Údenina by nemala byť bežnou súčasťou stravy, ale príležitostne sa hodí a v menšom množstve určite neuškodí.
Údeninu sa snažíme nepredložiť len studenú, ale využijeme toho, že sa z nej dajú pripraviť aj teplé jedlá. S vhodnou prílohou potom máme veľmi rýchlo uvarený hlavný chod na obed alebo večeru.
Jednou z možností, ako rýchlo pripraviť teplé a chutné jedlo z údeniny sú rôzne plnené závitky čiže rolky.
My si pre tento článok pripravili 3 skvelé recepty na plnené miešané rolky.
Šunkové rolky plnené ricottou a cuketou
INGREDIENCIE
- 10 silnejších plátkov šunky typu Prosciutto cotto
- 350 g čerstvého syra ricotta
- čerstvé listy mäty
- 2 cukety
- soľ a korenie
- 1 jarná cibuľka
- extra panenský olivový olej
POSTUP
- Cuketu umyjeme, očistíme, vydlabeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
- Cibuľu nasekáme na kocky, vložíme do rozohriatej panvice s olejom a mierne orestujeme.
- Pridáme nastrúhanú cuketu, osolíme a okoreníme, restujeme spoločne asi 5 minút.
- Vypneme a necháme vychladnúť.
- Do misky si dáme ricottu, pridáme nasekanú mätu a cuketu s cibuľkou, dobre premiešame.
- Na plátky šunky rozprestrieme zmes a zabalíme do tvaru rolád.
- Dáme do chladničky vychladiť aspoň na 1 hodinu.

Ricotta sa často zaraďuje medzi syry, ale nejedná sa o syr. Je to mliečny výrobok zo srvátky kravského alebo kozieho mlieka, vzhľadovo podobný tvarohu
Objavte podobné tipy
Slaninové rolky plnené enoki hubami
INGREDIENCIE
- 1 balenie (150-200g) enoki húb, rozdelených na 7 (alebo viac) zväzkov
- 7 plátkov slaniny
- teriyaki omáčka
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 200 ° C.
- Orežeme koniec zhluku huby Enoki a rozdelíme na 7 (alebo viac) drobných zväzkov.
- Slaninu obalíme okolo hub a umístěte na plech.
- Pečieme na 190 ° C asi 15 -200 dokiaľ nie je slanina do chrumkava.
- Môžeme podávať s teriyaki omáčkou.
Prosciutto rolky so žltým melónom a mozzarellou
INGREDIENCIE
- 1 menšia žltý melón
- 6 menších syrov mozarella, každý nakrájaný na menšie časti
- 24 tenkých plátkov prosciutto
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
POSTUP
- Melón zrežeme, rozkrájame na menšie časti.
- Na neho kladieme rozkrojený syr.
- Obalíme do prosciutta.
- Pokvapkáme troškou olivového oleja.
- Môžeme mierne aj okoreniť.
- Podávame vychladené.

Rolky můžeme nejčastěji plnit sýrem, sýrovou náplní, tvarohovou náplní, zeleninou, houbami. Také je můžeme podávat v studené formě nebo tepelně upravené.
K rolkám se hodí především různě upravené brambory a zeleninové saláty nebo obloha z čerstvé zeleniny. K podušeným rolkám s větším množstvím šťávy můžeme podávat i dušenou rýži, kuskus nebo těstoviny.