Výborné recepty s čínskou kapustou alebo potom choi! Ochutnajte tieto delikátne jedlá s nádychom Ázie

Krehké a chrumkavé čínskej kapusty potom choi. Recepty na túto pochúťku nájdete u nás!

Nebojte sa experimentov a pridajte túto surovinu do vášho gurmánskeho repertoáru!

Vďaka nám si ho obľúbi celá rodina! Ako malí, tak veľkí stravníci.

Skúsite ho?

Šalát z potom choi s krvavým pomarančom

Pokiaľ ste ešte neskúsili čerstvý potom choi, potom vás tento šalát prekvapí aký je naozaj lahodný. Je jednoducho nádherne chrumkavý a svieži.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  • 320 gramov potom choi
  • 120 gramov mrkvy
  • 280 gramov krvavých pomarančov
  • 140 gramov pomaranča
  • 2 zelené cibule
  • 1 lyžica opražených sezamových semienok
  • Morská soľ
  • čierne korenie

Na zálievku

  • 3 lyžice neutrálneho oleja
  • 3 lyžice ázijského sezamového oleja
  • 3 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamových semienok (opečená)
  • 1 lyžička čiernych sezamových semienok
  • 1 lyžička medu

Na ozdobu

  • 2 lyžice arašidov alebo kešu (pražených)

Postup

  • Potom choi opláchnite a orežte, a potom nakrájajte.
  • Mrkva opláchnite, olúpte a nakrájajte pomocou škrabky na zeleninu.
  • Olúpte všetky pomaranče a potom ich nakrájajte na stredné kocky.
  • Ak používate zelenú cibuľu, orežte ju a potom nakrájajte na tenké plátky.
  • Pridajte všetky ingrediencie na dresing do sklenenej nádoby a pretrepte, kým nezemulguje.
  • Nalejte dresing na šalát, pridajte sezamové semienka, okoreňte a premiešajte, kým sa nespoja.
  • Ochutnajte a upravte korenie podľa svojej chuti.
  • Uložte do šalátovej misy, navrch nasypte orechy.

Kúpili ste pomarančov viac ako ste potrebovali? Hlavne ich nevyhadzujte! Môžete si totiž pomocou skvelých odšťavovačov pripraviť vitamíny nabité džúsy! Aký prístroj vybrať? To sa dozviete z našej recenzie, ktorú sme pre vás spracovali!

Čínska kapusta dochutená pomarančom a ďalším korením.
Zdroj: image.ie

Teriyaki losos so šalátom potom choi

Kombinácia sladkého chilli, medu, sezamového oleja, mirinu a sóje vytvára pôsobivú omáčku pre tento recept na lososa s potom choi a teriyaki.

Čo budeme potrebovať

  • 2 filety lososa bez kože
  • 1 lyžica sladkej chilli omáčky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 1 lyžica mirinu alebo suchého sherry
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžičky jemne nastrúhaného zázvoru
  • hnedá ryža alebo rezance (na podávanie, voliteľné)
  • 2 veľké potom choi (asi 250 g)
  • 2 lyžičky rastlinného oleja
  • 2 lyžičky sezamového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
  • 75 ml rybieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky pražených sezamových semienok na posypanie

Postup

  • Rúru rozohrejte na 180 stupňov a filety lososa bez kože vložte do plytkej zapekacej misy.
  • Zmiešajte sladkú chilli omáčku, med, sezamový olej, mirin alebo suché sherry, sójovú omáčku a jemne nastrúhaný zázvor v malej miske a nalejte na lososa tak, aby boli filety úplne zakryté.
  • Pečte 10 min.
  • Medzitým odrežte a oddeľte z potom choi listy.
  • Vo woku rozohrejte rastlinný olej a sezamový olej, pridajte nastrúhané strúčiky cesnaku a krátko orestujte, aby zmäkol.
  • Pridajte potom choi a opekajte, kým listy nezačnú vädnúť. Zalejte zeleninovým vývarom, panvicu zakryte a nechajte 5 minút variť.
  • Potom choi podávajte v plytkých miskách, navrch dajte lososa a prilejte šťavu.
  • Posypte opečenými sezamovými semienkami a podávajte s hnedou ryžou alebo rezancami, ak chcete.

K lososu s potom choi môžete podávať aj vyprážanú ryžu! Pripravte sirestovanú ryžu ako z Ázie aj u vás doma, podľa našich receptov !

Kamenná miska plná lahodného šalátu z potom choi s opečeným lososom.
Zdroj: feastingathome.com

Vegetariánsky ramien s potom choi

Servírujte túto lahodnú polievku iba za 15 minút. Berte to ako zdravé rýchle občerstvenie – je to nízkotučné, nízkokalorické a aj lacné.

Čo budeme potrebovať

  • 80g balenie instantných rezancov ramien
  • 2 jarné cibuľky (nakrájané nadrobno)
  • ½ hlavy potom choi
  • 1 vajce
  • 1 lyžička sezamových semienok
  • chilli omáčka (na podávanie)

Postup

  • Uvarte rezance aj s korením a omáčkou. Pridajte jarnú cibuľku a potom Choi na poslednú minútu.
  • Medzitým uvarte vajcia natvrdo a olúpte.
  • Na panvici opražte sezamové semienka.
  • Rezance a kapusta vyklopte do hlbokej misy, rozpoľte varené vajcia a položte navrch.
  • Posypte sezamovými semienkami, potom pokvapkajte omáčkou alebo sezamovým olejom dodaným s rezancami a prípadne chilli omáčkou.
Výborná polievka s rezancami dochutená korením a potom choi.
Zdroj: elavegan.com

Hovädzie mäso s omáčkou z čiernych fazule a potom choi

Vyskúšajte tento Áziou inšpirovaný pokrm z hovädzieho mäsa a zistite, prečo je tak všestranný, ľahko pripraviteľný a chutný.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžičky čínskeho korenia piatich vôní
  • 300 g steaku zo sviečkovej
  • 3 hlavy potom choi
  • 1 lyžička sezamového oleja

Na omáčku

  • 100 g vrecka omáčky z čiernych fazule
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 1 malý kúsok čerstvého koreňového zázvoru (jemne nasekaný)
  • 2 lyžice ryžového vínneho octu

Postup

  • Ingrediencie na omáčku zmiešajte v malom hrnci a potom zvoľna varte, kým nebude teplá.
  • Rozpáľte panvicu, kým nebude veľmi horúca.
  • Celý steak potrite čínskym korením, potom dochuťte trochou soli a korenia.
  • Steak opekajte 2–3 minúty z každej strany, kým nebude prepečený podľa vašich predstáv, a potom nechajte odpočinúť.
  • Medzitým potom choi mierne varte po dobu 4–5 minút, kým nezvädne, ale stále chrumká.
  • Zeleninu vmiešajte do niekoľkých lyžíc omáčky a sezamového oleja.
  • Steak nakrájame na hrubé plátky.
  • Podávajte na tanieri s malou miskou omáčky na strane, ochuteným potom choi a trochou dusenej ryže.
Hrniec plný skvele dochuteného hovädzieho mäsa s omáčkou a čínskou kapustou.
Zdroj: lecker.de

Thajský kurací vývar s čínskou kapustou

Vytvorte lahodnú kuraciu polievku s lahodnou kapustou potom choi.

Čo budeme potrebovať

  • 140 g soba alebo celozrnných rezancov
  • 100 g fazuľových klíčkov
  • 2 potom choi (oddelené listy)
  • 1 červená chilli paprička (zbavená semienok a nakrájaná na plátky)
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžice medu
  • šťava z 1 limetky (plus nechtíky na podávanie)
  • 4 jarné cibuľky (nakrájané na plátky)
  • ½ malého zväzku mäty

Na vývar

  • 1 kurací skelet a krídla
  • kúsok zázvoru (rozdrvený a nakrájaný na plátky)
  • 1 strúčik cesnaku (rozdrvený)
  • 2 jarné cibuľky (nakrájané na plátky)
  • 5 guličiek korenia

Postup

  • Ak chcete pripraviť vývar, vložte kuraciu kostru a krídla do veľkej panvice.
  • Podlejte ich studenou vodou, pridajte zvyšok ingrediencií a varte 1 hodinu.
  • Kurací vývar preceďte do čistého hrnca.
  • Vývar dajte späť na platňu a priveďte späť do varu.
  • Pridajte rezance a varte 3 minúty do zmäknutia, potom vmiešajte fazuľové klíčky, potom choi, červené čili, sójovú omáčku, med a limetkovú šťavu a do hrnca pridajte aj vylisované polovičky limetky.
  • Varte ešte 2 minúty.
  • Polievku nalejte do misiek, ozdobte jarnou cibuľkou a lístkami mäty a podávajte s mesiačikmi limetky.
Miska plná chutné ľahké polievky s kuracím mäsom, rezancami a kapustou.
Zdroj: recipetineats.com

Udon rezance s čínskou kapustou

Tento recept s potom choi je zdravý, jeho príprava trvá iba 25 minút a má nízky obsah tuku aj kalórií.

Čo budeme potrebovať

  • 1½ lyžice sezamového oleja
  • 1 červená cibuľa (nakrájaná na tenké mesiačiky)
  • 100g hrášku
  • 70 g baby kukurice (nakrájaná)
  • 2 baby potom choi (nakrájané)
  • 3 jarné cibuľky (nakrájané na plátky)
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • ½ lyžice karí alebo použite 1 lyžičku garam masala
  • 4 lyžičky sójovej omáčky
  • 300 g udon rezancov (predvarené)
  • 1 polievková lyžica nakladaného zázvoru

Postup

  • Na nepriľnavej panvici alebo woku rozohrejte olej na vysokú teplotu.
  • Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút.
  • Vmiešajte hrášok, kukuricu, potom choi a jarnú cibuľku a varte ďalších 5 minút.
  • Pridajte cesnak, karí a sójovú omáčku a varte ďalšiu minútu.
  • Pridajte rezance udon spolu so zázvorom a vmiešajte 2-3 lyžice horúcej vody, kým sa rezance neprehrejú.
  • Rozdeľte do misiek a podávajte.
Lahodné udon rezance s kapustou a sójovou omáčkou.
Zdroj: cilantroandcitronella.com

Čo je potom choi a ako ho používať?

Potom choi je zelenina, ktorá sa v Číne pestuje tisíce rokov.

Okrem širokého využitia v čínskej kuchyni je táto zelenina veľmi obľúbená aj v iných častiach Ázie.

Táto zelenina sa tiež niekedy nazýva „čínska kapusta“, čo je odkaz na skutočnosť, že je zaradená do rodu Brassica, do ktorej kapusta patrí. Brassicas sú tiež členmi rodiny horčice a vďaka tomu majú výraznú pálivú, trochu korenistú chuť.

Klasický potom choi má biele, chrumkavé stonky a tmavo zelené listy, oboje je jedlé. V Číne platí, že čím menšia je zelenina, tým priaznivejšie sa na ňu pozerá, pretože menšie rastliny bývajú krehkejšie. Veľké potom choi bývajú drevité a bez chuti.

Krehký mladý potom choi stačí variť len veľmi krátko a listy sa varia ešte kratšiu dobu ako stonky. Väčšina kuchárov oddeľuje listy a stonky a hádže listy do hrnca na poslednú chvíľu, aby pred podávaním len ľahko zavädli. Stonky môžeme variť o niečo dlhšie ako listy, hoci mnoho ľudí dáva prednosť krátkej dobe varenia, aby stonky zostali chrumkavé a jemné.

Mnoho kuchárov túto zeleninu rado používa do vyprážaných hranolčekov a možno ju použiť aj do polievok, karí, jarných závitkov a radu ďalších jedál.

Jeho chuť je veľmi jemná, s nádychom štipľavého chvostíka a táto zelenina je tiež veľmi zdravá. Má vysoký obsah vápnika, rovnako ako ostatné Brassica, a má aj vysoké hladiny vitamínov A a C.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.