Sladké potešenie v podobe Makovce

Taky občas dostanete chuť na nadýchanú buchtu z maku?

Mak je oddávna surovinou, ktorá sa používa do múčnikov, buď ako plnka do buchiet a koláčov alebo priamo do cesta.

Najznámejším múčnikom, kde je mak základnou surovinou v ceste je Makovec. Jeho príprava nevyžaduje žiadne veľké kuchárske skúsenosti a takisto nie je náročná na čas.

Aj keď sa jedná o jednoduchý múčnik aj u neho nájdeme rôzne varianty prípravy, prísad a dokončenie. A preto sme pre vás pripravili skvelé recepty na Makovec na 4 spôsoby.

Makovec s citrónovou polevou

INGREDIENCIE

  • 125 g zmäknutého masla + na vymazanie
  • 420 g cukru
  • 5 ks vajec izbovej teploty
  • 400 g mletého maku
  • 420 g hladké mouky
  • 2 sáčky kypriaceho prášku
  • 750 ml mlieka
  • hrubá múka na vysypanie
  • zavárané mandarínky na ozdobu

na polevu

  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica horúcej vody

POSTUP

  1. Rúru predhrejte na 170 ° C.
  2. Maslo ručne alebo elektrickými metlami vymiešame s cukrom do peny.
  3. Zašľahávame vajcia po jednom.
  4. Pridáme mak, múku, prášok do pečiva a všetko dobre premiešame.
  5. Plech s vyšším okrajom vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie.
  6. Cesto vlejeme na plech, vložíme do rúry a Makovec pečieme asi 20 minút.
  7. V priebehu pečenia kontrolujeme Makovec pomocou zapichnutie špajle.
  8. Pripravíme si citrónovú polevu.
  9. Cukor vymiešame do hladka s citrónovou šťavou a horúcou vodou.
  10. Polevou potrieme vychladnutý Makovec.
  11. Môžeme dozdobiť kompótovanú mandarínkou.
  12. Necháme stuhnúť a rozkrájame na kocky.

Makovec s citrónovou polevou dobruchut.azet.sk

Makovec z mletého maku

Máte chuť na Makovec plný maku a navyše aj pekne vláčny.

INGREDIENCIE

na polovičný plech

  • 100 g polohrubej múky
  • 200 g mletého maku
  • 50 g masla (kto preferuje rastlinné tuky, môže nahradiť olejom) + na vymazanie
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • pol lyžičky škorice
  • šťava z 1 citróna
  • 250 ml mlieka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • múka na vysypanie plechu

POSTUP

  1. Predhrejeme si rúru na 170 ° C.
  2. Maslo vymiešame s cukrom a vajcami.
  3. Pridáme vanilkový cukor, škoricu a šťavu z citróna.
  4. Pridáme mlieko, múku s práškom do pečiva a mletý mak.
  5. Poriadne premiešame.
  6. Vymastíme plech maslom a vysypeme ho múkou.
  7. Cesto na makovník vlejeme na vymastený plech.
  8. Pečieme na 170 ° C (teplovzdušná 160 ° C) cca 30 minút.
  9. Makovec krájame na kocky a môžeme zdobiť šľahačkou alebo pocukrovať práškovým cukrom.

Makovec z mletého maku kousekdortu.cz

Makovec bez múky

INGREDIENCIE

  • 4 vajcia
  • 3 jablká
  • 80 g mletých orechov alebo mandlí
  • 120 g mletého maku
  • 1 lyžica medu
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička prášku do pečiva
POSTUP
  1. Rúru predhrejeme na 180 ° C.
  2. Z bielkov vyšľaháme sneh.
  3. Jablká olúpeme a nastrúhame.
  4. Ostatné ingrediencie rozmiešame a opatrne primiešame sneh.
  5. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 180-185 ° C asi 25 minút.
  6. Nechať vychladnúť.
  7. Môžeme posypať cukrom a zdobiť šľahačkou.

Makovec bez múky zeny.iprima.cz

Makovec s jahodami

INGREDIENCIE

  • 200 g hladkej múky
  • 130 g celozrnnej hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 130 g hnedého cukru
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • strúhaná kúra z 1/2 citróna
  • 100 ml oleja
  • 3 ks vajec
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 4 lyžice mletého maku
  • škorica
  • jahody
  • 0,5 dcl Limoncello

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 180 ° C.
  2. V jednej z misiek zmiešame všetky suché suroviny
  3. V druhej miske rozmixujeme olej, vajíčka a jogurt.
  4. V tretej miske zmiešame jahody s 3 lyžicami limoncella a lyžicu cukru a škorice.
  5. Cesto sme pripravili zmiešaním misky suchých ingrediencií s vlhkými (olej, vajce, jogurt).
  6. Vymastíme maslom tortovú formu, vysypeme múkou.
  7. Cesto vylejeme do formy, hore kladieme zmes jahôd z tretej misky.
  8. Pečieme v rúre na 180 ° C asi 45 minút.
  9. Môžeme zdobiť lístkom mäty.

Makovec s jahodami najrecept.sk

Makovec je možné  doplnit dalšími přísadami hruškami, jablky, zavařeninou, rozinkami, ořechy, mandlemi, šťávou z pomeranče.

Pro dokončení moučníku upečený makovec můžeme polít různými polevami např. čokoládovou nebo pomerančovou, nebo posypat strouhaným kokosem či ořechy.

Vyzkoušejte i naše další sladké moučníky dělané z máku, všechny jsou skvělé.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.