Najlepšie recepty na rizoto z pohánky zdravo a chutne v 4 variantoch. Inšpirujte sa!

Ryžové rizoto je taká klasika, ale už ste vyskúšali uvariť rizoto z pohánkových semienok?

Pohánka sa varí ľahko a rýchlo vstrebáva okolité tekutiny. Môžete si ju pripraviť na mnoho spôsobov, ako s mäsom, tak aj v bez mäsových variantoch.

Recepty na pohánkové rizoto si zamilujete a vaše telo vám za túto zdravú alternatívu pokrmu poďakuje. Nechajte sa inšpirovať niektorými z našich receptov.

Pohánkové rizoto s kuracím mäsom

Pokrm z kuracím mäsom, pestom a pohánkou, ktorý pripravíte počas 30 minút a nakŕmite ním celú rodinu. Rýchlo a chutne.

Ingrediencie

  • 280 g kuracích pŕs bez kože
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 pór, nakrájaný
  • 1/3 hrnčeka sušených paradajok, nakrájaných
  • 1 hrnček pohánkových semienok
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 1/3 hrnčeka bazalkového pesta
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
  • 1/3 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • korenie

Postup

  • Kuracie mäso osušte a nakrájajte na kocky.
  • V hrnci zohrejte olej, pridajte pór a kuracie mäso. Opekajte, kým nezačne mäso zľahka zlátnuť až hnednúť.
  • Pridajte nakrájané sušené paradajky, pohánku a premiešajte.
  • Prilejte vývar, priveďte do varu a potom znížte plameň na minimum.
  • Prikryte hrniec a varte po dobu 25 minút, kým sa všetka tekutina nevstrebe a pohánka nebude mäkká.
  • Prisypte trochu strúhaného syra, pridajte pesto, všetko premiešajte a nakoniec stiahnite z platničky.
  • Podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou a dochuťte čiernym korením.
Kuracie rizoto s pohánkou a pestom.
zdroj: healthymummy.com

Rizoto z pohánky a červenou repou

Rubínovo červené rizoto z červenej repy a jemným syrom ricotta, ktorý nenechá vaše chuťové poháriky bez chuti. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 3 – 4 varené repy, olúpané, nakrájané na kocky
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku, jeden lisovaný
  • 1 menšia červená cibuľa, olúpaná, nakrájaná na kocky
  • 75 ml červeného alebo bieleho vína
  • 1/4 lyžičky rasce
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu alebo 1/4 lyžičky sušeného tymiánu
  • 200 g pohánky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 – 3 lyžice ricotty alebo kozieho tvarohu
  • vlašské orechy, žerucha, semienka z granátového jablka na ozdobu

Postup

  • Rúru rozohrejte na 190 ° C a opražte v nej cibuľu, kým nezmäkne, približne 20 minút.
  • Pridajte 3 strúčiky cesnaku a pečte ďalších 10 minút, kým tiež nezmäkne.
  • Potom cibuľu aj cesnak vyberte z rúry a rozmixujte v mixéri na hladké pyré. Odložte bokom.
  • Ohrejte vývar v hrnci na stredne vysokom ohni.
  • V ďalšom hrnci rozpáľte olej a pridajte nakrájanú červenú cibuľu, restujte 2 minúty, alebo pokiaľ nie je priesvitná.
  • Pridajte pohánku a premiešajte.
  • Prilejte víno a nechajte za stáleho miešania zredukovať takmer na malé množstvo.
  • Pridajte červenú repu, tymian a postupne pridávajte po naberačkách horúci vývar. Často miešajte a nechajte vždy pohánku nasať tekutinu.
  • Ku koncu primiešajte cibuľové cesnakové pyré.
  • Podávajte s ricottou navrch a posypané vlašskými orechmi, semienkami z granátového jablka a žeruchou.
Červené rizoto z červenej repy a žeruchou.
zdroj: thedutchfoodie.com

Červená repa chutí skvele nielen v hlavných jedlách, ale aj v múčnikoch. Nechajte sa inšpirovať niektorými sladkými receptami z červenej repy !

Hráškové pohánkové rizoto

Rizoto zo zeleného hrášku a špenátu v lahodnej kombinácii s kozím tvarohom. Zdravé a chutné, inšpirujte sa!

Ingrediencie

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 jarné cibuľky, jemne nasekané
  • 3 strúčiky cesnaku, drvené
  • 380 g surovej pohánky
  • 1 l horúceho zeleninového vývaru
  • 250 ml vody
  • 420 g mrazeného hrášku
  • 4 šálky baby špenátových listov
  • 1/2 šálky lístkov mäty
  • 1 čajová lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 375 ml vody
  • 15g h mäkkého kozieho tvarohu
  • morská soľ
  • popraskané čierne korenie

Postup

  • Na veľkej panvici rozohrejte olej na strednom ohni.
  • Pridajte nasekanú jarnú cibuľku a cesnak, varte 3 až 4 minúty.
  • Prisypte pohánku a varte za stáleho miešania 2 až 3 minúty.
  • Zvýšte teplotu na maximum, prilejte vývar a vodu a za občasného miešania varte 20 minút alebo do vstrebania.
  • Zatiaľ čo sa pohánka varí, vložte do mixéra hrášok, špenát, mätu, citrónovú kôru a vodu a rozmixujte dohladka.
  • Do panvice pridajte hrachovú zmes z mixéra, 100 g kozieho tvarohu, soľ a korenia a za stáleho miešania varte 2 až 3 minúty.
  • Hotové rizoto potom stiahnite z platne a podávajte so zvyšným kozím tvarohom. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
Hrachové špenátové rizoto s kozím tvarohom.
zdroj: donnahay.com.au

A čo ďalšie si uvariť z hrachu? Vyskúšajte niektoré ďalšie recepty na pokrmy z hrášku a cíceru !

Pohánkové rizoto s hubami

Jednoduchý na prípravu a výdatný pokrm plný chutných húb s pórom.

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 450 g húb, očistených a nakrájaných na plátky
  • soľ
  • 2 póry, nakrájané na polkruhy
  • 1 veľký strúčik cesnaku, lisovaný
  • 1 šálka pohánky
  • 1/2 šálky červeného vína
  • 3 šálky ohriateho zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • nasekaná petržlen na ozdobu

Postup

  • V hrnci na strednom ohni rozohrejte 1 lyžicu masla.
  • Akonáhle sa rozpustí, pridajte huby a štipku soli a nechajte variť približne 10 minút, kým huby nevypustím prebytočnú tekutinu a tá sa neodparí.
  • Potom zmes preložte na vedľajší tanier.
  • Do toho istého hrnca pridajte druhú lyžicu masla.
  • Akonáhle sa rozpustí, pridajte nakrájaný pór a za občasného miešania opekajte približne 10 minút.
  • Do hrnca pridajte cesnak a opekajte ďalšie 1 až 2, kým nezačne cesnak voňať.
  • Potom prisypte pohánku, prilejte víno, kým sa úplne nevstrebe.
  • Následne zalejte asi 1/2 zeleninového vývaru a zmes udržujte na miernom ohni.
  • Obsah v hrnci by sa mal začať variť a pohánka by mala tekutinu pohlcovať. Po 5 minútach varu vyskúšajte, či je pohánka na skus mäkká.
  • Ak je mäkká, vypnite oheň, pridajte hotové huby, nastrúhaný parmezán a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.
Rizoto z pohánky, húb a póru posypané parmezánom a petržlenovou vňaťou.
zdroj: runningtothekitchen.com

Naše lesy sú bohaté na rôzne druhy jedlých húb. A v tomto článku nájdeme mnoho skvelých receptov na prípravu hubových polievok . Vyskúšajte!

Prečo zaradiť pohánku do nášho jedálnička?

Z pohánky sa dá pripraviť mnoho rôznych pokrmov čo sa týka sladkých raňajkových kaší, cez pohánkovú múku, z ktorej môžete piecť domáce múčniky či sladké pečivo, až po výrobu knedlí k hlavným jedlám.

Obsahuje vlákninu, mnoho vitamínov a minerálov. Je ľahko stráviteľná a čo je hlavné, že neobsahuje lepok.

A aké prínosy pre zdravie nášho tela nám prináša konzumácia pohánky?

  • znižuje krvný tlak a posilňuje zdravie srdca
  • je bohatá na vlákninu, teda zlepšuje trávenie
  • pohánka ako dobrá voľba pre reguláciu hmotnosti
  • napomáha pri zvládaní cukrovky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.