Tradičné zemiakové placky zakaždým inak: česká klasika!

Zemiakové placky, poklad slovenskej kuchyně.Také na neho mávate chuť? Keď uberieme tuku pri smažení, nie je to žiadny hriech.

Viete si ho pripraviť sami?

A čo takto zemiakové placky s cuketou alebo plnený zemiakové placky ?

Inšpirujte sa našimi receptami!

Základné cesto na zemiakové placky

Základom sú samozrejme zemiaky, a to surové.

Vhodnejšie sú múčne zemiaky , ktoré neobsahujú príliš veľa vody. Preto napríklad nové zemiaky nepoužívame , ale staršie zemiaky sú už ideálne.

Olúpané zemiaky nastrúhame a to buď na špeciálnom strúhadle, ktoré je trochu drťou alebo na tzv. slzičkové strúhadle , kde strúhame na rezance.

Oba spôsoby sú možné, podľa skúseností rezančeky sa síce trochu dlhšie smaží, ale potrebujú menej múky na zahustenie.

Z nastrúhaných zemiakov podľa potreby zlejeme vodu, pokvapkáme je trochu mliekom, potom netmavne, pridáme vajce, soľ, trochu korenia a zahustíme múkou.

Do tohto základu potom môžeme pridávať podľa chuti a možností zeleninu, údeninu, ďalšie ingrediencie alebo si urobiť zemiakové placky plnené.

Cuketové zemiakové placky

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg zemiakov
  • 1 malá cuketa
  • 3 vajcia
  • polohrubá múka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • majoránka

POSTUP

  • Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Cuketu tiež nastrúhame, lúpať nemusíme. Oboje zmiešame.
  • Pridáme vajce, rozotrený cesnak, majoránku, korenie a soľ.
  • Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
  • Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
  • Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou alebo kyslou kapustou.
Recept na Cuketové zemiakové placky

Zemiakové placky zo surových zemiakov

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg zemiakov
  • 3 vajcia
  • polohrubá múka
  • 5 strúčikov cesnaku
  • štipky kôpru
  • 3 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • majoránka

POSTUP

  • Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame.
  • Pridáme vajce, rozotrený cesnak, kôpor, majorán, korenie a soľ.
  • Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
  • Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
  • Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou a vetvičkou kôpru.
Recept na zemiakové placky zo surových zemiakov

Plnený zemiakové placky so syrom

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg zemiakov
  • 3 vajcia
  • polohrubá múka
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 8 plátkov syra podľa chuti
  • 3 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • majoránka

POSTUP

  • Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame.
  • Pridáme vajce, rozotrený cesnak, kôpor, majorán, korenie a soľ.
  • Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
  • Cesto nalievame z naberačky na rozpálený olej, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici. Prekryjeme 2 plátky syra a opäť prelejeme naberačkou cesta.
  • Opečieme z jednej strany a opatrne obrátime. Pečieme do zlatista.
  • Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou, kyslou uhorkou alebo kapustou.
Recept na plnený zemiakové placky

Bramborák s kapustou

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg zemiakov
  • 3 vajcia
  • polohrubá múka
  • 5 strúčikov cesnaku
  • hrnček kyslej kapusty
  • 3 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • majoránka

POSTUP

  • Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame.
  • Pridáme vajce, rozotrený cesnak, osušené odkvapkané kapusta, majoránku, korenie a soľ.
  • Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
  • Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
  • Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou a vetvičkou kôpru.
Recept na zemiakové placky s kapustou

Zemiakové placky s hubami

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg zemiakov
  • 3 vajcia
  • polohrubá múka
  • 5 strúčikov cesnaku
  • hrnček nakladaných húb najemno nasekaných
  • 3 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • majoránka

POSTUP

  • Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame.
  • Pridáme vajce, rozotrený cesnak, huby, majoránku, korenie a soľ.
  • Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
  • Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
  • Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou a zeleninou.
Recept na zemiakové placky s hubami

Zemiakové placky s mäsovou zmesou

Ďalšia nesmrteľnú klasikou je zemiakové placky, ku ktorému si pripravíme vynikajúcu mäsovú zmes.

ingrediencie 1

  • 1 kg olúpaných surových zemiakov
  • 250 ml horúceho mlieka
  • 3 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté ​​štvorfarebná korenie (2 – 3 otočenie mlynčeka)
  • 2 lyžice drhnutej majoránky
  • 6 – 8 strúčikov cesnaku
  • 7 vrchovatých lyžíc hladkej múky
  • Trochu olivového oleja do cesta a stolový olej na vyprážanie

postup 1

  1. Zemiaky nastrúhame do veľkej misy, zalejeme horúcim mliekom a trochu premiešame.
  2. Pridáme vajcia, olivový olej, osolíme, okoreníme, prelisujeme cesnak a postupne za stáleho miešania prisypávame múku.
  3. Uvedené množstvo je len orientačné, pretože vždy záleží na vodnatosti zemiakov. Keď bude cesto príliš hutné, pridajte trochu mlieka, v opačnom prípade použite väčšie množstvo múky, aby vzniklo hladké, ale nie príliš riedke cesto.
  4. Akonáhle starostlivo premiešame, rozpálime v panvici olej a naberačkou vlejeme cesto, ktoré rozotrieme do strán, aby sa utvoril tvar zemiakovej. Osmažíme z oboch strán dozlatista.

ingrediencie 2

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 červenú papriku
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1 červená cibuľa
  • 3 jarné cibuľky
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 1/2 lyžičky kari korenia
  • 1 lyžička oregana (kto nemá rád, môže nahradiť napríklad ligurčekom)

postup 2

  • Mäso nakrájajte na rezance, dáme do misky a zalejeme olejom, v ktorom rozmiešame korenie.
  • Nechajte zhruba 1 – 2 hodinky odležať v chlade. Medzitým očistite cibuľu aj s jarnými cibuľkami a nakrájajte na plátky.
  • Papriku tiež vyčistite a pokrájajte na menšie kocky. Na panvicu kvapneme trochu oleja, prihodíme mäso a opečieme domäkka.
  • Osolíme, prihodíme cibule s paprikou a necháme ešte chvíľu restovat. Zelenina musí zmäknúť, ale zároveň si zachovať svoju chrumkavosť.
  • Servírujeme tak, že zmes rozložíme na polovicu zemiakovej a zaklopíme druhou polovicou.
Zemiakové placky s mäsovou naplnou
modrykonik.cz
Tip: Díky elektrickým pečícím pánvím půjde příprava jídel ve vaší kuchyni ještě lépe od ruky!

Zemiakové placky s údeným mäsom

Údené mäso milujeme hlavne so zemiakovou kašou alebo si ho dáme napríklad s šošovkou, ale v takom bramboráku nie je vôbec zlé.

ingrediencie

  • 1 kg surových zemiakov
  • 4 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa potreby
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 lyžice majoránky
  • 3 lyžičky sušeného cesnaku
  • Hladká múka (podľa vodnatosti zemiakov)
  • údené mäso

postup

  1. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame, pridáme vajce, osolíme, okoreníme, zasypeme majoránkou, cesnakom a premiešame. Premiešame a začneme postupne prisypáva múku, až nám vznikne cesto, ktoré bude mať konzistenciu asi ako na palacinky. Nezabúdajte miešať, nech sa vám v ňom neutvorí hrudky.
  2. Údené mäso nakrájajte na čo najtenšie plátky (čím tenšie, tým lepšie). Na rozpálený olej do panvice nalejeme trochu cesta, panvíc trochu zakrútime, aby sa roztieklo na väčšiu plochu, na cesto položíme plátok údeného a zalejeme ďalším cestom.
  3. Stačí len slabá vrstva, ale toľko, aby bolo údené mäso úplne zakryté. Osmažíme z oboch strán dozlatista a servírujeme. Kto chce, môže pridať nasekané jarné cibuľky alebo pažítku na ozdobu.
Zemiakové placky plnene údeným mäsom
eurodenik.cz

Kto má rád, môže si zemiakové placky posypať na tenučké plátky nakrájanou cibuľou, ideálne červenú, ale dá sa použiť aj klasická kuchynská alebo tiež jarný.

Ak neradi vyprážate, alebo vám vyprážané pochúťky nerobia dobre, skúste pečené zemiakové placky – cesto nalejete na papierom na pečenie vyložený plech a vložíte do rozpálenej rúry.

Pečiete potom dlhšie ako vyprážate, zhruba 15 minút z každej strany, ale ušetríte veľa kalórií.

Skúste aj iné zemiakové placky, medzi nimi napríklad aj zemiakové placky s kapustou.

Aký je váš najobľúbenejší recept na zemiakové placky? Podeľte sa o neho s priateľmi na facebooku!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.