Polievky na veľkú noc: recepty & inšpirácie

V období Veľkej noci nezabúdame ani na polievky. A pretože o týchto sviatkoch už je tu aspoň podľa kalendára jar, tak dáme prednosť skôr ľahším polievkam.

A aké polievky si môžeme pripraviť?

Využívame predovšetkým tradičné veľkonočné suroviny, mäso, vajcia a hlavne jarné zeleninu .

Polievky dopĺňame kvalitnými bylinkami.

Biela veľkonočné polievka

Máte prebytok vajec? Pripravte si lahodnú krémovú polievku z jednoduchých surovín, ktorá je plná zemiakov, slaniny a vajec.

INGREDIENCIE:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 300 g zemiakov, olúpaných, krájaných na kocky
  • 4 vajcia, uvarené natvrdo
  • 250 ml smotany na varenie
  • čerstvý kôpor, jemne nasekaný
  • 1/2 lyžičky drvenej rasce
  • 2 bobkové listy
  • ocot a soľ
  • 8 plátkov anglickej slaniny, pokrájaných, nasucho vytopených

POSTUP:

  1. V hrnci na masle opražíme do svetlo zlatej farby múku.
  2. Zalejeme litrom studenej vody a privedieme k varu.
  3. Vsypeme zemiaky, soľ, rascu, bobkový list a za občasného miešania varíme 20 minút.
  4. Až zemiaky zmäknú, pridáme smotanu a kôpor.
  5. Vytiahneme bobkový list.
  6. Dochutíme octom a soľou.
  7. Vajcia nakrájame na štvrtky.
  8. Polievku rozdelíme do tanierov, pridáme vajcia a slaninu, prípadne čerstvý kôpor.

Biela veľkonočné polievkazdroj : youbetyourpierogis.com

Zelená veľkonočné polievka

K jarným sviatkom patrí zaiste polievka z prvých poslov jari a to sú čerstvé byliny – medvedí cesnak, žihľava, špenát či pažítka. Potom už prichádza na rad zelený hrášok a špargľu, či mladé cuketky.

INGREDIENCIE:

  • 600 g mladých cukiet
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 60 g šalotky
  • 50 g mladého špenátu
  • lyžička čerstvej mäty, medvedieho cesnaku
  • soľ a korenie
  • 50 ml čerstvej smotany
  • 2 lyžice olivového oleja

POSTUP:

  1. Cukety umyjeme a nakrájame.
  2. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú šalotku.
  3. Restujeme do zlatista, pridáme cuketu a mierne osmažíme.
  4. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme 15 -20 minút.
  5. Ku koncu varu pridáme pár čerstvú mätu, medvedí cesnak, špenát a rozmixujeme ponorným mixérom.
  6. Pridáme čerstvú smotanu na zjemnenie, prevaríme.
  7. Dochutíme soľou a korením.
  8. Servírujeme so zastretým vajcom.

Zelená veľkonočné polievka

zdroj : www.mangiareasiena.it

Polievka z jarnej zeleniny

Máte radi svieže polievky z čerstvých surovín? Vyskúšajte polievku z mladé jarné zeleniny .

INGREDIENCIE:

  • 2 vajcia
  • koreňová zelenina, očistená, hrubo nastrúhaná (1 mrkva, 1 petržlen a kúsok zeleru)
  • 1 mrkva, nakrájaná na plátky
  • 3 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 100 g masla
  • 2 lyžice detskej krupice
  • 1 lyžica sekanej petržlenu
  • hrsť čerstvého hrášku (môžu byť aj nakrájané mladé fazuľové struky)
  • soľ, korenie na dochutenie
  • 2l zeleninového vývaru

POSTUP:

  1. V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom zeleninu.
  2. Asi po 3-5 minútach pridáme krupicu a tú do jemne zlatista opečieme.
  3. Pridáme obe vajcia a necháme spoločne s mlynské-zeleninovú zápražkou zraziť.
  4. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme zemiaky a mrkvu.
  5. Osolíme a privedieme k varu.
  6. Stlmíme plameň a necháme jemne polievku variť cca 15 minút.
  7. Potom vložíme hrášok ((fazuľové struky) a bylinky a všetko ešte 5 minút povaríme.
  8. Dochutíme soľou a korením.
  9. Zdobíme sekanú petržlenom.

Polievka z jarnej zeleniny

zdroj : www.foodnetwork.co.uk

Velikonoční bramboračka

Viete že čerstvé bylinky zásobujú ľudské telo veľkým množstvom vitamínov a minerálnych látok. Rôzne bylinky zaberajú proti chorobám, ekzémom, pomáhajú trávenie, pôsobí proti plynatosti, znižujú hladinu cholesterolu, chráni pred srdcovými chorobami.

INGREDIENCIE:

  • 100 g byliniek (žihľavy, petržlenová vňať, pažítka, špenát, trebuľka)
  • 200 g zemiakov
  • 50 g sušených húb, vopred namočených
  • 1 lyžička maslovej zápražky
  • 1,5 l vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
  • 4 lyžice smotany na varenie
  • soľ a korenie
  • štipka drvenej rasce a ligurčeka

POSTUP:

  1. Posekané bylinky krátko povaríme vo vývare so soľou, rascou a korením.
  2. Pridáme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a scedené huby.
  3. Všetko povaríme asi 10 minút.
  4. Polievku zahustíme zápražkou a chvíľu povaríme.
  5. Potom ju zjemníme smotanou
  6. Dochutíme korením, prehrejeme.
  7. Každú porciu môžeme ozdobiť sekanými bylinkami.

Tradičné veľkonočné menu polievka - bylinková zemiaková

zdroj : www.inspiredtaste.net

Ke všem polévkám se výborně hodí různé chutné zavářky např. nudle, nočky, kapání, svítek, do kterých lze opět přidat množství chutných a zdravých bylinek.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.