Tie najlepšie večera v podobe zapekaných paradajok

Rajčiaky čiže paradajky sú obľúbenou a všestranne využiteľnú zeleninou. Podávame je predovšetkým surová, kedy tvorí prílohu alebo oblohu jedlám mäsitým i bezmasým.

Okrem toho sa však paradajky veľmi dobre upravujú aj ako teplé jedlo. Medzi chuťovo pestrejšie jedla však určite patria paradajky zapekaná alebo plnená.

Práve recepty na zapečená paradajky sme pre vás vyberali pre tento článok. Máme ich 5 a veríme, že si ich zamilujete.

Zapečená paradajky s mozzarellou

Teplá večera je inšpirovaná talianskou kuchyňou a môže byť vhodný aj ako príloha k ľubovoľnému mäsu.

INGREDIENCIE

  • 6 veľkých paradajok
  • 200 g mozzarelly
  • 200 g parmezánu
  • 5 lyžice olivového oleja
  • hrubo mleté ​​korenie
  • 1 lyžičky čerstvej bazalky

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 200 ° C.
  2. Paradajky dôkladne umyjeme, osušíme, zbavíme stopiek a nakrájame na stredne hrubé plátky.
  3. Mozzarellu takisto rozkrájame na plátky.
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie.
  5. Na neho kladieme plátky paradajok a plátky mozzarelly a posypeme parmezánom.
  6. Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom, pridáme hrubo pomletý korením a posekanou bazalku.
  7. Plech dáme do rúry a zapekáme asi 20 min.

Zapečená paradajky s mozzarellou thecookierookie.com

Zapečená paradajky so syrom feta, olivami a píniovými orieškami

INGREDIENCIE

  • 6 oválnych paradajok, rozkrojených na pol
  • 1/4 šálok píniových orieškov
  • 250 g syra feta
  • 2 ks smotanového syra
  • 1/3 šálok čiernych olív
  • 1 lyžičky čerstvej bazalky
  • olivový olej

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 200 ° C.
  2. Paradajky prekrojené na polovicu vydlabeme vnútornú dužinu.
  3. Feta syr a olivy nakrájame na kocky.
  4. Pinové oriešky orestujeme na panvici 3 – 4 minúty.
  5. V miske zmiešame syr feta, smotanový syr, olivy, píniové oriešky a nakrájanú bazalku pokiaľ nebude zmes dôkladne spojená.
  6. Každé paradajka naplníme asi 2 lyžicami zmesi.
  7. Plech vyložíme papierom na pečenie.
  8. Na neho kladieme naplnená paradajky.
  9. Plech dáme do rúry a zapekáme asi 20 min.

Zapečená paradajky so syrom feta, olivami a píniovými orieškami blogs.tallahassee.com

Zapečená paradajky s mletým mäsom

Kombinácia mletého mäsa a paradajok chutí úplne skvele, tento recept sa bude hodiť na prípravu fajn večere.

INGREDIENCIE

pre 4 osoby

  • 12 veľkých paradajok
  • 500 g mletého mäsa
  • 150 g dlhozrnnej ryže
  • 1 pokrájaná cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica pretlaku
  • soľ, korenie
  • štipka mletej majoránky
  • 100 g fety
  • hrsť nasekanej petržlenu
  • olivový olej

POSTUP

  1. Uvaríme ryžu podľa návodu v osolenej vode. Nevaríme ju úplného mäkka, bude sa ešte zapekať a v rúre dôjde.
  2. Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno.
  3. Osmažíme cibuľu na oleji, až zozlatne, pridáme cesnak.
  4. Vmiešame mleté ​​mäso a orestujeme ho.
  5. Mäso osolíme, okoreníme a pridáme štipku majoránky.
  6. Nakoniec vmiešame paradajkový pretlak a ešte 2 minúty opekáme.
  7. K mäsu pridáme uvarenú ryžu a dôkladne premiešame.
  8. Paradajky zrežeme navrchu, vydlabeme lyžicou dužinu a plníme ich mäsovou zmesou.
  9. Paradajky presunieme do olejom vymastenej zapekacej misky.
  10. Pokvapkáme ich olivovým olejom, zasypeme syrom a posekanými bylinkami.
  11. Dáme ich zapiecť na 200 ° C asi 35minut, kým nezozlátnu na povrchu.

Zapečená paradajky s mletým mäsom carujeme.cz

Zapečená paradajky so smotanou a syrom

INGREDIENCIE

  • 4-6 ks paradajok
  • 4 ks stredne veľké cibule
  • 200 g mozzarelly
  • 3 vajcia
  • 175 g smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka čerstvej bazalky
  • 1 lyžička oregana
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Rúru rozohrejeme na 200 ° C.
  2. Paradajky opláchneme a nakrájame na plátky.
  3. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska.
  4. Nastrúhame si syr.
  5. Zapekaciu misu vymažeme maslom.
  6. Dno poukladáme vrstvou cibule, trochu posypeme syrom, pridáme vrstvu paradajok, znovu trošku syra a pokračujeme, kým nespotrebujeme zeleninu.
  7. Končíme paradajkami.
  8. Na povrchu posypeme jemne nakrájanou bazalkou a oreganom a zalejeme zmesou vajec a smotany a pretlačeného cesnaku.
  9. Posypeme zvyšnou časťou syra.
  10. Dáme do rúry a zapekáme 30 min.

Zapečená paradajky so smotanou a syrom dreamstime.com

Zapečená paradajky plnená hubami

Huby a paradajky sa dobre kombinujú, zvlášť v lete , kedy dozrievajú paradajky a môžeme navyše vyraziť do lesa aj na huby.

INGREDIENCIE

  • 8 väčších tvrdých paradajok
  • 250 g šampiňónov
  • 60 g masla
  • 30 g slaniny
  • 150 g strúhaného syra
  • 1,5 dcl smotany na varenie
  • korenie a soľ

POSTUP

  1. Z opláchnutých paradajok zrežeme ostrým nožom vršky.
  2. Dužinu vydlabeme lyžičkou, vnútrajšky paradajok osolíme a okoreníme.
  3. Šampiňóny očistíme, nakrájame na tenké plátky a podusíme na roztavených kockách slaniny.
  4. Zalejeme smotanou a dobre prevaríme.
  5. K zmesi pridáme najemno nakrájanú dužinu paradajok, osolíme, okoreníme, premiešame a trochu vychladnutou zmesou naplníme paradajky.
  6. Vložíme do zapekacej misky vymastenej maslom, posypeme strúhaným syrom a upečieme v dobre vyhriatej rúre na 190 ° C.

Zapečená paradajky plnená hubami foodstylingbydiana.com

Paradajky môžeme zapekať aj s vajcami, údeninou, zemiaky. Základnými surovinami je väčšinou vždy syr a smotana.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.