Poznáte dusené mäso s chilli?
Stačí pár surovín, trochu času a získate výdatné, pikantné jedlo.
Recepty na Chilli con carne sa skvele hodia na rodinný obed, alebo večeru.
Hľadáte netradičné pohostenie na oslavu alebo piknik? Inšpirujte sa receptami s tortillami alebo slanými muffinmi.
Hovädzie Chilli con carne s ryžou
Obľúbený pokrm ohnivej chuti známy po celom svete. Ako veľmi bude páliť záleží len na vás. Pokiaľ pikantným jedlám príliš neholdujete, môžete množstvo chilli papričiek znížiť.
Ingrediencie
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 30 g slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka paradajok
- 2 plechovky červených fazule
- 1 PL oleja
- 2 chilli papričky
- 1 ČL rasce
- 4 porcie varenej ryže
- soľ, korenie
Postup
- Slaninu nakrájajte na kocky
- Na panvici rozohrejte lyžicu oleja, vložte slaninu a orestujte
- Pridajte krájanú cibuľu a cesnak a osmažte
- Pridajte mäso, soľ, rascu, poriadne premiešajte a orestujte zo všetkých strán
- Podlejte ½ litrom vody
- Pridajte zliate fazuľa, chilli papričky a paradajky
- Zvoľna duste pod pokrievkou (čím dlhšie sa mäso dusí, tým viac je chuť jedla plná)
- Servírujte na ryži
Kuracie chilli con carne s kukuricou
Hľadáte niečo ľahšie ako je hovädzie mäso? Korenie, fazuľa a paradajky skvele fungujú aj kuracím. Jedlo je diétnejšie a lacnejšie. Dvojitá výhra.
Ingrediencie
- 250 g kuracích pŕs
- 1 plechovka rajčiakov
- 2 plechovky červených fazule
- 1 menšia plechovka kukurice
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL údené papriky
- 1 chilli paprička
- 1 ČL rasce
- ½ ČL chilli vločiek
- soľ, korenie
Postup
- Pokrájanú cibuľu dajte do hrnca s rozpáleným olejom
- Jemne osmažte
- Pridajte na kocky nakrájané mäso a sprudka opečte
- Zasypte rascou, paprikou, čili vločkami a nadrobno nasekaným cesnakom
- Vmiešajte zliate fazule, pokrájané chilli papričky, kukuricu a paradajky
- Podlejte vodou a priveďte do varu
- Stlmte plameň a za občasného miešania varte 20 minút
- Medzitým uvarte ryžu podľa návodu
- Chilli con carne s kuracím mäsom ozdobte čerstvým koriandrom a servírujte s ryžou
Ohodnotili sme tie najlepšie drviče kuchynského odpadu . Ako v našom hodnotení obstáli?
Špagety Chilli con carne pre deti
Hľadáte recept vhodný pre celú rodinu? Pripravte Chilli con carne s bravčovým mäsom, v jemnom variante a použite ho ako omáčku na špagety.
Ingrediencie
- 1 balíček špaget
- 300 g bravčovej bábiky
- 1 cibuľa
- 1 plechovka červených fazule
- 1 plechovka bielych fazule
- 1 plechovka paradajok
- 2 PL oleja
- 0,5 l vývaru
- soľ, korenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Špagety dajte variť podľa návodu na obale
- Mäso nakrájajte na kocky
- V hrnci rozpáľte olej a osmažte na ňom na drobno nakrájanú cibuľu
- Pridajte mäso a niekoľko minút opečte
- Pridajte paradajky a zliate fazuľa
- Podlejte vývarom a prevarte
- Ochuťte soľou a korením
- Špagety prelejte Chili con carne a ozdobte petržlenovou vňaťou
Objavte podobné tipy
Chilli con carne v tortillovom košíčku
Chystáte záhradné párty, piknik alebo oslavu? Prekvapte svojich hostí týmto receptom. Príprava je jednoduchá a vaša slávnosť bude nezabudnuteľná.
Ingrediencie
- 10 malých tortill
- 1 PL oleja
- 1 cibuľa
- 3 skrutky cesnaku
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 chilli paprička
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 2 plechovky červených fazule
- 2 stonky čestvého koriandra
- 1 ČL rasce
- 1 ČL údené papriky
- soľ, korenie
Postup
- Pokrájanú cibuľu dajte do hrnca s rozpáleným olejom
- Jemne osmažte
- Pridajte na kocky nakrájané mäso a sprudka opečte
- Zasypte rascou, paprikou a nadrobno nasekaným cesnakom
- Vmiešajte zliate fazule, pokrájanú chilli papričku a paradajky
- Podlejte vodou a priveďte do varu
- Stlmte plameň a varte 20 minút
- Zložte pokrievku, alebo zvýšte plameň a prehrievajte kým sa voda nevyvarí
- Každú tortillu vloží do väčšieho muffinového košíčka
- Pečte 5 – 7 minút v rúre vyhriatej na 200 °
- Nechajte trochu vychladnúť
- Do tortillových košíčkov dajte masovú náplň
- Ozdobte lístkom koriandra
Cupcaky s mäsovou náplňou
Recepty na Chilli con carne s mletým mäsom zapečené v ceste je skvelou desiatou na cesty alebo netradičným obedom do práce. S malým šalátkom máte výživovo hodnotné a chutné jedlo, ktoré si môžete vziať kamkoľvek so sebou.
Ingrediencie
- 150 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka červených fazule
- ½ plechovky krájaných paradajok
- štipka chilli vločiek
- ½ ČL rasce
- ½ ČL údené papriky
- 1 menšia chilli paprička
- 100 g nastrúhaného syra cheddar
- 3 lyžice olivového oleja
- 250 g hladkej múky
- 10 g droždia
- ½ lyžičky cukru
- soľ, korenie
Postup
- Rozmiešajte droždie, cukor a trochu vlažnej vody
- Na teplom mieste nechajte vzísť kvások
- Primiešajte múku, lyžičku soli a 2 lyžice oleja
- Hneťte kým nevznikne hladké cesto
- Vytvorte bochník a dajte ho v mise zakrytej čistou utierkou kysnúť zhruba hodinu na teplé miesto
- Medzitým si pripravte hovädzie chilli con carne
- Na oleji osmažte cibuľu
- Pridajte mäso a zo všetkých strán orestujte.
- Prisypte korenie, zliate fazuľa, nasekaný cesnak a paradajky
- Podlejte vodou a varte 20 – 30 minút
- Cesto vyvaľkajte do dvoch slabých plátov
- Z každého pohárom vykrojte šesť koliesok
- Pripravte si plech na muffiny
- Do každého košíčka vložte koliesko cesta, prostriedok zatlačte na dno a kraje k hranám formy
- Naplňte dvoma – tromi lyžicami chilli a posypte syrom
- Vršok zakryte ďalším kolieskom cesta a po stranách spojte s cestom vo forme
- Pečte 20 minút na 180°
- Servírujte s malým zeleninovým šalátkom
Chilli sin carne
Uprednostňujete rastlinnú stravu? S týmto receptom máte vyhrané.
Ingrediencie
- 1 veľká cibuľa
- 2 stredné mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 chilli paprička
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 100 g quinoi
- 2 plechovky červených fazule
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- 1ČL rasce
- 1 ČL mletého chilli
- soľ, korenie, limetková šťava
Postup
- V hrnci rozohrejte olivový olej
- Orestujte na ňom cibuľu, mrkvu a stopkový zeler
- Pridajte korenie, chilli papričku a nasekaný cesnak a krátko opražte
- Podlejte vývarom
- Pridajte zliate fazuľa, quinou a paradajky
- Varte pod pokrievkou 20 – 30 minút
- Dochuťte soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou
- Podávajte s ryžou alebo s tortillou
TIP: Quinoa je veľmi zdravá. Inšpirujte sa vynikajúcimi receptami s quinou a zaraďte ju do svojho jedálnička.
Mexické alebo texaské jedlo?
Prvé zmienky o Chili con carne môžeme nájsť v spisoch františkánskeho mnícha Bernardina de Sahagún z roku 1529. V nich sa píše o dusenom mäse korenenom chilli, ktoré sa pojedalo v aztéckom hlavnom meste Tenochtitlán.
Iné zdroje sa opierajú o povesť, podľa ktorej prišli z púšte do južného Texasu indiáni kmeňa Jumano. Tvrdili, že sa im zjavila Dáma v modrom a nabádala ich, aby prijali kresťanskú vieru. Tiež im prezradila recept na polievku ohnivej chuti. Išlo o spojenie mäsa, chilli papričiek a fazule.
Chilli con carne ale kvôli tejto historke odsudzovali španielski kňazi. Nazvali ho polievkou diabla a jeho pojedanie zakázali.
Zapovedané ovocie však chutí najlepšie a pikantné dusené hovädzie si získavalo čoraz väčšiu obľubu. Bolo rýchle, lacné a veľmi chutné.
Dnes je Chili con carne rozšírené po celom svete, má niekoľko rôznych variantov av Texase je národným jedlom.