Čím viac krému, tým lepšie! Nebojte sa tieto recepty na kremeše naplniť až po okraj.
Úžasný krém z domáceho pudingu lístkové cesto zvláčni, ale pritom nerozmočí a vy si budete veľmi vychutnať kombináciu vláčneho, krehkého, ale stále chrumkavého cesta, ktoré nemá chybu.
Skúste s nami tento dezert v kombinácii s čerstvým ovocím alebo neodolateľnou liesko-orieškovou náplňou.
Garantujeme vám úplnú spokojnosť.
Pravé kremeše z lístkového cesta a tvarohom
Nie je nič lepšie ako dve vrstvy lístkového cesta plnené nebeským tvarohovo-vanilkovým krémom, to je presne tento recept na klasickú Napoleonovu tortu!
Čo budeme potrebovať
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- Štipka soli
- 300 g kryštálového cukru
- 100 g kukuričného škrobu (+ 1 polievková lyžica)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Kôra z ½ citróna
- 250 g tučného tvarohu
- 1 l plnotučného mlieka
- 200 g masla (nakrájané + 1 polievková lyžica)
- 2 pláty lístkového cesta
Postup
- Na vanilkový puding si oddelíme vajcia
- Z bielkov so štipkou soli ušľaháme tuhý sneh
- Priebehu šľahania pomaly pridávame cukor a šľaháme, kým nie sú bielky tuhé a lesklé
- Postupne pridávame do bielkov vaječné žĺtky jeden po druhom, každý žĺtok opatrne a pomaly zapracujeme
- Potom pridáme kukuričný škrob, vanilkový extrakt a jemne nastrúhanú citrónovú kôru a pomocou plastovej stierky premiešame
- Medzitým si v hrnci zohrejeme mlieko
- Vaječnú zmes veľmi pomaly začneme prelievať mliekom veľmi tenkým prúdom
- Zmes mlieka a vajec prelejeme späť do kastróla, kde sme ohrievali mlieko
- Teplotu pod kastrólom zapneme na miernu
- Za stáleho šľahania privedieme zmes do varu
- Zmes začne hustnúť a meniť sa na puding, čo je konzistencia, ktorú chceme dosiahnuť
- Takže pokračujeme v šľahaní, kým nezískame hustý puding
- Miešame dôkladne, aby sa nám puding neprichytil na dne
- Kastról zložíme z ohňa a pridáme postupne nakrájané maslo
- Dôkladne miešame, aby sa maslo rozpustilo a zapracovalo
- Keď je maslo zapracované, náplň dáme bokom a necháme ju vychladnúť.
- Keď je vanilkový puding vychladený na izbovú teplotu, primiešame doň plnotučný tvaroh
- Dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie dobre prepojili, a dáme bokom
- Medzitým si predhrejeme rúru na 220 stupňov
- Pláty lístkového cesta vyložíme na plech na pečenie
- Cesto potom pečieme jeden po druhom podľa návodu na obale, do zlatista, asi 12 minút
- Necháme ho úplne vychladnúť
- Upečený plát cesta položíme na obdĺžnikový servírovací tanier, pokiaľ je príliš nafúknuté, jemne ho stlačíme
- Navrch rovnomerne rozotrieme vanilkový puding
- Hore položíme druhý plát cesta a jemne pritlačíme cesta k sebe
- Kremeš dáme na jednu alebo dve hodiny do chladničky a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom
Krémeše je najlepšie podávať v deň výroby, pečivo tak bude stále chrumkavé. Chutí aj na druhý deň, ale cesto už natiahne vlhkosť a nebude toľko chrumkať.

Francúzsky krémeš s domácim vanilkovým pudingom
Tento dezert je francúzskou delikatesou zloženou z dvoch plátov chrumkavého lístkového cesta, ktoré medzi sebou ukrýva bohatú vrstvu toho najlepšieho vanilkového pudingu, ktorý ste kedy ochutnali. Po celom svete existuje mnoho podobných sladkostí, ale na tento dezert len tak nezabudnete!
Čo budeme potrebovať
- 2 listy lístkového cesta
- 3 bielky
- 3 žĺtky
- 800 ml plnotučného mlieka
- 250 g kryštálového cukru
- 80 g kukuričného škrobu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 40 g masla nakrájaného na kocky
- Múčkový cukor na posypanie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Plátky lístkového cesta rozložíme na plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie a vršky oboch plátov poprepichujeme vidličkou
- Vložíme ich do rúry a pečieme asi 20 až 25 minút, kým nebudú zlatisto hnedé a chrumkavé
- Cesto vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť
- Dno a boky formy približne rovnako veľké alebo o niečo väčšie formy, než je naše upečené cesto z lístkového cesta, vyložíme papierom na pečenie
- Na dno položíme jeden vychladnutý plát lístkového cesta
- Pomocou noža nakrájame druhý plát lístkového cesta na 8 obdĺžnikov alebo 16 štvorcov
- Nakrájané obdĺžniky/štvorce necháme v rovnakom usporiadaní a dáme bokom
- V mise elektrického mixéra ušľaháme bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky
- Pridáme 100 gramov cukru a pokračujeme v šľahaní, kým nám nevznikne hustý a lesklý sneh
- Vyšľahaný sneh dáme bokom
- Vo veľkom hrnci si ušľaháme žĺtky a pomaly pridávame mlieko, kým nám nevznikne hladká textúra a zmes
- Pridáme zvyšných 150 gramov cukru a kukuričného škrobu a znova šľaháme zmes do hladka
- A strednú teplotu si tento hrniec zahrejeme a za stáleho šľahania varíme asi 10 až 15 minút, kým nie je zmes veľmi hustá
- Hrniec odstránime z platne a zašľaháme vanilku a maslo, kým nám nevznikne hladký a krémový puding
- V niekoľkých várkach do horúceho pudingu pridávame vyšľahaný sneh a miešame, kým nemáme celistvý puding
- Na upečené cesto nalejeme puding a povrch uhladíme
- Navrch položíme nakrájané kúsky druhého plátu lístkového cesta
- Takto zostavený dezert krémeša vložíme do chladničky a chladíme ho aspoň 2 až 3 hodiny, aby úplne stuhol
- Pred podávaním vršok dezertu bohato poprášime práškovým cukrom a potom podávame

Babičkine kremeše s čokoládovou polevou
Čo by mohlo byť lepšie ako tento krehký, krémový, chrumkavý a mäkký dezert, ktorý sa vám doslova rozpadne pod rukami. Je taký krehký, že ho v niektorých cukrárňach podávajú ako s vidličkou tak s nožom, aby ho bolo možné vôbec zjesť.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 300 g lístkového cesta
Na krém
- 500 ml mlieka
- 100 g cukru
- Lyžica vanilkového extraktu
- 4 žĺtky
- 35 g kukuričného škrobu
- 50 g masla
Na ozdobu
- 100 g práškového cukru
- Lyžica mlieka
- 20 g čokolády
Postup
- Rúru si predhrejeme na na 200 stupňov
- Cesto rozvaľkáme na tri rovnako veľké obdĺžniky
- Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie a celé ich poprepichujeme vidličkou
- Vložíme do rúry a pečieme asi 10-15 minút, kým pláty cesta nie sú zlatisto hnedé
- Vyberieme e z rúry a necháme vychladnúť
- Vo veľkom hrnci na strednom teplotu si zahrejeme mlieko, a polovicu cukru spoločne s vanilkou
- V samostatnej miske prešľahajte zvyšok cukru, žĺtky a kukuričný škrob
- Pripravíme si po ruke misku so sitkom, kam budeme nalievať hotový krém
- Akonáhle je mliečna zmes tesne pred varom, vlejeme do nej trochu do žĺtkov a rýchlo šľaháme
- Žĺtky treba zahriať, ale len tak akurát, aby sa nezačali variť
- Pomaly pokračujeme v prilievaní mlieka a šľaháme, kým nepridáme asi dve tretiny mliečnej zmesi
- Teraz všetko nalejeme späť do hrnca a za stáleho šľahania varíme na miernu teplotu
- Po pár minútach zmes začne hustnúť do konzistencie pudingu
- Hrniec zložíme z platne a scedíme ho cez sitko do pripravenej misky
- Necháme ju pár minút vychladnúť a potom zašľaháme maslo
- Cez misku položíme kúsok potravinárskej fólie a necháme zmes v miske vychladiť v chladničke aspoň hodinu, kým nebude pevná a hustá
- V malej miske si v mikrovlnnej rúre rozpustíme čokoládu
- Mlieko a práškový cukor si prešľaháme, kým nevznikne hustá poleva a pridáme čokoládu
- Na prvý upečený plát cesta natrieme polovicou krému
- Navrch dáme ďalšiu vrstvu cesta a zvyšok krému
- Navrch položíme posledný plát cesta
- Čokoládovú polevu dáme do zdobiaceho cukrárskeho vrecúška a ozdobíme jej vrchný plát cesta
- Hotový kremeš s čokoládou umiestnime na hodinu do chladničky a potom podávame
Na krájanie je najlepšie použiť super ostrý vrúbkovaný nôž namočený v horúcej vode a potom jemným pilovaním sa prerezávať cez vrstvy dezertu.

Domáci krémeš s jahodami
Tento recept na jahodový dezert si vyžaduje trochu úsilia a skúseností, ale chutí rovnako dobre, ako vyzerá. Lahodný dezert plnený pudingom a podávaný s anglickým jahodovým sorbetom.
Čo budeme potrebovať
Na krém z bielej čokolády
- 85 g bielej čokolády (nasekané)
- 250 g cukru
- 45 g hladkej múky
- 45 g kukuričného škrobu
- 3 vajcia
- 500 ml teplého mlieka
- Lyžička vanilkového extraktu
- 200 g rozvaľkaného lístkového cesta
- Lyžica cukru
- 375 g na štvrtky nakrájaných čerstvých jahôd (alebo malín)
Na šľahačku
- 310 ml 35% smotany
- 60 g cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 60 g práškového cukru
- Lyžička vody
- 125 g jahodového džemu (alebo malinového džemu)
Postup
- Čokoládu vložíme do misky a dáme ju bokom
- V hrnci mimo platne si zmiešame cukor, múku a kukuričný škrob
- Pridáme vajcia a šľaháme do hladka
- Postupne vmiešame mlieko
- Hrniec preložíme na platňu a na strednú teplotu za stáleho šľahania, zmes privedieme do varu
- Varíme asi 1 minútu
- Pridáme čokoládou a vanilku
- Miešame metličkou, kým sa čokoláda nerozpustí
- Hrniec prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme krém vychladnúť, chladíme, kým krém úplne nevychladne
- S roštom v strednej polohe predhrejeme rúru na 200 stupňov
- Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie
- Na pomúčenej pracovnej ploche si rozvaľkáme cesto na dva približne rovnaké obdĺžniky
- Cesto posypeme cukrom a valčekom zľahka prejdeme, aby sa cukor vtlačil do cesta
- Cesto položíme na plech
- Prikryjeme ho papierom na pečenie a položíme naň druhý plech, aby sa na ceste netvorili bublinky a nekrútilo sa
- Pečieme asi 20 minút, kým cesto nie je zlatohnedé
- Nakoniec po vybratí odstránime horný plech a papier na pečenie a cesto necháme vychladnúť na mriežke
- Medzitým si v mise ušľaháme smotanu s cukrom a vanilkou, kým nevznikne tuhá zmes
- Tú umiestnime do chladničky
- Na polevu si v miske zmiešame cukor a vodu
- Tú si prelejeme do malého uzatvárateľného plastového vrecka a dáme bokom
- Listovo cesto si rozrežeme na polovice
- Vezmeme jeden obdĺžnik a naň pridáme ⅓ krému, ktorý po ňom rozotrieme
- Pridáme ⅓ jahôd a ľahko ich zatlačíme do krému
- Prikryjeme ich druhým dielom lístkového cesta, znova ho potrieme krémom a priklopíme tretím dielom lístkového cesta
- Pridáme šľahačku a posypeme zvyšnými jahodami
- Nakoniec kremeš prikryjeme posledným kúskom cesta a potrieme marmeládou
- Odrežeme jeden koniec plastového vrecka, kam sme vliali polevu
- Polevou na marmeládu nakreslíme rovné čiary rovnobežné so šírkou lístkového cesta
- Potom špajdľou tieto čiary prejdeme, aby sme vytvorili motív mramoru
- Krémeš rezy umiestnime aspoň na 2 hodiny do chladničky, než ich budeme podávať
V tomto recepte na kremeš je možné kombinovať rôzne druhy ovocia. Nezostávajte len pri jahodách, ale pridajte čučoriedky, maliny, alebo napríklad konzervované mandarínky. Len nezabudnite mandarínky nechať odkvapkať, nech vám nepremáča celé cesto!
Vylepšite celý dezert pravou a nefalšovanoudomácou marmeládou podľa nášho postupu, ktorý tento recept na kremeši s čerstvým ovocím zdokonalí.

Objavte podobné tipy
Kávové rezy s lieskovým orieškom
Tento recept na Napoleonovu tortu je stelesnením ďalšieho dezertu, ktorý vám utkvie v pamäti. Najmä pre jeho nevšednú kombináciu kávového krému a liesko orieškového krému s nugátom.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 1 kg lístkového cesta
Na orieškové pralinky
- 35 ml vody
- 100 g cukru
- 100 g olúpaných a opražených lieskových orechov
- Štipka soli
Na nugátový krém
- 100 g orieškových praliniek
- 40 g hustej smotany
Na kávový krém
- 125 ml espressa
- 125 ml mlieka
- 60 g vaječného žĺtka
- 60 g cukru
- 10 g múky
- 15 g kukuričného škrobu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 25 g masla (nakrájaného na kocky)
- 50 ml hustej smotany
Na dekoráciu
- Kakaový prášok
- Karamelizované lieskové orechy
Postup
- Listové cesto vyvaľkáme a rozprestrieme na pracovnú plochu, rozrežeme ho na dve časti a každú časť položíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Plech s cestom umiestnime doprostred rúry a necháme ho piecť asi 30 minút
- Na upečené obdĺžniky cesta pomocou sitka rozsypeme tenkú vrstvu práškového cukru
- Cesto vložíme späť do rúry a tentoraz ho položíme na hornú priečku a pečieme ho ešte asi 10–20 minút
- Cesto je hotové keď je celé prepečené (dozlatista/svetlo hnedé) a cukor hore takmer celý skaramelizovaný
- Pokiaľ však cukor úplne neskaramelizoval, ale cesto začne hnednúť, vyberieme ho z rúry, aby sa nepripálilo a necháme ho vychladiť na izbovú teplotu
- Na orieškové pralinky si v rúre predhriatej na 180 stupňov po dobu 15–20 minút opečieme veľké množstvo lieskových orechov
- Tie potom vyberieme z rúry a opatrne ich preložíme na utierku, zakryjeme ich a dôkladne ich trieme, kým väčšina z nich nebude olúpaná
- Olúpané lieskové orechy necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom odvážime potrebné množstvo
- Na karamel si v hrnci zmiešame vodu a potom cukor, zmes v hrnci umiestnime na platňu a zapneme ju na strednú teplotu
- Cukor miešame, aby sa rozpustil, akonáhle sa voda začne variť, prestaneme miešať
- Karamel udržujeme na strednej teplote, kým nezačne získavať svetlo hnedú farbu
- Akonáhle karamel získa požadovanú farbu, zložíme hrniec z platne a do hrnca pridáme lieskové orechy a soľ
- Miešame, kým nie sú všetky lieskové orechy pokryté tenkou vrstvou karamelu
- Skaramelizované lieskové orechy a všetok zvyšný karamel nalejeme na papier na pečenie a necháme ich vychladnúť pri izbovej teplote
- Trochu lieskových orechov (tak aby nám zostalo na ozdobu) v karameli nalámeme na menšie kúsky a preložíme ich do kuchynského robota
- Tam ich nadrvíme, kým nezískame prášok, a potom znovu melieme na vysokú rýchlosť, kým nezískame krémovú orieškovú pastu
- Na nugátový krém si privedieme hustú smotanu do varu a vedľa si postavíme misku s pralinkami a orieškovou pastou
- Akonáhle sa smotana varí, ihneď ju nalejeme do misky na pralinky a dobre premiešame, kým sa pralinky nerozpustia a nevznikne nám jednotná zmes
- Tú potom uchovávame v chladničke aspoň hodinu
- Pripravíme si kávu, ktorú vlejeme do kastróla k nej pridáme mlieko a vanilku
- Zmes začneme zahrievať na strednú teplotu a pridáme asi tretinu cukru
- K žĺtkom pridáme zvyšok cukru a ihneď zašľaháme, potom k žĺtkom pridáme múku a kukuričný škrob a znova prešľaháme
- Akonáhle sa kávová zmes začne variť, odstavíme ju z platne a za stáleho šľahania vlejeme do zmesi žĺtkov s cukrom
- Zmes prelejeme cez sitko späť do hrnca
- Zahrievame na strednú teplotu a neustále miešame, kým zmes nezhustne a nebude krémová
- Keď krém začne bublať, odstránime ho z platne a krémovú zmes preložíme do čistej misky
- Pridáme kocky masla a miešame, kým nám nevznikne jednotná zmes
- Na krém položíme potravinársku fóliu a necháme asi hodinu vychladiť v chladničke
- ¾ nugátového krému potrieme prvý plát lístkového cesta
- Zvyšných 50 ml studenej hustej smotany vyšľaháme do mäkka (pozor na prešľahanie, cieľom je získať textúru podobnú hustému jogurtu)
- Štvrtinu šľahačky prenesieme do kávového krému a zvyšok primiešame k nugátovému krému
- Prvý plát cesta priklopíme ďalšou vrstvou cesta, na to pridáme kávový krém, priklopíme ďalším plátom a pridáme nugátový krém a znova priklopíme
- Všetko uložíme na cca 10-15 minút do chladničky, aby krém trochu stuhol, nakoniec kremeš pomúčime cukrom (alebo kakaovým práškom) a ozdobíme karamelizovanými lieskovými orieškami

Jednoduchá vegánska varianta z pšeničnej tortily
Pre milovníkov všetkého sladkého, tak ako všetkého vegánskeho sme pripravili tento recept na kremešniť. Je to naozaj jednoduchá vegánska verzia obľúbeného krémového zákusku. V našom prípade ide o vrstvený dezert vyrobený z pšeničných tortill a polevy z cukru, zdobený, buď opraženými vlašskými orechmi, alebo kokosovými prúžkami.
Čo budeme potrebovať
- 10 tortill
- 450 ml sójového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
- 3 lyžice mandľovej múky
- 125 g kokosového alebo trstinového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 30 g pražených vlašských orechov
Postup
- Tortilly si zahrejeme na panvici, kým nie sú z oboch strán úplne opečené a dáme bokom na tanier
- V hrnci si zmiešame sójové mlieko, kokosový cukor a vanilkový extrakt
- Všetko začneme zahrievať na strednú teplotu
- Vmiešame múku a varíme, kým omáčka nezhustne a nevytvorí polevu podobnú pudingu
- Vezmeme prvú tortillu a potrieme jej pudingom a prikryjeme jej ďalšou tortillou
- Takto vrstvy striedame, kým nám nedôjdu tortilly
- Na vrchu nám musí vyjsť poleva
- Tú ozdobíme opraženými vlašskými orechmi

Video recept na kremeše
Výroba samotného dezertu môže niekomu prísť komplikovaná, preto sme si pre vás pripravili jednoduchý a prehľadný návod ako tento fantastický dezert z lístkového cesta pripraviť, bez zbytočného stresu!
Kde sa dezert kremeš vzal?
Dezert z lístkového cesta alebo krémeša je tiež známy pod názvami ako je:
nemecky: Cremeschnitte,
maďarsky: krémes,
poľsky: napoleónka,
chorvátsky: kremšnita,
slovensky: krémeš,
slovinsky: kremšnita
Všeobecne ide o pudingový a krémový dezert bežne spájaný s bývalou rakúsko-uhorskou monarchiou.
Jeho presný pôvod však nie je známy. Toto jedlo zostáva populárne v strednej Európe a na Balkáne v rôznych variáciách, z ktorých všetky zahŕňajú lístkové cesto a pudingový krém.
V Slovinsku
V Slovinsku je recept na kremeše bežne spájaný s mestom Bled, alpskou turistickou destináciou v severozápadnom Slovinsku.
V Chorvátsku
V Chorvátsku sú dva najobľúbenejšie varianty Samoborska kremšnita z mesta Samobor a Zagrebačka kremšnita z hlavného mesta Záhrebu. Mimoriadne obľúbená Samoborská kremšnita sa vyznačuje vrškom z lístkového cesta, prevažne pudingovou krémovou náplňou a je zakončená posypom z práškového cukru. Zagrebačka kremšnita má miesto vŕšku z lístkového cesta charakteristickú čokoládovú polevu, ale základ z lístkového cesta je ponechaný.
V Srbsku, Bosne a Hercegovine
V Srbsku, Bosne a Hercegovine a Čiernej Hore je pokrm známy ako krempita „krémový koláč“. Náplň je obvykle čistý hustý puding.
V Čiernej Hore
V Čiernej Hore je najznámejšia Kotorská krempita. Okrem pôvodnej receptúry sa líši od ostatných receptov na krémeš tým, že je vyrobená z troch vrstiev cesta a dvoch vrstiev krému.