V období Veľkej noci nezabúdame ani na polievky. A pretože o týchto sviatkoch už je tu aspoň podľa kalendára jar, tak dáme prednosť skôr ľahším polievkam.
A aké polievky si môžeme pripraviť?
Využívame predovšetkým tradičné veľkonočné suroviny, mäso, vajcia a hlavne jarné zeleninu .
Polievky dopĺňame kvalitnými bylinkami.
Biela veľkonočné polievka
Máte prebytok vajec? Pripravte si lahodnú krémovú polievku z jednoduchých surovín, ktorá je plná zemiakov, slaniny a vajec.
INGREDIENCIE:
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 g zemiakov, olúpaných, krájaných na kocky
- 4 vajcia, uvarené natvrdo
- 250 ml smotany na varenie
- čerstvý kôpor, jemne nasekaný
- 1/2 lyžičky drvenej rasce
- 2 bobkové listy
- ocot a soľ
- 8 plátkov anglickej slaniny, pokrájaných, nasucho vytopených
POSTUP:
- V hrnci na masle opražíme do svetlo zlatej farby múku.
- Zalejeme litrom studenej vody a privedieme k varu.
- Vsypeme zemiaky, soľ, rascu, bobkový list a za občasného miešania varíme 20 minút.
- Až zemiaky zmäknú, pridáme smotanu a kôpor.
- Vytiahneme bobkový list.
- Dochutíme octom a soľou.
- Vajcia nakrájame na štvrtky.
- Polievku rozdelíme do tanierov, pridáme vajcia a slaninu, prípadne čerstvý kôpor.
zdroj : youbetyourpierogis.com
Objavte podobné tipy
Zelená veľkonočné polievka
K jarným sviatkom patrí zaiste polievka z prvých poslov jari a to sú čerstvé byliny – medvedí cesnak, žihľava, špenát či pažítka. Potom už prichádza na rad zelený hrášok a špargľu, či mladé cuketky.
INGREDIENCIE:
- 600 g mladých cukiet
- 300 ml zeleninového vývaru
- 60 g šalotky
- 50 g mladého špenátu
- lyžička čerstvej mäty, medvedieho cesnaku
- soľ a korenie
- 50 ml čerstvej smotany
- 2 lyžice olivového oleja
POSTUP:
- Cukety umyjeme a nakrájame.
- V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú šalotku.
- Restujeme do zlatista, pridáme cuketu a mierne osmažíme.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme 15 -20 minút.
- Ku koncu varu pridáme pár čerstvú mätu, medvedí cesnak, špenát a rozmixujeme ponorným mixérom.
- Pridáme čerstvú smotanu na zjemnenie, prevaríme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Servírujeme so zastretým vajcom.
zdroj : www.mangiareasiena.it
Polievka z jarnej zeleniny
Máte radi svieže polievky z čerstvých surovín? Vyskúšajte polievku z mladé jarné zeleniny .
INGREDIENCIE:
- 2 vajcia
- koreňová zelenina, očistená, hrubo nastrúhaná (1 mrkva, 1 petržlen a kúsok zeleru)
- 1 mrkva, nakrájaná na plátky
- 3 zemiaky, nakrájané na kocky
- 100 g masla
- 2 lyžice detskej krupice
- 1 lyžica sekanej petržlenu
- hrsť čerstvého hrášku (môžu byť aj nakrájané mladé fazuľové struky)
- soľ, korenie na dochutenie
- 2l zeleninového vývaru
POSTUP:
- V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom zeleninu.
- Asi po 3-5 minútach pridáme krupicu a tú do jemne zlatista opečieme.
- Pridáme obe vajcia a necháme spoločne s mlynské-zeleninovú zápražkou zraziť.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme zemiaky a mrkvu.
- Osolíme a privedieme k varu.
- Stlmíme plameň a necháme jemne polievku variť cca 15 minút.
- Potom vložíme hrášok ((fazuľové struky) a bylinky a všetko ešte 5 minút povaríme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Zdobíme sekanú petržlenom.
zdroj : www.foodnetwork.co.uk
Velikonoční bramboračka
Viete že čerstvé bylinky zásobujú ľudské telo veľkým množstvom vitamínov a minerálnych látok. Rôzne bylinky zaberajú proti chorobám, ekzémom, pomáhajú trávenie, pôsobí proti plynatosti, znižujú hladinu cholesterolu, chráni pred srdcovými chorobami.
INGREDIENCIE:
- 100 g byliniek (žihľavy, petržlenová vňať, pažítka, špenát, trebuľka)
- 200 g zemiakov
- 50 g sušených húb, vopred namočených
- 1 lyžička maslovej zápražky
- 1,5 l vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
- 4 lyžice smotany na varenie
- soľ a korenie
- štipka drvenej rasce a ligurčeka
POSTUP:
- Posekané bylinky krátko povaríme vo vývare so soľou, rascou a korením.
- Pridáme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a scedené huby.
- Všetko povaríme asi 10 minút.
- Polievku zahustíme zápražkou a chvíľu povaríme.
- Potom ju zjemníme smotanou
- Dochutíme korením, prehrejeme.
- Každú porciu môžeme ozdobiť sekanými bylinkami.
zdroj : www.inspiredtaste.net
Ke všem polévkám se výborně hodí různé chutné zavářky např. nudle, nočky, kapání, svítek, do kterých lze opět přidat množství chutných a zdravých bylinek.