Korbáčik, syrový zázrak z Oravy, ktorý si môžete vychutnať na rôzne spôsoby! Zistite aké sú tie najlepšie

Každý z nás určite aspoň raz v živote ochutnal korbáčik.

Vedeli ste, ale že sa dá vychutnať aj inak ako len samostatne?

V našom článku sa dozviete v akých chuťových kombináciách je najlepšie ho podávať a akými kulinárskymi metódami ho upraviť!

Čo je to korbáčik?

Tento syr je tradičný slovenský výrobok a pýši sa ochranou zemepisnou známkou.

Radíme ho medzi takzvané parené syry. Tento špecifický typ výroby je typický pre krajiny v južnej Európe, krajiny v oblastiach Balkánskeho polostrova, Grécka a Taliansku.

Slovenský syr je buď údený, alebo neúdený, vizuálne pripomínajúci bičík (slovensky korbáčik).

Niekoľko do vrkôčika spletených syrov položených na doske.
Zdroj: tasteatlas.com

Ako sa korbáčik vyrába?

Vyrába sa na Orave v Slovenskej republike a jeho história siaha až do 17. storočia, kedy výroba tohto syra bola jediným zdrojom príjmov tunajších syrov.

Vyrába sa takmer výhradne ručne. Hrudky syra sa varia v horúcej vode av pare. Tie sa potom sťahujú a tvoria sa z nich povrázky, ktoré sa potom pomýlia do vrkôčikov, čo je proces náročný a vyžaduje istú zručnosť, ktorú dominujú ženy z tohto regiónu.

V záujme zachovania kvality a tradície sú aj dnešné korbačíky vyrábané pôvodnou technológiou, s veľkým prispením ručnej práce av súlade s pôvodnou receptúrou.

Podľa špecifikácie sa výroba skladá z desiatich krokov:

  1. Parenie
  2. Hnetenie
  3. Tvarovanie
  4. Chladenie
  5. Namotávanie
  6. Solenie
  7. čiastočné osušenie
  8. pletenie
  9. údenie
  10. balenie
Výroba syrových korbáčikov zo Zázrivej
Tradičná výroba domácich korbáčikov Zdroj: Zlavomat

Ako korbáčik chutí?

Textúra syra je vláknitá, podobná špagetám.

Údené odrody majú dymovú vôňu, žltú farbu a sú slanšie ako neúdená odroda, ktorá je biela a bez dymovej vône.

Údené alebo nie, chuť je jemne mliečna, pikantná a kyslá.

Tento syr je veľmi vyhľadávanou delikatesou a dobre sa hodí k vínu alebo pivu.

Údené vrkôčiky pravého slovenského syra.
zdroj: qualigeo.eu

Nutričné hodnoty korbáčika (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
264 kcal 3,2 g 0,1 g 15,3 g 10,5 g 28,7 g 0 g 2,6 g

Ako si korbáčik vychutnať?

Pripravte si s ním obložený tanier, kde ho skombinujete so sladkou paprikou, jablkami, mandľami, feferónkami, morčacou šunkou, hrozno, kyslými uhorkami, pistáciovými orieškami
Zabaľte syr do lístkového cesta, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do rúry
Syr obaľte slaninu a opečte na rozpálenej panvici
Zapečte si sladkú papriku naplnenú syrom
Vytvorte kuraciu roládu naplnenú syrom, špenátom a paprikou
Pripravte syrové jednohubky s olivami, bazalkou, cherry paradajkami, sušenými paradajkami, feferónkami
Zkombinujte ho s ovocím ako sú černice, hrozno, jablká
Syr obalený v lístkovom ceste a vysmažený do zlatistej farby.
Zdroj: migrostv.migros.com.tr

Nakladaný korbáčik

  • 2 veľké strúčiky cesnaku rozdrvené
  • 2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1/4 lyžičky sladkej papriky
  • štipka soli
  • 220 g klasických korbáčikov
  • 1 malá žltá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 1 červená chilli paprička nakrájaná na tenké plátky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička korenia
  • 1/2 lyžičky celého nového korenia
  • 300 ml extra panenského olivového oleja

Postup

  • Zmiešajte cesnak, zázvor, papriku a soľ, aby vznikla pasta
  • Korbáčiky môžete pokrájať na menšie kúsky (ale nemusíte) a potom ich premiešajte so vzniknutou pastou, aby boli úplne pokryté
  • Na dno sterilizovanej sklenenej nádoby pridajte niekoľko plátkov cibule a chilli papričky, bobkový list a polovicu guličiek korenia a bobule nového korenia. Nalejte asi pol centimetra oleja
  • Pridajte syr
  • Pridajte zvyšok cibule a plátky chilli papričky, zvyšný bobkový list a zvyšok guličiek korenia a bobule nového korenia. Pridajte toľko oleja, aby bolo všetko ponorené
  • Necháme marinovať v chladničke aspoň 3 dni alebo až 4 týždne
  • Pred podávaním necháme 20 až 30 minút odležať pri izbovej teplote, aby syr zmäkol.

Pozrite sa na ďalšie rady, tipy a triky ako správne zavárať! Vyskúšajte tieto vyskúšané a preverené recepty na zavarené baranie rohy , nakladané mäso alebo na sladučké zavarené višne !

Pohárik plný tenkých vláskov slovenského slaného syra.
Zdroj: seriouseats.com

Skladovanie

Ako takmer všetky mliečne výrobky by ste mali syr skladovať v chladničke.

Akonáhle balíček otvoríte, umiestnite syr do mraziaceho vrecka a pred uzavretím vytlačte čo najviac vzduchu a umiestnite ho do priehradky na zeleninu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)