6 naj receptov na jarné rolky. Okúste kúzlo vietnamskej kuchyne!

S týmto pokrmom sa dá stretnúť takmer v každej ázijskej reštaurácii a môže to byť aj u vás doma!

Názov „jarná“ je odvodený od toho, že boli podávané sezónne a to hlavne na jar, pretože sa pripravujú z jarnej zeleniny.

Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na jarné závitky a vytvorte si pri stole atmosféru Ázie.

Pravé jarné závitky s bravčovým mäsom

Autentický, lahodný a relatívne ľahký vietnamský recept na jarné závitky plnené bravčovým mäsom, krevetami, ryžovými rezancami a zeleninou.

Ingrediencie

  • 450g čerstvých kreviet
  • 450g bravčové stehno
  • Hlávkový červený šalát alebo ľadový šalát
  • Pár vetvičiek mäty
  • Pažítka
  • Balenie ryžového papiera
  • Balenie ryžových rezancov
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru

Postup

  • Bravčové mäso uvarte vo vode s lyžičkou soli a lyžičkou cukru.
  • Mäso varte po dobu 30 minút. Potom, čo sa zmení jeho farba na svetlo hnedú a vypláva na povrch, vyberte ho.
  • Krevety zbavte črievok, dajte do hrnca s vodou, pridajte 1/2 lyžičky soli a varte 1,5-2,5 minúty. Krevety by mali byť priesvitné.
  • Potom odstráňte škrupiny a chvosty z kreviet, nakrájajte ich na polovicu pozdĺžne. Bravčové mäso nakrájajte na tenké plátky, aby sa vám ľahšie rolovalo.
  • Rezance uvarte podľa pokynov na obale. Medzitým si pripravte zeleninu – opláchnite a usušte.
  • Listy ryžového papiera namočte v tanieri s teplou vodou asi na 5-10 sekúnd. Mal by sa namáčať len po takú dobu, aby bol poddajný a ľahko sa s ním manipulovalo. Nesmie byť príliš mäkký a lepkavý.
  • Namočený ryžový papier dajte na rovnú plochu. Položte šalát na spodnú časť ryžového papiera. Na oboch stranách nechajte 2-3 cm. Nasleduje vrstva mäty a pažítky.
  • Na vrchnú časť papiera naskladajte 2-3 krevety a na ne nakrájané plátky bravčového mäsa. Nakoniec pridajte do spodnej časti papiera pár rezancov, ktoré rovnomerne rozložíte.
  • Preložte ľavú a pravú stranu smerom k stredu. Potom preložte spodnú časť nahor, aby zakryla rezance. Aby závitok bol napnutý, pri rolovaní ľahko tlačte k sebe. Pokračujte v rolovaní a máte hotovo.
Závitky s krevetami a rezancami.
Zdroj: whattocooktoday.com

Pre milovníkov ázijskej kuchyne sme pripravili aj recepty na čínske kung pao a to v 4 variantoch!

Tradičné vietnamské závitky Nem

Tieto chrumkavé závitky si určite zamilujete. Množstvo surovín je na závitky pre 2 osoby.

Ingrediencie

  • 100g tenkých ryžových rezancov
  • 50g čiernych húb (judášovo ucho)
  • 1 menšia šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 menšie mrkvy
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica rybej omáčky
  • Mleté korenie, soľ
  • 20ks ryžového papiera

Postup

  • Čierne huby ponorte na 30 minút do horúcej vody, aby zmäkli. Potom preceďte a nakrájajte na malé kúsky.
  • Ponorte tenké ryžové rezance na 10 minút do teplej vody, preceďte a nechajte ich uschnúť. Potom ich nakrájajte na dĺžku 3-5 cm.
  • Nakrájajte šalotku, mrkvu a cesnak na malé kúsky a zmiešajte spolu s hubami s rezancami. Potom k zmesi pridajte 2 vajcia, korenie a lyžicu rybej omáčky.
  • Všetko dôkladne premiešajte.
  • Nechajte ryžový papier namočený na tanieri s teplou vodou na 10 sekúnd. Potom ho položte na rovný povrch.
  • Vezmite trochu zmesi, ktorú ste si pripravili, a položte ju na stred papiera, potom ho zabaľte do rolky.
  • Tento postup opakujte, kým nespotrebujete všetku zmes a ryžový papier.
  • Pripravené rolky smažte na olivovom či kokosovom oleji 3-5 minút, kým nebudú zo všetkých strán krásne zlatohnedé.
  • Osmažené rolky sú hotové a pripravené na podávanie napríklad s niektorou z omáčok.
Vyprážané závitky so zeleninou, rezancami a omáčkou.
Zdroj: lambanhngon.com

Vegetariánske závitky so zeleninou

Hoci tento pokrm nájdete vo väčšine ázijských kuchyniach, čínska verzia závitkov je väčšinou plná kapusta, mrkvy a ďalších druhov zeleniny.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička mletého cesnaku
  • 2 čajové lyžičky jemne nastrúhaného zázvoru
  • 3 nakrájané jarné cibuľky
  • 12 húb shiitake
  • 1/2 zelenej kapusty, nakrúhané
  • 1 hrnček bambusových výhonkov
  • Soľ podľa chuti
  • 1 hrnček sladkého hrášku
  • 1,5 lyžice sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička sezamového oleja
  • 2 lyžice jemne nasekaného koriandra
  • Balenie ryžového papiera
  • Olej na vyprážanie

Postup

  • Vo veľkej panvici (najlepšie vo woku) zahrejte olej. Potom pridajte cesnak, zázvor, jarnú cibuľku a za stáleho miešania restujte 30-40 sekúnd.
  • Pridajte huby, kapusta a bambusové výhonky. Dochuťte soľou. Restujte 3 minúty do zmäknutia a občas premiešajte.
  • Zvýšte teplotu na maximum a pridajte hrášok, sójovú omáčku, sezamový olej a podľa potreby aj soľ. Restujte ešte 1 minútu, pokiaľ nebude zelenina krehká. Potom vmiešajte koriander.
  • Vzniknutú zmes sceďte, aby ste odstránili prebytočné tekutiny a potom zmes rozložte na plech a nechajte ju asi 10 minút odpočívať a chladnúť.
  • Ryžový papier dajte na 10 sekúnd na tanier s teplou vodou, aby sa s ním dobre pracovalo.
  • Papier dajte na rovnú plochu a naložte cca 2 lyžice vychladenej zmesi na spodnú tretinu papiera.
  • Preložte spodnú časť papiera cez náplň. Preložte ho po stranách, rolujte a vytvoríte závitok.
  • Na panvici zohrejte olej a závitky smažte po dobu 1-3 minúty, kým nebudú zlatohnedé.
  • Hotové závitky podávajte s niektorou z omáčok.
Zeleninové závitky vyprážané do zlatohneda.
Zdroj: vegandinner.net

Veľký test panvíc odhalil 5 najlepších WOK panvíc . Urobte si radosť a kúpte si tú najlepšiu panvicu na prípravu ázijských jedál.

Vyprážané jarné závitky s mletým mäsom

Tieto závitky sú plnené mletým bravčovým mäsom a zeleninou, pričom po ich usmažení budú veľmi chrumkavé.

Ingrediencie

  • 1 hrnček nakrájaných bambusových výhonkov
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • 450g mletého bravčového mäsa
  • 1/2 šalotky, nasekané
  • 2 strúhané mrkvy
  • 3 hrnčeky nakrájanej kapusty
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžice vody
  • 1 lyžica ustrícovej omáčky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého korenia
  • Balenie ryžového papiera
  • 1 vajce
  • Olej na vyprážanie

Postup

  • V hrnci uvarte bambusové výhonky asi po dobu 1 minúty, potom ich sceďte a opláchnite studenou vodou.
  • Vo woku zohrejte 1 lyžicu arašidového oleja. Pridajte bravčové mäso a restujte 2-3 minúty. Nemusia byť úplne uvarené, ale zvonku by malo začať bieliť.
  • Pomocou špachtle mäso rozdrvte na malé kúsky a preneste vedľa na tanier.
  • Do woku pridajte zvyšnú lyžicu arašidového oleja. Restujte šalotku asi minútu, pridajte mrkvu, kapustu, bambusové výhonky a restujte cca 2 minúty. K tomu pridajte späť bravčové mäso a premiešajte.
  • V malej miske zmiešajte kukuričný škrob a vodu. Pomocou špachtle dajte zeleninu s mäsom k strane panvy a do vzniknutého priestoru nalejte vodu s kukuričným škrobom.
  • Pred zamiešaním nechajte škrob po dobu 30 sekúnd zahustiť a potom zmiešajte so zmesou, ktorú ste mali bokom.
  • Pridajte ustricovú omáčku, soľ, cukor a korenie. Miešajte, aby sa všetko riadne spojilo a potom zmes rozložte na plech, kde ju necháte po dobu 10 minút vychladnúť. (Nezabudnite vypustiť všetku tekutinu)
  • Ryžový papier namočte v tanieri s teplou vodou asi na 10 sekúnd a potom ho umiestnite na rovný povrch.
  • Na ryžový papier dajte asi 2 lyžice náplne do spodnej časti, pričom nechajte od okraja asi 3 cm miesto.
  • Uchopte spodný roh a začnite rolovať. Zastavte, až sa dostanete k stredu, potom preložte bočné strany smerom k stredu. Pokračujte v rolovaní až dostanete hotový závitok.
  • V panvici zohrejte olej a smažte závitky 3 až 4 minúty, kým nebudú mať zlatohnedú farbu.
  • Podľa potreby závitky osušte papierovými obrúskami a podávajte napríklad so sladkou chilli omáčkou.
Čínske vyprážané rolky s mletým bravčovým mäsom a zeleninou.
Zdroj: marionskitchen.com

Letné závitky

Tieto vietnamské jarné závitky sa podávajú čerstvé a nesmažené. Sú perfektným predjedlom alebo napríklad ľahkým letným jedlom. Najlepšie je podávať ich s arašidovou omáčkou.

Ingrediencie na závitky

  • 50-80g ryžových rezancov
  • 1 čajová lyžička sezamového oleja
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček natrhaného šalátu
  • 1 hrnček nakrájanej červenej kapusty
  • 2 stredné mrkvy nakrájané na prúžky
  • 2 mini (nezavarené) uhorky, nakrájané na kúsočky
  • 2 stredné jalapeños, nakrájané na tenké plátky
  • 1 jarná cibuľka, nakrájaná
  • 1/4 hrnčeka hrubo nasekaného čerstvého koriandra
  • 1/4 hrnčeka nahrubo nasekanej čerstvej mäty
  • 8 listov ryžového papiera

Ingrediencie na arašidovú omáčku

  • 1/3 hrnčeka arašidového masla
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • Podľa potreby 2 až 3 lyžice vody

Postup

  • Uvarte rezance podľa návodu na obale. Sceďte a opláchnite pod studenou vodou. Polejte ich lyžicou sezamového oleja, posypte soľou a dajte bokom.
  • Ryžový papier dajte na tanier s teplou vodou asi na 10-15 sekúnd, aby sa s ním dobre pracovalo. Potom ho položte na rovný povrch.
  • V mise zmiešajte jarnú cibuľu, koriander, mätu.
  • Na spodnú stranu papiera položte pár kúskov šalátu, hrsť ryžových rezancov, trochu kapusty a niekoľko prúžkov mrkvy, uhorky a jalapeňa, pričom nechajte pri okraji asi 2 cm miesto.
  • Navrch ešte nasypte bylinky, ktoré ste si zmiešali v miske.
  • Prehnite spodný okraj smerom nahor cez náplň a pokračujte v rolovaní, kým nebudete pri strede papiera. Preložte bočné strany smerom do stredu a dokončite rolovanie.
  • Opakujte so zvyšnými prísadami.
  • Arašidovú omáčku pripravíte tak, že v malej miske zmiešate arašidové maslo, ryžový ocot, sójovú omáčku, med, sezamový olej a cesnak. Podľa potreby prilejte 2-3 lyžice vody.
  • Jarné závitky podávajte s arašidovou omáčkou.
Nesmažené závitky plnené zeleninou a podávané s omáčkou.
Zdroj: cookieandkate.com

Pripravte si aj niektorý z receptov na japonský ramien. Alebo tradičná japonská polievka s množstvom zeleniny.

Thajské závitky s kuracím mäsom

Toto tradične vietnamské jedlo je v tomto recepte upravené podľa thajských chutí. Namiesto kuracieho mäsa môžete použiť napríklad bravčové alebo tofu.

Ingrediencie

  • 1,5 hrnčeka arašidovej omáčky
  • 3cm čerstvého koreňa zázvoru, namletý
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
  • Kuracie prsia, nakrájané na kúsočky
  • 1 čajová lyžička arašidového oleja
  • 150g čerstvého hrášku
  • 200g fazuľových klíčkov
  • 4 jarné cibule, nasekané
  • Nasekaná žerucha
  • Nasekaný čerstvý koriander
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 čajová lyžička arašidového oleja
  • 12 ryžových papierov na jarné závitky

Postup

  • V miske zmiešajte 1 hrnček arašidovej omáčky, zázvor, cesnak a 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky. Pridajte nakrájané kura a všetko premiešajte, aby sa mäso úplne obalilo. Dajte marinovať do chladničky na 30 minút.
  • Na strednom ohni zahrejte 1 lyžičku arašidového oleja vo woku alebo v panvici. Pridajte hrášok, fazuľové klíčky, jarnú cibuľku a restujte 3-4 minúty.
  • Zmes dajte do veľkej misy, primiešajte žeruchu a koriander. Pomocou škrabky na zeleninu, nastrúhajte do zmesi plátky mrkvy. Potom prilejte 1 lyžičku sójovej omáčky.
  • Na panvici zohrejte 1 lyžičku oleja a smažte marinované kura asi 10 minút.
  • Ryžové papiere dajte do taniera s teplou vodou asi na 10 sekúnd, aby sa s ním dobre pracovalo.
  • Na každý ryžový papier dajte 2 lyžice zmesi kurčaťa a hrsť zeleninovej zmesi, pričom nechajte od okrajov asi 2,5 cm miesto.
  • Preložte bočné konce papiera a potom preložte spodnú časť papiera. Ďalej pokračujte v rolovaní, kým nevytvoríte závitok.
  • Hotové závitky podávajte s arašidovou omáčkou alebo napríklad s omáčkou sweet chilli.
Závitky v ryžovom papieri s mrkvou a omáčkou.
Zdroj: allrecipes.com

3 jednoduché omáčky k jarným závitkom

Ku každému druhu závitkov sa určite hodí nejaká tá omáčka, do ktorej sa závitky namáčajú.

My pre vás máme navyše okrem receptov na samotné závitky, aj recepty na omáčky, ktoré sa k nim skvele hodia.

Vietnamská omáčka Nuoc Cham

Sladká a pikantná omáčka so sviežim citrusovým nádychom.

Budete potrebovať:

  • 1/4 hrnčeka rybej omáčky
  • 1/4 hrnčeka cukru
  • 1/3 hrnčeka vody
  • 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • 2 lyžičky ryžového octu
  • 1 lisovaný strúčik cesnaku
  • 1 malá chilli paprička, nakrájaná na kocky
  • 1/2 nasekanej mrkvy
  • 1 lyžička chilli omáčky (podľa chuti)

Hoisinová omáčka

Táto sladká omáčka chutí veľmi podobne ako sójová a dodáva jarným závitkom hlbokú korenenú chuť.

Budete potrebovať:

  • 1/2 hrnčeka hoisinovej omáčky
  • 4 čajové lyžičky cukru
  • 4 čajové lyžičky vody
  • 4 čajové lyžičky čerstvej limetkovej šťavy
  • 1 lyžica nasekaných arašidov

Arašidová omáčka

Táto krémovo sladká orechová omáčka vytvára dokonalý kontrast voči chrumkavým závitkom z čerstvej zeleniny.

Budete potrebovať:

  • 1/4 hrnčeka arašidového masla
  • 1/4 hrnčeka kokosového mlieka (alebo vody)
  • 1,5 lyžice hoisinovej omáčky
  • 1,5 lyžičky limetkovej šťavy
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • Nasekané arašidy na ozdobu

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.