Prestaňte si dávať na desiatu obložený chlieb a vyskúšajte niečo nové.
Pripravili sme si pre vás 5 vynikajúcich receptov na zdravé desiaty, ktoré sú vhodné aj pre deti.
Chceli ste placky z karfiolu alebo radšej jablčné chipsy?
Vyberte si, na čo práve máte chuť!
Bruschetta s paradajkami
Skvelé talianske predjedlo alebo zdravá desiata plná čerstvých paradajok a bazalky s ľahkou chuťou cesnaku. Je to ideálna rýchlovka, čo poteší nielen milovníkov zeleniny.
INGREDIENCIA
- 1 bageta alebo ciabatta
- 4 väčšie vyzreté paradajky
- zväzok čerstvej bazalky
- soľ
- korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
POSTUP:
- Pečivo nakrájajte na plátky a dajte nasucho opiecť do rúry alebo sendvičovača.
- Medzitým pripravte paradajkovú zmes.
- Paradajky nakrájajte na drobné kocky.
- Bazalku najemno nasekajte a spolu so soľou, čiernym korením a lyžicou olivového oleja dôkladne, ale zľahka premiešajte.
- Na záver pridajte prelisované strúčiky cesnaku.
- Horúce chleby vyberte z rúry, ihneď ich potrite olivovým olejom a bohato nazdobte paradajkovou zmesou.

V sendvičovači sa bruschetta pečie výborne na vrúbkovanom nástavci určenom na gril. Čo ešte ďalšie títo pomocníci vedia? Viac sa dočítate vo veľkom teste sendvičovačov .
Jablčné chipsy so škoricou
Na tenké plátky nakrájané jablká, ktoré sú ľahko posypané škoricou a potom pečené do chrumkava, si zamiluje celá vaša rodina! Ideálne zdravé maškrtenie.
INGREDIENCIA
- 3 veľké sladké chrumkavé jablká
- 3/4 lyžičky mletej škorice
POSTUP
- Umiestnite rošty do hornej a dolnej tretiny vašej rúry a predhrejte rúru na 90 stupňov Celzia.
- Dva plechy vyložte papierom na pečenie.
- Umyte jablká.
- Vykrájajte z jabĺk jadrovníka.
- Mandolínou (odporúčané) alebo veľmi ostrým nožom nakrájajte jablká vodorovne na kolieska s hrúbkou cca 0,3 cm.
- Rozložte jablká v jednej vrstve na pripravené plechy.
- Posypte škoricou.
- Pečte 1 hodinu v hornej a spodnej tretine rúry.
- Vyberte plechy z rúry a vymeňte polohu plechov (plech z hornej tretiny rúry dajte do dolnej tretiny a naopak).
- Pokračujte v pečení ďalšie 1 až 1 a 1/2 hodiny, kým nebude jeden jablkový chips vybratý z rúry po 2 až 3 minútach pri izbovej teplote chrumkavý.
- Akonáhle budete spokojní s chrumkavosťou (celková doba sa bude líšiť v závislosti na hrúbke vášho plátku a druhu jablka), vypnite rúru a nechajte jablká v rúre 1 hodinu sedieť, kým sa neochladí.
- Pokiaľ sa nebojíte, že ste ich prepiekli, okamžite vyberte plech z rúry a nechajte odležať pri izbovej teplote.

Zdravé tortillové rolky
Tieto rolky so zeleninou a krémovým syrom sa stanú najobľúbenejšou desiatou vašich detí, tým si buďte istí!
INGREDIENCIA
- 1 šálka nakrájanej zeleniny: brokolica, mrkva, červená paprika
- 110 g zmäkčeného krémového syra
- 1/3 šálky majonézy
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/4 lyžičky sušeného kôpru
- 1/4 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky čierneho korenia
- 2 veľké pšeničné tortilly
- 1/2 šálky strúhaného čedaru
- 2 lyžice nakrájanej jarnej cibuľky
POSTUP
- Vyberte si zeleninu podľa voľby a nasekajte ju na extra malé kúsočky.
- Nechajte krémový syr zmäknúť.
- V strednej miske zmiešajte krémový syr, majonézu, cesnakový prášok, kôpor, soľ a korenie.
- Tortilly dajte najskôr na 15–20 sekúnd do mikrovlnnej rúry.
- Potrite ohriate tortilly majonézovou zmesou a rovnomerne posypte zeleninou, čedarom a nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Pevne rolujte od jedného okraja tortilly až na druhú stranu.
- Upevnite špáradlom alebo dvoma a nechajte 20 minút vychladiť v mrazničke, aby stuhla.
- Zostáva už len nakrájať a podávať!

Zaujíma vás, čím ďalším môžete naplniť tortillu? Inšpirujte sa našimi receptami na najlepšie tortillové náplne a nebudete ľutovať!
Objavte podobné tipy
Karfiolové placky
Výhodou tohto receptu je možnosť podávať placky ako v teplej úprave, tak aj v studenej. V studenej forme skvele doplní ľubovoľný šalát z čerstvej zeleniny. Užite si túto skvelú a hlavne zdravú popoludňajšiu desiatu!
INGREDIENCIA
- 1 karfiol
- 1 lyžička rasce
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- soľ a korenie
- 3 vajcia
- 6 lyžíc polohrubej múky
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Karfiol rozoberte na jednotlivé ružičky, tvrdé konce hlúbov odrežte a zvyšok zhruba desať minút povarte vo vriacej okmínovanej vode.
- Sceďte a nechajte úplne vychladnúť.
- Potom karfiol roztlačte šťouchadlom na zemiaky, pridajte muškátový oriešok a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Oddeľte žĺtky od bielkov.
- Žĺtky pridajte ku karfiolu a bielky vyšľahajte na tuhý sneh.
- K zmesi pridajte múku.
- Nakoniec opatrne pridajte aj vyšľahané bielky.
- V panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja.
- Z karfiolovej zmesi postupne odoberajte a smažte malé placky z oboch strán dozlatista.

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na placky z karfiolu . Vyskúšajte ich všetky!
Domáci čokoládový termix
Zdravá pochúťka, ktorá uspokojí vaše chute na sladké a do tela doplní aj slušné množstvo proteínov a vápnika.
INGREDIENCIA
- 500 g jemného mäkkého tvarohu
- 250 ml kyslej smotany (prípadne gréckeho jogurtu)
- 1 balenie vanilkového cukru
- 10 datlí
- 1 lyžička kakaa
- 100 g 70 % horkej čokolády (cca 15 – 20 g si odložte na nastrúhanie, poslúži na posypanie termixu)
POSTUP
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Datle zalejte horúcou vodou a nechajte ich cca 30 minút zmäknúť.
- Potom ich sceďte a spolu s vanilkovým cukrom rozmixujte ručným mixérom na hladkú kašu.
- Tvaroh utrite s datľovou kašou, pridajte kyslú smotanu, opäť premiešajte a potom pomocou metličky primiešajte horkú čokoládu.
- Pokiaľ by bol krém málo sladký, môžete pridať malé množstvo cukru.
- Krém nalejte do sklenených pohárov, nahrubo nasekajte alebo nastrúhajte horkú čokoládu a krém posypte.
- Nechajte minimálne 3 hodiny chladiť v chladničke.

Prečo sú zdravé desiaty dôležité?
- Pochutiny medzi jedlami vás pomôžu ochrániť pred prílišným hladom medzi raňajkami, obedom a večerou, čo pomáha predchádzať prejedaniu.
- Vďaka desiate tiež môžete do stravy zahrnúť živiny a potraviny , ktoré vám chýbali v predchádzajúcich jedlách. Ľudia, ktorí si medzi jedlá zaradia jednu až dve desiaty, konzumujú viac živín, ako je vláknina, vápnik a vitamín C, v porovnaní s tými, ktorí desiatu nekonzumujú.
- Olovrant môže byť rozhodne dobrá vec, len sa rozhodne zamerajte na konzumáciu výživných potravín . Vyhnite sa spracovávaným desiatam z obchodu.
A ako sa vám dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!