Obľúbený diétny hriech alebo recepty osmažené zemiaky ako príloha 6x inak!

Zemiaky ako prílohu môžeme podávať v najrôznejších úpravách a to od prostých varených zemiakov, zemiakovej kaše, pečených zemiakov až po rôzne ochutené šaláty.

My pre vás tentoraz máme vynikajúce recepty na vyprážané zemiaky v 6 rôznych verziách.

Predstavíme vám nielen klasické hranolky, ale aj luxusné krokety so slaninou a syrom alebo vyprážanú zemiakovú kašu.

Nechajte si chutiť!

Vyprážané zemiakové placky

Pripravte si túto jednoduchú chutnú prílohu, ktorá môže byť aj skvelým hlavným chodom. Stačí vám na ňu iba zemiaky a iba ďalších pár ingrediencií.

INGREDIENCIA

  • 1kg múčných zemiakov
  • 2 vajcia
  • 4 – 6 lyžíc hladkej múky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky starostlivo olúpte, umyjeme, osušíme a potom do väčšej misy postrúhame polovicu zemiakov na jemnom a polovicu na hrubom strúhadle.
  2. Nastrúhané zemiaky pretlačíme rukou, aby pustili vodu so škrobom a tú odlejeme.
  3. Osolíme ich a pokvapkáme trochou mlieka, aby nezhnedli.
  4. Vmiešame vajíčko, majorán, cesnak, podľa chuti soľ a korenie a hladkú múku.
  5. Zmes dôkladne premiešame na stredne husté cesto.
  6. Do panvice nalejeme veľa oleja, necháme ho rozpáliť a potom naberačkou dávame do panvice malé dávky na zemiakový plameň.
  7. Každý vonkajšou stranou naberačkou sploštíme.
  8. Pečieme dozlatista na oboch stranách.
  9. Pečené zemiakové placky prekladáme kuchynským papierom, aby nasiakol prebytočný tuk.
  10. K zemiakom najviac chutí pivo, ale výborne chutí o kyslé mlieko alebo zákys.
Osmažené placky zo zemiakov na tanieriku.
www.nzfavouriterecipe.co.nz

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na vyprážané placky zo zemiakov v šiestich najobľúbenejších podobách. Sú delikátne!

Domáce hranolky

Pripravte si svoje vlastné domáce vyprážané zemiakové hranolky, ktoré sú oveľa lepšie ako tie mrazené z obchodu. Navyše je to hračka, ktorú zvládnete aj vy!

Ingrediencie

  • 4 stredné zemiaky na osobu
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Olúpeme a umyjeme zemiaky.
  2. Nakrájame ich pozdĺžne na štyri alebo päť zvislých kúskov a potom každý kúsok nakrájame na tyčinky.
  3. Zemiaky dáme do veľkej misy a zalejeme ich studenou vodou.
  4. Zemiaky necháme vo vode 25-30 minút, pustí tak škrob.
  5. Až budete pripravení začať smažiť, zlejeme vodu a položíme hranolčeky na dva plechy vyložené čistými uteráky alebo papierovými utierkami.
  6. Medzitým zahrejeme niekoľko cm oleja v ťažkom hrnci na 175 stupňov Celzia.
  7. Použijeme teplomer.
  8. Zemiaky osmažíme v niekoľkých dávkach a snažíme sa, aby zemiaky v hrnci neboli natestné na seba.
  9. Vyberieme z oleja a necháme odkvapkať na papierovej utierke.
  10. Každú várku posypeme soľou, akonáhle ich vyberieme z hrnca.
  11. Dobrú chuť!
Osmažené hranolčeky zo zemiakov servírované na tanieri.
www.thebossykitchen.com

Osmažené zemiaky s bylinkami

Chrumkavé zvonku a nadýchané a jemné vo vnútri! Už sa vám zbiehajú sliny? Tak vyskúšajte nasledujúci recept na vyprážané zemiaky s čerstvými bylinkami.

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov
  • 1 a 1/2 až 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička soli plus ďalšie podľa potreby
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • jemne nasekané čerstvé bylinky, ako je 1 lyžička tymiánu alebo oregana alebo 1/2 lyžičky rozmarínu
  • 1 polievková lyžica masla (voliteľné)

Postup

  1. Nakrájame zemiaky pozdĺžne a potom nakrájame každý kúsok priečne na 2,5 cm široké kúsky.
  2. Zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja na liatinovej panvici na strednom plameni, kým sa nezačne trblietať (prípadne použijeme nepriľnavú panvicu a 1 a 1/2 lyžice oleja).
  3. Pridáme zemiaky, rozprestrieme ich v jednej vrstve reznou stranou dole a dochutíme 1/2 lyžičkou soli.
  4. Prikryjeme tesne priliehajúcou pokrievkou a varíme, kým zemiaky nezmäknú, asi 20 minút.
  5. Medzitým si nadrobno nasekáme bylinky podľa vlastného výberu.
  6. Odkryjeme a otočíme každý kus pomocou klieští na druhú stranu.
  7. Dochutíme zvyšnou 1/2 lyžičkou soli a niekoľkými trochou čierneho korenia.
  8. Zvýšime teplotu na stredne vysokú a vyprážame odkryté, kým nie je druhá strana zlatisto hnedá, ďalších 5 až 10 minút, pričom kúsky posúvame podľa potreby, aby sa rovnomerne opekli.
  9. Pridáme bylinky a 1 lyžicu masla, ak chceme, a vyprážame za občasného premiešania, kým sa maslo nerozpustí a bylinky nebudú voňavé, asi 1 minútu.
  10. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme ešte soľou.
Zemiaky z panvice s bylinkami, maslom a soľou.
www.thekitchn.com

Domáce vyprážané zemiakové chipsy

Zabudnite na zemiakové chipsy z obchodu, keď si ich jednoducho môžete urobiť aj doma a to oveľa lepšie! Tento rýchly a jednoduchý recept poteší každého člena vašej rodiny.

INGREDIENCIA

  • 4 veľké surové zemiaky
  • soľ na dochutenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky maximálne s hrúbkou 2 mm.
  2. Zemiakové plátky vždy a bez výnimky osušíme dokonale papierovou utierkou, kým pôjdu do oleja.
  3. Rozpálime olej vo vyššej rajnici na maximum, ak vyprážame vo fritovacom hrnci, lupienky vyprážame na 140 ° C pozvoľna.
  4. Potom ich necháme vychladnúť.
  5. A potom poslednú minútu dosmažíme na 180 °C.
  6. Solíme ihneď po usmažení a to ideálne lupienkovou (šupinkovou) morskou soľou.
Osmažené lupienky zo zemiakov servírované v drevenej nádobe vyloženej obrúskom.
www.tasteofhome.com

Zemiakové krokety so slaninou a syrom

Tieto luxusné krokety zo zemiakov, slaniny a dvoch druhov syra sú chrumkavé zvonku, mäkké vo vnútri a zamiluje si ich snáď každý. Presvedčte sa o tom sami! Prinášame vám aj recept na skvelý dip, ktorý krokety krásne doplnia.

Ingrediencie

Na krokety:

  • 1,4 kg zemiakov nakrájaných na kocky
  • 8 lyžíc masla
  • ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ¼ lyžičky korenia alebo podľa chuti
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 veľké vajcia
  • 6 plátkov nakrájanej slaniny
  • ¼ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
  • 110 g čedaru, nakrájaného na kocky
  • 110 g syra provolone, nakrájaného na kocky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 3 veľké vajcia rozšľahané
  • 1 hrnček strúhanky
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na dip:

  • 1 šálka kyslej smotany
  • 2 plátky slaniny, nakrájané
  • 2 lyžičky údené papriky
  • 2 lyžice čerstvé, nasekané petržlenovej vňate
  • ¼ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ¼ lyžičky korenia alebo podľa chuti

Postup

  1. Umiestnime zemiaky do hrnca a naplníme ho studenou vodou tak, aby zemiaky úplne pokryli.
  2. Do vody pridáme asi 1 lyžičku soli a premiešame.
  3. Zemiaky privedieme do varu a varíme asi 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
  4. Medzitým opečieme slaninu dochrumkava.
  5. Pokiaľ robíme aj dip, orestujeme všetku slaninu (celkom 8 plátkov) dohromady a 1/4 z nej si necháme na dip.
  6. Zemiaky scedíme a pridáme ich do veľkej misy.
  7. Pridáme maslo, soľ, korenie, mlieko, vajcia a roztlačíme šťouchadlom na zemiaky.
  8. Vmiešame slaninu a petržlenovú vňať.
  9. Pripravíme si 3 plytké taniere, jeden s múkou, jeden s rozšľahanými vajcami a jeden so strúhankou.
  10. Vajcia a múku môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
  11. Pre trochu dymovej chuti môžeme do múky pridať trochu údenej papriky.
  12. Pomocou malej naberačky na zmrzlinu naberieme toľko zmesi, aby sa dala zrolovať na porciu veľkosti golfovej loptičky.
  13. Do stredu položíme malú kocku syra čedar a provolone.
  14. Zemiakovú zmes obalíme okolo syrov a vytvarujeme ju buď do gule alebo do tvaru valca.
  15. Položíme na tanier a opakujeme so zvyšnými prísadami.
  16. Krokety najskôr obalíme v múke, potom ich ponoríme do rozšľahaného vajca a nakoniec ich obalíme v strúhanke.
  17. Odložíme ich na tanier, kým nebudú pripravené na vyprážanie.
  18. Môžete ich tiež dať asi na hodinu do chladničky, to zaistí, že budú držať tvar.
  19. Pridáme rastlinný olej do panvice tak, aby sme ho tam mali aspoň niekoľko centimetrov, a zahrejeme ho na stredne vysokú teplotu.
  20. Vyprážame krokety po dávkach ( iba asi 4 alebo 5 naraz, záleží aj na tom, aký veľký máte hrniec).
  21. Umiestnime ich na utierkou vyloženú misu, aby trochu vychladli.
  22. Teraz si pripravíme dip.
  23. Pridáme všetky ingrediencie na dip do misky a premiešame.
  24. Krokety podávajte teplé s dipom.
Krokety z zemiakov, slaniny a dvoch druhov syra servírované na tanieriku.
www.jocooks.com

Vyskúšajte aj naše recepty na domáce syrové krokety , ktorými sa môžete inšpirovať a pochutnávať si na nich treba každý deň.

Vyprážaná zemiaková kaša

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo so zvyškami zemiakovej kaše? Osmažte ju! Je to skvelé ozvláštnenie pokrmu a potrebujete na to len panvicu a trochu masla.

Ingrediencie

  • 1 lyžica masla
  • 2 šálky studenej zemiakovej kaše
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • jarná cibuľka, nakrájaná (voliteľne)
  • strúhaný parmezán (voliteľne)

Postup

  1. Zahrejeme maslo na nepriľnavej panvici na stredne nízkom plameni.
  2. Varíme, kým maslo nezačne hnednúť.
  3. Do panvice pridáme studenú zemiakovú kašu.
  4. Rovnomerne ju na panvici rozprestrieme.
  5. Vyprážame do hneda.
  6. Zemiakovú kašu občas otočíme.
  7. Vyprážame do zlatista, asi 10 minút.
  8. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  9. Pred podávaním môžeme posypať jarnou cibuľkou a parmezánom.
Osmahnutá kaša zo zemiakov servírovaná v mištičke a posypaná jarnou cibuľkou a syrom.
www.cookfasteatwell.com

Inšpirujte sa našimi skvelými receptami na kašu zo zemiakov tak, ako ju nepoznáte. Vyskúšajte ich všetky!

Pri príprave vyprážaných zemiakových príloh je potrebné dbať na kvalitu surovín a to nielen zemiakov, ale predovšetkým aj oleja .

Vždy by sme mali siahnuť po veľmi kvalitnom oleji na vyprážanie a nezostať iba u klasiky v podobe repkového oleja.

Môžeme použiť aj olej kokosový alebo olej ryžový, ktorý má jeden z najvyšších dymových bodov medzi olejmi dostupnými na slovenskom trhu.

A aká vyprážaná zemiaková príloha je tá vaša NAJ? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.