Recepty na zapečené kura: skvelé tipy na obed

Pečené kura je evergreen českej kuchyne.

Čo urobiť, aby nám nezovšednela?

Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi piatimi recepty!

Pečené kura s ryžou

INGREDIENCIE

  • 2 celé citróny
  • kurča na štvrťky
  • 3 lyžice oregana
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička červenej papriky
  • ryža
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • soľ, korenie, zeler podľa chuti

POSTUP

  1. Kurča marinujeme v oleji, oregano, cesnaku, paprike a štipke soli, najlepšie v uzatvárateľnom vrecku, ale postačí aj iné nádoba. Najlepšie je marinovať cez noc, ale aj 30 minút mäso vylepší.
  2. Vyhrejeme nádobu na pečenie a vytrieme troškou oleja.
  3. Do nádoby vložíme varenú ryžu premiešanú s korením, vývarom a na kolieska nakrájaným citrónom (druhý citrón zatiaľ schováme).
  4. Kurča položíme návrh ryže.
  5. Pečieme 30 minút pod vekom nádoby na pečenie.
  6. Odkrajíme a pečieme 10 minút, aby kurča zezlátlo.
  7. Návrh pokrmu poskladáme nakrájaný druhý citrón a zeler na kocky.
  8. Pečieme ďalších 10 minút.

Hotové najlepšie pečené kura s ryžou v zapekacej miske.
Pillsbury.com

Pečené kura s plnkou

INGREDIENCIE

  • celé kurča
  • maslo
  • soľ a korenie
  • 2 ks vajcia
  • mlieko
  • 6 rožkov
  • petržlenová vňať

POSTUP

  1. Rožky nakrájame a namočíme do mlieka.
  2. Vymiešame maslo so štipkou soli, korením a žĺtkom, popr. ešte nasekaným špenátom alebo žihľavou.
  3. Z bielkov našľaháme sneh.
  4. Do pretlačeného masla vmiešame namočené rožky a sneh. Plnkou naplníme kurča: vnútri aj pod kožou.
  5. Pečieme hodinu a pol, po cca 20 minútach kurča vždy otočíme a prelejeme výpekom

Rozkrojené celé pečené kura s plnkou na tanieri.
Albert.cz

Pečené kura na zelenine

INGREDIENCIE

  • 1 kurča
  • 2 cibuľky
  • cesnak
  • 1/2 brokolica
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 paradajka
  • 3 reďkovky
  • soľ, korenie, bazalka
  • slnečnicový / olivový olej na marinádu (4 lyžice)

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie, vrátane nakrájaného kurčaťa, dáme cez noc marinovať (marinádu zvolíme podľa chuti, stačí olej s korením, navyše možno pridať jogurt, kečup alebo horčicu).
  2. Všetko vložíme do nádoby na pečenie, uzavrieme, pečieme 15 minút.
  3. Odkryjeme veko a dopečieme 10 minút.

Hotové pečené kurča so zeleninou zapečené v rúre.
Tasteofhome.com

Pečené kura na hubách

INGREDIENCIE

  • 6 kuracích stehien
  • 5-10 húb (šampiňónov)
  • 1 hrnček vývaru
  • 1 lyžička vínneho octu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky smotany
  • 2 lyžice kokosového mlieka
  • 15 vetvičiek tymiánu
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Najprv orestujeme huby na cesnaku s tymiánom, potom pridáme smotanu a zvyšok korenia.
  2. Kuracie stehná pečieme 10 minút v rúre, dvakrát medzitým prelejeme vývarom.
  3. Stehná opatrne vyberieme, do misy na pečenie vlejeme hubovú zmes, hore opäť vrátime stehná a dopečieme dozlatista.
  4. Na poslednej 2 minúty môžeme stehná preliať ďalšie smotanou alebo nastrúhaným syrom.

Pečené kurča na hubách s kokosovým mliekom.
Damndelicious.net

Pečené kura na kapuste

Kapusta je kráľovnou českej kuchyne. Správne ho spracovať je základným predpokladom úspechu.

INGREDIENCIE

  • 1 kurča
  • 1 kyslá kapusta
  • 1 cibuľu
  • korenie, soľ, grilovacie korenie

POSTUP

  1. Do pekáča dáme všetky kapustu, naň plátky cibule.
  2. Na cibuľu poukladáme kuracie štvrtky, okoreníme.
  3. Pečieme dozlatista, ale nepodlievame.

Najlepšie pečené kurča s kapustou Nandana na tanieri.

Príprava kurčaťa pred pečením

pred pečením

Kurča pečieme:

  • vcelku
  • porciované na polovičky,
  • porciované na štvrťky,
  • nakrájané na kocky

Ak pečieme celé kurča, odkrojíme kožu z krku a odsekneme spodnú nevyužiteľnú časť nôh. Pre udržanie pekného tvaru môžeme krídla a nohy pritlačiť ku trupu a upevniť niťou alebo špáradlami.

Na porciovanie použijeme ostrý sekáčik a kurča rozdelíme najprv na polovice a potom na potrebné porcie.

Z vykosteného kurčaťa môžeme krájať plátky alebo tiež menšie kúsky. Odkrojky a kosti z kuraťa využijeme na kurací vývar, ktorým môžeme kurča pri pečení podlievať alebo nám poslúži inokedy pri príprave polievky alebo omáčky.

Pre skrehnutie mäsa a získanie mimoriadnej chuti môžeme kurča tiež marinovať . Najjednoduchšie marinádou je biely jogurt s prídavkom korenín .

Ale pripraviť môžeme aj rafinovanejšie marinády z korenia, medu, kečupu, horčice alebo s použitím vína či destilátu. Marinujeme najmenej 24 hodín.

Ako prebieha vlastný pečenia

Piecť môžeme bez tuku , alebo vyberieme:

  • maslo
  • masť
  • olej

Celé kurča vkladáme do pekáča prsiami nadol, porcie rozprestrieme do pekáča. Tiež môžeme kura pred pečením opiecť na panvici, vložiť do pekáča a potom už len zapekať.

Prelievanie kurčaťa počas pečenia je možné:

  • vypečenou šťavou
  • vývarom
  • horúcou vodou
  • pivom
  • vínom
  • ovocným / zeleninovým džúsom
  • zvyšnou marinádou

Pečieme v horúcej rúre, spočiatku pod pokrievkou, neskôr odkryjeme, aby sme docielili kôrky.

Doba pečenia (pri 200 ºC)

  • celé kura: 1,5 hod
  • porciované kurča: 1 hod
  • kurča na kocky: 20 – 30 min

Pečenie ovplyvňuje veľkosť porcií a prísady.

Tip na prípravu:

Marinovanie v oleji je už pomerne bežné, skúste však tiež marinovať v korenenom mlieku , dokonca aj mäso z mrazničky je potom krásne krehké!

Vhodné prísady:

  • zelenina
  • huby
  • kapusta
  • plnka
  • ovocie

Pokiaľ máte radi pikantnejšiu pokrmy, určite skúste náš recept na ohnivé kurča, o ktorom tiež píšeme na našom webe.

Podarilo sa vám pekne vypečenej kura? Dajte nám vedieť v sekcii komentárov pod článkom!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.