Pripravte si vynikajúcu ryžu z karfiolu ako malú desiatu alebo napríklad odľahčenú večeru. Inšpirujte sa!

Milujete zeleninové pokrmy? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na karfiolovú ryžu.

Jednoduché a napriek tomu veľmi zdravé jedlo poteší nielen vás, ale aj vašich blízkych.

Môžete ho urobiť na obed, na desiatu, prípadne aj na večeru. Na výber máte niekoľko variantov.

Ostatne čo by človek pre svoje zdravie neurobil, zvlášť, keď sa pri tom ešte aj dobre naje.

Zdravá karfiolová ryža

Zelenina je veľmi vďačný druh ingrediencie na prípravu čohokoľvek, čo nás len napadne. Tento recept je veľmi rýchly, jednoduchý a chutný. Ak ste milovníkom karfiolu, určite si ho zamilujete. Ostatne neváhajte omrknúť aj recepty na cuketovú nátierku , pretože zeleniny nie je nikdy dosť.

Ingrediencie:

  • 1 veľký karfiol rozdelený na ružičky
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa nakrájaná nadrobno
  • Soľ podľa chuti
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate nasekané nadrobno
  • Šťava z 1/2 chemicky neošetreného citróna

Postup:

  • Karfiol očistíme az jednotlivých ružičiek odrežeme čo najviac stoniek. Dáme do nádoby kuchynského robota a pomocou pulzného, kým nebude karfiol pripomínať kuskus.
  • Vo veľkej panvici rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu.
  • Akonáhle je horúci, pridáme cibuľu a za stáleho miešania restujeme cca 5 – 8 minút.
  • Keď cibuľa na okrajoch zozlatne a zmäkne, prihodíme karfiol a premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Pridáme asi 1 lyžičku soli a za častého miešania pokračujeme vo varení, aby karfiol zmäkol, to trvá zhruba 3 až 5 minút.
  • Odstavíme, preložíme do veľkej servírovacej misy, ozdobíme petržlenovou vňaťou, pokvapkáme citrónovou šťavou a dochutíme soľou. Podávame teplé.
Vynikajúca ryža pripravovaná z karfiolu.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk

Vyprážaná ryža z karfiolu

Milujete rizoto, ale klasická ryža vám nevyhovuje, takže hľadáte vhodnú alternatívu? Tento recept je na tento účel ideálny. Verte, že pri tej správnej úprave ani nespoznáte rozdiel. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledný pokrm pohladí vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru (asi 2 cm)
  • 1/4 lyžičky bieleho korenia
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 veľké rozšľahané vajcia
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 1/3 čerstvé nakrájané brokolice
  • 2 olúpané a nastrúhané mrkvy
  • 1/2 hrnčeka mrazenej kukurice
  • 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
  • 2 zelené cibule nakrájané na tenké plátky
  • 1/2 lyžičky sezamových semienok

Postup:

  • Karfiol očistíme, rozoberieme na ružičky a dáme do nádoby kuchynského robota. Mixujeme 1 – 3 minúty.
  • V malej miske prešľaháme sójovú omáčku, sezamový olej, zázvor a biele korenie, zatiaľ odložíme nabok.
  • Zahrejeme 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja na strednej panvici na miernom ohni.
  • Pridáme vajcia a opekáme 2 minúty, potom otočíme a necháme znova 2 minúty z druhej strany.
  • Necháme vychladnúť a potom nakrájame na malé kúsky.
  • Do veľkej panvice dáme zvyšnú 1 lyžicu rastlinného oleja a zahrejeme na vyššiu teplotu.
  • Pridáme cesnak, cibuľu a za častého miešania restujeme, kým cibuľa nezosklovatí asi 3-4 minúty.
  • Vmiešame brokolicu, mrkvu, kukuricu, hrášok a za stáleho miešania varíme, kým zelenina nezmäkne.
  • Prihodíme karfiol, nakrájané vajcia, zelenú cibuľku a zmes sójovej omáčky.
  • Varíme za stáleho miešania, kým sa karfiol neprehreje a nezmäkne.
  • Ihneď podávame, prípadne ešte môžeme ozdobiť sezamovými semienkami, ktoré ešte predtým chvíľu opražíme na suchej panvici.
Úžasne zdravý variant vyprážanej ryže so sebou.
Zdroj: https://damndelicious.net

Karfiolové indické karí s ryžou

Nenechajte sa zmiasť názvom, pretože klasickú ryžu v tomto recepte nenájdete. Tá je nahradená karfiolom. Ostatne ovocie aj zelenina by na našom jedálničku rozhodne nemali chýbať. No, a keď idú niektoré pokrmy pripraviť v trochu zdravšom variante, určite sa tomu nie je potrebné vyhýbať.

Ingrediencie:

  • 1 stredný karfiol (cca 400 g)
  • 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička semienok rasce
  • 1 lyžička horčičného semienka
  • 1 zelená chilli paprička nakrájaná na plátky
  • 10 – 12 karí lístkov
  • 1/2 lyžičky kurkumového prášku
  • 1 a 1/2 lyžičky kari korenia
  • Soľ podľa chuti
  • 2 lyžice lístkov koriandra

Postup:

  • Najprv karfiol rozoberieme na ružičky, odrežeme tvrdé časti a prepláchneme.
  • Ružičky vložíme do nádoby do kuchynského robota a niekoľkokrát premiešame pulzným tlačidlom, kým nebudeme mať konzistenciu podobnú ryžu.
  • Potom na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme rascu, horčičné semienko, karí listy, zelenú čili papričku a za stáleho miešania restujeme cca 30 – 60 sekúnd.
  • Prihodíme mletý zázvor, pripravenú karfiolovú ryžu, kurkumu, karí korenie, soľ a orestujeme.
  • Zamiešame, aby sa chute dobre premiešali. Varíme 5-7 minút za občasného miešania na strednom plameni.
  • Pred podávaním pridáme lístky koriandra a dobre premiešame.
  • Túto indickú korenenú karfiolovú ryžu môžeme podávať ako prílohu s obľúbeným karí, ale pokojne aj ako samostatný pokrm.
Vynikajúca indická karfiolová ryža hotová do 30 minút.
Zdroj: https://sandhyahariharan.co.uk

Zapečený karfiol

Akonáhle prejde akýkoľvek pokrm tepelnou úpravou prostredníctvom rúry na pečenie, má zase úplne inú chuť ako ten, ktorý sa pripravoval na platni. Čokoľvek zapečeného má luxusnú chuť a radi sa k takémuto receptu vraciame.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 3 nakrájané strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  • Vykrojíme hlúb a karfiol rozoberieme na drobné ružičky.
  • Vložíme do kuchynského robota a mixujeme, kým nebude karfiol drobný podobne ako kuskus alebo ryža alebo kuskusu alebo ryža. Nesmieme to ale prehnať, aby to nebolo kašovité.
  • Akonáhle je karfiol rozmixovaný, predhrejeme si rúru na 220 stupňov.
  • Väčší pekáč či zapekaciu formu postriekame kuchynským sprejom.
  • Vo veľkej mise zmiešame karfiol, olivový olej, cesnak, soľ a preložíme na pripravený pekáč.
  • Rovnomerne rozprestrieme, vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 25 minút, aby bola zmes dozlatista.
  • Vyberieme z rúry, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Pečená karfiolová ryža s cesnakom a citrónom.
Zdroj: https://www.skinnytaste.com

Steak a ryža

Milovníci mäsa možno namietnu, že dať si k nemu karfiol je tak trochu zvláštny, ale verte, že je to veľmi chutná, a pritom úplne jednoduchá kombinácia.

Ingrediencie:

  • 250 g flank steaku nakrájaného na tenké plátky
  • 4 polievkové lyžice Tamari
  • 1 lyžica ryžového vína Shaoxing (alebo je možné použiť suché sherry)
  • 5 lyžíc slnečnicového oleja
  • 2 ľahko rozšľahané veľké vajcia
  • 1 hrnček na kocky nakrájané mrkvy
  • 4 jarné cibuľky nakrájané na plátky (zelenú a bielu časť nakrájame oddelene)
  • 1 hrnček mrazeného hrášku
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica nastrúhaného olúpaného čerstvého zázvoru
  • 350–400 g karfiolovej ryže (očisteného rozmixovaného karfiolu)
  • 2 lyžičky sezamových semienok
  • 1 lyžička sezamového oleja z praženého sezamu

Postup:

  • V strednej miske premiešame mäso s 1 lyžicou tamari a ryžovým vínom (alebo sherry).
  • Rozohrejeme 1 lyžicu slnečnicového oleja vo veľkej panvici na strednú teplotu.
  • Pridáme vajcia a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Preložíme do misky.
  • Zvýšime teplotu na stredne vysokú a pridáme prvé lyžiceslnečnicového oleja. Vložíme steaky.
  • Opekáme z oboch strán, kým steaky nezmenia farbu, asi tak 2 až 3 minúty. Priebežné otáčame, aby sa mäso nepripieklo.
  • Steaky spolu so šťavou, ktorá sa v panvici nahromadí, preložíme do misy s vajcami.
  • Do panvice dáme 1 lyžicislnečnicového oleja, mrkvu a varíme za pravidelného miešania, kým mrkva nezačne mäknúť, cca 3 až 5 minút.
  • Vmiešame hrášok, cesnak a zázvor. Za stáleho miešania necháme variť ešte ďalšie 3 minúty
  • Zmes preložíme do misy so steakmi a pridáme do panvice zvyšné 2 lyžice slnečnicového oleja.
  • Vhodíme rozmixovaný karfiol a za občasného miešania varíme, až je karfiol mäkký. To trvá zhruba 5 minút, niekedy o niečo dlhšie.
  • Primiešame odložené vajcia, steak aj zeleninu a zvyšné 3 lyžice tamari.
  • Podávame posypané nakrájanou jarnou cibuľkou, sezamovými semienkami a pokvapkané sezamovým olejom.

Tamari vzniká počas výroby miso pasty . O tom čo je miso pasta a aké sú jej základné druhy, ste sa mohli dočítať v našom článku recepty z karfiolu .

Karfiolová vyprážaná ryža so steakom.
Zdroj: https://www.eatingwell.com

Šalát z karfiolovej ryže v gréckom štýle

Ak fandíte zelenine na akýkoľvek spôsob, potom po tomto šaláte olíznete všetkých desať. Príprava je úplne jednoduchá, rýchla a chuť skvelá vďaka dokonalej kombinácii jednotlivých surovín.

Ingrediencie:

  • 1/2 stredného karfiolu
  • 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka cherry paradajok
  • 1/2 hrnčeka hroznového vína
  • 1 hrnček rukoly
  • 1/4 hrnčeka petržlenu
  • 3 zelené jarné cibuľky
  • 1/4 hrnčeka vykôstkovaných olív nakrájaných na plátky
  • 1/2 hrnčeka syra Feta nalámaného na kúsky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana

Postup:

  • Z karfiolu odrežeme jednotlivé ružičky bez hlúbov a vložíme do nádoby kuchynského robota.
  • Pomocou pulzného tlačidla mixujeme niekoľkokrát za sebou, až bude karfiol vyzerať ako ryža alebo kuskus.
  • Takto pripravený karfiol preložíme do misky, ktorá je vhodná na použitie do mikrovlnnej rúry.
  • Pridáme 1 lyžicou oleja, premiešame, zakryjeme poklopom a pri vysokej teplote hrejeme 2 a ½ minút. Hotové presypeme na tácku a necháme vychladnúť.
  • Paradajky nakrájame na polovicu, prípadne na štvrtky, pokiaľ sú väčšie.
  • Rukolu a petržlen nasekáme nahrubo, zelenú cibuľku na tenké plátky.
  • Zmiešame vychladnutú karfiolovú ryžu, paradajky, nakrájanú rukolu, petržlenovú vňať a zelenú cibuľku aj olivy.
  • Zostávajúci olej, citrónovú šťavu, ocot a oregano prešľaháme, pridáme do misy a nakoniec prihodíme syr feta.
  • Dôkladne premiešame a podávame. Tento šalát sa perfektne hodí aj ako desiata tzv. do krabičky, napríklad do práce, na školenia alebo aj do školy.
Karfiolový ryžový šalát na grécky spôsob.
Zdroj: https://www.carolinescooking.com

V obchode vyberajte starostlivo

Po zbere sa karfiol uchováva aj s listami, ktoré zakrývajú jeho hlavu. Doma už väčšinou z karfiolu listy odstránime a skladujeme očistený. Len ten karfiol, ktorý má bielu a úplne zdravú hlávku vydrží naozaj dlho.

Izbová teplota mu škodí, preto je dobré uchovávať ho v chlade. Napríklad v studenej pivnici môže vydržať pokojne aj 2 mesiace, zvlášť keď ho vložíme do preglejkových debien. Kto nemá pivnicu, využije chladničku.

Ako na skladovanie v chladničke?

Skladovať čerstvú hlávku karfiolu je najlepšie pri teplote v rozmedzí od 6 do 8 stupňov na spodnej poličke chladničky. Takto vydrží až 8 dní.

Dobré je, zabaliť ho do pergamenu či papiera, aby bol zaistený dostatočný prísun vzduchu. Akonáhle sa na hlávke objavia sčernelé miesta alebo najmenší náznak plesne, rozhodne je zrelá na vyhodenie, nie na konzumáciu. Do chladničky je možné umiestniť aj varený karfiol, ale viac ako dva dni ho tam nenechávajte.

Ako skladovať karfiol v mrazničke?

Ak chceme tento druh zeleniny skladovať v mrazničke, musíme ju najskôr variť 5 minút rozobranú na ružičky. Potom ho necháme vychladnúť a uschnúť.

Akonáhle je suchý a chladný, vložíme ho do mraziacich či vákuových sáčkov, prípadne ich dáme do boxov určených pre mrazničku.

Týmto spôsobom opracovaný karfiol vydrží v mrazničke maximálne 1 rok. Jeho chuť ani konzistencia sa nijako nezmení. Musíme však počítať s tým, že počas mrazenia stratí množstvo užitočných živín.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.