Najlepšie recepty na náplne z maku, ktoré nikdy neomrzia. Inšpirujte sa!

Pripravujete lahodný múčnik pre hostí a radi by ste využili zaujímavé recepty na makové náplne?

Zdá sa vám už vaša varianta trochu nudná a ničím nemôže prekvapiť?

Chcete trošku oživiť svoje slávnostné menu a urobiť vhodnú náplň?

Vyskúšajte niektorý z našich receptov a uvidíte, že sa k vám budú všetci radi vracať pre prídavok.

Jednoduchá náplň z maku

Toto je klasická a veľmi jednoduchá maková náplň, ktorá sa bežne používa v stredoeurópskej kuchyni. Používa sa do koláčov, koláčikov, ale aj do kysnutých pochúťok, ako sú napríklad plnené sladké rožky.

Ingrediencie:

  • 340 g maku
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/4 hrnčeka margarínu
  • 3/4 šálky cukru kryštál
  • Štipka soli (môže byť aj morská)
  • 2 vajcia

Postup:

  • Začnite tým, že mak pomelie na mlynčeku na mak. Pokiaľ nemáte, poslúži pokojne mlynček na kávu.
  • Do hrnca dajte mlieko, margarín a cukor. Priveďte pomaly do varu a nechajte na miernom ohni variť, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nezabudnite častejšie zamiešať.
  • Do misky dajte vajcia, rozšľahajte a pomaly do nich za stáleho šľahania prilejte zhruba polovicu horúceho mlieka s cukrom a margarínom.
  • Potom vráťte hrniec na platňu a prilejte vaječnú zmes. Nechajte opäť pomaly variť a miešajte tak dlho, kým nezačne zmes hustnúť.
  • Správne husté to bude, až zmes pokryje zadnú časť kovovej polievkovej lyžice a po prejdení prstom sa vytvorí dobre viditeľná čiara.
  • Akonáhle je zmes hustá, pridajte mletý mak a dôkladne premiešajte.
  • Nakoniec odstavte a nechajte vychladnúť.
  • Náplň, ktorú nespotrebujete, môžete uložiť do chladničky, kde vám vydrží až 5 dní.
Maďarská plnka do koláčov a koláčikov.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Náplň do buchiet s makom a vanilkou

Pokiaľ máte radi sladké buchty s náplňou, zbystrite pozornosť. Tento recept je úžasný svojou dokonalou vôňou vanilky, vďaka ktorej získa mak ešte lepšiu chuť a arómu. Budete sa olizovať až za ušami, bez ohľadu na to, aký typ cesta zvolíte. Môže to byť napríklad aj lístkové cesto. Ostatne neváhajte mrknúť na tie najlepšie recepty z lístkového cesta , ktoré tu pre vás máme nachystané.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky maku
  • 1/4 litra mlieka
  • 1 1/2 hrnčeka cukru múčka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu/aróma

Postup:

  • Do stredne veľkého hrnca nasypeme mak, zalejeme mliekom a na miernom ohni necháme pomaly priviesť do varu.
  • Varíme zhruba 30 – 40 minút, pričom ho musíme pravidelne miešať, aby sa neprichytil.
  • Potom mak odstavíme nabok a necháme ešte 30 minút pod pokrievkou pracovať.
  • Medzitým si pripravíme misku s jemným sitom, cez ktoré oddýchnutý mak scedíme.
  • Jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu.
  • Uvarený mak preložíme do stolného mixéra a na najvyššie otáčky dôkladne rozmixujeme.
  • Dobré je počas mixovania vždy na chvíľu vypnúť mixér, oddeliť mak od stien nádoby a zase pokračovať v mixovaní.
  • Keď je mak rozmixovaný, preložte ho do misy, pridajte práškový cukor, vanilkový extrakt a znovu starostlivo premiešajte.
  • Tým je náplň hotová a pripravená na použitie do buchiet, ale pokojne aj na koláč.
Náplň to sladkých buchiet s vôňou vanilky.
Zdroj: https://letthebakingbegin.com

Plnka do koláčov s Ricottou

Pokiaľ ešte nepoznáte nemecký makový koláč, potom táto náplň je stvorená práve pre neho. Jedná sa o koláč z veľmi jemného cesta, ktoré je na spodnej strane chrumkavé, ale inak sa rozplýva na jazyku. Náplň je veľmi bohatá a po upečení má koláč zlatistý nádych. Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledok dokonale poteší vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 750 ml mlieka
  • 1 balenie syra Ricotta
  • 100 g čerstvého masla
  • 150 g cukru múčka
  • 1 vrchovatý hrnček mletého maku (cca 150 g)
  • 1 hrnček pšeničnej krupice Semolina (asi 140 g)
  • 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Postup:

  • Pripravte si hrniec, do ktorého nalejete mlieko, prisypete cukor a pridáte aj maslo.
  • Na miernom ohni priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým sa maslo aj cukor nerozpustia a mlieko neprejde varom prebublaním.
  • Akonáhle sa zmes začne variť, pomaly pridávajte krupicu a starostlivo miešajte, aby sa to nezačalo chytať.
  • Keď je vo vnútri všetka krupica, prisypte mletý mak a miešajte tak dlho, pokiaľ nie je zmes tuhá.
  • Odstavte z platne a nechajte odpočívať, aby zmes vychladla.
  • Zatiaľ čo bude maková časť chladnúť, pripravte si väčšiu misku.
  • Dajte do nej syr Ricotta, vanilkový extrakt a vajcia.
  • Šľahajte tak dlho, až bude mať zmes hladkú krémovú konzistenciu.
  • Do syrovej zmesi pridajte vychladnutú makovú hmotu a miešajte až je všetko krásne spojené a hladké.
  • Takto pripravená náplň stačí rozprestrieť na cesto.
Vynikajúca náplň do nemeckého koláča s chrumkavou kôrkou.
Zdroj: https://www.thecookingfoodie.com/

Náplň do závinu s vôňou škorice

Závin je obľúbeným múčnikom, ktorý najčastejšie pripravujeme s jablčnou alebo tvarohovou náplňou. Avšak ten makový rozhodne stojí za to vyskúšať. Má úžasnú chuť, jemnú konzistenciu, na jazýčku sa úplne rozplýva.

Ingrediencie:

  • 250 g mletého maku
  • 250 ml mlieka
  • Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžička škorice
  • 50 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g hrozienok

Postup:

  • Do stredne veľkého kastróla dáme maslo, necháme rozpustiť a hneď prihodíme mak.
  • Pokiaľ nezoženiete mletý, je nutné ho najskôr pomlieť na mlynčeku pre mak či na mlynček na kávu.
  • Mak zalejeme vodou a varíme na miernom ohni, kým nie je mäkký.
  • Chvíľku to bude trvať a je nutné mak miešať, aby sa neprichytil.
  • Akonáhle je mak mäkký, môžete iba odstaviť a nechať trochu ochladiť.
  • Medzitým si vyberte stredne veľkú misku, dajte do nej kôru z citróna, škoricu, cukor a hrozienka.
  • Všetko premiešate, a nakoniec pridáte vychladnutú makovú zmes
  • Znovu dôkladne premiešate tak, aby sa všetko spojilo a malo to hladkú štruktúru.
Super náplň do obľúbenej rakúskej štrúdle.
Zdroj: https://www.pizzanco.com/

Maková plnka s hrozienkami a orechmi

Hrozienka majú svoju špecifickú a úplne nezameniteľnú chuť. Vo väčšine prípadov ich máme spojené s pečením vianočky, ale sú skvelé aj do rôznych plniek. Taká jablková štrúdľa by bez hrozienok rozhodne nebola to pravé orechové. Práve vďaka tejto zaujímavej ingrediencii, ktorou hrozienka jednoznačne sú, sme zvolili túto náplň plnú lahodného maku a obľúbených vlašských orechov.

Ingrediencie:

  • 1 – 2 polievkové lyžice medu
  • 1 vaječný bielok
  • 4 polievkové lyžice čerstvého masla
  • 8 lyžíc hrozienok
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 250 g mletého maku

Postup:

  • Prepláchnite hrozienka pod tečúcou vodou a dajte ich do misky.
  • Prelejte ich vriacou vodou a nechajte 10 – 15 minút odstáť.
  • Potom vodu zlejte a hrozienka zatiaľ odložte.
  • Mletý mak dajte do misky, tiež ho zalejte vriacou vodou a nechajte tak 40 minút odstáť.
  • Zlejte vodu a zopakujte postup znova.
  • Po druhom odstátí mak sceďte, nechajte chvíľu odkvapkať a dajte do inej misky.
  • Prisypte práškový cukor a premiešajte.
  • Odložte zatiaľ mak bokom a pripravte si panvicu.
  • Dajte do nej maslo s medom a nechajte rozpustiť.
  • Pridajte mak, premiešajte a nechajte prehriať.
  • Medzitým si nasekajte vlašské orechy a spolu s hrozienkami ich vhoďte k maku.
  • Vaječný bielok vyšľahajte dotuha a pridajte k ostatným surovinám na panvici.
  • Dôkladne premiešajte a potom odstavte.
  • Takto pripravená náplň je ihneď pripravená na použitie.
Sladučká plnka dochutená medom na plnenie koláčov a buchiet.
Zdroj: https://ukrainian-recipes.com/

Maková náplň so smotanou a kokosom

Kto by si občas rád nedal nejakú dobrú kysnutú buchtu, ktorá sa bude rozplývať na jazyku a skvele doplní kávičku po výdatnom obede. Pokiaľ fandíte maku, rozhodne vyskúšajte tento jednoduchý recept na chutnú makovú náplň vhodnú práve do kysnutého pečiva.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie (ideálne 33 %)
  • 1 hrnček mletého maku
  • 1/2 hrnčeka cukru múčka (môže byť aj viac podľa chuti)
  • Štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1/4 hrnčeka mletého kokosu

Postup:

  • Na platňu si pripravíme hrniec strednej veľkosti a vlejeme doň smotanu.
  • Privedieme ju na miernom ohni do varu a za stáleho miešania postupne pridáme mak, cukor aj štipku soli.
  • Znížime trochu teplotu a necháme pomaly variť.
  • Medzitým si v malej miske rozšľaháme vajcia, pridáme trochu smotanovej zmesi a dôkladne vyšľaháme.
  • Takto postupujeme ešte s tromi lyžicami, ktoré vždy poriadne zašľaháme.
  • Hotovú vaječnú zmes prilejeme do smotany s makom a necháme zhruba 3 – 4 minúty povariť.
  • Potom odstavte a prisypte vanilkový cukor. Starostlivo premiešajte.
  • Nakoniec ešte prisypte kokos a miešajte, pokiaľ nie je zmes hladká.
  • Chvíľu počkajte, kým zmes vychladne a uložte ju do chladničky, kým nebudete plniť cesto.
  • Hotová náplň vydrží v chladničke 2 – 3 dni.
Skvelá plnka pre kysnuté slimáky, šatôčky, koláče i buchty.
Zdroj: https://www.wordsofdeliciousness.com/

Niečo málo o maku

Mak siaty je jednoročná, ktorá môže dosiahnuť až dvojmetrovú výšku. V zrelom stave sú vyzbrojené veľkými plodmi, ktorým sa hovorí makovica. V nich sú obsiahnuté semená tmavej modrošedej farby. Tie sa využívajú vo farmaceutickom i potravinárskom odvetví. Vzhľadom k obsiahnutým látkam sa môže mak pestovať len vo vybraných krajinách.

Pokiaľ ide o nutričné zloženie, tak semená maku obsahujú veľké množstvo takzvaných hodných tukov a to takmer 60%. Ide najmä o zdraviu prospešné mastné kyseliny linolovej či stearovej. Sú tiež bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E a C.

Nechýbajú ani minerály v podobe horčíka, železa, draslíka, mangánu, zinku, sodíka, medi, fosforu av neposlednom rade obsahuje aj vápnik. Makové semená ho obsahujú dokonca dvanásťkrát viac, než je tomu u kravského mlieka.

Mak funguje ako účinná prevencia pre pevné kosti a zdravé zuby. Vďaka vitamínu E je to prospešný antioxidant bojujúci proti predčasnému starnutiu. Dokonca zvládne eliminovať nespavosť a deprecie, navyše zlepšuje pamäť, posilňuje vlasy, nechty aj pleť, znižuje krvný tlak a pomáha v boji proti prekyslenému organizmu.

V kuchyni je mak úplne dokonalou ingredienciou, ktorá nájde uplatnenie takmer všade. Hodí sa nielen do pečenia, ale aj ako základ do rôznych kaší, koktailov a smoothie. Makové náplne majú všestranné využitie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.