Tieto výborné recepty na vegetariánske fašírky so kelom si zamiluje každý! Ochutnajte a presvedčte sa

Hľadáte alternatívy, máte radi zmeny a chcete skúsiť niečo nové?

Potom musíte ochutnať naše recepty na kelové fašírky bez mäsa.

Nebojte sa pochutí si nich aj ten najväčší milovník mäsa, až tak sú totiž dobré!

Kapustové fašírky bez mäsa s quinoou

Tieto vegetariánske burgre sú báječné a jednoduché na prípravu, doplnené čerstvým pestom a kozím syrom. Karbonátky so kelom sú skvelou voľbou na ľahký obed alebo večeru. Podávajte ich napríklad slahodnou restovanou ryžou , táto kombinácia je úplne luxusná.

Čo budeme potrebovať

  • 140 g quinoi
  • 500 g zeleninového vývaru
  • 100g kelu (listy nakrájané nahrubo)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 75 g strúhanky
  • 2 stredne veľké vajcia (rozšľahané)
  • 50 g sušených paradajok (nakrájaných nahrubo)
  • 100 g kozieho syra

Na pesto

  • ½ malého balenia bazalky (len listy)
  • ½ malého balenia petržlenu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g píniových orieškov (opražených)
  • 50 g parmezánu (strúhaného)
  • 150 g olivového oleja
  • šťava 1 citrón

Postup

  • Quinú vložíme do hrnca a zalejeme horúcim vývarom.
  • Varte 18-20 minút na miernom ohni, kým zrnká nenakysnú a tekutina nezmizne.
  • Zložte ju z platne a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s vodou. Pridajte kel a varte 6-8 minút, kým sa neuvarí. Zlejte, vytlačte prebytočnú vodu a dajte bokom.
  • Do malej panvice na strednú teplotu dajte 1 lyžicu olivového oleja.
  • Pridajte cibuľu a varte 2-3 minúty, kým nebude priehľadná.
  • Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu.
  • Uvarenú quinu vyklopíme do misy a pridáme kel, cibuľu, cesnak, strúhanku, vajcia a sušené paradajky. Dobre osoľte a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Ak chcete pripraviť pesto, vložte bazalku, petržlen, cesnak, píniové oriešky a parmezán do malého kuchynského robota.
  • Mixujte a pomaly prilievajte olej, kým nezískate husté pesto.
  • Vytlačte citrónovú šťavu.
  • V plytkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja.
  • Rukami vytvarujte zo zmesi quinoa 8 okrúhlych placiek. Pridajte do panvice a opekajte 4-5 minút z každej strany, kým nebudú chrumkavé a zlaté.
  • Na každú placku položte plátok kozieho syra a nechajte ho rozpustiť.
  • Pokvapkajte každú placku veľkou lyžicou pesta a podávajte s čerstvým šalátom.

Tento recept na kelové fašírky bez mäsa môžete piecť v rúre, smažiť na panvici alebo ich hodiť do fritézy a budete ich mať zlatisto chrumkavé v priebehu niekoľkých málo sekúnd. Aká fritéza môže byť pre vaše varenie tá najlepšia sa dozviete v našej recenzii na fritovacie hrnce .

Panvica plná krehkých placiek s kelom a quinou.
Zdroj: bbritnell.com

Karbonátky z kelu, hrášku a syra

Tieto syrové placky so kelom sú rýchle a plné skvelej zeleniny. Toto zdravé a chutné poludňajšie jedlo ponúka jedinečnú chuť tradičnej placky. Pochutnajte si aj na ďalších dobrotách, kde hlavnú rolu hrá kel . Pripravte si ich podľa nás a uvidíte, ako dlho ste ju podceňovali!

Čo budeme potrebovať

  • 75 g hrášku
  • 150 g kelu
  • 2 vajcia
  • 1 stredná cibuľa
  • 75 g strúhanky
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 citrónová kôra
  • ½ lyžičky kajenského korenia
  • 2 lyžice parmezánu
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup

  • Mrazený hrášok a kel varte v pare 2-3 minúty.
  • Do kuchynského robota pridajte vajcia, cibuľu nakrájanú na štvrtky, strúhanku, strúhaný syr, citrónovú kôru, kajenské korenie, parmezán.
  • Akonáhle je uvarená osušte ju, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
  • Do kuchynského robota pridajte osušený kel a hrášok.
  • Rozmixujte.
  • Pridajte olivový olej na panvicu.
  • Rukami vytvarujte zo zmiešaného kelu a hrášku placky a smažte.
Vežička zelených placiek plných zdravej zeleniny.
Zdroj: girlontherange.com

Bezmäsé fašírky z kelu a batátov

Tento recept na kelové fašírky bez mäsa sú naozaj všestranné a možno ich podávať ako vegetariánske hlavné jedlo alebo prílohu, na raňajky so sadeným vajcom alebo ich pridať do obedovej krabičky. Sú výživné a skvelé ako alternatíva chleba, ryže alebo cestovín. Pripravte si k nim aj zdravé batátové hranolky a zabite dve muchy jednou ranou.

Čo budeme potrebovať

  • 630 g zemiakov
  • 360 g sladkých zemiakov
  • 3 lyžičky soli
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 80 g kelových listov
  • 3 strúčiky cesnaku (nakrájané nadrobno)
  • Kôra z 1 citróna
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 vajce
  • 3 lyžice mletého ľanové semienka
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 250 g múky
  • Olivový olej alebo kokosový olej na varenie

Postup

  • Zemiaky nakrájajte na malé kocky a batáty na o niečo väčšie kocky.
  • Potrebujú trochu odlišnej doby varenia a keď ich nakrájame na rôzne veľkosti, môžete použiť rovnaký hrniec a variť ich spoločne.
  • Akonáhle sa zemiaky začnú vo vode variť, stiahnite teplotu na miernu a varte 10 minút. Sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
  • Listy kelu položte na doštičku a nasekajte nahrubo nožom. Pripravte si cibuľu a cesnak.
  • Zahrejte veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte olivový olej a cibuľu.
  • Varte 1-2 minúty do zmäknutia, dochuťte soľou.
  • Pridajte kel a cesnak k cibuli a spoločne varte 3-4 minúty.
  • Zemiaky pridajte do veľkej misy a zľahka ich roztlačte.
  • Pridajte zmes cibule a kelu a roztlačte spolu so zemiakmi.
  • Nechceme mať zmes príliš hladkú, pretože si chcete zachovať nejakú textúru.
  • Pridajte vajcia, soľ, korenie a tymian a premiešajte.
  • Pridajte ľanové semienko, múku a prášok do pečiva a premiešajte.
  • Zmes by mala zhustnúť a začať tuhnúť.
  • Pridajte ďalšie 3-4 lyžice múky a premiešajte.
  • Misu zakryte a dajte na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
  • Lyžicou a mokrými rukami tvoríme okrúhle placky a kladieme ich na múkou vysypaný plech.
  • Na strednú teplotu rozohrejte 2-3 lyžice oleja.
  • Pečte ich 4 minúty na strednú teplotu do zlatohneda.
  • Otočte a pečte 4 minúty z druhej strany.
Hamburgerová žemľa naplnená mäkkou placičkou zo kelu.
Zdroj: cupfulofkale.com

Ako kel pripraviť?

Ak ste sa neodvážili ísť ďalej ako za jej restovaním alebo odšťavovaním, možno vás všestrannosť kelu prekvapí. Môže byť jemnou súčasťou v polievky alebo pikantná prísada v šaláte, chrumkavá ako „chips“ alebo zamatová po dusení. Všetky techniky varenia kelu sú jednoduché a existuje mnoho receptov, ktoré otrasú tým, ako podávate túto vysoko výživnú a chutnú zeleninu.

Pridajte ju do polievok
Keď pridávate kel do polievok, zelenina sa varí, kým nie je mimoriadne krehká, zatiaľ čo všetky živiny zostávajú priamo vo vašom hrnci. Fazuľa a zemiaky sú obľúbenými spoločníkmi kelu a kel zaistí, že vaša polievka bude vždy plná chuti.

Domáce kelové chipsy
Je prekvapivo ľahké vyrobiť si vlastné chrumkavé kelové chipsy. Všetko, čo potrebujete, je trochu oleja a rozpálená rúra. Ak chcete, môžete ich osoliť a posypať parmezánom.

Blanšírovaný kel
Blanšírovanie kelu zjemňuje jej tvrdú textúru a jej neslávne preslávenú horkosť. Stačí ju rýchlo namočiť do vriacej osolenej vody a po scedení opláchnuť v ľadovej vode.

Dusený kel
Prirodzená tuhá textúra extrémne dobre reaguje na dlhé, pomalé teplo v uzavretom prostredí. Skrehne a nasaje chuť všetkého, čo ste do hrnca vložili. Slanina, cesnak, chilli papričky a paradajky sú dobrými ingredienciami na dusenie. Môžete tiež vyskúšať cibuľu, zázvor a čierne korenie.

Vymažte jej
Vyprážanie kelu na panvici na strednú až vysokú teplotu s trochou masla alebo oleja je rýchly a chutný spôsob, ako ju podávať. Dochuťte soľou a čiernym korením alebo pridajte cesnak alebo sladkú či chilli papričku pre extra chuť.

Hoďte ju do šalátov
Kelové šaláty môžu byť skutočne dobré. Ak sa vám surový kel zdá príliš intenzívny, urobte najskôr „príjemnú masáž“. Uchopte listy a energicky ich trite, aby ste rozbili niektoré vlákna, ktoré ich robia tak húževnatými.

Dajte ju do smoothie
Hrsť alebo dva kely dodajú smoothie veľa živín. Zelené smoothie ponúka mnoho chuťových možností a kel môžete zmiešať so sladkým ovocím, ako je avokádo, čučoriedka, mango a hruška.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.