Kto neje zemiaky, ako by nežil. Žlté, výborné a čarovné. Prečo čarovné? Pretože z nich možno pripraviť snáď tisíce jedál.
Ak doma robíte len zemiaky varené, tak ste na správnom mieste. My vám totiž ukážeme, že zo zemiakov ide urobiť príloha snáď ku všetkému.
Vyskúšajte si našich 5 najlepších receptov na zemiaky.
zemiakové knedle
ingrediencie
- 4 zemiaky
- 1 hrsť krupice
- 1 hrsť hrubej múky
- 1 vajce
- soľ
postup
- Na doske rozvaľkáme 4 väčšie horúce zemiaky, pridáme 1 hrsť krupice a 1 hrsť hrubej múky a 1 vajce
- Osolíme, urobíme cesto, môžeme pridať aj na kocky nakrájanú žemľu
- Vytvarujeme do valčeka a vkladáme ich do vriacej osolenej vody. Varíme 15-20 minút a v polovici varenia obrátime
Zemiakové knedle môžeme variť aj na pare, a to tak, že si do hrnca nalejeme primerané množstvo vody. Na hrniec položíme parák, ktorý pomastíme.
Vodu uvedieme do varu a potom na parák položíme knedle . Varíme 20 minút.
Po vybratí ihneď nakrájame, najlepšie niťou.
Objavte podobné tipy
Šťouchané zemiaky s kyslou smotanou
ingrediencie
- 75 dkg zemiakov
- 1 kyslá smotana
- soľ
- lahôdková cibuľka
- 2 lyžice masla
postup
- Zemiaky olúpeme a uvaríme v osolenej vode
- Uvarené zemiaky s maslom roztlačíme
- Pridáme nakrájanú cibuľku aj s vňaťou a vmiešame kyslú smotanu
zapečené zemiaky
ingrediencie
- 8-10 väčších zemiakov
- 4-6 strúčikov cesnaku
- soľ
- 2 lyžičky provensálskeho korenia
- hrsť čerstvých zelených vňatí
- 3 lyžice masla
- 2 vajcia
- 2 dl kyslej smotany
postup
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a premiešame s lisovaným cesnakom, soľou, korením a sekanými zelenými vňaťami (pažítka, petržlenová vňať alebo podľa vašej chuti)
- Zapekaciu misku alebo pekáčik vytrieme maslom, vložíme do neho okorenené zemiaky a dáme piecť do horúcej rúry
- Po zmäknutí zemiakov ušľaháme vajcia s kyslou smotanou, nalejeme na zemiaky a zapečieme dozlata
Dusené zemiaky s paradajkami
ingrediencie
- 60 dkg zemiakov
- 3 cibule
- 3 paradajky
- 2 lyžice masti alebo oleja
- 1 kyslá smotana alebo biely jogurt
- 2 lyžičky mletej papriky
- soľ
postup
- Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme ju na tuku, pridáme mletú papriku, ktorú necháme speniť a podlejeme vodou alebo vývarom z masoxu
- Surové zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky, pridáme do cibuľového základu s paprikou, osolíme a dusíme do polomäkka
- Do polomäkkých zemiakov pridáme na kolieska nakrájané paradajky a dodusíme
- Nakoniec pridáme kyslú smotanu alebo jogurt a podľa chuti prisolíme, môžeme pridať aj štipku čili korenia a majoránku, oregano alebo bazalku
Zemiakový šalát s hubami
ingrediencie
- 1,5 kg zemiakov
- soľ
- korenie
- 4 varené vajcia
- 15 dkg húb sterilizovaných v octe
- 1 jablko
- 1 varená mrkva
- 2 stredné cibule
majonéza
- 1 majonéza
- 1 malý biely jogurt
- soľ
- cukor (nemusí byť)
- 1 lyžička horčice
- citrónová šťava
postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, necháme vychladnúť a olúpeme
- Nakrájame ich do misy na kúsky alebo Premačknite cez sitko na zemiaky, osolíme a okoreníme
- Z húb zlejeme nálev a podľa potreby ich nakrájame na menšie kúsky
- Pridáme ich k zemiakom spolu s varenými vajcami, ktoré nakrájame na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a najemno pokrájané jablko s mrkvou
- Majonézu zmiešame s jogurtom a dochutíme soľou, citrónovou šťavou a horčicou. Zľahka vmiešame do šalátu
A čo si dať k zemiakovým prílohám? Odporúčame snáď to najznámejšie, klasický vyprážaný rezeň.