Výber TOP 7 receptov pre prvé jarné grilovanie

Dokážete si predstaviť jar bez grilovanie s priateľmi či rodinou?

Viete, že podľa štatistík griluje každý druhý Čech minimálne dvakrát v mesiaci?

Máte svoje obľúbené recepty alebo radi čerpáte inšpiráciu na internete?

Tú správnu grilovačku na záhrade, chalupe alebo napríklad aj na dvore za domom, si môžete vychutnať kedykoľvek vás napadne. Základ všetkého tvorí gril , ktorý musí byť vybraný čo najlepšie.

Do vonkajších priestorov je najideálnejší klasický gril na drevené uhlie, pokiaľ grilujete vnútri domu, potom vyberte gril elektrický.

Späť však k mäsu. Najčastejšie sa používa klasika v podobe hovädzieho, obľúbené je však aj kuracie či ryby. My sme pre vás zostavili 7 najlepších receptov, vďaka ktorým si jarné grilovanie užijete na maximum.

Marinada na grilovanú krkovičku
dishmaps.com

Jednoduchá marináda na grilovanú krkovičku

Pamätajte si, že bez korenia a byliniek, by ste sa ani do žiadneho grilovanie nemali púšťať. Mäso, ktoré nenaložíte do správnej marinády a neokořeníte, ako má byť, bude mdlé, nudné a celkovo pokazí celú atmosféru grilovania.

To isté platí aj v prípade krkovičky, ktorá potrebuje správny korenený a bylinný kabátik, aby chutila ako má.

INGREDIENCIE

  • čerstvá citrónová šťava z 2 citrónov
  • 1 maslo
  • vetvička čerstvej šalvie (1 lyžica sušenej)
  • vetvička tymiánu (1 lyžice sušeného)
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja

POSTUP

  1. Krkovičku pokvapkáme šťavou z citróna, potrieme tenkou vrstvou zmäknutého masla, posypeme mletým čiernym korením, šalviou a tymiánom (môžete tiež maslo rozpustiť a bylinky i korenie v ňom rozmiešať a potom natrieť na mäso).
  2. Pripravíme si uzatvárateľnú misu, rozložíme do nej mäso, pokvapkáme olejom a uložíme na chladné miesto. Potom už len stačí mäso hodiť na gril a užiť si tú pravú grilovačku.

grilovaná krkovička

Grilovanie rebierok v medove marináde
riehlfood.com

Pripravte si klasickú krkovičku pre 4 alebo pokojne aj 6 stravníkov a užite si šťavnaté mäsko spoločne.

INGREDIENCIE

  • 4 plátky krkovička najlepšie z mladého kusu (prípadne 6)
  • 2 cibule
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice kečupu
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 4 lyžice oleja
  • štipku pálivej papriky
  • 2 lyžičky worchestrovej omáčky
  • soľ
  • 2 lyžice medu (ak nemáte radi, dajte namiesto neho cukor podľa chuti)
  • čerstvo mleté ​​štvorfarebná korenie
  • 2 lyžičky majoránky (ideálne čerstvé, ale môže byť aj sušená)
  • 2 hrste zelenej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Každý plátok jemne naklepeme tĺčikom na mäso z každej strany tak dvakrát, to bohato stačí, potom okoreníme a osolíme (rada ľudí solí mäso až v priebehu grilovania, záleží, ako ste zvyknutí).
  2. Do veľkej misy dáme rozotrený cesnak, čo najjemnejšie nasekanej cibule, kečup, worchestrovú omáčku, vínny ocot, olej, papriku, med, majoránku a nasekanú zelenú petržlenovú vňať.
  3. Všetko dôkladne premiešame a vložíme plátky krkovičky. Obraciame je tak dlho, kým sa marináda nedostane úplne všade. Akonáhle máme hotovo, necháme mäso v marináde naložené ideálne cez noc. Ak vás bude tlačiť čas, stačí aj niekoľko hodín.
  4. Než položíme krkovičku na gril, vyberieme ju z marinády, osušíme (najlepšie kuchynskými papierovými utierkami) a až potom položíme na gril, ktorý ešte predtým potrieme olejom. Opekáme z oboch strán zhruba 5 – 10 minút. Záleží na tom, ako hrubé plátky použijeme.
Náš tip: Nechcete čekat s grilováním na léto? Díky nejlepším pánvím na grilování si můžete připravit pochoutku kdykoliv i u vás doma.

grilované šampiňóny

Grilovane čerstvých šampiňónov so slaninou
badgirlbbq.blogspot.com

Šampiňóny môžeme v akejkoľvek podobe, ostatne kto by ich nemiloval potrebné na chrumkavé pizzi. Ovšem grilované šampiňóny sú vynikajúce a hlavne ľahko pripravenú chuťovkou.

INGREDIENCIE

  • 24 menších šampiňónov rovnakej veľkosti
  • 30 dkg anglickej slaniny
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 kg cherry paradajok
  • žltá a červená kapia na ozdobu

POSTUP

  1. Všetky šampiňóny očistíme a odkrojíme nožičku. Hlavičky rozložíme na doštičku, okoreníme, zľahka osolíme a každú jednotlivú obalíme v plátku slaniny. Nachystáme si ihly na špízy a striedavo na ne napichujeme šampiňóny v slanine a cherry paradajky.
  2. Pripravené špízy položíme na čistý grilovací rošt a necháme zvoľna grilovať zhruba 10, maximálne 12 minút. Počas grilovania pravidelne otáčajte a kontrolujte, aby sa slanina nepřepalovala.
  3. Podávajte s kapiu nakrájanú na prúžky. Kto má rád, môže pridať ešte uhorku, reďkovky a podobne.

grilovaná rebrá

grilovaný rebierko
micelis-italian.com

Rebierka na grile, to je proste klasika. Dobre pripravená rebrá sú priamo božskú mannou a každý si rád nejakú tú obíračku dopraje, keď je to taká lahôdka.

INGREDIENCIE

  • 1 kg bravčových rebier
  • 8 polievkových lyžíc oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička nahrubo mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice sladkého kečupu
  • 2 lyžice pomarančovej marmelády
  • 3 lyžice sezamových semienok

POSTUP

  1. Mase najskôr umyjeme pod studenou vodou, dôkladne osušíme a odložíme nabok. V mise zmiešame olej, sójovú omáčku, korenie, kečup a pomarančovú marmeládu.
  2. Jednotlivé diely mäsa potrieme marinádou, naskladáme do inej misy a necháme zakryté marinovať v chladničke niekoľko hodín alebo do druhého dňa. Zostávajúce marinádu rozhodne nevyhadzujte, ale schovajte si jej v chlade na grilovanie.
  3. Pred grilovaním mäso vyberieme zhruba hodinku vopred. Potom posypeme sezamovými semienkami, rozložíme na hliníkovú grilovaciu misku a položíme na gril (kto chce, môže misku vynechať a grilovať podľa vlastných zvyklostí).
  4. Grilujeme zhruba 25 – 30 minút. Počas grilovania priebežne potierajte marinádou. Podávajte s čerstvým pečivom, najlepšie voňavú bagetou.

grilované kurča

Chrumkavá grilovane kuratko
caribbeanpot.com

Voňavé a chrumkavú kuriatko dokáže vykúzliť úsmev na perách nejedného labužníka. Keď to navyše nepreháňame s korením a pripravíte ho jednoducho a napriek tomu chutne, poteší dvojnásobne.

INGREDIENCIE

  • 1 kurča
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 1 vrchovatá lyžica koreniacej zmesi na kura

POSTUP

  1. Kurča naporcujeme, zbavíme vnútorností, umyjeme a osušíme.
  2. Maslo rozpustíme, pridáme koreniacu zmes a premiešame. Kurča potrieme z oboch strán koreneným maslom a položíme na gril.
  3. Výhodou je, že nie je potrebné, aby sa mäso patrila, takže ho pokojne môžeme pripraviť aj na poslednú chvíľu, keď príde nečakaná návšteva.
  4. Jednotlivé porcie rozložíme na gril a postupne opečieme z jednej i druhej strany dozlatista. Vhodnou prílohou je čerstvá zelenina.

grilovaný hermelín

Hermelin na grile
tripadvisor.co.uk

Grilovanie s priateľmi bez hermelínu? Tak to je absolútny nezmysel, pretože neexistuje lepšia chuťovka medzi jednotlivými masovými chodmi, než je práve grilovaný hermelín.

INGREDIENCIE

  • 4 hermelíny (prípadne viac, záleží na vás)
  • 100 ml oleja
  • 1 polievková lyžica grilovacieho korenia
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku

POSTUP

  1. V miske zmiešame olej s grilovacím korením a prelisovaným cesnakom. Vzniknutú zmesou potom potrieme jednotlivé hermelíny dookola a každý zabalíme do kusu alobalu.
  2. Odložte na hodinu do chladu, aby sa syr s korením rozležala. Nakoniec grilujeme na grile s dreveným uhlím.
  3. Ideálne prílohou je zeleninový šalát a k tomu cesnaková alebo bylinkový bageta.

grilovaná cuketa

Grilovane cukety s kozím syrom a mätú
seriouseats.com

Pokiaľ ide o cuketu, je to obľúbená zelenina, ktorú často používame napríklad na prípravu zemiakovej, ale dá sa urobiť aj zapečená alebo dokonca v trojobale. Avšak na grile je to naozaj bomba.

INGREDIENCIE

  • 800 g cukety (asi 4 malé)
  • 4 lyžičky slnečnicového oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie štyroch farieb
  • 1 lyžica oregana
  • 160 g kozieho syra
  • 4 polievkové lyžice čerstvej sekanej mäty

POSTUP

  1. Cukety dôkladne umyjeme, pozdĺžne nakrájame na 3 podobne veľké dieliky.
  2. Po oboch stranách je potrieme olejom, osolíme, okoreníme a zasypeme oreganom.
  3. Takto pripravené cukety položíme na gril a opečieme z oboch strán, každú zhruba 3 minúty.
  4. Kozí syr si rozkrájame na prúžky, rozložíme na grilované cukety a necháme ho roztaviť.
  5. Ozdobíme mätou a servírujeme najlepšie so zeleninou, skvelá treba červená paprika.

Grilovaná zelenina s pikantnou omáčkou

Vynikajuca Grilovaná zelenina s omackou
health.com

Mnoho ľudí považuje grilovanie zeleniny za nudu, keď to ale urobíte poriadne, nie je to tak. Zelenina je vynikajúcim spestrením každej väčšej či menšej grilovačky a určite by sa na ňu nemalo zaujímať.

INGREDIENCIE

  • 4 zväzky jarných cibuliek
  • 4 stredne veľké paradajky
  • 2 malé cukety (asi 300 g)
  • 2 kyslejšie jablká
  • 6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 6 lyžíc sójovej omáčky
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 štipky čerstvého tymianu
  • 1 šálka žeruchy

POSTUP

  1. Jarné cibuľky očistíme a odrežeme im prebytočnú vňať. Ak sú väčšie, môžeme ich aj rozpoliť.
  2. Paradajky opláchneme, osušíme a odložíme nabok. Cukety umyjeme a šikmo rozkrájame na pol centimetrové plátky.
  3. Všetky jablká rozdelíme na štvrtiny, z každej odstránime jadrovník a každú jednotlivú štvrtku nakrájame na 3 časti.
  4. Všetko dáme do misy a zalejeme 3 polievkovými lyžicami olivového oleja. V inej miske zmiešame citrónovú šťavu, sójovú omáčku, korenie a zvyšný olivový olej. Pridáme lístky tymianu, ktoré otrháme zo vetvičiek a premiešame.
  5. Zeleninu rozložíme na hliníkovú fóliu a tú potom položíme na rozpálený gril. Budeme ju piecť z každej strany asi tak 4 minúty, pričom jej pokvapkáme pripravenou marinádou. Nakoniec všetko ozdobíme vetvičkami žeruchy a je to.

Toto bolo našich 7 receptov, ktoré rozžiaria každú vašej grilovacej párty. Ako vhodný nápoj ku grilovanému mäsu je pivo pre dospelých, ale pre maloleté či abstinentov odporučíme lahodné a osviežujúce limonády.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.