred vašej natiahnutej dlane. Ak sa vytlačí nejaká šťava, mala by byť číra. Pokiaľ je bravčové mäso mäkké na dotyk, treba ho ďalej variť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.