Máte chuť na túto tradične českú miešanu podávanú po českých krčmách?
Skvelé je, že tento pokrm je naozaj ľahký a hotový za pár desiatok minút.
Takže, ak chvátate a potrebujete nakŕmiť seba alebo svoju rodinu, recepty na katov šľah vám určite pomôžu a ušetria veľa času.
Poďme si predstaviť tie najlepšie a pritom najjednoduchšie katove šľahy a to s klasickými zemiakčekmi, hranolkami alebo s čímkoľvek budete chcieť.
Krčmársky katov šľah so zemiakčekmi
Tento pokrm je tradične veľmi pikantný. Vy si ho však môžete uvariť jemnejšie. Stačí nepridávať toľko čili alebo vôbec žiadne, čo deti určite ocenia.
Ingrediencie na omáčku
- 500-700g bravčového mäsa
- Olivový alebo iný rastlinný olej
- 2 ks strednej cibule
- 2 ks červenej papriky
- 1 konzerva sterilovaných paradajok
- 50g kečupu (alebo viac podľa chuti)
- 1-2ks jarnej cibuľky na ozdobu
- Soľ, korenie a chilli
- Worcesterová omáčka
Ingrediencie na zemiačiky
- 500g zemiakov
- 1ks vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 strúčiky cesnaku
- Soľ, korenie, majorán
- Olej na vyprážanie
Postup
- Mäso očistite, nakrájajte na kocky/rezance, ktoré osoľte a okoreňte.
- Na panvici rozpáľte olej a na ňom mäso opražte z oboch strán.
- Potom pridajte nasekanú cibuľu, cesnak, nakrájanú papriku a restujte, kým zelenina nebude mäkká.
- Po zmäknutí pridajte sterilizované paradajky, worcestrovú omáčku podľa chuti.
- Nakoniec dochuťte soľou a korením a môžete pridať čili.
- Bamboráčiky urobíte tak, že nastrúhané zemiaky zmiešate s vajcom, múkou, rozdrveným cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránom.
- Na panvicu s rozpáleným olejom pokladáme menšie kôpky zemiakovej zmesi.
- Hromádku utlačte do placiek a opečte z oboch strán.
- Po usmažení osušte papierovým obrúskom, nech nie sú tak nasiaknuté olejom.
- Hotový katov šľah podávame s 3-4 zemiakčekmi, posypaný jarnou cibuľkou.
Pikantný kaťák s hranolkami
Tentokrát si predstavíme trošku pikantnejší variant, ktorý sa hodí skôr pre otrlejšie jazýčky. Množstvo feferónok si môžete zvoliť sami, avšak univerzálne sa hodia 2 kusy.
Ingrediencie
- 500g bravčového mäsa
- 1 plechovka sterilovaných paradajok
- 2ks strednej cibule nakájanej na polmesiačiky
- 3 strúčiky drveného cesnaku
- 50g kečupu (podľa chuti)
- 2 feferónky alebo chilli
- Soľ, korenie
- Rastlinný olej
Postup
- Mäso očistite, nakrájajte na rezančeky a osoľte.
- Na panvici z oboch strán osmažte mäso, pridajte cibuľu, cesnak a na kolieska nakrájané feferónky.
- Potom pridajte konzervu sterilizovaných paradajok, kečup podľa chuti, osoľte, okoreňte.
- Hotový katov šľah podávajte s osmaženými alebo opečenými hranolkami.
TIP: Ak ste milovníci pikantných jedál, skúknite tieto recepty na pikantné kuriatko . Iste aj tu si vyberiete recept na váš budúci obed.
Objavte podobné tipy
Najlepšie kuracie katov šľah
Táto varianta je o niečo odľahčenejšia, pretože je tu použité kuracie mäso. Najlepšie sú stehenné rezne, ale môžete použiť aj prsné. Chilli pridajte podľa vašich preferencií.
Ingrediencie
- 300g kuracích stehenných rezňov (alebo prsných)
- 1ks väčších cibule nakrájané na mesiačiky
- 2ks červenej papriky nakrájanej na kúsky
- 2-3 feferónky alebo chilli papričky podľa chuti
- 2-3 kyslé uhorky
- Kečup
- Sójová omáčka
- Soľ, korenie, tymian
- Rastlinný olej
Postup
- Mäso nakrájajte na rezančeky, papriku očistite a nakrájajte na kúsky, kyslé uhorky na kolieska a cibuľu na polmesiačiky.
- Na panvici rozpáľte olej a speňte cibuľu.
- Pridajte mäso a osmažte zo všetkých strán.
- Vmiešajte lyžicu až dve sójové omáčky, papriku, uhorky a restujte do mäkka.
- Osoľte, okoreňte čiernym korením, tymianom a pridajte kečup podľa chuti.
- Potom pridajte nadrobno nasekané feferónky.
- Pokiaľ chcete, pridajte trochu vody a sójovej omáčky.
- Nechajte dusiť a redukovať. Po asi desiatich minútach, kedy je zelenina zmäknutá máte hotovo.
- Podávajte so zemiakčekmi, ryžou alebo hranolkami.
TIP: V prvom recepte nájdete návod na prípravu zemiačikov.
Pravý morčací kaťák
Nakoniec tu máme katov šľah s morčacím mäsom. Opäť podľa pridajte pikantné prísady s ohľadom na vaše preferencie a stravníkov.
Ingrediencie
- 500-700g morčacieho mäsa (stehenné rezne alebo prsné)
- 2ks cibuľa
- 3 polievkové lyžice pikantného kečupu (alebo jemného)
- 3 strúčiky drveného cesnaku
- 1 polievková lyžica horčica
- 1 ks feferónky alebo chilli papričky (podľa chuti)
- 200ml kuracieho vývaru (alebo kocka bujónu rozpustená vo vode)
- Rastlinný olej
- Soľ a korenie
Postup
- Mäso očistite a nakrájajte na rezančeky.
- Na panvici rozpáľte olej a orestujte mäso zo všetkých strán.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Potom vmiešajte kečup, horčicu, cesnak, feferónku a podlejte vývarom.
- Nechajte 20-25 minút dusiť, kým ingrediencie nebudú mäkké.
- Hotový katov šľah podávajte so zemiakmi, zemiakmi, ryžou alebo hranolkami a posypaný čerstvou jarnou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou.
Videorecept na katov šľah
Pre lepšiu predstavu sa pozrite na nasledujúcu prípravu kaťaku so zemiakčekmi.
Ingrediencie sú napospol rovnaké, mäso je použité bravčové a cibuľa pokrájaná na polmesiačiky.
Pozrite a inšpirujte sa sami! 🙂
Katov šľah sa spravidla pripravuje na panvici. Vybrať si pre seba tú správnu a kvalitnú občas nie je jednoduchá záležitosť.
Pozrite sa na test nerezových panvíc na našom trhu. Preberáme tu 4 najlepšie nerezové panvice a táto recenzia vám určite pomôže vo výbere tej vašej.