Paprika a uhorka patrí medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie druhy zeleniny.
Viete, že existuje plodina, ktorá v sebe spája chuť a vlastnosti oboch?
Vyskúšajte naše recepty z ačokči.
V kuchyni má prekvapivo rozmanité využitie. Môžete ju konzumovať surovú, varenú, dusenú, pečenú alebo ju nakladať do sladkokyslých nálevov.
Plnená ačokča s hovädzím mäsom a olivami
Chutia vám klasicky plnené paprikové struky? V tom prípade budete nadšení aj z tohto receptu. V náplni sa skvele snúbi chuť mäsa, hrozienok, paradajok, vajíčok a korenia.
Ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 10 kusov ačokči
- 2 vajcia uvarené natvrdo, nakrájané na kúsky
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 1 červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1/3 šálky hrozienok
- 1/3 šálky čiernych olív nakrájaných na plátky
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- soľ, korenie podľa chuti
Omáčka
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1/2 šálky červenej cibule, nakrájané nadrobno
- 2 paradajky, olúpané, zbavené semienok a nakrájané na kúsky
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 2 PL rastlinného oleja
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici rozohrejte olej a na ňom zosklovať cibuľu a cesnak.
- Keď je cibuľa mäkká a priesvitná, pridajte paradajkový pretlak.
- Niekoľko minút miešajte a pridajte mleté hovädzie mäso.
- Varte približne 15 minút a občas premiešajte.
- Pokiaľ zmes vyzerá suchá, pridajte trochu vody.
- Dochuťte soľou a korením a pokračujte vo varení ešte 5 minút.
- Po dokončení pridajte hrozienka, čierne olivy, vajcia uvarené natvrdo a petržlenovú vňať.
- Vypnite oheň a ponechajte v hrnci.
- Umyte ačokču a odrežte z jednej strany špičku.
- Pomocou lyžice či noža vyberte z každej ačokči semienka a žilky.
- Keď sa varí mleté mäso, pripravte si tiež omáčku. V hrnci rozohrejte olej, pridajte cesnak a cibuľu a orestujte domäkka.
- Pridajte nakrájané paradajky a varte, kým nie sú mäkké.
- Pridajte hovädzí vývar, soľ a korenie.
- Naplňte ačokču hovädzou zmesou a každý struk zaklopte odkrojenou špičkou.
- Ačokču vložte do panvice s omáčkou, priklopte pokrievkou a duste približne 20-30 minút na miernom ohni.
- Pokiaľ chcete omáčku zahustiť, môžete v tejto fáze pridať dve čajové lyžičky kukuričného škrobu rozpusteného vo vode a variť, kým omáčka nebude mierne hustá a lesklá.
Takto plnenú ačokču podávajte najlepšie s ryžou.

Pri plnení a šokči môžete nápady na rozmanité plnky načerpať z receptov na plnené papriky .
Dusená zeleninová zmes s paprikovou uhorkou
Kombinácia ačokči, zelených fazuliek, paradajok a korenia chutí vždy skvele. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto receptu! Pokiaľ chcete, môžete zmes samozrejme obohatiť aj o ďalšiu zeleninu, napríklad brokolicu, papriku aj mrkvu.
Ingrediencie:
- 100 g zelených fazuliek
- 2-3 kusy ačokči
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- chilli paprička
- koriander
- kurkuma
- olej
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Všetku zeleninu umyte, očistite a pozdĺžne nakrájajte na prúžky.
- Na panvici rozohrejte dve polievkové lyžice oleja, pridajte cesnak a cibuľu nakrájanú na plátky av prípade, že máte radi pikantné pokrmy tiež niekoľko plátkov chilli papričky.
- Keď cibuľa zmäkne, pridajte kurkumu a koriander, minútu povarte a potom pridajte paradajky.
- Keď paradajky trochu zmäknú, pridajte aj ďalšiu zeleninu.
- Osoľte a duste 5-8 minút bez pokrievky.
- Nakoniec pridajte nasekaný koriander a premiešajte.
Túto lahodnú zeleninovú zmes môžete použiť ako základ pre mnoho chutných pokrmov, napríklad do leča alebo pod mäso.

Nakladaná ačokča
Zavárate radi? Skúste namiesto klasických nakladačiek zavariť niekoľko pohárov ačokči. Na nakladanie sú vhodnejšie menšie plody.
Ingrediencie:
- 500 g ačokči
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 750 ml vody
- 250 ml jablčného octu
- 25 g cukru
- bobkový list
- klinček
- nové korenie
- soľ
Postup:
- Ačokču očistite, vyberte semienka a nakrájajte na prúžky.
- Cibuľu a cesnak tiež olúpte a nakrájajte na kolieska či prúžky.
- V hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukru a korenie.
- Zmes priveďte do varu.
- Nakrájanú ačokču, cibuľu a cesnak naskladajte do čistých pohárov.
- Prelejte horúcim sladkokyslým nálevom.
- Poháre uzavrite a vložte ich do hrnca s vodou tak, aby voda v hrnci siahala do polovice pohárov.
- Priklopte pokrievkou a varte približne 20 minút.
Takto zavarenú ačokču skladujte pokiaľ možno v chlade a tme, rovnako ako zavarené uhorky.

Zdravý šalát s quinoou a paprikouhorkou
Jednoduchý a veľmi výživný šalát, ktorý oceníte ako skvelú prílohu napríklad na záhradné párty.
Ingrediencie:
- 1 šálka quinoy
- 1/2 červené kapie
- 1/2 ačokči
- 1/4 červenej cibule
- 1 zväzok špargle
- 2-3 kusy stopkového zeleru
- 1 šálka listového špenátu
- olivový olej
- šťava z jednej limetky alebo citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Quinú uvarte podľa návodu.
- Do iného hrnca dajte variť špargľu variť do vriacej vody na 5 minút a potom ho preložte do studenej vody, aby sa už ďalej nevaril.
- Nakrájajte zeler, ačokču, špenát, papriku, cibuľu a špargľu.
- Všetko dobre premiešajte s vychladnutou quinoou.
- Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, korenie a soľ podľa chuti.
- Premiešajte a môžete podávať.
Takto pripravená mexická uhorka s quinoou sa výborne hodí ako príloha ku grilovanému mäsu.

Recepty z ačokči nie sú jediným spôsobom, ako do jedálnička zaradiť quinú. Pripravte si aj ďalšie pochúťky z quinoy. Využijete ju nielen do šalátov, ale prekvapivo aj pri pečení dezertov.
Objavte podobné tipy
Lečo z ačokči
Vedeli ste, že originálny variant neobsahuje na rozdiel od väčšiny našich receptov vajcia ani údeninu? Vyskúšajte rýdzo zeleninový variant prostredníctvom tohto chutného receptu.
Ingrediencie:
- 1 baklažán
- 2 kusy ačokči
- 1 červená paprika
- 4 paradajky
- 1 zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- sladké červená paprika
- olivový olej
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Následne nakrájajte na kúsky umyté paradajky, baklažán a olúpaný zemiakov a na rezančeky umyté a očistené paprikouhorky.
- Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a 2 minúty povarte.
- Pridajte cesnak, premiešajte a povarte ešte minútu.
- Následne pridajte do panvice aj zemiaky, soľ a korenie.
- Dôkladne premiešajte a pridajte zvyšné ingrediencie, teda paradajky, ačokču, papriku, baklažán a sladkú papriku.
- Opäť dôkladne premiešajte, priklopte pokrievkou a duste približne 10 minút, v závislosti od veľkosti kúskov zeleniny.
- Následne pokrievku odstráňte a za občasného miešania ešte niekoľko minút povarte.
Lečo podávajte s čerstvým pečivom.

Pečené lodičky z mexickej uhorky so slaninou a syrom
Okrem kuracieho prsia je možné na naplnenie ľudí používať aj mleté mäso. Špecifickú chuť tomuto variantu dodá salsová omáčka, ktorá sa v juhoamerickej kuchyni používa veľmi často.
Ingrediencie:
- 6 kusov ačokči
- 6 plátkov slaniny
- 1 kuracie prsník
- 2/3 šálky salsy
- 1/4 šálky čerstvého koriandra, nasekaného
- 1 šálka mozzarelly
- 1/2 šálky varené bielej alebo hnedej ryže
- 1/4 čajovej lyžičky korenia
- 1/2 čajovej lyžičky papriky
- soľ podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Ačokču umyte, rozrežte a vyberte z nej semienka.
- Následne ačokču vložte do vriacej vody a varte 5 minút, kým nezmäkne.
- Medzitým na panvici orestujte slaninu.
- Vyberte ju na tanier, slaninový tuk na panvici ponechajte.
- Kuracie prsia rozrežte napoly a vložte ich na panvicu.
- Posypte hornú časť pŕs polovicou korenia a polovicou papriky.
- Priklopte pokrievkou a varte 5 minút.
- Prsia otočte a posypte ich zvyškom korenia.
- Varte ďalších 5 minút.
- Skontrolujte, či sú kuracie prsia hotové, ak nie, ešte ich chvíľu na panvici ponechajte.
- Nakrájajte slaninu a kura na malé kúsky.
- Zmiešajte kura, slaninu, salsu, koriander, syr a ryžu.
- Naplňte zmesou každú ačokču.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte približne po dobu 15 minút.
Ačokča v podobe lodičiek skvele chutí nielen s ryžou, ale aj s opečenými zemiakmi či čerstvým pečivom.

Recepty z ačokči nie sú jedinou možnosťou, ako napríklad deťom pripraviť zaujímavú večeru v tvare lodičiek. Podobne sa dajú naplniť aj zapekané cukety .
Chutná polievka z ačokči
Máte radi polievky? Aj do nich môžete bez problémov pridať túto nevšednú zeleninu.
Ingrediencie:
- 500 g fazule
- 250 g zemiakov
- 225 g syra, napríklad mozzarelly
- 5 kusov ačokči
- 1/2 šálky mlieka
- 2 PL cibule nakrájané na kocky
- 2 PL nasekaného koriandra
- 2 PL oleja
- 1 kocka zeleninového bujónu
- rasca
- soľ podľa chuti
Postup:
- Fazuľu cez noc namočte, následne uvarte domäkka.
- Na oleji zľahka orestujte cibuľu a koriander, ochuťte rascou.
- Pridajte olúpané a nakrájané zemiaky a restujte ďalších 5 minút.
- Vmiešajte fazuľu a vodu, v ktorej sa varili, premiešajte a varte 10 minút.
- Pridajte na tenké prúžky nakrájanú ačokču a varte ďalších 5 minút, kým polievka neznačne mierne hustnúť.
- Prilejte mlieko a na kúsky nakrájaný syr, dôkladne premiešajte, aby sa syr začal rozpúšťať.
- Okoreňte podľa chuti.

Fazuľa sú veľmi výživné a zdravé. Fazuľačka je skvelou polievkou predovšetkým v zimných mesiacoch. Inšpirujte sa!
Letný šalát s ačokčou
Skvelý variant šalátu, ktorý vás osvieži aj zasýti. Vyskúšajte ju ako letný obed.
Ingrediencie:
- 1 šalátová uhorka
- 1 ačokča
- 1 avokádo
- 400 g listového špenátu
- 2 PL sterilizované kukurice
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- 4 vajcia
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Uvarte vajcia natvrdo.
- V medziobdobí umyte, očistite a nakrájajte na kocky či prúžky všetku zeleninu.
- Nakrájanú zeleninu spoločne s kukuricou a listami špenátu vložte do misy.
- Zeleninu v mise zľahka osoľte, okoreňte a premiešajte. Odložte bokom.
- Uvarené vajcia schlaďte, olúpte a nakrájajte na kocky.
- Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie a touto zálievkou prelejte šalát.
- Nechajte 20 minút odležať.
- Ozdobte nakrájanými vajcami a podávajte.
Šalát z ačokči chutí skvele predovšetkým s celozrnným pečivom.

Máte slabosť pre šalátové uhorky? Vyskúšajte aj ďalšie varianty uhorkových šalátov !
Čo je to ačokča?
Ačokča, známa tiež pod označením paprikouhorka či mexická uhorka, je zelenina pôvodne pochádzajúca zo Strednej a Južnej Ameriky. V posledných rokoch je ale stále obľúbenejšie aj u nás.
Ako už český názov paprikouhorka prezrádza, jedná sa o rastlinu, ktorej plody sú akousi kombináciou uhorky a papriky, a to ako svojou chuťou, tak aj tvarom. Jej pestovanie je veľmi jednoduché, vzhľadom na to, že pochádza z vlhkého a teplého prostredia, sa jej lepšie darí v skleníku.
Ako zaradiť ačokču do svojho jedálnička?
Inšpiráciu pre to, ako všestranne je možné ačokču využiť pri príprave pokrmov, poskytuje predovšetkým mexická, bolívijská a peruánska kuchyňa.
- Jedným z najtypickejších použití je jej plnenie najrôznejšími zmesami, podobne ako tomu je v prípade paprikových strukov. Plniť ju môžete nielen mäsom, ale aj hubami či zmesou zeleniny a syra. Jednu z mnohých variantov plnených ačokči môžete pozrieť prostredníctvom tohto videoreceptu.
- Recepty z ačokči ale zahŕňajú aj najrôznejšie šaláty, pridať ju môžete tiež do leča, guláša či polievky.
- V neposlednom rade sa ačokča rovnako zavára alebo nakladá podobne ako uhorky. Je možné ju naložiť samotnú alebo v kombinácii s ďalšou zeleninou.
Prečo zaradiť paprikouhorku do svojho jedálnička?
Podobne ako uhorka aj ačokča obsahuje veľký podiel vody a vďaka tomu má veľmi málo kalórií. Je tak vhodná aj pri najrôznejších redukčných diétach. Z vitamínov je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálnych látok v nej nájdeme napríklad horčík a vápnik. Jej konzumácia pôsobí pozitívne na vysoký tlak či cholesterol a odporúča sa aj pri cukrovke. Priaznivo pôsobí tiež pri respiračných chorobách.