Ryžové rizoto je taká klasika, ale už ste vyskúšali uvariť rizoto z pohánkových semienok?
Pohánka sa varí ľahko a rýchlo vstrebáva okolité tekutiny. Môžete si ju pripraviť na mnoho spôsobov, ako s mäsom, tak aj v bez mäsových variantoch.
Recepty na pohánkové rizoto si zamilujete a vaše telo vám za túto zdravú alternatívu pokrmu poďakuje. Nechajte sa inšpirovať niektorými z našich receptov.
Pohánkové rizoto s kuracím mäsom
Pokrm z kuracím mäsom, pestom a pohánkou, ktorý pripravíte počas 30 minút a nakŕmite ním celú rodinu. Rýchlo a chutne.
Ingrediencie
- 280 g kuracích pŕs bez kože
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 pór, nakrájaný
- 1/3 hrnčeka sušených paradajok, nakrájaných
- 1 hrnček pohánkových semienok
- 1 l kuracieho vývaru
- 1/3 hrnčeka bazalkového pesta
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 1/3 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- korenie
Postup
- Kuracie mäso osušte a nakrájajte na kocky.
- V hrnci zohrejte olej, pridajte pór a kuracie mäso. Opekajte, kým nezačne mäso zľahka zlátnuť až hnednúť.
- Pridajte nakrájané sušené paradajky, pohánku a premiešajte.
- Prilejte vývar, priveďte do varu a potom znížte plameň na minimum.
- Prikryte hrniec a varte po dobu 25 minút, kým sa všetka tekutina nevstrebe a pohánka nebude mäkká.
- Prisypte trochu strúhaného syra, pridajte pesto, všetko premiešajte a nakoniec stiahnite z platničky.
- Podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou a dochuťte čiernym korením.

Rizoto z pohánky a červenou repou
Rubínovo červené rizoto z červenej repy a jemným syrom ricotta, ktorý nenechá vaše chuťové poháriky bez chuti. Vyskúšajte!
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 3 – 4 varené repy, olúpané, nakrájané na kocky
- 1 menšia cibuľa
- 3 – 4 strúčiky cesnaku, jeden lisovaný
- 1 menšia červená cibuľa, olúpaná, nakrájaná na kocky
- 75 ml červeného alebo bieleho vína
- 1/4 lyžičky rasce
- 1 vetvička čerstvého tymiánu alebo 1/4 lyžičky sušeného tymiánu
- 200 g pohánky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 – 3 lyžice ricotty alebo kozieho tvarohu
- vlašské orechy, žerucha, semienka z granátového jablka na ozdobu
Postup
- Rúru rozohrejte na 190 ° C a opražte v nej cibuľu, kým nezmäkne, približne 20 minút.
- Pridajte 3 strúčiky cesnaku a pečte ďalších 10 minút, kým tiež nezmäkne.
- Potom cibuľu aj cesnak vyberte z rúry a rozmixujte v mixéri na hladké pyré. Odložte bokom.
- Ohrejte vývar v hrnci na stredne vysokom ohni.
- V ďalšom hrnci rozpáľte olej a pridajte nakrájanú červenú cibuľu, restujte 2 minúty, alebo pokiaľ nie je priesvitná.
- Pridajte pohánku a premiešajte.
- Prilejte víno a nechajte za stáleho miešania zredukovať takmer na malé množstvo.
- Pridajte červenú repu, tymian a postupne pridávajte po naberačkách horúci vývar. Často miešajte a nechajte vždy pohánku nasať tekutinu.
- Ku koncu primiešajte cibuľové cesnakové pyré.
- Podávajte s ricottou navrch a posypané vlašskými orechmi, semienkami z granátového jablka a žeruchou.

Červená repa chutí skvele nielen v hlavných jedlách, ale aj v múčnikoch. Nechajte sa inšpirovať niektorými sladkými receptami z červenej repy !
Objavte podobné tipy
Hráškové pohánkové rizoto
Rizoto zo zeleného hrášku a špenátu v lahodnej kombinácii s kozím tvarohom. Zdravé a chutné, inšpirujte sa!
Ingrediencie
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 jarné cibuľky, jemne nasekané
- 3 strúčiky cesnaku, drvené
- 380 g surovej pohánky
- 1 l horúceho zeleninového vývaru
- 250 ml vody
- 420 g mrazeného hrášku
- 4 šálky baby špenátových listov
- 1/2 šálky lístkov mäty
- 1 čajová lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 375 ml vody
- 15g h mäkkého kozieho tvarohu
- morská soľ
- popraskané čierne korenie
Postup
- Na veľkej panvici rozohrejte olej na strednom ohni.
- Pridajte nasekanú jarnú cibuľku a cesnak, varte 3 až 4 minúty.
- Prisypte pohánku a varte za stáleho miešania 2 až 3 minúty.
- Zvýšte teplotu na maximum, prilejte vývar a vodu a za občasného miešania varte 20 minút alebo do vstrebania.
- Zatiaľ čo sa pohánka varí, vložte do mixéra hrášok, špenát, mätu, citrónovú kôru a vodu a rozmixujte dohladka.
- Do panvice pridajte hrachovú zmes z mixéra, 100 g kozieho tvarohu, soľ a korenia a za stáleho miešania varte 2 až 3 minúty.
- Hotové rizoto potom stiahnite z platne a podávajte so zvyšným kozím tvarohom. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

A čo ďalšie si uvariť z hrachu? Vyskúšajte niektoré ďalšie recepty na pokrmy z hrášku a cíceru !
Pohánkové rizoto s hubami
Jednoduchý na prípravu a výdatný pokrm plný chutných húb s pórom.
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 450 g húb, očistených a nakrájaných na plátky
- soľ
- 2 póry, nakrájané na polkruhy
- 1 veľký strúčik cesnaku, lisovaný
- 1 šálka pohánky
- 1/2 šálky červeného vína
- 3 šálky ohriateho zeleninového vývaru
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- nasekaná petržlen na ozdobu
Postup
- V hrnci na strednom ohni rozohrejte 1 lyžicu masla.
- Akonáhle sa rozpustí, pridajte huby a štipku soli a nechajte variť približne 10 minút, kým huby nevypustím prebytočnú tekutinu a tá sa neodparí.
- Potom zmes preložte na vedľajší tanier.
- Do toho istého hrnca pridajte druhú lyžicu masla.
- Akonáhle sa rozpustí, pridajte nakrájaný pór a za občasného miešania opekajte približne 10 minút.
- Do hrnca pridajte cesnak a opekajte ďalšie 1 až 2, kým nezačne cesnak voňať.
- Potom prisypte pohánku, prilejte víno, kým sa úplne nevstrebe.
- Následne zalejte asi 1/2 zeleninového vývaru a zmes udržujte na miernom ohni.
- Obsah v hrnci by sa mal začať variť a pohánka by mala tekutinu pohlcovať. Po 5 minútach varu vyskúšajte, či je pohánka na skus mäkká.
- Ak je mäkká, vypnite oheň, pridajte hotové huby, nastrúhaný parmezán a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.

Naše lesy sú bohaté na rôzne druhy jedlých húb. A v tomto článku nájdeme mnoho skvelých receptov na prípravu hubových polievok . Vyskúšajte!
Prečo zaradiť pohánku do nášho jedálnička?
Z pohánky sa dá pripraviť mnoho rôznych pokrmov čo sa týka sladkých raňajkových kaší, cez pohánkovú múku, z ktorej môžete piecť domáce múčniky či sladké pečivo, až po výrobu knedlí k hlavným jedlám.
Obsahuje vlákninu, mnoho vitamínov a minerálov. Je ľahko stráviteľná a čo je hlavné, že neobsahuje lepok.
A aké prínosy pre zdravie nášho tela nám prináša konzumácia pohánky?
- znižuje krvný tlak a posilňuje zdravie srdca
- je bohatá na vlákninu, teda zlepšuje trávenie
- pohánka ako dobrá voľba pre reguláciu hmotnosti
- napomáha pri zvládaní cukrovky.