Inšpiratívne recepty s paprikouhorkou v 8 rôznych variantoch! Obohaťte si jedálniček

Paprika a uhorka patrí medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie druhy zeleniny.

Viete, že existuje plodina, ktorá v sebe spája chuť a vlastnosti oboch?

Vyskúšajte naše recepty z ačokči.

V kuchyni má prekvapivo rozmanité využitie. Môžete ju konzumovať surovú, varenú, dusenú, pečenú alebo ju nakladať do sladkokyslých nálevov.

Plnená ačokča s hovädzím mäsom a olivami

Chutia vám klasicky plnené paprikové struky? V tom prípade budete nadšení aj z tohto receptu. V náplni sa skvele snúbi chuť mäsa, hrozienok, paradajok, vajíčok a korenia.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 10 kusov ačokči
  • 2 vajcia uvarené natvrdo, nakrájané na kúsky
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1/3 šálky hrozienok
  • 1/3 šálky čiernych olív nakrájaných na plátky
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • soľ, korenie podľa chuti

Omáčka

  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1/2 šálky červenej cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 paradajky, olúpané, zbavené semienok a nakrájané na kúsky
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 2 PL rastlinného oleja
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte olej a na ňom zosklovať cibuľu a cesnak.
  2. Keď je cibuľa mäkká a priesvitná, pridajte paradajkový pretlak.
  3. Niekoľko minút miešajte a pridajte mleté hovädzie mäso.
  4. Varte približne 15 minút a občas premiešajte.
  5. Pokiaľ zmes vyzerá suchá, pridajte trochu vody.
  6. Dochuťte soľou a korením a pokračujte vo varení ešte 5 minút.
  7. Po dokončení pridajte hrozienka, čierne olivy, vajcia uvarené natvrdo a petržlenovú vňať.
  8. Vypnite oheň a ponechajte v hrnci.
  9. Umyte ačokču a odrežte z jednej strany špičku.
  10. Pomocou lyžice či noža vyberte z každej ačokči semienka a žilky.
  11. Keď sa varí mleté mäso, pripravte si tiež omáčku. V hrnci rozohrejte olej, pridajte cesnak a cibuľu a orestujte domäkka.
  12. Pridajte nakrájané paradajky a varte, kým nie sú mäkké.
  13. Pridajte hovädzí vývar, soľ a korenie.
  14. Naplňte ačokču hovädzou zmesou a každý struk zaklopte odkrojenou špičkou.
  15. Ačokču vložte do panvice s omáčkou, priklopte pokrievkou a duste približne 20-30 minút na miernom ohni.
  16. Pokiaľ chcete omáčku zahustiť, môžete v tejto fáze pridať dve čajové lyžičky kukuričného škrobu rozpusteného vo vode a variť, kým omáčka nebude mierne hustá a lesklá.

Takto plnenú ačokču podávajte najlepšie s ryžou.

Plnená paprikouhorka s mletým mäsom.
zdroj: perudelights.com

Pri plnení a šokči môžete nápady na rozmanité plnky načerpať z receptov na plnené papriky .

Dusená zeleninová zmes s paprikovou uhorkou

Kombinácia ačokči, zelených fazuliek, paradajok a korenia chutí vždy skvele. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto receptu! Pokiaľ chcete, môžete zmes samozrejme obohatiť aj o ďalšiu zeleninu, napríklad brokolicu, papriku aj mrkvu.

Ingrediencie:

  • 100 g zelených fazuliek
  • 2-3 kusy ačokči
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • chilli paprička
  • koriander
  • kurkuma
  • olej
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Všetku zeleninu umyte, očistite a pozdĺžne nakrájajte na prúžky.
  2. Na panvici rozohrejte dve polievkové lyžice oleja, pridajte cesnak a cibuľu nakrájanú na plátky av prípade, že máte radi pikantné pokrmy tiež niekoľko plátkov chilli papričky.
  3. Keď cibuľa zmäkne, pridajte kurkumu a koriander, minútu povarte a potom pridajte paradajky.
  4. Keď paradajky trochu zmäknú, pridajte aj ďalšiu zeleninu.
  5. Osoľte a duste 5-8 minút bez pokrievky.
  6. Nakoniec pridajte nasekaný koriander a premiešajte.

Túto lahodnú zeleninovú zmes môžete použiť ako základ pre mnoho chutných pokrmov, napríklad do leča alebo pod mäso.

Zmes dusené zeleniny s mexickou uhorkou.
zdroj: foodguide.netlify.app

Nakladaná ačokča

Zavárate radi? Skúste namiesto klasických nakladačiek zavariť niekoľko pohárov ačokči. Na nakladanie sú vhodnejšie menšie plody.

Ingrediencie:

  • 500 g ačokči
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 750 ml vody
  • 250 ml jablčného octu
  • 25 g cukru
  • bobkový list
  • klinček
  • nové korenie
  • soľ

Postup:

  1. Ačokču očistite, vyberte semienka a nakrájajte na prúžky.
  2. Cibuľu a cesnak tiež olúpte a nakrájajte na kolieska či prúžky.
  3. V hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukru a korenie.
  4. Zmes priveďte do varu.
  5. Nakrájanú ačokču, cibuľu a cesnak naskladajte do čistých pohárov.
  6. Prelejte horúcim sladkokyslým nálevom.
  7. Poháre uzavrite a vložte ich do hrnca s vodou tak, aby voda v hrnci siahala do polovice pohárov.
  8. Priklopte pokrievkou a varte približne 20 minút.

Takto zavarenú ačokču skladujte pokiaľ možno v chlade a tme, rovnako ako zavarené uhorky.

Paprikouhorka zavarená podobne ako uhorky.
zdroj: docplayer.es

Zdravý šalát s quinoou a paprikouhorkou

Jednoduchý a veľmi výživný šalát, ktorý oceníte ako skvelú prílohu napríklad na záhradné párty.

Ingrediencie:

  • 1 šálka quinoy
  • 1/2 červené kapie
  • 1/2 ačokči
  • 1/4 červenej cibule
  • 1 zväzok špargle
  • 2-3 kusy stopkového zeleru
  • 1 šálka listového špenátu
  • olivový olej
  • šťava z jednej limetky alebo citróna
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Quinú uvarte podľa návodu.
  2. Do iného hrnca dajte variť špargľu variť do vriacej vody na 5 minút a potom ho preložte do studenej vody, aby sa už ďalej nevaril.
  3. Nakrájajte zeler, ačokču, špenát, papriku, cibuľu a špargľu.
  4. Všetko dobre premiešajte s vychladnutou quinoou.
  5. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, korenie a soľ podľa chuti.
  6. Premiešajte a môžete podávať.

Takto pripravená mexická uhorka s quinoou sa výborne hodí ako príloha ku grilovanému mäsu.

Šalát z paprikovej uhorky a quinoy.
zdroj: ensaladasparaadelgazar.com

Recepty z ačokči nie sú jediným spôsobom, ako do jedálnička zaradiť quinú. Pripravte si aj ďalšie pochúťky z quinoy. Využijete ju nielen do šalátov, ale prekvapivo aj pri pečení dezertov.

Lečo z ačokči

Vedeli ste, že originálny variant neobsahuje na rozdiel od väčšiny našich receptov vajcia ani údeninu? Vyskúšajte rýdzo zeleninový variant prostredníctvom tohto chutného receptu.

Ingrediencie:

  • 1 baklažán
  • 2 kusy ačokči
  • 1 červená paprika
  • 4 paradajky
  • 1 zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sladké červená paprika
  • olivový olej
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno.
  2. Následne nakrájajte na kúsky umyté paradajky, baklažán a olúpaný zemiakov a na rezančeky umyté a očistené paprikouhorky.
  3. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a 2 minúty povarte.
  4. Pridajte cesnak, premiešajte a povarte ešte minútu.
  5. Následne pridajte do panvice aj zemiaky, soľ a korenie.
  6. Dôkladne premiešajte a pridajte zvyšné ingrediencie, teda paradajky, ačokču, papriku, baklažán a sladkú papriku.
  7. Opäť dôkladne premiešajte, priklopte pokrievkou a duste približne 10 minút, v závislosti od veľkosti kúskov zeleniny.
  8. Následne pokrievku odstráňte a za občasného miešania ešte niekoľko minút povarte.

Lečo podávajte s čerstvým pečivom.

Tanier so zeleninovým lečom.
zdroj: fussioncook.com

Pečené lodičky z mexickej uhorky so slaninou a syrom

Okrem kuracieho prsia je možné na naplnenie ľudí používať aj mleté mäso. Špecifickú chuť tomuto variantu dodá salsová omáčka, ktorá sa v juhoamerickej kuchyni používa veľmi často.

Ingrediencie:

  • 6 kusov ačokči
  • 6 plátkov slaniny
  • 1 kuracie prsník
  • 2/3 šálky salsy
  • 1/4 šálky čerstvého koriandra, nasekaného
  • 1 šálka mozzarelly
  • 1/2 šálky varené bielej alebo hnedej ryže
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky papriky
  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Ačokču umyte, rozrežte a vyberte z nej semienka.
  3. Následne ačokču vložte do vriacej vody a varte 5 minút, kým nezmäkne.
  4. Medzitým na panvici orestujte slaninu.
  5. Vyberte ju na tanier, slaninový tuk na panvici ponechajte.
  6. Kuracie prsia rozrežte napoly a vložte ich na panvicu.
  7. Posypte hornú časť pŕs polovicou korenia a polovicou papriky.
  8. Priklopte pokrievkou a varte 5 minút.
  9. Prsia otočte a posypte ich zvyškom korenia.
  10. Varte ďalších 5 minút.
  11. Skontrolujte, či sú kuracie prsia hotové, ak nie, ešte ich chvíľu na panvici ponechajte.
  12. Nakrájajte slaninu a kura na malé kúsky.
  13. Zmiešajte kura, slaninu, salsu, koriander, syr a ryžu.
  14. Naplňte zmesou každú ačokču.
  15. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne po dobu 15 minút.

Ačokča v podobe lodičiek skvele chutí nielen s ryžou, ale aj s opečenými zemiakmi či čerstvým pečivom.

Zapekaná mexická uhorka plnená zmesou mäsa a syra.
zdroj: eluniverso.com

Recepty z ačokči nie sú jedinou možnosťou, ako napríklad deťom pripraviť zaujímavú večeru v tvare lodičiek. Podobne sa dajú naplniť aj zapekané cukety .

Chutná polievka z ačokči

Máte radi polievky? Aj do nich môžete bez problémov pridať túto nevšednú zeleninu.

Ingrediencie:

  • 500 g fazule
  • 250 g zemiakov
  • 225 g syra, napríklad mozzarelly
  • 5 kusov ačokči
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 PL cibule nakrájané na kocky
  • 2 PL nasekaného koriandra
  • 2 PL oleja
  • 1 kocka zeleninového bujónu
  • rasca
  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Fazuľu cez noc namočte, následne uvarte domäkka.
  2. Na oleji zľahka orestujte cibuľu a koriander, ochuťte rascou.
  3. Pridajte olúpané a nakrájané zemiaky a restujte ďalších 5 minút.
  4. Vmiešajte fazuľu a vodu, v ktorej sa varili, premiešajte a varte 10 minút.
  5. Pridajte na tenké prúžky nakrájanú ačokču a varte ďalších 5 minút, kým polievka neznačne mierne hustnúť.
  6. Prilejte mlieko a na kúsky nakrájaný syr, dôkladne premiešajte, aby sa syr začal rozpúšťať.
  7. Okoreňte podľa chuti.
Tanier so zeleninovou polievkou z paprikouhorkou.
zdroj: supermaxi.com

Fazuľa sú veľmi výživné a zdravé. Fazuľačka je skvelou polievkou predovšetkým v zimných mesiacoch. Inšpirujte sa!

Letný šalát s ačokčou

Skvelý variant šalátu, ktorý vás osvieži aj zasýti. Vyskúšajte ju ako letný obed.

Ingrediencie:

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 ačokča
  • 1 avokádo
  • 400 g listového špenátu
  • 2 PL sterilizované kukurice
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 4 vajcia
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Uvarte vajcia natvrdo.
  2. V medziobdobí umyte, očistite a nakrájajte na kocky či prúžky všetku zeleninu.
  3. Nakrájanú zeleninu spoločne s kukuricou a listami špenátu vložte do misy.
  4. Zeleninu v mise zľahka osoľte, okoreňte a premiešajte. Odložte bokom.
  5. Uvarené vajcia schlaďte, olúpte a nakrájajte na kocky.
  6. Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie a touto zálievkou prelejte šalát.
  7. Nechajte 20 minút odležať.
  8. Ozdobte nakrájanými vajcami a podávajte.

Šalát z ačokči chutí skvele predovšetkým s celozrnným pečivom.

Miska so šalátom pripraveným z paprikovej uhorky a ďalších druhov zeleniny.
zdroj: elcomecio.pe

Máte slabosť pre šalátové uhorky? Vyskúšajte aj ďalšie varianty uhorkových šalátov !

Čo je to ačokča?

Ačokča, známa tiež pod označením paprikouhorka či mexická uhorka, je zelenina pôvodne pochádzajúca zo Strednej a Južnej Ameriky. V posledných rokoch je ale stále obľúbenejšie aj u nás.

Ako už český názov paprikouhorka prezrádza, jedná sa o rastlinu, ktorej plody sú akousi kombináciou uhorky a papriky, a to ako svojou chuťou, tak aj tvarom. Jej pestovanie je veľmi jednoduché, vzhľadom na to, že pochádza z vlhkého a teplého prostredia, sa jej lepšie darí v skleníku.

Ako zaradiť ačokču do svojho jedálnička?

Inšpiráciu pre to, ako všestranne je možné ačokču využiť pri príprave pokrmov, poskytuje predovšetkým mexická, bolívijská a peruánska kuchyňa.

  • Jedným z najtypickejších použití je jej plnenie najrôznejšími zmesami, podobne ako tomu je v prípade paprikových strukov. Plniť ju môžete nielen mäsom, ale aj hubami či zmesou zeleniny a syra. Jednu z mnohých variantov plnených ačokči môžete pozrieť prostredníctvom tohto videoreceptu.
CAIGUAS RELLENAS | RECETA PERUANA | Sazón y Corazón
zdroj: youtube.com
  • Recepty z ačokči ale zahŕňajú aj najrôznejšie šaláty, pridať ju môžete tiež do leča, guláša či polievky.
  • V neposlednom rade sa ačokča rovnako zavára alebo nakladá podobne ako uhorky. Je možné ju naložiť samotnú alebo v kombinácii s ďalšou zeleninou.

Prečo zaradiť paprikouhorku do svojho jedálnička?

Podobne ako uhorka aj ačokča obsahuje veľký podiel vody a vďaka tomu má veľmi málo kalórií. Je tak vhodná aj pri najrôznejších redukčných diétach. Z vitamínov je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálnych látok v nej nájdeme napríklad horčík a vápnik. Jej konzumácia pôsobí pozitívne na vysoký tlak či cholesterol a odporúča sa aj pri cukrovke. Priaznivo pôsobí tiež pri respiračných chorobách.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.