Keď sa povie ovsené vločky, mnohým ľuďom sa vybaví predovšetkým ovsená kaša a müsli.
Prečo ich ale nepridať aj do iných jedál?
Vyskúšajte naše recepty na vločkovú polievku!
Ich príprava je veľmi jednoduchá.
Ľahko ich zaradiť do jedálnička môžete predovšetkým v jesenných a zimných mesiacoch.
Krémová vločková polievka so zeleninou
Výdatná krémová polievka plná ovsených vločiek a zeleniny je skvelá predovšetkým v sychravých dňoch.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka čerstvej alebo mrazenej kukurice
- 1 šálka nakrájaných zelených fazuliek, čerstvých alebo mrazených
- 1 šálka zeleninového vývaru
- 4 šálky nízkotučného mlieka
- 1 cibuľa
- 1 stopkový zeler
- 1 mrkva
- 1 PL masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- čerstvo namleté čierne korenie
Postup:
- V hrnci alebo na panvici rozohrejte olej.
- Na oleji orestujte domäkka na kocky nakrájanú cibuľu, zeler a mrkvu.
- Pridajte maslo, pretlačený cesnak a ovsené vločky.
- Za stáleho miešania všetko asi minútu restujte.
- Pridajte vývar a miešajte, kým sa takmer nevstrebe.
- Vmiešajte kukuricu, zelené fazuľky, mlieko, tymian, soľ a korenie.
- Priveďte do varu a neprikryté varte približne 5 minút.
- Odstavte z ohňa, ochutnajte a prípadne pridajte korenie.
- Pred podávaním nechajte 5 minút odstáť a premiešajte, polievka bude ďalej hustnúť.
Táto vločková polievka chutí skvele len tak alebo s domácim pečivom.

Recepty na vločkovú polievku sa skvele kombinujú s čerstvým pečivom. Upečte si k nej chrumkavé domáce bagety !
Zdravá polievka z ovsených vločiek
Tento recept môžete ozvláštniť pridaním syra čedar, ktorý polievke dodá veľmi lahodnú a nevšednú chuť. Vyskúšajte!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka nakrájanej zeleninovej zmesi (fazuľa, paprika, mrkva, hrášok, kukurica)
- 1/4 šálky nakrájanej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 2 jarné cibuľky
- 1/3 čajovej lyžičky talianskeho korenia
- štipka muškátového orieška
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 1 šálka vody
- 1 PL olivového oleja
- 1/4 čajovej lyžičky cukru
- soľ
- syr čedar na posypanie (voliteľne)
Postup:
- V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte bobkový list, nadrobno nakrájaný cesnak, cibuľu a bielu časť jarnej cibuľky.
- Restujte, kým cibuľa nespriesvitní.
- Následne pridajte zmes nakrájanej zeleniny a niekoľko minút ju restujte.
- Potom pridajte ovsené vločky, vodu, mlieko, soľ, cukor a talianske korenie
- Varte na miernom plameni, kým sa ovsené vločky nerozvaria.
- Podávajte ozdobené zelenou jarnou cibuľkou, štipkou muškátového orieška a posypané syrom čedar.
Táto vločková polievka chutí znamenite s čerstvým pečivom, na ozdobenie môžete použiť aj nakrájanú pažítku.

V čase Vianoc môžete okrem receptov na vločkové polievky vyskúšať aj ovsené pečivo !
Výdatná vločková polievka s kuracím mäsom
Kokosové mlieko je v indickej a thajskej kuchyni, vyskúšajte jeho použitie aj v tomto recepte.
Ingrediencie:
Kuracie mäso
- 1000 g kuracích pŕs
- 1/2 čajovej lyžičky chilli
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
- 1 čajová lyžička koriandra
- soľ, korenie
Polievka
- 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/4 šálky kokosového mlieka
- 3 šálky vody
- 1 cibuľa
- 1 šálka (mrkva, fazuľa, kukurica a hrášok)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 čajové lyžička chilli
- 1/2 čajovej lyžičky koriandra
- 1/4 čajovej lyžičky kurkumy
- 1/2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL oleja
- soľ
- nasekaný koriander na ozdobu
Postup:
- Kuracie prsia zmiešajte s korením.
- Mäso varte v hrnci s vodou, kým sa voda nevyvarí a kura nezíska svetlo hnedú farbu.
- Nechajte mäso vychladnúť a potom ho rozdrobte vidličkou.
- V hrnci rozohrejte olej.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, osoľte a minútu restujte.
- Pridajte zmes nakrájanej zeleniny a prikryté varte niekoľko minút, kým zelenina nezmäkne.
- Dajte do hrnca tiež rozdrobené varené kuracie mäso.
- Dôkladne premiešajte.
- Pridajte ovsené vločky a niekoľko minút ich restujte.
- Okoreňte pomocou chilli, koriandra, kurkumy a soli, dobre premiešajte.
- Prilejte vodu a niekoľko minút povarte.
- Následne pridajte citrónovú šťavu a kokosové mlieko.
- Dôkladne premiešajte a minútu povarte.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte viac soli.
- Ozdobte koriandrom a môžete podávať.
Táto vločková polievka môže byť okrem koriandra servírovaná aj s vyprážanou cibuľkou.

Recepty na vločkovú polievku nie sú jedinými polievkami, ktoré si môžete za chladných večerov uvariť. Inšpirujte sa našimi krémovými polievkami !
Objavte podobné tipy
Lahodná polievka s ovsenými vločkami, zázvorom a hubami
Chuťovo veľmi zaujímavá polievka, ktorá v sebe kombinuje ovsené vločky, zázvor a huby.
Ingrediencie:
- 100 g ovsených vločiek
- 200 g čerstvých húb alebo šampiňónov
- 700 ml vody
- 1 červená cibuľa
- 1 zázvor
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička korenia
- 1 PL rastlinného oleja
Postup:
- V hrnci zohrejte olej.
- Pridajte do neho na kocky nakrájanú cibuľu, zázvor, prelisované strúčiky cesnaku, soľ a korenie
- Restujte približne 2 minúty.
- Pridajte ovsené vločky, na plátky nakrájané huby a vodu.
- Na miernom ohni varte približne 10 minút, alebo pokiaľ sa ovsené vločky neuvaria.
Polievku môžete podávať napríklad s hriankami.

Islandská vločková polievka
Vločky sa môžu kombinovať s celým radom zeleniny, v tomto recepte napríklad s karfiolom, kelom alebo pórom. Každá zelenina navyše, dodá polievke trošku inú chuť.
Ingrediencie:
- 1/4 šálky ovsených vločiek
- 6 šálok zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 1 pór
- 3 strúčiky cesnaku
- 8 šampiňónov
- 3 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 šálky ružičiek karfiolu
- 1 šálka jemne nasekaného kelu
- 1 bobkový list
- 3 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu a pór, približne 5-6 minút.
- Pridajte cesnak a na plátky nakrájané šampiňóny, varte ďalšie 2 až 3 minúty.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a restujte ju 1 až 2 minúty.
- Potom všetko zalejte 6 šálky vývaru.
- Pridajte nakrájané zemiaky, karfiol a bobkový list.
- Priveďte zmes do varu.
- Hrniec priklopte pokrievkou a na miernom ohni približne hodinu hodiny.
- Potom vmiešajte ovsené vločky a kel a pokračujte vo varení 10 až 15 minút.
- Dochuťte niekoľkými štipkami soli a podávajte s čerstvo mletým čiernym korením.

Diétny vločkový krém s pórom
Diétny variant polievky, iba z niekoľkých málo ingrediencií, ktorá sa tradične podávala v Írsku počas pôstu.
Ingrediencie:
- 1 PL masla
- 3 veľké póry
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- korenie
- 2 PL čerstvé pažítky na ozdobu
Postup:
- V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a pridajte nakrájaný pór.
- Za občasného miešania varte, kým pór nezmäkne, asi 15 minút.
- Pridajte vývar a mlieko, zvýšte teplotu na maximum a priveďte do varu.
- Pridajte ovsené vločky a čierne korenie podľa chuti.
- Za občasného miešania znovu priveďte do varu, znížte teplotu na minimum.
- Prikryte pokrievkou a varte, kým ovsené vločky nezmäknú, približne 40 minút.
- Pred podávaním ozdobte nakrájanou pažítkou.

Skvele vás zasýtia aj rozmanité polievky zo strukovín. Pripravte si z nich chutnú hŕstkovú polievku !
Rýchla polievka s vločkami a vajcami
Vyskúšajte netradičné spojenie ovsených vločiek, vajec a sójovej omáčky. Budete milo prekvapení!
Ingrediencie:
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 2 vajcia
- 1 PL sójovej omáčky
- korenie, soľ
Postup:
- V hrnci priveďte zeleninový vývar do varu.
- Pridajte ovsené vločky a nechajte ich 10 minút variť.
- Pravidelne miešajte.
- Potom vmiešajte sójovú omáčku.
- Za stáleho miešania polievky pomaly pridávajte rozšľahané vajcia.
- Pridajte soľ a korenie.
- Akonáhle sa vajcia uvarí, vypnite oheň a ihneď podávajte.
Hotovú polievku servírujte s čerstvým pečivom.

Ovsené vločky a varenie
Ovsené vločky sú všeobecne považované za zdravú potravinu, nájdeme v nich totiž veľké množstvo vlákniny aj ďalších zdraviu prospešných látok, napríklad vitamínov skupiny B, vápnika či železa. Najčastejšie sa konzumujú ako raňajky, predovšetkým v podobe rozmanitých kaší či cereálií. Ich výhodou je, že chutia skvele nasladko aj naslano.
Pokiaľ ide o sladké varianty, môžete si z nich upiecť najrôznejšie lievance, sušienky či vianočné ovsené pečivo. Recepty na vločkové polievky sú možnosťou, ako ich ľahko konzumovať na obed či večeru. Záleží len na vás, či ich v polievke len ľahko povaríte domäkka, alebo dáte prednosť ich rozvareniu a vytvoreniu krému. Doplniť ich môžete rozmanitými druhmi zeleniny, húb, aj strukovín.