Predtým bol dostupný iba pre bohatých, v posledných rokoch ale jeho obľuba a dostupnosť stúpa.
Obsahuje veľké množstvo vitamínov a vlákniny a jeho konzumácia má na ľudské telo veľmi pozitívny vplyv.
O čom je reč? O špargle!
Vyskúšajte naše recepty na špargľovú polievku a zaraďte ho do svojho jedálnička.
Špargľová polievka so špenátom
Polievka, ktorá zaujme svojou výraznou zelenou farbou a báječnou chuťou.
Ingrediencie
- 25 g masla
- 1 lyžica oleja
- 350 g čerstvej zelenej špargle
- 3 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 700 ml zeleninového vývaru
Postup
- Zo špargle odstráňte zdrevnatelé konce.
- Špičky odrežte zvlášť, stonky pokrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci rozpustite maslo, vložte špičky špargle a zľahka niekoľko minút opečte.
- Vyberte a dajte bokom.
- Vložte najemno nakrájanú šalotku a kúsky špargľových stoniek a za stáleho miešania opekajte 5 minút.
- Pridajte najemno nasekaný cesnak a opečte ešte 2 minúty.
- Pridajte španát, zalejte vývarom a pod pokrievkou varte na miernom ohni 20 minút.
- Zložte z platne a rozmixujte polievku tyčovým mixérom.
- Dajte späť na sporák, osoľte, okoreňte a pár minút prehrejte.
- Polievku ozdobte špičkami špargle a podávajte s opečeným toustom alebo bagetkou.

Máte radi špenátové polievky? Inšpirujte sa ďalšími receptami na špenátové krémy .
Krémová špargľová polievka z bielej špargle
Jemný, snehovo biely špargľový krém zahreje aj zasýti.
Ingrediencie
- 1 kg čerstvej bielej špargle
- 3 cibuľa
- šťava z ½ citróna
- 600 ml vody
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica soli
- 100 g masla
- 2 lyžice múky
- 150 ml bieleho vína
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- čerstvá pažítka na ozdobu
Postup
- Špargľu olúpte škrabkou na zemiaky a spodné, zdrevnatelé konce odlomte.
- Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte soľ, cukor a citrónovú šťavu a priveďte do varu.
- Vložte stonky bielej špargle a varte 8 minút.
- Špargľu z vody vyberte (vodu uschovajte), nechajte vychladnúť a potom odrežte vršky, ktoré budete potrebovať na ozdobu.
- V inom hrnci rozpustite maslo, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a niekoľko minút opečte. Zaprášte múkou a dobre premiešajte.
- Zalejte bielym vínom a vodou z varenia špargle, zamiešajte a priveďte do varu.
- Vložte kúsky špargle a niekoľko minút povarte.
- Odstavte z platne a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka.
- Vráťte na sporák, prilejte smotanu, ochuťte soľou a korením a varte ešte 10 minút.
- Servírujte v miske alebo v hlbokom tanieri s naaranžovanými vrškami špargle uprostred.

Zdravá špargľová polievka
Špargľová polievka z čerstvej špargle je výborným zdrojom vitamínov a živín, ak namiesto tučnej smotany pridáte grécky jogurt zaistíte si slušnú porciu bielkovín a pritom budete mať na tanieri skvele zdravé jedlo.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 pór
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 0,5 kg zelenej špargle bez zdrevnatených koncov
- soľ
- korenie
- 4 lyžice gréckeho jogurtu
- čerstvá bazalka
Postup
- Pór a špargľu nakrájajte na centimetrové kúsky.
- Zemiaky umyte, olúpte a nakrájajte na kocky.
- Vo väčšom hrnci rozpáľte olej, pridajte prask a cesnak a orestujte.
- Zalejte vývarom, pridajte zemiaky a priveďte do varu. Varte 10 – 15 minút.
- Pridajte špargľu a varte ešte 5 minút.
- Odstavte z platne a rozmixujte polievku do hladka tyčovým mixérom.
- Dochuťte soľou, čiernym korením, čerstvou bazalkou a prehrejte.
- Servírujte ozdobené lyžicou gréckeho jogurtu.

Objavte podobné tipy
Špargľa s vajcom
Lahodná krémová polievka zo špargle. Stratené vajcia pridáva proteíny, živiny a úplne nový rozmer chuti.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g masla
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 stredné zemiaky
- 600 g zelenej špargle bez zdrevnatených koncov stoniek
- 50 g parmezánu
- 60 ml smotany na varenie
- 2 lyžice octu
- 4 vajcia
Postup
- V strednom hrnci opečte na masle najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Prilejte vývar a vložte na kúsky pokrájané olúpané zemiaky.
- Priveďte do varu a varte kým zemiaky nezmäknú, približne 15 minút.
- Zo stoniek špargle odrežte špičky a dajte ich bokom, zvyšné stonky pokrájajte na kúsky a vložte do polievky. Varte 5 minút.
- Polievku odstavte z platne a rozmixujte do hladka.
- Dajte späť na sporák, pridajte nastrúhaný syr, smotanu, osoľte, okoreňte a povarte.
- V malom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarí špičky špargle do mäkka, približne 2 minúty.
- Špičky vyberte a do vody prilejte ocot.
- Jedno vajce rozklepnite do misky, vo vode s octom vytvorte vareškou malý vír a do jeho stredu vlejte vajcia.
- Povarte približne minútu a pol – bielok by mal byť tuhý a žĺtok tekutý.
- Stratené vajcia vyberte z vody a proces opakujte aj s ostatnými vajcami.
- Polievku servírujte v miske alebo v hlbokom tanieri so strateným vajcom a uvarenými špičkami špargle navrchu.

Polievka zo špargle so slaninou
Zamatovo jemný polievkový krém s chrumkavou slaninou navrchu – recept, ktorému neodoláte.
Ingrediencie
- 100 g anglickej slaniny
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 lyžičky chilli vločiek
- 500 g zelenej špargle
- 1 l kuracieho vývaru
- soľ
- korenie
- 4 lyžice kyslej smotany
Postup
- Vo väčšom hrnci rozpáľte trochu oleja a vložte na kocky nakrájanú slaninu. Opekajte do chrumkava, približne 6-8 minút.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno, zo špargle odstráňte zdrevnatelé konce, odkrojte špičky (tie uchovajte na neskôr) a stonky pokrájajte na centimnetrové kúsky.
- Vyberte slaninu z hrnca, dajte bokom a vložte špičky špargle a 2 minúty orestujte.
- Špičky vyberte a do hrnca vložte cibuľu, cesnak, špargľu a čili vločky, premiešavajte a opekajte 5 minút.
- Zalejte kuracím vývarom, priveďte do varu a varte 15 minút.
- Odstavte zo sporáka a rozmixujte do hladka.
- Vráťte späť na sporák, ochuťte soľou a korením a prehrejte.
- Polievku zo špargle podávajte ozdobenou lyžicou kyslej smotany, pár opečenými špičkami a posypanou restovanou slaninou.

Radi vám poradíme, ako si vybrať kvalitnú mikrovlnnú rúru . Ak vás táto téma zaujíma, pozrite sa!
Rýchla polievka so špargľou z konzervy
Nie je práve špargľová sezóna? Nevadí! Siahnite v supermarkete po naloženej špargle v slanom náleve. S týmto receptom vykúzlite lahodnú polievku pre celú rodinu.
Ingrediencie
- 2 poháre naloženej špargle
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1l kuracieho vývaru
- ½ sušeného tymiánu
- soľ
- korenie
- 100 ml smotany na varenie
Postup
- V hrnci rozohrejte olej aj maslo, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a opekajte kým nezosklovatí.
- Pridajte najemno nasekaný cesnak a tymian, nechajte rozvoňať.
- Do mixéra dajte špargľu aj s nálevom a vývar a rozmixujte dohladka.
- Prelejte do hrnca, pridajte smotanu a priveďte do varu. Krátko povarte.
- Dochuťte soľou a korením podľa potreby a môžete servírovať.

Biela alebo zelená špargľa?
Špargľa je trvalka, ktorej stonky je možné na jar žať. Podľa spôsobu pestovania sú buď biele, zelené alebo fialové. U nás sú bežne dostupné biele alebo zelené.
Zelená špargľa
Zelená špargľa je chuťovo výraznejšia, obsahuje väčšie množstvo vitamínu C a väčšinou nie je potrebné ju lúpať. Stačí odlomiť zdrevnatelé konce (ak je treba) a pre konzumáciu stačí uvariť v osolenej vriacej vode.
Biela špargľa
Biela špargľa je chuťovo jemnejšia, ale má tuhšie vlákna, je potrebné olúpať ju po celej ploche a varí sa dlhšie ako zelená špargľa.
Hľadáte ďalšiu inšpiráciu? Pozrite sa na aj tieto recepty so špargľou .
8 dôvodov prečo jesť špargľa
- Je výborným zdrojom vitamínov A, B, C a E, vápnika, horčíka, fosforu, zinku a jódu.
- Obsahuje kyselinu listovú a betakarotény
- Upravuje hladinu cukru v krvi
- Zabraňuje zadržiavaniu vody v tele
- Odbúrava stres a zvyšuje schopnosť koncentrácie
- Má pozitívny vplyv na fungovanie obličiek a močových ciest
- Znižuje hladinu cholesterolu
- Má afrodiziakálne účinky