Taky občas dostanete chuť na nadýchanú buchtu z maku?
Mak je oddávna surovinou, ktorá sa používa do múčnikov, buď ako plnka do buchiet a koláčov alebo priamo do cesta.
Najznámejším múčnikom, kde je mak základnou surovinou v ceste je Makovec. Jeho príprava nevyžaduje žiadne veľké kuchárske skúsenosti a takisto nie je náročná na čas.
Aj keď sa jedná o jednoduchý múčnik aj u neho nájdeme rôzne varianty prípravy, prísad a dokončenie. A preto sme pre vás pripravili skvelé recepty na Makovec na 4 spôsoby.
Makovec s citrónovou polevou
INGREDIENCIE
- 125 g zmäknutého masla + na vymazanie
- 420 g cukru
- 5 ks vajec izbovej teploty
- 400 g mletého maku
- 420 g hladké mouky
- 2 sáčky kypriaceho prášku
- 750 ml mlieka
- hrubá múka na vysypanie
- zavárané mandarínky na ozdobu
na polevu
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica horúcej vody
POSTUP
- Rúru predhrejte na 170 ° C.
- Maslo ručne alebo elektrickými metlami vymiešame s cukrom do peny.
- Zašľahávame vajcia po jednom.
- Pridáme mak, múku, prášok do pečiva a všetko dobre premiešame.
- Plech s vyšším okrajom vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie.
- Cesto vlejeme na plech, vložíme do rúry a Makovec pečieme asi 20 minút.
- V priebehu pečenia kontrolujeme Makovec pomocou zapichnutie špajle.
- Pripravíme si citrónovú polevu.
- Cukor vymiešame do hladka s citrónovou šťavou a horúcou vodou.
- Polevou potrieme vychladnutý Makovec.
- Môžeme dozdobiť kompótovanú mandarínkou.
- Necháme stuhnúť a rozkrájame na kocky.

Makovec z mletého maku
Máte chuť na Makovec plný maku a navyše aj pekne vláčny.
INGREDIENCIE
na polovičný plech
- 100 g polohrubej múky
- 200 g mletého maku
- 50 g masla (kto preferuje rastlinné tuky, môže nahradiť olejom) + na vymazanie
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- pol lyžičky škorice
- šťava z 1 citróna
- 250 ml mlieka
- 1/2 prášku do pečiva
- múka na vysypanie plechu
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 170 ° C.
- Maslo vymiešame s cukrom a vajcami.
- Pridáme vanilkový cukor, škoricu a šťavu z citróna.
- Pridáme mlieko, múku s práškom do pečiva a mletý mak.
- Poriadne premiešame.
- Vymastíme plech maslom a vysypeme ho múkou.
- Cesto na makovník vlejeme na vymastený plech.
- Pečieme na 170 ° C (teplovzdušná 160 ° C) cca 30 minút.
- Makovec krájame na kocky a môžeme zdobiť šľahačkou alebo pocukrovať práškovým cukrom.

Objavte podobné tipy
Makovec bez múky
INGREDIENCIE
- 4 vajcia
- 3 jablká
- 80 g mletých orechov alebo mandlí
- 120 g mletého maku
- 1 lyžica medu
- 1/2 lyžičky škorice
- 1 lyžička prášku do pečiva
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Jablká olúpeme a nastrúhame.
- Ostatné ingrediencie rozmiešame a opatrne primiešame sneh.
- Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 180-185 ° C asi 25 minút.
- Nechať vychladnúť.
- Môžeme posypať cukrom a zdobiť šľahačkou.

Makovec s jahodami
INGREDIENCIE
- 200 g hladkej múky
- 130 g celozrnnej hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 130 g hnedého cukru
- 2 lyžice vanilkového cukru
- strúhaná kúra z 1/2 citróna
- 100 ml oleja
- 3 ks vajec
- 150 ml bieleho jogurtu
- 4 lyžice mletého maku
- škorica
- jahody
- 0,5 dcl Limoncello
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- V jednej z misiek zmiešame všetky suché suroviny
- V druhej miske rozmixujeme olej, vajíčka a jogurt.
- V tretej miske zmiešame jahody s 3 lyžicami limoncella a lyžicu cukru a škorice.
- Cesto sme pripravili zmiešaním misky suchých ingrediencií s vlhkými (olej, vajce, jogurt).
- Vymastíme maslom tortovú formu, vysypeme múkou.
- Cesto vylejeme do formy, hore kladieme zmes jahôd z tretej misky.
- Pečieme v rúre na 180 ° C asi 45 minút.
- Môžeme zdobiť lístkom mäty.

Makovec je možné doplnit dalšími přísadami hruškami, jablky, zavařeninou, rozinkami, ořechy, mandlemi, šťávou z pomeranče.
Pro dokončení moučníku upečený makovec můžeme polít různými polevami např. čokoládovou nebo pomerančovou, nebo posypat strouhaným kokosem či ořechy.
Vyzkoušejte i naše další sladké moučníky dělané z máku, všechny jsou skvělé.