Rajčiaky čiže paradajky sú obľúbenou a všestranne využiteľnú zeleninou. Podávame je predovšetkým surová, kedy tvorí prílohu alebo oblohu jedlám mäsitým i bezmasým.
Okrem toho sa však paradajky veľmi dobre upravujú aj ako teplé jedlo. Medzi chuťovo pestrejšie jedla však určite patria paradajky zapekaná alebo plnená.
Práve recepty na zapečená paradajky sme pre vás vyberali pre tento článok. Máme ich 5 a veríme, že si ich zamilujete.
Zapečená paradajky s mozzarellou
Teplá večera je inšpirovaná talianskou kuchyňou a môže byť vhodný aj ako príloha k ľubovoľnému mäsu.
INGREDIENCIE
- 6 veľkých paradajok
- 200 g mozzarelly
- 200 g parmezánu
- 5 lyžice olivového oleja
- hrubo mleté korenie
- 1 lyžičky čerstvej bazalky
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 200 ° C.
- Paradajky dôkladne umyjeme, osušíme, zbavíme stopiek a nakrájame na stredne hrubé plátky.
- Mozzarellu takisto rozkrájame na plátky.
- Plech vyložíme papierom na pečenie.
- Na neho kladieme plátky paradajok a plátky mozzarelly a posypeme parmezánom.
- Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom, pridáme hrubo pomletý korením a posekanou bazalku.
- Plech dáme do rúry a zapekáme asi 20 min.
thecookierookie.com
Objavte podobné tipy
Zapečená paradajky so syrom feta, olivami a píniovými orieškami
INGREDIENCIE
- 6 oválnych paradajok, rozkrojených na pol
- 1/4 šálok píniových orieškov
- 250 g syra feta
- 2 ks smotanového syra
- 1/3 šálok čiernych olív
- 1 lyžičky čerstvej bazalky
- olivový olej
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 200 ° C.
- Paradajky prekrojené na polovicu vydlabeme vnútornú dužinu.
- Feta syr a olivy nakrájame na kocky.
- Pinové oriešky orestujeme na panvici 3 – 4 minúty.
- V miske zmiešame syr feta, smotanový syr, olivy, píniové oriešky a nakrájanú bazalku pokiaľ nebude zmes dôkladne spojená.
- Každé paradajka naplníme asi 2 lyžicami zmesi.
- Plech vyložíme papierom na pečenie.
- Na neho kladieme naplnená paradajky.
- Plech dáme do rúry a zapekáme asi 20 min.
blogs.tallahassee.com
Zapečená paradajky s mletým mäsom
Kombinácia mletého mäsa a paradajok chutí úplne skvele, tento recept sa bude hodiť na prípravu fajn večere.
INGREDIENCIE
pre 4 osoby
- 12 veľkých paradajok
- 500 g mletého mäsa
- 150 g dlhozrnnej ryže
- 1 pokrájaná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica pretlaku
- soľ, korenie
- štipka mletej majoránky
- 100 g fety
- hrsť nasekanej petržlenu
- olivový olej
POSTUP
- Uvaríme ryžu podľa návodu v osolenej vode. Nevaríme ju úplného mäkka, bude sa ešte zapekať a v rúre dôjde.
- Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno.
- Osmažíme cibuľu na oleji, až zozlatne, pridáme cesnak.
- Vmiešame mleté mäso a orestujeme ho.
- Mäso osolíme, okoreníme a pridáme štipku majoránky.
- Nakoniec vmiešame paradajkový pretlak a ešte 2 minúty opekáme.
- K mäsu pridáme uvarenú ryžu a dôkladne premiešame.
- Paradajky zrežeme navrchu, vydlabeme lyžicou dužinu a plníme ich mäsovou zmesou.
- Paradajky presunieme do olejom vymastenej zapekacej misky.
- Pokvapkáme ich olivovým olejom, zasypeme syrom a posekanými bylinkami.
- Dáme ich zapiecť na 200 ° C asi 35minut, kým nezozlátnu na povrchu.
carujeme.cz
Zapečená paradajky so smotanou a syrom
INGREDIENCIE
- 4-6 ks paradajok
- 4 ks stredne veľké cibule
- 200 g mozzarelly
- 3 vajcia
- 175 g smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka čerstvej bazalky
- 1 lyžička oregana
- soľ a korenie
POSTUP
- Rúru rozohrejeme na 200 ° C.
- Paradajky opláchneme a nakrájame na plátky.
- Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska.
- Nastrúhame si syr.
- Zapekaciu misu vymažeme maslom.
- Dno poukladáme vrstvou cibule, trochu posypeme syrom, pridáme vrstvu paradajok, znovu trošku syra a pokračujeme, kým nespotrebujeme zeleninu.
- Končíme paradajkami.
- Na povrchu posypeme jemne nakrájanou bazalkou a oreganom a zalejeme zmesou vajec a smotany a pretlačeného cesnaku.
- Posypeme zvyšnou časťou syra.
- Dáme do rúry a zapekáme 30 min.
dreamstime.com
Zapečená paradajky plnená hubami
Huby a paradajky sa dobre kombinujú, zvlášť v lete
INGREDIENCIE
- 8 väčších tvrdých paradajok
- 250 g šampiňónov
- 60 g masla
- 30 g slaniny
- 150 g strúhaného syra
- 1,5 dcl smotany na varenie
- korenie a soľ
POSTUP
- Z opláchnutých paradajok zrežeme ostrým nožom vršky.
- Dužinu vydlabeme lyžičkou, vnútrajšky paradajok osolíme a okoreníme.
- Šampiňóny očistíme, nakrájame na tenké plátky a podusíme na roztavených kockách slaniny.
- Zalejeme smotanou a dobre prevaríme.
- K zmesi pridáme najemno nakrájanú dužinu paradajok, osolíme, okoreníme, premiešame a trochu vychladnutou zmesou naplníme paradajky.
- Vložíme do zapekacej misky vymastenej maslom, posypeme strúhaným syrom a upečieme v dobre vyhriatej rúre na 190 ° C.
foodstylingbydiana.com
Paradajky môžeme zapekať aj s vajcami, údeninou, zemiaky. Základnými surovinami je väčšinou vždy syr a smotana.