6 skvelých receptov z zeleru, na ktorých si pochutnáte

Už ste niekedy skúšali stopkový zeler ? Recepty s v jeho réžii sa stávajú stále viac populárne.

Či už hľadáte inšpiráciu na nové polievky, smoothie, džús, šalát alebo nátierku, všetko máme pripravené.

Smoothie sme pre vás prichystali dokonca v 5 variantoch.

Doprajte si túto dobrotu … Pochutnáte si, a urobíte zároveň niečo pre svoje zdravie.

Jednoduchý krém z zeleru s videorecepty

Polievka z zeleru je jednoduchá, rýchla a chuťami. Ak máte radi husté krémové polievky, vyskúšajte tento recept. Uvarte si ju treba s videonávod.

ingrediencie:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice nasekanej cibule
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 hrnčeky nakrájaného zeleru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 hrnčeky plnotučného mlieka

postup:

  • V hrnci si nechajte rozpustiť maslo, orestujte na ňom cibuľu, posypte soľou a restujte do sklovata.
  • Pridajte zeler a chvíľku restujeme, potom zasypte 2 lyžicami múky a miešajte ďalšie 2 minúty.
  • Potom prilejte ½ hrnčeka mlieka a miešajte, kým základ nezhustne.
  • Následne pridávajte zvyšok mlieka po ½ hrnčeka a pokračujte ďalším vždy po zhustnutia.
  • Varte asi 15 minút, kým nebude zeler mäkký.
  • Rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
  • Potom dochuťte bylinkami, ozdobte nakrájaným zelerom alebo chrumkavými krutónmi.
polievka z zeleru
Zdroj: daninggoumet.com

Videorecepty tu:

Tip: Máte-li rádi krémové polévky, ochutnejte naše další recepty na husté krémové polévky .

Stopkový zeler a recept na skvelú polievku

Googlíte tipy na nové polievky? Keď mu ste ešte nemali tú s řapíkatým zelerom, a máte radi polievky zo zeleniny, ochutnajte. Tento recept je plný vitamínov, minerálov a údajne dokonca dokáže potlačiť aj migrénu.

ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja alebo masla
  • 1 cibuľa
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 6 hrnčekov na kúsky (cca 3 cm dlhé) nakrájaného zeleru (pár lístkov nechajte na ozdobu)
  • 2 hrnčeky na kolieska nakrájaných a ošúpaných zemiakov (asi 1 cm hrúbky)
  • 4 hrnčeky mäsového alebo zeleninového vývaru
  • 1 hrnček vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica soli
  • ½ lyžičky korenia
  • ¼ lyžičky kajenského korenia

Na dekoráciu:

  • ¼ hrnčeka čerstvého kôpru
  • ½ hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ hrnčeka kyslej smotany, bieleho jogurtu

postup:

  • Do väčšieho hrnca si dajte rozohriať olej a orestujte na ňom nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista (asi 5 minút).
  • Občas ju premiešajte, aby sa nepripálila.
  • Medzitým si nahrubo nakrájajte cesnak, zeler a zemiaky.
  • Akonáhle je cibuľa restované, pridajte cesnak a restujte ešte 1-2 minúty, občas premiešajte.
  • Pridajte zeler, zemiaky, vývar, vodu, bobkový list, soľ, obaja korenia a prikryte hrniec pokrievkou.
  • Priveďte polievku k varu, potom plameň stlmte a nechajte len prebublávať.
  • Polievka je hotová asi po 10 minútach (keď bude všetky zelenina mäkká).
  • Rozmixujte tyčovým mixérom, nadekorujte podľa ľubovôle a môžete podávať.
stopkový zeler a polievka z neho
Zdroj: feastingathome.com

Tip: Máte rádi polévky ze zeleniny? Nakoukněte a inspirujte se našimi recepty na polévky ze zeleniny .

Waldorfský šalát a řapíkatým zelerom a jablkami

Mimo polievky si môžete pripraviť aj lahodný, svieži a ľahký šalát z zeleru . Tento recept je slávnym kúskom z hotela Waldorf Astoria.

ingrediencie:

  • 6 lyžíc majonézy (alebo bieleho jogurtu)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky soli
  • štipka čerstvo namletého čierneho korenia
  • 2 sladké jablká
  • 1 hrnček červeného hrozna bez kôstok (alebo ¼ hrnčeka hrozienok)
  • 1 hrnček zeleru (nakrájaného na malé kúsky)
  • 1 hrnček nasekaných, zľahka opražených vlašských orechov
  • ľadový šalát

postup:

  • V stredne veľkej mise si zmiešajte majonézu (jogurt), citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  • Primiešajte olúpané, na kocky nakrájané jablká, na tenké plátky nakrájaný zeler, na polovice nakrájané hrozno a orechy.
  • Podávajte na liste ľadového šalátu.
Waldorfský šalát
Zdroj: simplyrecipes.com

Stopkový zeler ako detoxikačný džús alebo smoothie

Detoxikácia je pre naše telo veľmi blahodarná. Šťava z zeleru vás zbaví vás všetkých odpadových látok, ktoré váš organizmus zaťažujú. Ak ste hrdým vlastníkom odšťavovača, pustite sa do toho. V opačnom prípade si urobte detoxikačné smoothie.

ingrediencie:

  • 1 malý zväzok zeleru
  • ½ šalátovej uhorky
  • 1 veľké zelené jablko
  • ½ citróna
  • 1 zhruba 2,5 cm veľký kúsok zázvoru

Postup na variant s odšťavovačom:

  • Zeler si nakrájajte a uhorku dajte do odšťavovača.
  • Potom pridajte olúpané a jadierok zbavené jablko, citrón a olúpaný zázvor.
  • Džús si môžete vypiť hneď čerstvý alebo ho uchovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe ďalších 24 hodín.

Postup varianta s mixérom:

Nie každý má doma odšťavovač, a tak sme pre vás pripravili tento tip na detoxikačné smoothie .

Stačí všetky ingrediencie natlačiť do mixéra, rozmixovať a desiata je na svete.

Dobrú chuť!

smoothie a stonkový zeler
Zdroj: healthiersteps.com

Stopkový zeler v podobe smoothie – 5 skvelých receptov

Tu máme ďalšiu možnosť, ako využiť stopkový zeler . Smoothie je fajn nielen ako skvelá letné osviežujúci desiata, ale aj ako rýchla raňajky na cesty.

smoothie 1

Ingrediencie:

  • 1 jablko
  • 1 kúsok zeleru
  • 50 g paradajok
  • 1 zväzok špenátu

Postup:

  • Vložte všetko do mixéra a rozmixujte.

smoothie 2

Ingrediencie:

  • ½ stredne veľké mrkvy
  • ½ zeleru
  • 1 veľký banán
  • ¼ hrnčeka lesného ovocia (môžu byť mrazené)
  • ⅓ hrnčeka vody

Postup:

  • Olúpte si mrkvu, nakrájajte ju na menšie kúsky.
  • Nakrájajte si zeler a banán na menšie kúsky.
  • Všetky suroviny si dajte do mixéra, pridajte vodu a rozmixujte do jemnej konzistencie.
  • Ak je smoothie moc husté, pridajte viac vody.

smoothie 3

Toto smoothie je plné železa a vitamínu C. Ten je totiž k vstrebávanie železa veľmi dôležitý.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky kelu
  • 1 hrnček pomarančového džúsu
  • ½ čerstvé červenej repy
  • ½ hrnčeka na kocky nakrájaného čerstvého ananásu
  • 2 stopkaté zelery
  • 6 baby karotek

Postup:

  • Dajte si kel a džús do mixéra a rozmixujte.
  • Červenú repu, zelery a karotky si nakrájajte na menšie kúsky, aby sa ľahšie rozmixovaly.
  • Pridajte ich do mixéra vrátane ananásu a riadne premixujte.

smoothie 4

Ingrediencie:

  • 1 hrnček nesladeného mandľového mlieka
  • 3 lyžice avokáda
  • ¼ ananásu
  • ⅓ citróna
  • 1 banán
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ zeleru
  • ¼ uhorky
  • 1 lyžica arašidového masla

Postup:

  • Do mixéra nalejte mandľové mlieko, pridajte banán, na kocky nakrájaný ananás a rozmixujte.
  • Pridajte zeler, uhorku a avokádo a rozmixujte.
  • Nakoniec pridajte arašidové maslo, škoricu a rozmixujte.

smoothie 5

A máme tu raňajkách to go! Teda raňajkách na cesty … Proste, keď sú rána príliš krátka a povinností je veľa. Recept obsahuje hneď 2 porcie. Buď pre vás a vašu drahú polovičku alebo na ďalšie raňajkách. Stačí vložiť do chladničky, ráno pretrepať a raňajky na cesty je hotová!

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka gréckeho jogurtu
  • ½ hrnčeka nesladeného kokosového mlieka
  • ½ veľké olúpané uhorky
  • 1 stopkový zeler
  • ½ hrnčeka mrkvy
  • 1 stredný banán
  • 1 hrsť špenátu
  • 1 hrsť kelu
  • ½ hrnčeka mrazených čučoriedok
  • ½ hrnčeka mrazeného manga
  • ½ hrnčeka mrazeného ananásu
  • 2 lyžice šalvie semienok
  • 4 lyžice mletých ľanových semienok

Postup:

  • Do mixéra dajte jogurt, kokosové mlieko, nakrájanú uhorku, mrkvy, zeler, špenát, kel a rozmixujte do hladka.
  • Potom pridajte banány, čučoriedky, ananás, mango, chia semienka a ľanové semienka a premixujte.
smoothie s červenou repou a řapíkatým zelerom
Zdroj: signaturemarket.co

Tip: Máte-li čerstvé ovoce, tím líp. Vyzkoušejte si smoothie udělat, a jestli vám bude chutnat, udělejte si zásoby ovoce do mrazáku. Ráno jej stačí vytáhnout, rozmixovat a je to!

Ochutnajte aj ďalšie recepty na smoothie z zeleru.

Stopkový zeler a skvelá nátierka z neho

Aké ďalšie má vlastne stopkový zeler využitia v kuchyni? Ak sa váš repertoár večerí alebo raňajkami zdá byť chudobný, posilnite ho týmto lahodným receptom. Jej využitie sa nevylučuje ani v podobe desiaty.

ingrediencie:

  • 4 stopkaté zelery
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček varené cíceru (alebo sterilizované)
  • ⅓ hrnčeka tahini (sezamové pasta)
  • 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

postup:

  • Zelery si umyte, osušte, nakrájajte asi na 1 cm dlhé plátky a dajte na plech spolu so strúčiky cesnaku.
  • Potrite ich 2 lyžicami olivového oleja.
  • Dajte piecť na 175 ° C počas 45 minút.
  • Cícer si uvarte podľa návodu, ak máte sterilizovanú, dajte ju rozmixovať (bez šťavy) do mixéra.
  • Potom pridajte ešte horúci zeler a ostatnú zeleninu, rozmixujte.
  • Pridajte tahini, citrónovú alebo limetkovú šťavu, soľ a mixujte asi 3-4 minúty do hladka.
  • Akonáhle je hotovo, môžete hotový hummus premiestniť do misky, vmiešať 3 lyžice olivového oleja a nasekanú petržlenovú vňať.
zelerová nátierka alebo hummus
Zdroj: pcrm.org

Ako vidíte aj s řapíkatým zelerom nájdete veľké uplatnenie v teplej i studenej kuchyni.

Môžete si ho vychutnať čerstvý od augusta do októbra, kedy je jeho zber v plnom prúde.

A kde okrem obchodu a farmy zoženiete čerstvý stopkový zeler ? Pestovanie je možné aj u vás na záhradke.

Nevyužité zásoby pokojne dajte do mrazu.

Jeho chute a vône zostanú nedotknuté.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.