Najlepšie recepty na polievky so špargľou v 6 variantoch. Inšpirujte sa!

Predtým bol dostupný iba pre bohatých, v posledných rokoch ale jeho obľuba a dostupnosť stúpa.

Obsahuje veľké množstvo vitamínov a vlákniny a jeho konzumácia má na ľudské telo veľmi pozitívny vplyv.

O čom je reč? O špargle!

Vyskúšajte naše recepty na špargľovú polievku a zaraďte ho do svojho jedálnička.

Špargľová polievka so špenátom

Polievka, ktorá zaujme svojou výraznou zelenou farbou a báječnou chuťou.

Ingrediencie

  • 25 g masla
  • 1 lyžica oleja
  • 350 g čerstvej zelenej špargle
  • 3 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 700 ml zeleninového vývaru

Postup

  • Zo špargle odstráňte zdrevnatelé konce.
  • Špičky odrežte zvlášť, stonky pokrájajte na menšie kúsky.
  • V hrnci rozpustite maslo, vložte špičky špargle a zľahka niekoľko minút opečte.
  • Vyberte a dajte bokom.
  • Vložte najemno nakrájanú šalotku a kúsky špargľových stoniek a za stáleho miešania opekajte 5 minút.
  • Pridajte najemno nasekaný cesnak a opečte ešte 2 minúty.
  • Pridajte španát, zalejte vývarom a pod pokrievkou varte na miernom ohni 20 minút.
  • Zložte z platne a rozmixujte polievku tyčovým mixérom.
  • Dajte späť na sporák, osoľte, okoreňte a pár minút prehrejte.
  • Polievku ozdobte špičkami špargle a podávajte s opečeným toustom alebo bagetkou.
Miska s hustou polievkou zo špargle s kúskami zelenej špargle na vrchu
Zdroj: lastingredient.com

Máte radi špenátové polievky? Inšpirujte sa ďalšími receptami na špenátové krémy .

Krémová špargľová polievka z bielej špargle

Jemný, snehovo biely špargľový krém zahreje aj zasýti.

Ingrediencie

  • 1 kg čerstvej bielej špargle
  • 3 cibuľa
  • šťava z ½ citróna
  • 600 ml vody
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica soli
  • 100 g masla
  • 2 lyžice múky
  • 150 ml bieleho vína
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie
  • čerstvá pažítka na ozdobu

Postup

  • Špargľu olúpte škrabkou na zemiaky a spodné, zdrevnatelé konce odlomte.
  • Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte soľ, cukor a citrónovú šťavu a priveďte do varu.
  • Vložte stonky bielej špargle a varte 8 minút.
  • Špargľu z vody vyberte (vodu uschovajte), nechajte vychladnúť a potom odrežte vršky, ktoré budete potrebovať na ozdobu.
  • V inom hrnci rozpustite maslo, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a niekoľko minút opečte. Zaprášte múkou a dobre premiešajte.
  • Zalejte bielym vínom a vodou z varenia špargle, zamiešajte a priveďte do varu.
  • Vložte kúsky špargle a niekoľko minút povarte.
  • Odstavte z platne a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka.
  • Vráťte na sporák, prilejte smotanu, ochuťte soľou a korením a varte ešte 10 minút.
  • Servírujte v miske alebo v hlbokom tanieri s naaranžovanými vrškami špargle uprostred.
Dva taniere s bielou polievkou s niekoľkými kúskami uvarených stoniek špargle uprostred
Zdroj: kitchenstories.com

Zdravá špargľová polievka

Špargľová polievka z čerstvej špargle je výborným zdrojom vitamínov a živín, ak namiesto tučnej smotany pridáte grécky jogurt zaistíte si slušnú porciu bielkovín a pritom budete mať na tanieri skvele zdravé jedlo.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 0,5 kg zelenej špargle bez zdrevnatených koncov
  • soľ
  • korenie
  • 4 lyžice gréckeho jogurtu
  • čerstvá bazalka

Postup

  • Pór a špargľu nakrájajte na centimetrové kúsky.
  • Zemiaky umyte, olúpte a nakrájajte na kocky.
  • Vo väčšom hrnci rozpáľte olej, pridajte prask a cesnak a orestujte.
  • Zalejte vývarom, pridajte zemiaky a priveďte do varu. Varte 10 – 15 minút.
  • Pridajte špargľu a varte ešte 5 minút.
  • Odstavte z platne a rozmixujte polievku do hladka tyčovým mixérom.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením, čerstvou bazalkou a prehrejte.
  • Servírujte ozdobené lyžicou gréckeho jogurtu.
Krém zo zelenej špargle ozdobený gréckym jogurtom
Zdroj: healthyfitnessmeals.com

Špargľa s vajcom

Lahodná krémová polievka zo špargle. Stratené vajcia pridáva proteíny, živiny a úplne nový rozmer chuti.

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g masla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 stredné zemiaky
  • 600 g zelenej špargle bez zdrevnatených koncov stoniek
  • 50 g parmezánu
  • 60 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice octu
  • 4 vajcia

Postup

  • V strednom hrnci opečte na masle najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  • Prilejte vývar a vložte na kúsky pokrájané olúpané zemiaky.
  • Priveďte do varu a varte kým zemiaky nezmäknú, približne 15 minút.
  • Zo stoniek špargle odrežte špičky a dajte ich bokom, zvyšné stonky pokrájajte na kúsky a vložte do polievky. Varte 5 minút.
  • Polievku odstavte z platne a rozmixujte do hladka.
  • Dajte späť na sporák, pridajte nastrúhaný syr, smotanu, osoľte, okoreňte a povarte.
  • V malom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarí špičky špargle do mäkka, približne 2 minúty.
  • Špičky vyberte a do vody prilejte ocot.
  • Jedno vajce rozklepnite do misky, vo vode s octom vytvorte vareškou malý vír a do jeho stredu vlejte vajcia.
  • Povarte približne minútu a pol – bielok by mal byť tuhý a žĺtok tekutý.
  • Stratené vajcia vyberte z vody a proces opakujte aj s ostatnými vajcami.
  • Polievku servírujte v miske alebo v hlbokom tanieri so strateným vajcom a uvarenými špičkami špargle navrchu.
Zelená špargľa so strateným vajcom v miske
Zdroj: myrecipes.com

Polievka zo špargle so slaninou

Zamatovo jemný polievkový krém s chrumkavou slaninou navrchu – recept, ktorému neodoláte.

Ingrediencie

  • 100 g anglickej slaniny
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžičky chilli vločiek
  • 500 g zelenej špargle
  • 1 l kuracieho vývaru
  • soľ
  • korenie
  • 4 lyžice kyslej smotany

Postup

  • Vo väčšom hrnci rozpáľte trochu oleja a vložte na kocky nakrájanú slaninu. Opekajte do chrumkava, približne 6-8 minút.
  • Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno, zo špargle odstráňte zdrevnatelé konce, odkrojte špičky (tie uchovajte na neskôr) a stonky pokrájajte na centimnetrové kúsky.
  • Vyberte slaninu z hrnca, dajte bokom a vložte špičky špargle a 2 minúty orestujte.
  • Špičky vyberte a do hrnca vložte cibuľu, cesnak, špargľu a čili vločky, premiešavajte a opekajte 5 minút.
  • Zalejte kuracím vývarom, priveďte do varu a varte 15 minút.
  • Odstavte zo sporáka a rozmixujte do hladka.
  • Vráťte späť na sporák, ochuťte soľou a korením a prehrejte.
  • Polievku zo špargle podávajte ozdobenou lyžicou kyslej smotany, pár opečenými špičkami a posypanou restovanou slaninou.
Polievka zo špargle ozdobená kúskami opečené slaniny
Zdroj: saladmenu.com

Radi vám poradíme, ako si vybrať kvalitnú mikrovlnnú rúru . Ak vás táto téma zaujíma, pozrite sa!

Rýchla polievka so špargľou z konzervy

Nie je práve špargľová sezóna? Nevadí! Siahnite v supermarkete po naloženej špargle v slanom náleve. S týmto receptom vykúzlite lahodnú polievku pre celú rodinu.

Ingrediencie

  • 2 poháre naloženej špargle
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1l kuracieho vývaru
  • ½ sušeného tymiánu
  • soľ
  • korenie
  • 100 ml smotany na varenie

Postup

  • V hrnci rozohrejte olej aj maslo, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a opekajte kým nezosklovatí.
  • Pridajte najemno nasekaný cesnak a tymian, nechajte rozvoňať.
  • Do mixéra dajte špargľu aj s nálevom a vývar a rozmixujte dohladka.
  • Prelejte do hrnca, pridajte smotanu a priveďte do varu. Krátko povarte.
  • Dochuťte soľou a korením podľa potreby a môžete servírovať.
Špargľový krém s kúskami bielej špargle as lístkami bazalky
Zdroj: heavenlynnhealthy.com

Biela alebo zelená špargľa?

Špargľa je trvalka, ktorej stonky je možné na jar žať. Podľa spôsobu pestovania sú buď biele, zelené alebo fialové. U nás sú bežne dostupné biele alebo zelené.

Zelená špargľa

Zelená špargľa je chuťovo výraznejšia, obsahuje väčšie množstvo vitamínu C a väčšinou nie je potrebné ju lúpať. Stačí odlomiť zdrevnatelé konce (ak je treba) a pre konzumáciu stačí uvariť v osolenej vriacej vode.

Biela špargľa

Biela špargľa je chuťovo jemnejšia, ale má tuhšie vlákna, je potrebné olúpať ju po celej ploche a varí sa dlhšie ako zelená špargľa.

Hľadáte ďalšiu inšpiráciu? Pozrite sa na aj tieto recepty so špargľou .

8 dôvodov prečo jesť špargľa

  • Je výborným zdrojom vitamínov A, B, C a E, vápnika, horčíka, fosforu, zinku a jódu.
  • Obsahuje kyselinu listovú a betakarotény
  • Upravuje hladinu cukru v krvi
  • Zabraňuje zadržiavaniu vody v tele
  • Odbúrava stres a zvyšuje schopnosť koncentrácie
  • Má pozitívny vplyv na fungovanie obličiek a močových ciest
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Má afrodiziakálne účinky

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.