Ľahký obed alebo rýchla desiata? Tieto recepty na kuskus so zeleninou predbehnú vaše predstavy o tom ako má chutiť zdravé jedlo.
Vychutnajte si ho len tak samotný alebo ako hlavný chod.
Vyberte si svoj obľúbený variant a nechajte si chutiť.
Kuskus so zeleninou a tuniakom
Tento jednoduchý recept na korenený kuskus pripravený v jednom hrnci je vynikajúci sám o sebe alebo aj ako chutná príloha!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- Žltú papriku (nakrájaná na kocky)
- Mrkva (nakrájaná na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ
- Korenie
- ½ lyžičky papriky
- ½ lyžičky mletého koriandra
- Štipka kurkumy
- ½ lyžičky mletej rasce
- Štipka škorice
- Chilli (nepovinné)
- 150 g mrazeného hrášku
- 400 g cíceru
- 180 g kuskusu
- 350 ml vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
- 250 g tuniaka vo vlastnej šťave
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
Postup
- Na strednej panvici si rozohrejeme olej na strednú teplotu
- Pridáme cibuľu, papriku a mrkvu
- Začneme restovať po dobu 10 – 15 minút
- Zelenina by mala ľahko zhnednúť a zmäknúť
- Pridáme cesnak a znovu restujeme
- V menšej mištičke si zmiešame soľ, korenie, papriku, koriander, kurkumu, rascu a škoricu
- Koreniacu zmes potom vhodíme do zmesi zeleninovej
- Všetko spoločne restujeme, kým sa korenie nerozvonia
- Potom pridáme mrazený hrášok a krátko povaríme
- Pridáme cícer a chilli ak sme sa ho rozhodli použiť
- Prilejeme vývar, vhodíme petržlenovú vňať a vmiešame kuskus
- Panvicu zložíme zo sporáka a dáme bokom
- Zmes necháme odpočívať približne 5 minút, kým kuskus nevstrebe všetku zvyšnú tekutinu
- Premiešame, pridáme odkvapkaného tuniaka a môžeme podávať
Zeleninový kuskus so syrom
Tento recept na stredomorský kuskusový šalát s pečeným baklažánom, s pečenými červenými paprikami a syrom feta sa skvele sa hodí na rýchly a zdravý obed alebo ako zdravý olovrant, ale aj napríklad na akýkoľvek letný piknik.
Čo budeme potrebovať
- Veľký baklažán (nakrájaný na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ
- Korenie
- 180 g kuskusu
- 350 ml vriacej osolenej vody
- 100 g olív (nakrájaných)
- Bylinky podľa vlastného výberu (napr. oregano, petržlen, bazalka)
- 100 g červenej papriky
- Feta (nakrájaná na kocky)
Na dresing
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice olivového
- 2 lyžičky oregano
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Baklažán a papriku si nakrájame na kocky
- Na plech vyložený pečením, vyskladáme nakrájaný baklažán, papriku, cibuľu a celé strúčiky cesnaku
- V rúre pečieme 15 minút
- Potom zeleninu vyberieme a samotný cesnak roztlačíme vidličkou
- Cesnakom potrieme baklažán a necháme zeleninu vychladnúť
- Kuskus zalejeme v mise vriacou vodou a na 5 minút nádobu prikryjeme a necháme odstáť
- Potom kuskus premiešame a preložíme do šalátovej misy
- Na dresing si zmiešame v jednej miske všetky ingrediencie dohromady
- Ku kuskusu pridáme baklažánovú zmes, fetu, olivy a bylinky
- Všetko spolu opatrne premiešame
- Pridáme dresing a dochutíme podľa svojich preferencií
- Zeleninový kuskus môžeme podávať ako teplý tak vychladený
Zapečený vegetariánsky kuskus
Tento recept je perfektný ako príloha v akomkoľvek ročnom období. Kuskus ako príloha je síce ľahký na prípravu, ale to nemení nič na tom, že sa môže chváliť plnými a lahodnými chuťami.
Čo budeme potrebovať
- 4 kríkové paradajky
- 2 cukety
- Červenú papriku
- Červenú cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Štipku soli
- Štipku korenia
- 200 g kuskusu
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- Vetvička petržlenu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Umyjeme a nakrájame si paradajky, cuketu, papriku a cibuľu na väčšie kocky
- Strúčiky cesnaku olúpeme a necháme ich vcelku
- Nakrájanú zeleninu premiešame s olivovým olejom a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Zeleninu osolíme a okoreníme
- Vložíme ju do predhriatej rúry a pečieme približne 45 minút
- V priebehu pečenia zeleninu premiešame, aby sa opekla zo všetkých strán
- Medzitým si uvaríme kuskus
- Zeleninový vývar privedieme do varu
- Akonáhle sa vývar začne variť, pridáme kuskus a teplotu pod hrncom vypneme a hrniec priryjeme pokrievkou
- Kuskus necháme 10 minút v hrnci odpočívať
- Potom ho premiešame
- Keď je zelenina ugrilovaná, vyberieme cesnak a dobre ho nakrájame
- Petržlen nahrubo nasekáme
- Uvarený kuskus zmiešame s restovanou zeleninou aj s cesnakom a petržlenom a premiešame
- Zeleninový kuskus podávame s pečivom teplý aj studený
Zeleninový kuskus s mozarellou
Skvelý a jednoduchý recept na kuskus so zeleninou, ktorý si môžete vychutnať s rodinou aj s priateľmi. Lahodná chuť mazľavého avokáda, sladkých cherry paradajok a silného vývaru v kombinácii s intenzívnym dresingom vám prinesie skutočný gurmánsky zážitok.
Čo budeme potrebovať
Na kus kus
- 200 g kuskusu
- 2 lyžice zeleninového vývaru
- 250g cherry paradajok (rozpolených)
- 2 avokáda (nekrájaná)
- 150g mozzarelly (nakrájané)
- Hrsť rukoly
Na dresing
- Lyžica bazalkového pesta
- Lyžica citrónovej šťavy
- 3 lyžice olivového oleja
Postup
- Kuskus zmiešame v mise s dvoma lyžicami vývaru
- Zalejeme ho 300 ml vriacej vody
- Misu prikryjeme a necháme kuskus na 5 minút odstáť
- Za dresing si zmiešame pesto s citrónovou šťavou a trochou korenia
- Postupne vmiešavame olej
- Kuskus premiešame vidličkou a vmiešame paradajky, avokádo a mozzarellu
- Potom zľahka vmiešame rukolu
- Pri podávaní kuskus so zeleninou pokvapkáme zálievkou
Objavte podobné tipy
Kuskus s grilovanou zeleninou
Výborný recept na letné grilovanie. Kedy na roztopenom grile si rýchlo opečiete vašu obľúbenú zeleninku, ktorú potom začerstva vhodíte do práve pripraveného kuskusu. A je to! Máte skvelú prílohu k ugrilovanému mäsku.
Čo budeme potrebovať
- 15 strúčikov cesnaku (rozpolených)
- 2 červené papriky (nakrájané na plátky)
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
Na šalát
- 250 ml vody
- Lyžica olivového oleja
- ½ soli
- 200 g kuskusu
- 100 g quinoi
- 2 veľké paradajky (nakrájané na kocky)
- Hrsť baby špenátu
- 100 g ananásu (nakrájaného)
- 50g mrazeného hrášku
- 50 g feta syra
- 25 g slnečníc
Na dresing
- 4 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice balzamikového octu
- 2 lyžičky medu
- Lyžička citrónovej kôry
- Štipka soli
- Štipka korenia
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Nakrájanú papriku a cesnak zmiešame s olejom, soľou a korením
- Zeleninu premiešame a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie
- V rúre pečieme asi 15 minút do zlatohneda
- Vyberieme a dáme bokom
- V malom hrnci si privedieme do varu vodu s olejom a soľou
- Pridáme kuskus a quinú
- Znížime teplotu na sporáku a zmes necháme v prikrytom hrnci 15 minút dusiť
- Všetka tekutina sa musí vstrebať
- Potom hrnce zložíme z platne a necháme ďalších 5 minút stáť v zatvorenom hrnci
- Kuskus a quinú preložíme do misy
- K nim pridáme pečené papriky s cesnakom
- Vmiešame aj zvyšok ingrediencií na šalát
- V malej miske premiešame prísady na dresing, kým sa neprepoja
- Zálievkou prelejeme šalát a premiešame
Kuskus na karí
Vychutnajte si tento recept na kuskus so zeleninou ako hlavný chod aj prílohu, a to rovno na indický spôsob. Nech sa rozhodnete akokoľvek nezabudnite k nemu prikusovať nadýchaný pita chlieb.
Čo budeme potrebovať
- Lyžica oleja
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku
- Lyžica kari
- 800 g celých paradajok v konzerve
- 800 g cíceru alebo fazule v konzerve
- 400 g sladkých zemiakov (nakrájaných na kocky)
- 100 ml kokosového mlieka
- 2 lyžičky cukru
- 250 g kuskusu
- 170 g mrazeného hrášku
- Štipka soli
- Biely jogurt
Postup
- Na veľkej panvici si rozohrejeme olej
- Začneme smažiť cibuľu s cesnakom a karí
- Zmes restujeme do mäkka približne 3-4 minúty
- Vmiešame paradajky, odkvapkaný cícer, batáty a mlieko
- Zmes privedieme do varu
- Potom znížime teplo a začneme zmes dusiť
- Dusíme kým zmes nezhustne a batáty nezmäknú, približne 25 – 30 minút
- Medzitým si pripravíme zvlášť kuskus a hrášok
- Do rozmrazeného hrášku vmiešame soľ
- Pred podávaním servírujeme ako prvý kuskus, ktorý prelejeme zeleninovou zmesou a posypeme hráškom a pridáme navrch jogurt
Portobello huby plnené kuskusom
Mäsité klobúky týchto výborných húb skvele dokreslia celý recept a vy si ani nespomeniete, že vám na tanieri chýba pravý kus mäsa.
Čo budeme potrebovať
- 24 čerstvých portobello húb
- 75 g cibule (nakrájané)
- 50 g mrkvy
- Lyžička oleja
- Strúčik cesnaku
- Štipka soli
- Štipka rasce
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice ríbezľovej marmelády
- 150 g kuskusu
Postup
- Hubam odstránime nohy
- Tie si jemne nasekáme a odložíme do menšej misky
- Vo veľkej panvici si na orestujeme cibuľu, cesnak, soľ, mrkvu a nakrájané nohy húb
- Restujeme, kým nebude všetko chrumkavé
- Pridáme cesnak, soľ a rascu
- Varíme a miešame približne 1 minútu
- Pridáme vývar a marmeládu
- Zmes v panvici privedieme do varu
- Vmiešame kuskus zamiešame a odstránime zo sporáka
- Panvicu prikryjeme a necháme na 5-10 minút odstáť, kým kuskus nevstrebe vývar
- Kuskus premiešame vidličkou a plníme ním klobúky húb
- Huby rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme ich do rúry
- Huby so zeleninovým kuskusom pečieme približne 10-15 minút, kým klobúky nezmäknú
Kuskus s fetou a olivami
Tento jednoduchý šalát je inšpirovaný v Stredozemí. Recept je plný chrumkavej zeleniny, citrusového dresingu, slanej fety a olív. Šalát sa stane voľbou číslo jedna každého grilovania alebo pikniku.
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 250 g kuskusu
- 10 cherry paradajok
- Cuketa
- ½ baklažánu (nakrájaný na kocky)
- 2 červené papriky (nakrájané na kocky)
- Červená cibuľa (nakrájaná na kocky)
- Lyžica olivového oleja
- Štipka soli
- Štipka korenia
- 60 g fety
- 80 g olív
- 10 sušených paradajok
Na dresing
- 4 lyžice oleja zo sušených paradajok
- 2 lyžice šťavy z citróna
- Lyžica medu
- Lyžica horčica
- Štipka soli
- Štipka korenia
Postup
- Predhrejeme si rúru na 190 stupňov
- Nakrájanú zeleninu dáme do misy a pridáme olej a premiešame
- Zeleninu rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry
- Zeleninu grilujeme 15 – 30 minút, kým nie je zmäknutá
- V hrnci privedieme vodu do varu
- Pridáme kuskus a varíme približne 8-10 minút
- Potom kuskus scedíme
- Do veľkej misy pridáme uvarený kuskus a grilovanú zeleninu
- Vo vedľajšej mise zmiešame ingrediencie na dresing a prelejeme ním kuskus
- Kuskus so zeleninou vložíme do misy a pridáme olivy, fetu a sušené paradajky
- Všetko premiešame a podávame
Kuskus je naozaj nedocenená a málo používaná ingrediencie, ale pritom toho má toľko čo ponúknuť a existuje toľko možností, čo sa s ním dá robiť. Len jednoduchý dresing a trocha zeleniny ho oživia. Môže to byť svieži a ľahký prílohový šalát alebo ako hlavný chod vo vašej krabičkovej diéte. Podobne nedocenenou ingredienciou je aj cícer, preto vyskúšajte naše recepty používajúce cícer .