Najlepšie recepty na zeleninový kuskus nielen ako príloha. Skúste ich všetky

Ľahký obed alebo rýchla desiata? Tieto recepty na kuskus so zeleninou predbehnú vaše predstavy o tom ako má chutiť zdravé jedlo.

Vychutnajte si ho len tak samotný alebo ako hlavný chod.

Vyberte si svoj obľúbený variant a nechajte si chutiť.

Kuskus so zeleninou a tuniakom

Tento jednoduchý recept na korenený kuskus pripravený v jednom hrnci je vynikajúci sám o sebe alebo aj ako chutná príloha!

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. Žltú papriku (nakrájaná na kocky)
  3. Mrkva (nakrájaná na kocky)
  4. 2 strúčiky cesnaku
  5. Soľ
  6. Korenie
  7. ½ lyžičky papriky
  8. ½ lyžičky mletého koriandra
  9. Štipka kurkumy
  10. ½ lyžičky mletej rasce
  11. Štipka škorice
  12. Chilli (nepovinné)
  13. 150 g mrazeného hrášku
  14. 400 g cíceru
  15. 180 g kuskusu
  16. 350 ml vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
  17. 250 g tuniaka vo vlastnej šťave
  18. Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)

Postup

  1. Na strednej panvici si rozohrejeme olej na strednú teplotu
  2. Pridáme cibuľu, papriku a mrkvu
  3. Začneme restovať po dobu 10 – 15 minút
  4. Zelenina by mala ľahko zhnednúť a zmäknúť
  5. Pridáme cesnak a znovu restujeme
  6. V menšej mištičke si zmiešame soľ, korenie, papriku, koriander, kurkumu, rascu a škoricu
  7. Koreniacu zmes potom vhodíme do zmesi zeleninovej
  8. Všetko spoločne restujeme, kým sa korenie nerozvonia
  9. Potom pridáme mrazený hrášok a krátko povaríme
  10. Pridáme cícer a chilli ak sme sa ho rozhodli použiť
  11. Prilejeme vývar, vhodíme petržlenovú vňať a vmiešame kuskus
  12. Panvicu zložíme zo sporáka a dáme bokom
  13. Zmes necháme odpočívať približne 5 minút, kým kuskus nevstrebe všetku zvyšnú tekutinu
  14. Premiešame, pridáme odkvapkaného tuniaka a môžeme podávať
Kuskus s tuniakom vo vlastnej šťave a kôprom.
Zdroj: whisperofyum.com

Zeleninový kuskus so syrom

Tento recept na stredomorský kuskusový šalát s pečeným baklažánom, s pečenými červenými paprikami a syrom feta sa skvele sa hodí na rýchly a zdravý obed alebo ako zdravý olovrant, ale aj napríklad na akýkoľvek letný piknik.

Čo budeme potrebovať

  1. Veľký baklažán (nakrájaný na kocky)
  2. 2 strúčiky cesnaku
  3. Soľ
  4. Korenie
  5. 180 g kuskusu
  6. 350 ml vriacej osolenej vody
  7. 100 g olív (nakrájaných)
  8. Bylinky podľa vlastného výberu (napr. oregano, petržlen, bazalka)
  9. 100 g červenej papriky
  10. Feta (nakrájaná na kocky)

Na dresing

  1. 3 lyžice citrónovej šťavy
  2. 2 lyžice olivového
  3. 2 lyžičky oregano
  4. Soľ
  5. Korenie

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
  2. Baklažán a papriku si nakrájame na kocky
  3. Na plech vyložený pečením, vyskladáme nakrájaný baklažán, papriku, cibuľu a celé strúčiky cesnaku
  4. V rúre pečieme 15 minút
  5. Potom zeleninu vyberieme a samotný cesnak roztlačíme vidličkou
  6. Cesnakom potrieme baklažán a necháme zeleninu vychladnúť
  7. Kuskus zalejeme v mise vriacou vodou a na 5 minút nádobu prikryjeme a necháme odstáť
  8. Potom kuskus premiešame a preložíme do šalátovej misy
  9. Na dresing si zmiešame v jednej miske všetky ingrediencie dohromady
  10. Ku kuskusu pridáme baklažánovú zmes, fetu, olivy a bylinky
  11. Všetko spolu opatrne premiešame
  12. Pridáme dresing a dochutíme podľa svojich preferencií
  13. Zeleninový kuskus môžeme podávať ako teplý tak vychladený
Panvica plná kuskusu so zeleninou a feta syrom.
Zdroj: ommfoods.co.uk

Zapečený vegetariánsky kuskus

Tento recept je perfektný ako príloha v akomkoľvek ročnom období. Kuskus ako príloha je síce ľahký na prípravu, ale to nemení nič na tom, že sa môže chváliť plnými a lahodnými chuťami.

Čo budeme potrebovať

  1. 4 kríkové paradajky
  2. 2 cukety
  3. Červenú papriku
  4. Červenú cibuľu
  5. 4 strúčiky cesnaku
  6. 2 lyžice olivového oleja
  7. Štipku soli
  8. Štipku korenia
  9. 200 g kuskusu
  10. 2 hrnčeky zeleninového vývaru
  11. Vetvička petržlenu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  2. Umyjeme a nakrájame si paradajky, cuketu, papriku a cibuľu na väčšie kocky
  3. Strúčiky cesnaku olúpeme a necháme ich vcelku
  4. Nakrájanú zeleninu premiešame s olivovým olejom a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie
  5. Zeleninu osolíme a okoreníme
  6. Vložíme ju do predhriatej rúry a pečieme približne 45 minút
  7. V priebehu pečenia zeleninu premiešame, aby sa opekla zo všetkých strán
  8. Medzitým si uvaríme kuskus
  9. Zeleninový vývar privedieme do varu
  10. Akonáhle sa vývar začne variť, pridáme kuskus a teplotu pod hrncom vypneme a hrniec priryjeme pokrievkou
  11. Kuskus necháme 10 minút v hrnci odpočívať
  12. Potom ho premiešame
  13. Keď je zelenina ugrilovaná, vyberieme cesnak a dobre ho nakrájame
  14. Petržlen nahrubo nasekáme
  15. Uvarený kuskus zmiešame s restovanou zeleninou aj s cesnakom a petržlenom a premiešame
  16. Zeleninový kuskus podávame s pečivom teplý aj studený
Kuskus s hromadou zeleniny a korenia.
Zdroj: livhuwani.com

Zeleninový kuskus s mozarellou

Skvelý a jednoduchý recept na kuskus so zeleninou, ktorý si môžete vychutnať s rodinou aj s priateľmi. Lahodná chuť mazľavého avokáda, sladkých cherry paradajok a silného vývaru v kombinácii s intenzívnym dresingom vám prinesie skutočný gurmánsky zážitok.

Čo budeme potrebovať

Na kus kus

  1. 200 g kuskusu
  2. 2 lyžice zeleninového vývaru
  3. 250g cherry paradajok (rozpolených)
  4. 2 avokáda (nekrájaná)
  5. 150g mozzarelly (nakrájané)
  6. Hrsť rukoly

Na dresing

  1. Lyžica bazalkového pesta
  2. Lyžica citrónovej šťavy
  3. 3 lyžice olivového oleja

Postup

  1. Kuskus zmiešame v mise s dvoma lyžicami vývaru
  2. Zalejeme ho 300 ml vriacej vody
  3. Misu prikryjeme a necháme kuskus na 5 minút odstáť
  4. Za dresing si zmiešame pesto s citrónovou šťavou a trochou korenia
  5. Postupne vmiešavame olej
  6. Kuskus premiešame vidličkou a vmiešame paradajky, avokádo a mozzarellu
  7. Potom zľahka vmiešame rukolu
  8. Pri podávaní kuskus so zeleninou pokvapkáme zálievkou
Kuskus s mazľavým avokádom a rukulou.
Zdroj: cravingcalifornia.com

Kuskus s grilovanou zeleninou

Výborný recept na letné grilovanie. Kedy na roztopenom grile si rýchlo opečiete vašu obľúbenú zeleninku, ktorú potom začerstva vhodíte do práve pripraveného kuskusu. A je to! Máte skvelú prílohu k ugrilovanému mäsku.

Čo budeme potrebovať

  1. 15 strúčikov cesnaku (rozpolených)
  2. 2 červené papriky (nakrájané na plátky)
  3. 2 lyžice olivového oleja
  4. ½ lyžičky soli
  5. ½ lyžičky korenia

Na šalát

  1. 250 ml vody
  2. Lyžica olivového oleja
  3. ½ soli
  4. 200 g kuskusu
  5. 100 g quinoi
  6. 2 veľké paradajky (nakrájané na kocky)
  7. Hrsť baby špenátu
  8. 100 g ananásu (nakrájaného)
  9. 50g mrazeného hrášku
  10. 50 g feta syra
  11. 25 g slnečníc

Na dresing

  1. 4 lyžice olivového oleja
  2. 3 lyžice balzamikového octu
  3. 2 lyžičky medu
  4. Lyžička citrónovej kôry
  5. Štipka soli
  6. Štipka korenia

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov
  2. Nakrájanú papriku a cesnak zmiešame s olejom, soľou a korením
  3. Zeleninu premiešame a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie
  4. V rúre pečieme asi 15 minút do zlatohneda
  5. Vyberieme a dáme bokom
  6. V malom hrnci si privedieme do varu vodu s olejom a soľou
  7. Pridáme kuskus a quinú
  8. Znížime teplotu na sporáku a zmes necháme v prikrytom hrnci 15 minút dusiť
  9. Všetka tekutina sa musí vstrebať
  10. Potom hrnce zložíme z platne a necháme ďalších 5 minút stáť v zatvorenom hrnci
  11. Kuskus a quinú preložíme do misy
  12. K nim pridáme pečené papriky s cesnakom
  13. Vmiešame aj zvyšok ingrediencií na šalát
  14. V malej miske premiešame prísady na dresing, kým sa neprepoja
  15. Zálievkou prelejeme šalát a premiešame
Grilovaná zelenina s kuskusom v hrnci.
Zdroj: basilicosecco.com

Kuskus na karí

Vychutnajte si tento recept na kuskus so zeleninou ako hlavný chod aj prílohu, a to rovno na indický spôsob. Nech sa rozhodnete akokoľvek nezabudnite k nemu prikusovať nadýchaný pita chlieb.

Čo budeme potrebovať

  1. Lyžica oleja
  2. Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  3. 2 strúčiky cesnaku
  4. Lyžica kari
  5. 800 g celých paradajok v konzerve
  6. 800 g cíceru alebo fazule v konzerve
  7. 400 g sladkých zemiakov (nakrájaných na kocky)
  8. 100 ml kokosového mlieka
  9. 2 lyžičky cukru
  10. 250 g kuskusu
  11. 170 g mrazeného hrášku
  12. Štipka soli
  13. Biely jogurt

Postup

  1. Na veľkej panvici si rozohrejeme olej
  2. Začneme smažiť cibuľu s cesnakom a karí
  3. Zmes restujeme do mäkka približne 3-4 minúty
  4. Vmiešame paradajky, odkvapkaný cícer, batáty a mlieko
  5. Zmes privedieme do varu
  6. Potom znížime teplo a začneme zmes dusiť
  7. Dusíme kým zmes nezhustne a batáty nezmäknú, približne 25 – 30 minút
  8. Medzitým si pripravíme zvlášť kuskus a hrášok
  9. Do rozmrazeného hrášku vmiešame soľ
  10. Pred podávaním servírujeme ako prvý kuskus, ktorý prelejeme zeleninovou zmesou a posypeme hráškom a pridáme navrch jogurt
Kuskus na indický spôsob s karí.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Portobello huby plnené kuskusom

Mäsité klobúky týchto výborných húb skvele dokreslia celý recept a vy si ani nespomeniete, že vám na tanieri chýba pravý kus mäsa.

Čo budeme potrebovať

  1. 24 čerstvých portobello húb
  2. 75 g cibule (nakrájané)
  3. 50 g mrkvy
  4. Lyžička oleja
  5. Strúčik cesnaku
  6. Štipka soli
  7. Štipka rasce
  8. 200 ml zeleninového vývaru
  9. 2 lyžice ríbezľovej marmelády
  10. 150 g kuskusu

Postup

  1. Hubam odstránime nohy
  2. Tie si jemne nasekáme a odložíme do menšej misky
  3. Vo veľkej panvici si na orestujeme cibuľu, cesnak, soľ, mrkvu a nakrájané nohy húb
  4. Restujeme, kým nebude všetko chrumkavé
  5. Pridáme cesnak, soľ a rascu
  6. Varíme a miešame približne 1 minútu
  7. Pridáme vývar a marmeládu
  8. Zmes v panvici privedieme do varu
  9. Vmiešame kuskus zamiešame a odstránime zo sporáka
  10. Panvicu prikryjeme a necháme na 5-10 minút odstáť, kým kuskus nevstrebe vývar
  11. Kuskus premiešame vidličkou a plníme ním klobúky húb
  12. Huby rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme ich do rúry
  13. Huby so zeleninovým kuskusom pečieme približne 10-15 minút, kým klobúky nezmäknú
Huby plnené kuskusom paradajkami, cesnakom a mrkvou.
Zdroj: theinspiredhome.com

Kuskus s fetou a olivami

Tento jednoduchý šalát je inšpirovaný v Stredozemí. Recept je plný chrumkavej zeleniny, citrusového dresingu, slanej fety a olív. Šalát sa stane voľbou číslo jedna každého grilovania alebo pikniku.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  1. 250 g kuskusu
  2. 10 cherry paradajok
  3. Cuketa
  4. ½ baklažánu (nakrájaný na kocky)
  5. 2 červené papriky (nakrájané na kocky)
  6. Červená cibuľa (nakrájaná na kocky)
  7. Lyžica olivového oleja
  8. Štipka soli
  9. Štipka korenia
  10. 60 g fety
  11. 80 g olív
  12. 10 sušených paradajok

Na dresing

  1. 4 lyžice oleja zo sušených paradajok
  2. 2 lyžice šťavy z citróna
  3. Lyžica medu
  4. Lyžica horčica
  5. Štipka soli
  6. Štipka korenia

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 190 stupňov
  2. Nakrájanú zeleninu dáme do misy a pridáme olej a premiešame
  3. Zeleninu rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry
  4. Zeleninu grilujeme 15 – 30 minút, kým nie je zmäknutá
  5. V hrnci privedieme vodu do varu
  6. Pridáme kuskus a varíme približne 8-10 minút
  7. Potom kuskus scedíme
  8. Do veľkej misy pridáme uvarený kuskus a grilovanú zeleninu
  9. Vo vedľajšej mise zmiešame ingrediencie na dresing a prelejeme ním kuskus
  10. Kuskus so zeleninou vložíme do misy a pridáme olivy, fetu a sušené paradajky
  11. Všetko premiešame a podávame
Misa plná kuskusu syra, paradajok a olív.
Zdroj: lastingredient.com

Kuskus je naozaj nedocenená a málo používaná ingrediencie, ale pritom toho má toľko čo ponúknuť a existuje toľko možností, čo sa s ním dá robiť. Len jednoduchý dresing a trocha zeleniny ho oživia. Môže to byť svieži a ľahký prílohový šalát alebo ako hlavný chod vo vašej krabičkovej diéte. Podobne nedocenenou ingredienciou je aj cícer, preto vyskúšajte naše recepty používajúce cícer .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.