Pečené kura je evergreen českej kuchyne.
Čo urobiť, aby nám nezovšednela?
Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi piatimi recepty!
Pečené kura s ryžou
INGREDIENCIE
- 2 celé citróny
- kurča na štvrťky
- 3 lyžice oregana
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička červenej papriky
- ryža
- 2 lyžičky olivového oleja
- soľ, korenie, zeler podľa chuti
POSTUP
- Kurča marinujeme v oleji, oregano, cesnaku, paprike a štipke soli, najlepšie v uzatvárateľnom vrecku, ale postačí aj iné nádoba. Najlepšie je marinovať cez noc, ale aj 30 minút mäso vylepší.
- Vyhrejeme nádobu na pečenie a vytrieme troškou oleja.
- Do nádoby vložíme varenú ryžu premiešanú s korením, vývarom a na kolieska nakrájaným citrónom (druhý citrón zatiaľ schováme).
- Kurča položíme návrh ryže.
- Pečieme 30 minút pod vekom nádoby na pečenie.
- Odkrajíme a pečieme 10 minút, aby kurča zezlátlo.
- Návrh pokrmu poskladáme nakrájaný druhý citrón a zeler na kocky.
- Pečieme ďalších 10 minút.

Pečené kura s plnkou
INGREDIENCIE
- celé kurča
- maslo
- soľ a korenie
- 2 ks vajcia
- mlieko
- 6 rožkov
- petržlenová vňať
POSTUP
- Rožky nakrájame a namočíme do mlieka.
- Vymiešame maslo so štipkou soli, korením a žĺtkom, popr. ešte nasekaným špenátom alebo žihľavou.
- Z bielkov našľaháme sneh.
- Do pretlačeného masla vmiešame namočené rožky a sneh. Plnkou naplníme kurča: vnútri aj pod kožou.
- Pečieme hodinu a pol, po cca 20 minútach kurča vždy otočíme a prelejeme výpekom

Pečené kura na zelenine
INGREDIENCIE
- 1 kurča
- 2 cibuľky
- cesnak
- 1/2 brokolica
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 1 paradajka
- 3 reďkovky
- soľ, korenie, bazalka
- slnečnicový / olivový olej na marinádu (4 lyžice)
POSTUP
- Všetky ingrediencie, vrátane nakrájaného kurčaťa, dáme cez noc marinovať (marinádu zvolíme podľa chuti, stačí olej s korením, navyše možno pridať jogurt, kečup alebo horčicu).
- Všetko vložíme do nádoby na pečenie, uzavrieme, pečieme 15 minút.
- Odkryjeme veko a dopečieme 10 minút.

Objavte podobné tipy
Pečené kura na hubách
INGREDIENCIE
- 6 kuracích stehien
- 5-10 húb (šampiňónov)
- 1 hrnček vývaru
- 1 lyžička vínneho octu
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky smotany
- 2 lyžice kokosového mlieka
- 15 vetvičiek tymiánu
- soľ, korenie
POSTUP
- Najprv orestujeme huby na cesnaku s tymiánom, potom pridáme smotanu a zvyšok korenia.
- Kuracie stehná pečieme 10 minút v rúre, dvakrát medzitým prelejeme vývarom.
- Stehná opatrne vyberieme, do misy na pečenie vlejeme hubovú zmes, hore opäť vrátime stehná a dopečieme dozlatista.
- Na poslednej 2 minúty môžeme stehná preliať ďalšie smotanou alebo nastrúhaným syrom.

Pečené kura na kapuste
Kapusta je kráľovnou českej kuchyne. Správne ho spracovať je základným predpokladom úspechu.
INGREDIENCIE
- 1 kurča
- 1 kyslá kapusta
- 1 cibuľu
- korenie, soľ, grilovacie korenie
POSTUP
- Do pekáča dáme všetky kapustu, naň plátky cibule.
- Na cibuľu poukladáme kuracie štvrtky, okoreníme.
- Pečieme dozlatista, ale nepodlievame.

Príprava kurčaťa pred pečením
pred pečením
Kurča pečieme:
- vcelku
- porciované na polovičky,
- porciované na štvrťky,
- nakrájané na kocky
Ak pečieme celé kurča, odkrojíme kožu z krku a odsekneme spodnú nevyužiteľnú časť nôh. Pre udržanie pekného tvaru môžeme krídla a nohy pritlačiť ku trupu a upevniť niťou alebo špáradlami.
Na porciovanie použijeme ostrý sekáčik a kurča rozdelíme najprv na polovice a potom na potrebné porcie.
Z vykosteného kurčaťa môžeme krájať plátky alebo tiež menšie kúsky. Odkrojky a kosti z kuraťa využijeme na kurací vývar, ktorým môžeme kurča pri pečení podlievať alebo nám poslúži inokedy pri príprave polievky alebo omáčky.
Pre skrehnutie mäsa a získanie mimoriadnej chuti môžeme kurča tiež marinovať . Najjednoduchšie marinádou je biely jogurt s prídavkom korenín .
Ale pripraviť môžeme aj rafinovanejšie marinády z korenia, medu, kečupu, horčice alebo s použitím vína či destilátu. Marinujeme najmenej 24 hodín.
Ako prebieha vlastný pečenia
Piecť môžeme bez tuku , alebo vyberieme:
- maslo
- masť
- olej
Celé kurča vkladáme do pekáča prsiami nadol, porcie rozprestrieme do pekáča. Tiež môžeme kura pred pečením opiecť na panvici, vložiť do pekáča a potom už len zapekať.
Prelievanie kurčaťa počas pečenia je možné:
- vypečenou šťavou
- vývarom
- horúcou vodou
- pivom
- vínom
- ovocným / zeleninovým džúsom
- zvyšnou marinádou
Pečieme v horúcej rúre, spočiatku pod pokrievkou, neskôr odkryjeme, aby sme docielili kôrky.
Doba pečenia (pri 200 ºC)
- celé kura: 1,5 hod
- porciované kurča: 1 hod
- kurča na kocky: 20 – 30 min
Pečenie ovplyvňuje veľkosť porcií a prísady.
Tip na prípravu:
Marinovanie v oleji je už pomerne bežné, skúste však tiež marinovať v korenenom mlieku , dokonca aj mäso z mrazničky je potom krásne krehké!
Vhodné prísady:
- zelenina
- huby
- kapusta
- plnka
- ovocie
Pokiaľ máte radi pikantnejšiu pokrmy, určite skúste náš recept na ohnivé kurča, o ktorom tiež píšeme na našom webe.
Podarilo sa vám pekne vypečenej kura? Dajte nám vedieť v sekcii komentárov pod článkom!