Rybízobraní alebo čo pripraviť z ríbezlí

Nemusíme sa tešiť len na vinobranie, o pár mesiacov skôr nám urobí radosť rybízobraní .

Ríbezle je podobne ako iné kyslé ovocie na priamy konzum nie vždy vhodné, ale o to lepšie do dezertov, zmrzlín, zaváranín, studených limonád a koktailov alebo múčnikov.

Ktoré sú tie najobľúbenejšie jedlá z ríbezlí? To sa dozviete v týchto 5 skvelých a jednoduchých receptoch s ríbezľami!

ríbezle

Ríbezle čiže meruzalka je obľúbené bobuľové ovocie, ktoré Presute takmer na každej záhradke. Známy je ríbezle červený, biely alebo čierny, novo sa objavuje aj ružový, ktorý je najsladšie. Hodí k priamemu jedlu, zamrazenie na zimné ovocné koláče, alebo na marmeládu.

ríbezľový lekvár

INGREDIENCIE

  • 5 kg ríbezlí
  • cca 4 sáčky želírovacieho cukru
  • hrnček cukru

POSTUP

  1. Červený alebo čierne ríbezle rozomelieme v kuchynskom mixéri. Potom zmes necháme cez plátno odkvapkať.
  2. Pre varenie marmelády odoberieme do hrnca 1 kg šťavy (trochu menej ako liter), pridáme sáčok želírovacieho cukru a 2 polievkové lyžice cukru kryštál a za studena dobre premiešame. Po rozmiešaní privedieme k varu.
  3. Zhruba 10 minút pozvoľna za stáleho miešania provařujeme a odoberáme pěnu.Po dovarenie zlievame ihneď do pripravených pohárov, uzavrieme a na cca 5 minút otočíme hore dnom.
  4. Potom zase otočíme späť, aby marmeláda nezostala na viečku.
  5. Podávame na rannom pečive, v bielom jogurte alebo do tvarohu.

Recept na ríbezľovou marmeládu

ríbezľový koláč

V koláčoch je ríbezle pre svoju pikantnú chuť vynikajúci a obľúbený.

INGREDIENCIE

  • 250 g polohrubej múky
  • hrnček alebo dva ríbezlí
  • 160 g cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 120 g masla
  • 220 ml mlieka

Na posýpku:

  • 80 g cukru
  • 80 g hrubej múky
  • 80 g masla

POSTUP

  1. Múku, prášok do pečiva a cukor zmiešame.
  2. Pridáme rozpustené maslo, vajcia a mlieko a dobre premiešame.
  3. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy na pečenie.
  4. Povrch cesta poukladáme ríbezľami.
  5. Z masla, hrubej múky a cukru užmolíme posýpku a posypeme jej povrch koláča.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 ºC asi 30-40 minút.

Recept na ríbezľový koláč

ríbezľový džem

INGREDIENCIE

  • 3 kg ríbezlí
  • 2 kg cukru
  • malé čisté zaváracie poháre

POSTUP

  1. Ríbezle dôkladne prepláchneme a zbavíme nečistôt.
  2. Guličky umiestnime do hrnca s menším množstvom vody a sprudka povaríme. Potom ich prepasírujeme cez sitko. Alebo použijeme odšťavovač.
  3. Vylisovanú ríbezľovou šťavu prelejeme do hrnca a privedieme k varu. Šťavu varíme kým sa neodparí jedna tretina jej množstva.
  4. Pridáme cukor. Na 1 liter vylisovanej povarené šťavy pripadne 800 gramov kryštálového cukru. Šťavu s kryštálovým cukrom pozvoľna varíme ďalších 10 minút.
  5. Horúci džem nalievame do pohárov. Poháre ihneď uzavrieme a otočíme hore dnom. Poháre umiestnime do predhriatej rúry na 80 ° C a sterilizujeme po dobu 20 minút.

Recept na ríbezľový džem

ríbezľový sirup

INGREDIENCIE

  • 3 kg ríbezlí
  • 3,5 kg cukru
  • 10-15 g kyseliny citrónovej
  • kuchynský teplomer

POSTUP

  1. Ríbezle odstopkujeme, umyjeme, podrvíme vidličkou a ponoríme do vody vo veľkej nádobe. Necháme odležať do druhého dňa.
  2. Precedíme cez plátno alebo gázu a vytlačíme.
  3. Zmeriame množstvo vyceděné šťavy.
  4. Zahrejeme na 70 ° C a pridáme na liter šťavy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónovej.
  5. Zahrejeme na zhruba 85 ° C, zamiešame, zozbierame penu.
  6. Ihneď plníme do fliaš, tie položíme na bok a necháme vychladnúť.
  7. Sirup pridávame do vody alebo sýtené vody k príprave lahodného osviežujúceho nápoja.

Recept na ríbezľový sirup

ríbezľová bublanina

INGREDIENCIE

  • 3 hrnčeky ríbezlí
  • 200 g masla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 vajcia
  • 350 g polohrubej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

POSTUP

  1. Ríbezle preberieme a opláchneme.
  2. Do peny ušľaháme maslo, cukor, vanilkový cukor a vajcia.
  3. Múku premiešame s kypriacim práškom a primiešame k našľahané pene.
  4. Vymastíme plech, rúru predhrejeme na 160 ° C.
  5. Cesto rozprestrieme na plech a navrch nasypeme ríbezle.
  6. Pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 40 minút.
  7. Podávame posypané práškovým cukrom alebo len tak – ale pozor, najmä červené ríbezle je aj v koláči celkom kyslý!

Recept na ríbezľovou bublaninu

Ríbezle je výborný aj do tvarohových krémov na palacinky a lievance, do sladkých nákypov z cestovín, ryže, ovsených vločiek alebo krupice aj do Žemľovka s tvarohom.

Vyskúšajte aj ďalšie chutné ríbezľovej Múčniková recepty z nášho odporúčania.

Výborný je v menšom množstve aj do varených jablčných kompótov, kedy osvieži chuť jabĺk s fádnejšie chuťou.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.