Dokonalé recepty na knedličky z pečene! Jednou ochutnáte a úplne im prepadnete

Bez kvalitného receptu na pečeňové knedličky sa nezaobíde snáď žiadna kuchárka.

Preto využite naše roky vyskúšané postupy a triky, ako si pripraviť tie najmäkšie a najlahodnejšie guličky do polievky.

Ale musíte dávať pozor, aby neboli zjedené skôr ako vývar naservírujete.

Pečeňové knedličky do polievky z kuracej pečene

Jednou z najznámejších českých polievok je pečeňová knedlička polievka. Ukážeme vám jednoduchý recept, ako urobiť domáce kuracie pečeňové knedličky od úplného základu. Tieto sú najlepšie v dokonalom kuracom vývare , pripravte si rovno jeden z našich receptov.

Čo budeme potrebovať

  • 200 g kuracej pečene
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 60 g strúhanky
  • 1 polievková lyžica masla
  • ½ polievkové lyžice sušenej majoránky
  • ½ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  • Zbavte kuraciu pečeň všetkých viditeľných bielych žiliek.
  • Vložte ich do kuchynského robota a niekoľko sekúnd mixujte.
  • Pridáme olúpaný a na plátky nakrájaný cesnak, vajcia, sušenú majoránku, zmäknuté maslo, soľ a mleté čierne korenie.
  • Znovu premiešajte.
  • Zmes preložíme do misy, pridáme strúhanku. Miešajte, kým sa nespoja.
  • Nechajte zmes odležať 30 minút. Zmes môže byť tekutejšia, ale časom stuhne.
  • Tvarovanie pečeňových knedličky (2 spôsoby):
  • Pre krásne okrúhle pečeňové knedličky: Zmes vyklopte na pracovnú plochu posypanú strúhankou. Ponorte ruky do vody. Odoberajte rovnaké množstvo zmesi. Medzi dlaňami váľajte guľu s priemerom asi 4 cm. Vhoďte ich do vriaceho vývaru. Rýchlo pokračujte v ďalšom tvarovaní knedličky.
  • Pokiaľ chcete pečeňové knedličky urobiť rýchlo: Dvomi lyžicami namočenými vo vode naberte zmes a vytvarujte ju čo najviac do guľata. Knedličky vhoďte do vriaceho vývaru.
  • Knedličky varíme vo vriacom vývare asi 5 minút.
  • Počas tejto doby vyplávajú na povrch.

Pokiaľ je zmes na pečeňové knedličky aj po 30 minútach stále príliš tekutá, pridajte lyžicu alebo dve strúhanky, premiešajte a nechajte ďalších 5 minút odpočívať.
Zmes na pečeňové knedličky by mala byť mäkká, nie príliš tuhá. Inak budú knedličky tiež tuhé a budú mať tendenciu sa pri varení rozpadať.
Cesto na pečeňové knedličky by malo mať ostrejšiu chuť. Vývar im pri vare zoberie časť chuti.

Ozdobený tanierik s vývarom a knedličkami z pečene.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Pečeňové knedličky z hovädzej pečene

Hovädzie pečeňové knedličky sú obľúbeným jedlom v nemeckej, rakúskej a českej kuchyni. Kedykoľvek vidím na jedálnom lístku knedličkovú polievku, nemôžem si pomôcť, aby som si ju objednala ako predjedlo. Vyskúšajte náš recept a uvidíte, aké sú chutné! Najmä potom v chuťovovýraznom hovädzom vývare , ktorý si pripravíte aj s nami.

Čo budeme potrebovať

  • 400 g hovädzej pečene
  • 3 rožky
  • 250 ml plnotučného mlieka (vlažné)
  • 1 cibuľa
  • 10 g petržlenu
  • 150 g slaniny (nakrájané na kocky)
  • ½ lyžičky sušenej majoránky
  • 5 lyžíc strúhanky
  • 2 vajcia
  • 2 l hovädzieho vývaru
  • soľ
  • korenie
  • petržlen (na podávanie)

Postup

  • Rožky nakrájajte na kocky a pridajte do misy.
  • Pridáme vlažné mlieko a ručne prehniteme. Necháme nasiaknuť, kým rožky nezmäknú.
  • Olúpte a najemno nakrájajte cibuľu a nasekajte petržlen.
  • Pečeň nakrájajte na menšie kúsky a preložte do kuchynského robota.
  • Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a miešajte do hladka.
  • Do misy pridajte zmes pečene a slaniny, cibuľu nakrájanú na kocky, nasekanú petržlen, sušenú majoránku, strúhanku, vajcia a namočené rožky a premiešajte do hladka.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Vo veľkom hrnci priveďte do varu hovädzí vývar.
  • Zo zmesi na pečeňové knedličky vytvarujte guličky a pridajte ich do hovädzieho vývaru.
  • Znížte teplotu, pretože knedličky by sa nemali variť.
  • Nechajte dusiť cca. 25 min.
  • Pečeňové knedličky podávame v hovädzom vývare a ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Veľká knedľa uprostred vývaru, ozdobená nakrájaným petržlenom.
Zdroj: omas-1-euro-rezepte.net

Knedličky z bravčovej pečene

Zo všetkých druhov mäsa si myslím, že pečeň je najmenej obľúbená na varenie, pretože má svoju typickú vôňu. Sú tiež celkom krvavé a pokiaľ nemáte radi veľa soli a korenia, bez nich môžu chutiť horko alebo dokonca divne. Pokiaľ ale všetko urobíte správne, budete odmenení jedinečnými a dobre chutiacimi bravčovými pečeňovými knedličkami. Môžete ich potom podávať v tejto krémovej polievke známej ako kaldoun a možno to môže byť aj prekrm knajlepším receptom na kuracom gnocchi .

Čo budeme potrebovať

  • 500 – 700 g bravčovej pečene
  • 1 cibuľa
  • kúsok masla
  • 2 rožky
  • 250 ml teplého mlieka
  • 1 vajce
  • 250 g strúhanky
  • trochu petržlenu
  • trochu majoránky
  • soľ
  • korenie
  • trochu muškátového orieška

Postup

  • Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na troške masla.
  • Osmaženú cibuľu dajte bokom.
  • Rožky nakrájajte na malé kocky.
  • Kocky chleba dajte do inej misy a potom ich zalejte trochou mlieka, dobre premiešajte, aby sa všetky trochu nasiakli, ale nie veľmi.
  • Ostrým nožom nakrájajte pečeň na malinké kúsky alebo ich nasekajte v kuchynskom robote.
  • Teraz k nim pridajte osmaženú cibuľu, kocky chleba, vajcia, bylinky, soľ a korenie a dobre premiešajte.
  • Dajte na 1 hodinu do chladničky.
  • Priveďte do varu veľký hrniec so slanou vodou a znížte teplotu na miernu.
  • Vytvarujte malé knedličky veľkosti slivky a opatrne ich vložte do vody.
  • Keď knedle začnú plávať hore, počkajte 10 minút, kým sa knedle vo vode uvaria.
Tanierik plný horúcej polievky a mäsových knedlíčkov.
Zdroj: bildderfrau.de

Ako pečeňové knedličky skladovať?

Pečeňové knedličky sa podávajú vo vývare, či už je to vývar hovädzie alebo kuracie (všetky recepty nájdete u nás na webe), vždy sú skvelým doplnkom horúcej polievky so zeleninu a rezancami.

Pokiaľ ich ale máte viac nazvyš, aj keď o tom silne pochybujem, že by vám nejaké ostali, môžete ich uchovať pre neskoršie použitie.

Ako surové, tak uvarené a vychladnuté knedličky z pečene, môžete dať zamraziť. V mrzáku vám zmes vydrží až 6 mesiacov.

Ďalšou možnosťou, je využiť kvalitné vákuovač, ktorý zaistí, že pečeňové „cesto“ zostane dlho čerstvé a chutné. Ako vybrať tú najlepšiu potravinovú vákuovačku , zistíte u nás na webe, kde sme pre vás pripravili veľmi obsiahlu recenziu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.