Vynikajúci polievky zo zeleniny: recepty & inšpirácie

Zelenina na polievku síce býva po celý rok, ale v zimnom období sa musíme uspokojiť so zeleninou skladovaná, mrazenú, nakladanú alebo sušenú.

Preto je letné obdobie pre zeleninové polievky najvýhodnejší a mali by sme sa snažiť toho čo najviac využiť.

Polievka sa dá uvariť z ktorejkoľvek zeleniny, najchutnejšie bývajú polievky z rôznych zmesí, ale rovnako dobré sú aj z jednotlivých druhov zeleniny.

Inšpirujte sa našimi receptami na polievky zo zeleniny!

Tekvicová polievka

Obľuba tekvicové polievky vzrastá, je lahodná a vhodná aj pre diabetikov alebo vegetariánov, ak maslo nahradíte olejom.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg tekvice
  • 3 lyžice masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 300 ml mlieka
  • soľ a korenie
  • smotana, petržlen a tekvicové semienka na ozdobu

POSTUP:

  1. Tekvicu ošúpeme, odstránime semienka a dužinu pokrájame na kocky.
  2. Rozpustíme maslo, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a kocky tekvice.
  3. Všetko dusíme 2-3 minúty.
  4. Potom pridáme, osoľte a okoreníme, podľa chuti pridajte zázvor, citrónovú šťavu a prúžky pomarančovej kôry.
  5. Varíme na miernom plameni asi 20 minút – aby tekvice ľahko zmäkla.
  6. Polievku po častiach rozmixujeme dohladka.
  7. Pridajte mlieko a mierne prehrejeme.
  8. Na tanieri ozdobíme trochou smotany a opraženými tekvicovými semienkami a petržlenom.

Tekvicová polievka .zdroj : raratheme.com

Brokolicová polievka

Ako presvedčiť deti aby jedli brokolicu? Jednoducho, uvarte im túto polievku.

INGREDIENCIE:

  • 1 brokolica
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 150 ml smotany na varenie 12%
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 plátky toastového chleba
  • 2 lyžice masla
  • štipku nastrúhaného muškátového orieška
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  1. Brokolicu umyjeme a natrháme na jednotlivé ružičky.
  2. V hrnci rozohrejeme maslo a opražíme na ňom cibuľu a nakrájané stonky brokolica (ku zmäknutia potrebujú dlhšiu dobu než ružice).
  3. Okoreníme muškátovým orieškom a päť minút smažíme.
  4. Potom pridáme ružice brokolica a vývar.
  5. Hrniec prikryjeme a všetko osem minút varíme, až brokolica zmäkne.
  6. Medzitým nakrájame toastový chlieb na kocky, pokryjeme trochou masla a dáme piecť na 180 ° C dozlatista.
  7. Odoberieme časť uvarené brokolica z polievky.
  8. Hotovú polievku rozmixujeme do hladka a zjemníme smotanou.
  9. Vložíme späť brokolicu a mierne prevaríme.
  10. Podávame s pečenými krutónmi.

Brokolicová polievka

zdroj : eatingwell.com

Karfiolová polievka

Milujete květák, ale v podobě smaženého moc neprospívá vašemu žaludku a je vám po něm těžko ? Tak zkuste jemná krémovou polévku potěší jako svačina, lehký oběd i večeře.

INGREDIENCIE:

  • 1 karfiol
  • maslo
  • 150 ml smotany
  • muškátový kvet
  • petržlenová vňať
  • soľ a korenie

POSTUP:

  1. Očistený, umytý a na ružičky rozobratý karfiol uvaríme v slanej vode.
  2. Vyberieme časť karfiolu (ktorú vrátime ako ozdobu do tanierov) a zvyšok rozmixujeme tyčovým mixérom.
  3. Povaríme a zjemníme smotanou.
  4. Dochutíme muškátovým kvetom a posekanou petržlenovou vňaťou, ktorú môžeme polievku ozdobiť.

Karfiolová polievka

zdroj : verywellfit.com

Cesnaková polievka so syrom

Klasika ktorú podávajú vo väčšine slovenských krčmičkách a reštauráciách, tak prečo ju nezkust pripraviť doma?

INGREDIENCIE:

  • 10 strúčikov cesnaku
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 lyžica majoránky
  • 100 g šunky
  • 2 lyžice masti
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1000 ml kuracieho vývaru
  • korenie
  • soľ
  • 2 krajce chleba na krutóny

POSTUP:

  1. Cibuľu nakrájame najemno, cesnak vymiešame.
  2. Na masti speníme cibuľu, pridáme šunku pokrájanú na menšie kocky.
  3. Všetko krátko osmažíme.
  4. Keď cibuľka sklovita, zalejeme základ kuracím vývarom a pridáme cesnak.
  5. Zemiaky nakrájame na kocky a pridajte do vriaceho vývaru.
  6. Varíme 10 až 15 minút, kým nie sú kocky zemiakov mäkké.
  7. Polievku dochutíme majoránom, prípadne korením a soľou.
  8. Na oleji opražíme na kocky rozkrájané krajce chleba.
  9. Tvrdý syr nastrúhame nahrubo.
  10. Na tanier pripravíme kocky chleba a syra a všetko zalejte vriacou polievkou.
  11. Kto chce, môže do taniera ešte rozklepnout vajcia.

Cesnaková polievka so syrom zdroj : czechcuisine.net

mrkvová polievka

Taky patríte k ľuďom, ktorí nemajú príliš v obľube nahrubo nakrájanú zeleninu, ktorá pláva v polievke? Tak skúste túto mrkvovú polievku v podobe hladkého krému, nebudete ľutovať.

INGREDIENCIE:

  • 500 g mrkvy
  • 1 kus cibuľa
  • 1 l hydinového vývaru
  • 1 lyžica rímskej rasce
  • 2 lyžice masla
  • med podľa chuti
  • citrónová šťava
  • soľ a korenie
  • bylinky

POSTUP:

  1. Mrkvu nakrájame na rovnako veľké kúsky a cibuľu na drobno.
  2. Mrkva opečieme do zlatista na masle, potom pridáme cibuľu a koreniny a ešte chvíľku opekáme.
  3. Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme a varíme, kým mrkva nezmäkne.
  4. Tyčovým mixérom obsah hrnca rozmixujeme dohladka, a ak treba, dochutíme medom alebo citrónovou šťavou.
  5. Podávame posypané obľúbenými zelenými bylinkami.

mrkvová polievka

zdroj : hsnstore.com

Mrkva má veľmi priaznivý účinok na organizmus zvyšuje odolnosť organizmu, chráni telo pred voľnými radikálmi, podporuje zdravý rast a vývoj, posilňuje srdce a cievy, zlepšuje zrak, posilňuje sliznice v tele, urýchľuje hojenie rán, pomáha pri zápche, ale aj hnačky.

hrášková polievka

INGREDIENCIE:

  • 300 g hrášku (čerstvý lepšie, môže byť aj mrazený)
  • 2 stredné zemiaky
  • 150 g slaniny
  • 1 liter vývaru
  • 1 cibuľa
  • smotana
  • cesnak
  • korenie a soľ
  • toustový chlieb na krutóny

POSTUP:

  1. Hrášok necháme rozmraziť vo vlažnej vode a necháme odkvapkať.
  2. Medzi tým na oleji opražíme nakrájanú cibuľu a 50 g slaniny.
  3. Pridáme hrášok (4 lyžice si dáme bokom) a na kocky nakrájané zemiaky.
  4. Orestujeme a po chvíli prilejeme vývar, pridáme cesnak, korenie a soľ.
  5. Po zmäknutí zemiakov polievku odstavíme z ohňa a rozmixujeme dohladka.
  6. Na zjemnenie chute pridáme smotanu a necháme prejsť varom.
  7. Po dochutenie na tanieri ozdobíme opečenou slaninou, prisypeme zvyšok hrášku a z toastového chleba krutóny.

hrášková polievka

zdroj : kitchen.nine.com.au

Z mrkvy, zeleru alebo petržlenu môžeme variť samostatné polievky. Výborné sú z nich polievky krémovej, kedy povarenú zeleninu rozmixujeme a doplníme mliekom alebo smotanou.

Z červenej repy sa varí väčšinou rôzne sladkokyslej polievky. Tiež z nej môžeme uvariť spolu s ďalšou zeleninou letnou boršč bez mäsa. Polievku je možné uvariť takmer z každej zeleniny.

Môže to byť polievka z reďkoviek, kaleráb, zelených vňatí vrátane kôpru , listového špenátu, zeleného hrášku, kukurica alebo zelených fazolkových strukov. Použiť možno i šalátové uhorky alebo hlávkový šalát.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.