Toto krehké pečivo jednoducho musíte skúsiť, pretože naše recepty na orechové rožky nemajú konkurenciu!
Prevoňajte svoj dom príjemnou orechovou vôňou a tešte sa na prvé uhryznutie do nadýchaného a ľahkého cesta, ktoré sa vám rozplynie na jazyku. Vzápätí ucítite lahodnú chuť krémových orieškov, ktorá vás dostane do kolien!
Neznie to úplne božsky? Ja myslím, že áno.
Akým receptom začnete?
Svätomartinské rožky s orechovou náplňou
Toto je ten najlepší recept na orechové rožky pre sviatočné aj bežné pečenie. Je obľúbený po celej Európe, aj keď sa mu v rôznych kútoch hovorí rôznymi názvami. U nás sú to rožky, Chorváti, Slováci a Maďari im hovoria roski, kifliki, rogaliki. Niektoré recepty používajú kyslú smotanu, niektoré smotanový syr a niektoré sú vyrobené z droždia, ale pre všetkých platí to isté, nezostane po nich na tanieri ani drobček!
Čo budeme potrebovať
- 250 g masla (zmäknutého)
- 150 g smotanového syra (mäkkého)
- 500 g hladkej múky
Na náplň
- 3 vaječné bielky
- Lyžička vanilkového extraktu
- 90 g cukru
- 600 g mletých vlašských orechov
- Múčkový cukor
Postup
- Vo veľkej mise aj zmiešame zmäknuté maslo a smotanový syr, kým sa nevytvorí jednotná zmes
- Do smotanovej zmesi postupne zašľaháme múku a miešame, kým nám nevznikne cesto
- Cesto rozdelíme na 3 časti
- Z každého kusu vytvarujeme guľu
- Zabalíme ich do potravinárskej fólie a dáme ich do chladničky chladiť aspoň na 1 hodinu, alebo pokiaľ nebude dostatočne pevná, aby sa dalo váľať
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Na náplň si v malej miske ušľaháme bielky a vanilku na strednú rýchlosť do hustého snehu
- Postupne po jednej lyžici pridávame cukor a po každom pridaním šľaháme na stredný stupeň, kým sa dobre nezmieša
- Vmiešame vlašské orechy a opatrne premiešame
- Pracovnú plochu posypeme cukrom kryštál
- Cesto vyvaľkáme do tenkého štvorca a podľa potreby ho posypeme ďalším cukrom, aby sa dobre obalilo
- Cesto rozkrájame a 16 štvorcov
- Z orechovej náplne odoberieme 2 lyžičky a dáme ju do stredu cesta
- Prekryjeme protiľahlé rohy cesta cez náplň a pevne uzavrieme
- Rožteky rozmiestnime na plechy na pečenie vyložené papierom
- Postup opakujeme so zvyšným cestom a náplňou
- Orechové rožky pečieme, kým nebude ich spodná časť zlatisto hnedá, 9-11 minút
- Rožky vyberieme z plechu a dáme ich na mriežku, aby úplne vychladli
- Poprášime ich práškovým cukrom
Cesto je možné pripraviť 2 dni vopred. Zabaľte a uložte ho do vzduchotesnej nádoby v chladničke.
Orechové rohlíčky je možné aj zmraziť v mraziacich nádobách. Ak ich chcete servírovať, pred podávaním rozmrazíme na izbovú teplotu a ak je to žiaduce, poprášte ďalším práškovým cukrom.
Skúste tieto rožteky v dvojakom prevedení a časť ich naplňte krémovou náplňou z maku! Budete sa olizovať.
Na makovú náplň
200 g maku
80 g cukru múčka
Lyžička citrónovej kôry
Lyžica rumu
100 ml vody
Postup
Všetko spoločne zmiešame v hrnci a varíme na strednú teplotu, aby maková náplň dostatočne zhustla.

Vianočné orechové fúkané rožky
Vianoce sú tak krásnym sviatkom a všetko musí byť dokonalé. Preto ak túžite po cukroví, ktoré má dokonalú chuť, vôňu a tvar tak si upečte tieto fúkané rožky z orechov a dozaista nebudete ľutovať!
Čo budeme potrebovať
- 250 g práškového cukru
- 100 g hladkej múky
- Lyžička jedlej sódy
- 125 g vlašských orechov
- 125 g zmäknutého masla
Na polevu
- 50 horkej čokolády
- Lyžica orechového oleja
Postup
- Do misy preosejeme cukor, múku a sódu
- Pridáme mleté orechy a navrch rozkrájame zmäknuté maslo
- Zo zmesi vypracujeme hladké cesto
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Z cesta si odoberáme malé kúsky a tie potom vtláčame do formičiek na rožky tak, aby cesto neprečnievalo von
- Orechové rožky skladáme, je vedľa seba na plech
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15–20 minút, kým nie sú zlatisté
- Plech vyberieme a rožky necháme vychladnúť, a potom ich z formičiek vyklepeme
- Čokoládu si rozohrejeme na vodnom kúpeli s olejom alebo v žiaruvzdornej miske v mikrovlnnej rúre v 20 sekundových intervaloch
- Fúkané orechové rožky potom v čokoláde namáčame a necháme ju stuhnúť
Pokiaľ nemáte dostatočné množstvo formičiek a nechce sa vám čakať kým sa tých niekoľko kúskov upečie, použite malý trik.
Formičku si vysteľte potravinárskou fóliou a cesto do nej normálne vtlačte a vytvarujte. Potom rožok z formičky vyklopte na plech a normálne ho upečte.
Zostane mu rovnaký tvar ako keby bol pečený vo formičke.
Ďalšie nápady na úžasné pečivo s touto surovinou nájdete v týchto receptoch na pečivo z orechov . Tak sa inšpirujte!

Objavte podobné tipy
Vanilkové rožteky s orechmi
Kombinácia voňavej vanilky a krémových orechov je to najlepšie čo sa na sviatočnej tabuli môže objaviť. Tento recept na orechové rožteky s vanilkou, ale v sebe poskytuje oveľa viac! Dajú sa podávať aj ako sladké pohostenie keď čakáte návštevu alebo ako jeden chod k nedeľnému brunchu alebo ako sladkosť pre tých najmenších stravníkov.
Čo budeme potrebovať
- 500 g hladkej múky
- Štipka soli
- 250 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
- Bielok
- Žĺtok
- 200 g kyslej smotany
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 150 g jemne nasekaných vlašských orechov
- 150 g cukru
- Lyžička mletej škorice
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ a navrch nakrájame maslo
- Rukú zmes premiešavame, kým nepripomína hrubú posýpku
- V malej miske rozšľaháme žĺtok, kyslú smotanu a vanilku
- Všetko pridáme k omrvinke a dobre premiešame
- Cesto prikryjeme a dáme do chladničky na 4 hodiny alebo cez noc
- Cesto rozdelíme na tretiny
- Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme každý kus cesta na 10 kruh
- V miske si zmiešame namleté vlašské orechy, cukor a škoricu
- Orechovou zmesou posypeme každý vyvaľkaný plát, necháme si trochu na finálne posypanie
- Každý plát potom nakrájame na 12 trojuholníkov
- Každý trojuholník zrolujeme od širokého konca a vyskladáme ich na papierom na pečenie vyložené plechy
- Konce každého orechového rohlíčky zahneme do tvaru mesiaca
- Bielky ušľaháme do snehu a metličkou ním rožky potrieme
- Povrch rožkov posypeme zvyšnou orechovou zmesou
- Plechy vložíme do rúry a pečieme pri 160 stupňoch 18-20 minút, kým nezhnednú
- Vyberieme ich na mriežku, aby vychladli, a potom podávame alebo skladujeme vo vzduchotesnej nádobe

Croissant s krémom z orechov
Desí vás predstava, že by ste sa mali podieľať na plytvaní potravinami? Pokiaľ áno, tak tento recept je skvelou príležitosťou, ako tomu zabrániť. Aj deň staré pečivo sa dá skvele využiť a vytvoriť z neho napríklad tieto rožky plnené lahodným orechovým krémom. Nikto neuverí, že pečivo nie je čerstvé!
Čo budeme potrebovať
- 6 ks kupovaných croissantov (najlepšie deň starých)
Na sirup
- 60 ml vody
- 60 g cukru
Na orechový krém
- 40 g vlašských orechov
- 40 g lieskových orechov
- 40 g mandlí
- 70 g cukru
- 40 ml sirupu (toho čo sme si vyrobili)
Na pistáciový krém
- 100 g pistácií
- 20 g pistáciovej pasty (voliteľne)
- 100 g cukru
- 50 ml sirupu (toho čo sme si vyrobili)
Na citrónovú glazúru
- 30 ml citrónovej šťavy
- 140 g práškového cukru
Postup
- Na sirup si privedieme do varu vodu a cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom dáme bokom vychladnúť
- Na orechová náplň si v kuchynskom robote rozmixujeme vlašské orechy, lieskové orechy, mandle, cukor a sirup
- Orechovú náplň rozprestrieme na malý plech vyložený plastovým obalom
- Vložíme ju do mrazničky a zmrazíme
- Potom ju nakrájame na tyčinky s rozmermi približne 20 x 5 cm
- Tesne pred vložením do croissantového cesta nakrájame každú tyčinku na malé kusy s gramážou približne 20 g
- Na pistáciovú náplň si v kuchynskom robote rozmixujeme pistácie s cukrom, sirupom a pistáciovou pastou
- V prípade potreby pridáme pár kvapiek mandľového extraktu, ktoré zvýraznia chuť pistácií
- Náplň rozložíme na malý plech a zmrazíme, potom nakrájame na tyčinky o veľkosti 20 x 5 cm
- Tesne pred vložením do croissantového cesta nakrájame každú tyčinku na kusy s gramážou približne 20 g
- Na citrónovú glazúru si zmiešame citrónovú šťavu a práškový cukor
- Croissanty prerežeme (ale nerozrežeme na pol) alebo z jednej strany do nich, za pomoci konca varešky, urobíme jamku
- Dovnútra pridáme tyčinky orechovej náplne a potom ich vyskladáme na plech a vložíme do rúry
- Pečieme na 150 stupňov 10 – 15 minút
- Orechové croissanty glazúrujeme hneď po upečení
- Rožky s glazúrou potom necháme v rúre stuhnúť na 60 sekúnd
Orechový krém sa dá skvele využiť aj do ďalších receptov. Naplňte ním napríklad tieto staročeské buchty a vytvorte si lahodné kysnuté buchty s orechovým krémom. Nebudete ľutovať!

Ako na domáce orechové maslo
Na základ
- 450 g surových orechov (mandle, kešu, vlašské orechy, pekanové orechy, lieskové orechy)
Doplnkové ingrediencie
- Morská soľ podľa chuti
- Vanilkový extrakt (podľa chuti)
- Konopné semienka
- Ľanové semienka
- Chia semienka
- Kokosové maslo
- Čokoláda
- Sladené hrozienka
- Škorica
Postup
- Rúru predhrejte 180 stupňov, na plech pridajte surové orechy a opekajte 8–12 minút, kým nebudú voňavé a ľahko dozlatista
- Pokiaľ pražíte lieskové orechy, vyberte ich z rúry, akonáhle sú opečené a preložte na čistú utierku
- Utierajte lieskové orechy o seba pomocou uteráka, aby ste odstránili šupky
- Pridajte opražené orechy do kuchynského robota alebo mixéra a mixujte, kým nevznikne krémové maslo
- To môže trvať 10-12 minút alebo viac, takže buďte trpezliví
- Akonáhle je maslo krémové, pridajte soľ (alebo iné prísady) všetko podľa chuti
- Potom preložte do čistého pohára a skladujte v chladničke až 3 týždne