Milujete klasiku? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na budapeštiansku nátierku, ktorá sa hodí pre rôzne príležitosti.
Môžete ju pripraviť ako ľahkú desiatu či večeru, ale pokojne s ňou zaujmete aj počas rodinnej oslavy.
Inšpirovať sa môžete v našom článku, kde nájdete niekoľko zaujímavých variantov tejto populárnej chuťovky.
Prekvapte svojich blízkych aj priatelia svojimi schopnosťami hostiteľa a uspokojte ich chuťové poháriky jednoduchou dobrotou napríklad na čerstvej bagete.
Klasická budapeštianska nátierka
Túto nátierku síce poznáme s typicky českými surovinami, ktorou je jednoznačne tvaroh, ale keď ho skúsite nahradiť farmárskym syrom, budete sa olizovať ešte viac ako po klasickej receptúre. Ostatne, ak si chcete pripraviť klasiku, skúste recepty na tvarohové knedle a hneď budete mať lepšiu náladu.
Ingrediencie:
- 220 g farmárskeho syra
- 90 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla
- 70 g sterilovanej červenej papriky
- 1 malá žltá cibuľa
- 4 lyžičky mlieka
- 1/2 lyžičky soli
Postup:
- Farmársky syr s maslom musí mať izbovú teplotu, aby s nimi bolo možné bez problémov pracovať.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame najemno a dáme do misky.
- Červenú papriku vyberieme na sitko, aby odkvapkala. Potom ju jemne nakrájame a pridáme k cibuli.
- Prihodíme zmäknuté maslo, farmársky syr, osolíme a dôkladne premiešame.
- Akonáhle sa všetky suroviny spoja, dáme hotovú nátierku do chladničky minimálne na 2 hodiny.
- Nátierka potom bude ešte lepšia. Servírujeme s čerstvým chlebom alebo napríklad bagetou. Perfektne bude aj na jednohubkách z rožkov.

Letná budapeštianska nátierka
Maďarská gastronómia má mnoho zaujímavých receptov a toto je jeden z nich. Výsledný pokrm je veľmi lahodný, jemný a takmer návykový.
Ingrediencie:
- 250 g ovčieho tvarohu
- 100 g klasického tvarohu
- 150 ml kyslej smotany
- 1 – 1 a 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
- 1/2 lyžičky pálivej papriky
- 1 menšia červená cibuľa
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
- Trochu rasce
Postup:
- Oba tvarohy dáme do misy a vidličkou premiešame.
- Pridáme kyslú smotanu, sladkú i pálivú papriku, olúpanú a na kocky nakrájanú červenú cibuľu a rascu.
- Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
- Akonáhle máme nátierku hotovú, dáme ju do chladničky a necháme ju odležať minimálne 4 hodiny, najlepšie však cez noc.
- Perfektne sa hodí na čerstvý chlieb, toast, ale aj na plátky čerstvej zeleniny.

Papriková zmes z tvarohu
Budapeštianska nátierka je obľúbenou pochúťkou, ktorú si každý robí po svojom. To však neznamená, že nestojí za to, vyskúšať aj niečo iné. Chute sú rôzne a pokiaľ chystáte napríklad pohostenie pre priateľov, je to ideálna príležitosť, dať im ochutnať novú receptúru.
Ingrediencie:
- 250 g tvarohu
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/8 lyžičky mletého štvorfarebného korenia
- 1/3 kocky masla
- 1 – 2 lyžice kyslej smotany
Postup:
- V malej miske zmiešame tvaroh so zmäknutým maslom a kyslou smotanou.
- Cibuľu olúpeme, nakrájame najemno a pridáme k tvarohu.
- Prisypeme papriku, soľ, korenie, rascu a dôkladne premiešame.
- Zakryjeme tanierikom alebo potravinovou fóliou a dáme minimálne na 3 až 4 hodiny odpočívať.
- Nátierka chutí skvele na chrumkavej žemle, čerstvom chlebe, ale môžete si ju natrieť aj na krekry či ryžový chlieb.

Objavte podobné tipy
Maďarský dip s Fetou
Táto letná budapeštianska nátierka je ideálnou pochúťkou k zeleninovým tyčinkám, slaným sušienkam alebo ku chrumkavému chlebu.
Túto pochúťku si môžeme dať ako raňajky, desiatu aj večeru. To je výhoda tohto univerzálneho receptu.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka drveného syra Feta
- 1 hrnček tvarohu
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžica gréckeho jogurtu
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 malá červená cibuľa
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Morská soľ podľa chuti
Postup:
- Syr Feta s tvarohom dáme do misky a pomocou vidličky roztlačíme.
- Pridáme mletú rascu so sladkou paprikou a premiešame.
- Cibuľu olúpeme, nakrájame na čo najjemnejšie kúsky a prihodíme do misy.
- Pokvapkáme kyslou smotanou, osolíme, okoreníme a znova zamiešame.
- Pokiaľ bude zmes veľmi hustá, môžeme priliať 1 – 2 lyžice mlieka.
- Nátierku zakryjeme potravinovou fóliou a uložíme do chladničky cca na 2 hodiny.
- Servírujeme s krekermi či na čerstvom chlebe.

Tvarohová náterka
Domáca budapeštianska nátierka chutí najlepšie, zvlášť, keď si nájdeme tú správnu receptúru. Táto lahôdka je populárna najmä v Maďarsku, ale svojich fanúšikov si získala aj v ďalších kuchyniach.
Ingrediencie:
- 250 g tvarohu z ovčieho mlieka
- 1 menšia žltá cibuľa
- 125 g čerstvého nesoleného masla
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- Štipka bieleho korenia
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Cibuľu olúpeme, nakrájame na drobné kocky a dáme do misky.
- Pridáme zmäknuté maslo s tvarohom a dôkladne rozmiešame.
- Prisypeme sladkú papriku, mletú rascu, korenie i soľ, a nakoniec kyslú smotanu.
- Všetko zamiešame, aby vznikla hladká zmes.
- Misku prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby sa všetky suroviny premiešali.
- Nátierka je skvelá na chlieb či čerstvé pečivo. Ozdobiť môžeme jarnou cibuľkou či paradajkami.
Tip: Ak chceme pripraviť zaujímavé pohostenie napríklad pre priateľov, odrežeme vrchnú časť paradajky so stopkou, vydlabeme vnútro lyžičkou a paradajky naplníme touto nátierkou.

Nátierka s paprikou a cesnakom
Budapešť, ako sa aj tejto pochúťke hovorí je veľmi obľúbeným druhom nátierky, ktorý sa hodí na každú príležitosť.
Táto verzia obsahuje okrem iného aj cesnak. Ten ako vieme dokáže spestriť aj ten maximálne nudný pokrm a urobiť z neho pochúťku, na ktorú sa len tak nezabudne.
Ingrediencie:
- 350 g tvarohu
- 240 g smotanového syra
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 – 3 lyžice kyslej smotany
- 1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
- Štipka pálivej papriky
- 2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice čerstvé pažítky
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kocky. Cesnak očistíme a prelisujeme. Oboje dáme do misky.
- Pažítku nasekáme a pridáme do misy.
- Pridáme tvaroh so smotanovým syrom a vidličkou premiešame.
- Prihodíme kyslú smotanu, sladkú aj pálivú papriku, rascu, horčicu a osolíme.
- Naposledy veľmi dôkladne premiešame a potom hneď uložíme do chladničky.
- Servírujeme najlepšie na čerstvom chlebe s paradajkami.

Zaujímavosti na záver
Poďme sa spoločne pozrieť do továrne, kde sa vyrába tvaroh a rôzne ďalšie produkty, ktoré s ním súvisia.
Chystáte sa pripravovať nátierku, ale prišla vám kyslá smotana? Skúste si ju podľa nasledujúceho videa pripraviť doma z bežne dostupných surovín.