Výber najlepších receptov z šampiňónov

Máte obľúbené recepty na šampiňóny, ktoré pravidelne pripravujete?

Skúšali ste omáčku alebo polievku?

Nielen na tieto pokrmy sme pripravili 5 skvelých receptov s hubami. Poďme na to.

Šampiňónová omáčka so smotanou

Smetanova Šampiňónová omacka
cookdiary.net

Táto omáčka je univerzálny a skvele sa hodí ku knedliam, cestovinám alebo tiež ryžu.

INGREDIENCIE

  • 250 g šampiňónov
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 téglik smotany (klasická 12%)
  • štipka rasce
  • soľ podľa chuti
  • 1 polievkovú lyžicu hladkej múky
  • 1 – 2 lyžice octu
  • 2 lyžice slnečnicového oleja

POSTUP

  1. Olúpeme cibuľu, nakrájame na kocky a opražíme v hrnci na oleji. Šampiňóny očistíme, rozkrájame na plátky a pridáme do hrnca.
  2. Zasypeme rascou a chvíľu restujeme. Potom prilejeme vodu, ale len toľko, aby boli šampiňóny ponorené.
  3. Osolíme a necháme približne 10 až 12 minút prebublávať.
  4. Tento čas využijeme na to, aby sme múku rozmiešali v troške vody. Potom zmiešame so smotanou a vlejeme k šampiňónom. Keby boli omáčka na váš vkus hustá, pridajte ešte trochu vody.
  5. Za občasného miešania omáčku 20 minút povaríme. Strážime, aby sa nám nepřichytla.
  6. Hotovú omáčku odstavíme a prilejeme ocot, premiešame, a ak je to potrebné, tak ešte prisolíme.

Plnené šampiňóny pečené v trúbe

Šampiňóny s plnkou
delishstudio.com

Dá sa povedať, že šampiňóny chutia najlepšie len tak restované, ale keď je naplníte, sú úplne dokonalé.

INGREDIENCIE

  • 8 stredne veľkých šampiňónov
  • 1 žltá paprika (kto nemá rád, môže dať červenú)
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ podľa chuti
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu

POSTUP

  1. Šampiňóny očistíme a vykrútime z nich nožičky, ktoré pokrájame nadrobno. Papriku, paradajky i ošúpanú cibuľu nakrájame na menšie kúsky.
  2. Olej nalejeme do hlbšej panvice, necháme rozohriať, prihodíme Šampiňónová nožičky, cibuľu, papriku a restujeme.
  3. Medzitým opláchneme petržlenovú vňať, nasekáme najemno a prihodíme do panvice spolu s paradajkami a prelisovaným cesnakom.
  4. Tvrdý syr nastrúhame na hrubšom strúhadle a vmiešame do zmesi.
  5. Osolíme, okoreníme, necháme ešte pár minutiek za stáleho miešania bublať a nakoniec odstavíme.
  6. Pripravíme si pekáčik, vymažeme maslom, prípadne olejom, naukladáme do neho klobúčiky šampiňónov a naplníme ich hotovou zmesou.
  7. Akonáhle máme hotovo, posypeme všetky hlavičky nastrúhaným parmezánom. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 200 – 220 ° C približne 12 až 15 minút.
  8. Kto chce, môže piecť aj odkryté na 200 ° C, maximálne 12 minút.
  9. Pri servírovaní sa hodí cherry paradajky, hlávkový či ľadový šalát a čerstvé pečivo.

Šampiňónová polievka

Polievka z Šampiňóny
whereismyspoon.co

Polievky sú neoddeliteľnou súčasťou našich jedálničkov, a ak chcete trochu zmenu, oproti klasike ako je kuracie, zeleninová, zemiaková atď., Tak určite skúste túto.

INGREDIENCIE

  • 500 g čerstvých šampiňónov
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 téglik smotany
  • 1 lyžička polievkového korenia (ktoré bežne používate)
  • 1/2 lyžičky rasce
  • štipku bieleho korenia
  • soľ podľa chuti

POSTUP

  1. Začneme tým, že očistíme šampiňóny, potom ich prepláchneme a pokrájame na tenké plátky.
  2. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dôkladne prepláchneme. Jarné cibuľky očistíme a oddelíme bielu časť od zelenej, každú zvlášť potom nakrájame na kolieska.
  3. Do hrnca dáme maslo, necháme rozohriať a potom na ňom orestujeme bielu časť jarných cibuliek. Prihodíme šampiňóny a restujeme spolu s cibuľkami. Zasypeme hladkou múkou a pražíme doružova.
  4. Prilejeme zeleninový vývar, vhodíme nakrájané zemiaky a prisypeme rascu. Osolíme, okoreníme a pridáme polievkové korenie.
  5. Na miernom ohni budeme variť asi 20 až 25 minút. Vypneme sporák a do polievky nalejeme smotanu, ktorá jej zjemní. Nie je potrebné ju variť, stačí len nechať prehriať na vypnutej platničke.
  6. Polievku servírujeme vždy teplú a ozdobíme zelenou časťou jarných cibuliek alebo bylinkami. Ako príloha je skvelé čerstvé pečivo.

šampiňónový krém

Jemny Šampiňónová krem so smotanou
www.saucygirlskitchen.com

Tiež radi spomínate na vynikajúce krém pripravený z šampiňónov, ktorý ste ochutnali kedysi v reštaurácii, keď ste tam boli na rande? No a prečo si ho nepripraviť v domácej kuchyni. Ideme na to.

INGREDIENCIE

  • 500 ml vývaru (kuracie, hovädzie, zeleninový) ¨
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 300 g čerstvých šampiňónov 50 g na ozdobu
  • 50 g masla
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 kúsky taveného syra
  • 4 polievkové lyžice vody
  • soľ podľa chuti
  • štipka mletého čierneho korenia (tak na špičku noža)

POSTUP

  1. Cibuľu, šampiňóny aj cesnak starostlivo očistíme. Huby nakrájame na plátky, cibuľu na kocky a cesnak jednoducho prelisujeme.
  2. Pripravíme si hrniec, vhodíme do neho maslo a necháme rozpustiť. Potom prihodíme cibuľu s cesnakom a spoločne restujeme.
  3. Prisypeme nakrájané šampiňóny a necháme zhruba 5 minút restovat, potom zalejeme vývarom.
  4. Na miernom ohni varíme asi 15 až 17 minút. Vložíme trojuholníček taveného syra a počkáme až sa rozpustí.
  5. Potom varič vypneme, aby polievka trochu vychladla. Akonáhle bude vlažná (nesmie byť úplne studená), rozšľaháme jej ručným šľahačom alebo tyčovým mixérom.
  6. Keď je rozmixované, vrátime hrniec na platňu a znovu privedieme k varu na miernom ohni. Vhodíme druhy trojuholníček a zamiešame.
  7. Múku rozmiešame vo vode tak, aby sa netvorili hrudky, a za stáleho miešania prilejeme do krému. Zalejeme zostávajúce smotanou, osolíme a okoreníme.
  8. Nakoniec si na panvici rozpustíme kúsok masla, vhodíme 50 g šampiňónov, restujeme, osolíme, okoreníme a pri podávaní nimi ozdobíme šampiňónový krém.
  9. Kto chce, môže ešte posypať nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

grilované šampiňóny

Šampiňóny na grile
thekitchencookie.blogspot.com

Obdobie grilovanie je v plnom prúde, a ak nechcete neustále jesť len mäso či zeleninu, určite si skúste pripraviť aj šampiňóny.

INGREDIENCIE

  • 8 – 10 stredne veľkých šampiňónov
  • 10 plátkov anglickej slaniny
  • 100 g nivy

POSTUP

  1. Šampiňóny očistíme, vykrútime z nich nožičky a do vnútornej časti hlavičky vtlačíme kúsok nivy.
  2. Každý klobúčik obalíme plátkom slaniny a napichneme na ihlu.
  3. Ak ich nemáte, použite na upevnenie slaniny treba špáradlo alebo špajdľu.
  4. Položte šampiňóny na gril a za priebežného otáčania pomaly grilujte.
  5. Nie je potrebné pridávať žiadne korenia ani soliť. Slanina sa syrom sa postarajú o dokonalú chuť aj bez toho.

Používate v kuchyni šampiňóny kúpený v obchode alebo si ich radšej vlastnoručne nazbierate?

Mrknite aj na ďalšie recepty vhodné na grilovanie .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.