Máte obľúbené recepty na šampiňóny, ktoré pravidelne pripravujete?
Skúšali ste omáčku alebo polievku?
Nielen na tieto pokrmy sme pripravili 5 skvelých receptov s hubami. Poďme na to.
Šampiňónová omáčka so smotanou
Táto omáčka je univerzálny a skvele sa hodí ku knedliam, cestovinám alebo tiež ryžu.
INGREDIENCIE
- 250 g šampiňónov
- 1 väčšia cibuľa
- 1 téglik smotany (klasická 12%)
- štipka rasce
- soľ podľa chuti
- 1 polievkovú lyžicu hladkej múky
- 1 – 2 lyžice octu
- 2 lyžice slnečnicového oleja
POSTUP
- Olúpeme cibuľu, nakrájame na kocky a opražíme v hrnci na oleji. Šampiňóny očistíme, rozkrájame na plátky a pridáme do hrnca.
- Zasypeme rascou a chvíľu restujeme. Potom prilejeme vodu, ale len toľko, aby boli šampiňóny ponorené.
- Osolíme a necháme približne 10 až 12 minút prebublávať.
- Tento čas využijeme na to, aby sme múku rozmiešali v troške vody. Potom zmiešame so smotanou a vlejeme k šampiňónom. Keby boli omáčka na váš vkus hustá, pridajte ešte trochu vody.
- Za občasného miešania omáčku 20 minút povaríme. Strážime, aby sa nám nepřichytla.
- Hotovú omáčku odstavíme a prilejeme ocot, premiešame, a ak je to potrebné, tak ešte prisolíme.
Objavte podobné tipy
Plnené šampiňóny pečené v trúbe
Dá sa povedať, že šampiňóny chutia najlepšie len tak restované, ale keď je naplníte, sú úplne dokonalé.
INGREDIENCIE
- 8 stredne veľkých šampiňónov
- 1 žltá paprika (kto nemá rád, môže dať červenú)
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 100 g tvrdého syra
- soľ podľa chuti
- štipka mletého čierneho korenia
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
POSTUP
- Šampiňóny očistíme a vykrútime z nich nožičky, ktoré pokrájame nadrobno. Papriku, paradajky i ošúpanú cibuľu nakrájame na menšie kúsky.
- Olej nalejeme do hlbšej panvice, necháme rozohriať, prihodíme Šampiňónová nožičky, cibuľu, papriku a restujeme.
- Medzitým opláchneme petržlenovú vňať, nasekáme najemno a prihodíme do panvice spolu s paradajkami a prelisovaným cesnakom.
- Tvrdý syr nastrúhame na hrubšom strúhadle a vmiešame do zmesi.
- Osolíme, okoreníme, necháme ešte pár minutiek za stáleho miešania bublať a nakoniec odstavíme.
- Pripravíme si pekáčik, vymažeme maslom, prípadne olejom, naukladáme do neho klobúčiky šampiňónov a naplníme ich hotovou zmesou.
- Akonáhle máme hotovo, posypeme všetky hlavičky nastrúhaným parmezánom. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 200 – 220 ° C približne 12 až 15 minút.
- Kto chce, môže piecť aj odkryté na 200 ° C, maximálne 12 minút.
- Pri servírovaní sa hodí cherry paradajky, hlávkový či ľadový šalát a čerstvé pečivo.
Šampiňónová polievka
Polievky sú neoddeliteľnou súčasťou našich jedálničkov, a ak chcete trochu zmenu, oproti klasike ako je kuracie, zeleninová, zemiaková atď., Tak určite skúste túto.
INGREDIENCIE
- 500 g čerstvých šampiňónov
- 3 stredne veľké zemiaky
- 4 jarné cibuľky
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 litre zeleninového vývaru
- 1 téglik smotany
- 1 lyžička polievkového korenia (ktoré bežne používate)
- 1/2 lyžičky rasce
- štipku bieleho korenia
- soľ podľa chuti
POSTUP
- Začneme tým, že očistíme šampiňóny, potom ich prepláchneme a pokrájame na tenké plátky.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dôkladne prepláchneme. Jarné cibuľky očistíme a oddelíme bielu časť od zelenej, každú zvlášť potom nakrájame na kolieska.
- Do hrnca dáme maslo, necháme rozohriať a potom na ňom orestujeme bielu časť jarných cibuliek. Prihodíme šampiňóny a restujeme spolu s cibuľkami. Zasypeme hladkou múkou a pražíme doružova.
- Prilejeme zeleninový vývar, vhodíme nakrájané zemiaky a prisypeme rascu. Osolíme, okoreníme a pridáme polievkové korenie.
- Na miernom ohni budeme variť asi 20 až 25 minút. Vypneme sporák a do polievky nalejeme smotanu, ktorá jej zjemní. Nie je potrebné ju variť, stačí len nechať prehriať na vypnutej platničke.
- Polievku servírujeme vždy teplú a ozdobíme zelenou časťou jarných cibuliek alebo bylinkami. Ako príloha je skvelé čerstvé pečivo.
šampiňónový krém
Tiež radi spomínate na vynikajúce krém pripravený z šampiňónov, ktorý ste ochutnali kedysi v reštaurácii, keď ste tam boli na rande? No a prečo si ho nepripraviť v domácej kuchyni. Ideme na to.
INGREDIENCIE
- 500 ml vývaru (kuracie, hovädzie, zeleninový) ¨
- 1 téglik smotany na šľahanie
- 300 g čerstvých šampiňónov 50 g na ozdobu
- 50 g masla
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia cibuľa
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 kúsky taveného syra
- 4 polievkové lyžice vody
- soľ podľa chuti
- štipka mletého čierneho korenia (tak na špičku noža)
POSTUP
- Cibuľu, šampiňóny aj cesnak starostlivo očistíme. Huby nakrájame na plátky, cibuľu na kocky a cesnak jednoducho prelisujeme.
- Pripravíme si hrniec, vhodíme do neho maslo a necháme rozpustiť. Potom prihodíme cibuľu s cesnakom a spoločne restujeme.
- Prisypeme nakrájané šampiňóny a necháme zhruba 5 minút restovat, potom zalejeme vývarom.
- Na miernom ohni varíme asi 15 až 17 minút. Vložíme trojuholníček taveného syra a počkáme až sa rozpustí.
- Potom varič vypneme, aby polievka trochu vychladla. Akonáhle bude vlažná (nesmie byť úplne studená), rozšľaháme jej ručným šľahačom alebo tyčovým mixérom.
- Keď je rozmixované, vrátime hrniec na platňu a znovu privedieme k varu na miernom ohni. Vhodíme druhy trojuholníček a zamiešame.
- Múku rozmiešame vo vode tak, aby sa netvorili hrudky, a za stáleho miešania prilejeme do krému. Zalejeme zostávajúce smotanou, osolíme a okoreníme.
- Nakoniec si na panvici rozpustíme kúsok masla, vhodíme 50 g šampiňónov, restujeme, osolíme, okoreníme a pri podávaní nimi ozdobíme šampiňónový krém.
- Kto chce, môže ešte posypať nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
grilované šampiňóny
Obdobie grilovanie je v plnom prúde, a ak nechcete neustále jesť len mäso či zeleninu, určite si skúste pripraviť aj šampiňóny.
INGREDIENCIE
- 8 – 10 stredne veľkých šampiňónov
- 10 plátkov anglickej slaniny
- 100 g nivy
POSTUP
- Šampiňóny očistíme, vykrútime z nich nožičky a do vnútornej časti hlavičky vtlačíme kúsok nivy.
- Každý klobúčik obalíme plátkom slaniny a napichneme na ihlu.
- Ak ich nemáte, použite na upevnenie slaniny treba špáradlo alebo špajdľu.
- Položte šampiňóny na gril a za priebežného otáčania pomaly grilujte.
- Nie je potrebné pridávať žiadne korenia ani soliť. Slanina sa syrom sa postarajú o dokonalú chuť aj bez toho.
Používate v kuchyni šampiňóny kúpený v obchode alebo si ich radšej vlastnoručne nazbierate?
Mrknite aj na ďalšie recepty vhodné na grilovanie .