Bez kvalitného receptu na pečeňové knedličky sa nezaobíde snáď žiadna kuchárka.
Preto využite naše roky vyskúšané postupy a triky, ako si pripraviť tie najmäkšie a najlahodnejšie guličky do polievky.
Ale musíte dávať pozor, aby neboli zjedené skôr ako vývar naservírujete.
Pečeňové knedličky do polievky z kuracej pečene
Jednou z najznámejších českých polievok je pečeňová knedlička polievka. Ukážeme vám jednoduchý recept, ako urobiť domáce kuracie pečeňové knedličky od úplného základu. Tieto sú najlepšie v dokonalom kuracom vývare , pripravte si rovno jeden z našich receptov.
Čo budeme potrebovať
- 200 g kuracej pečene
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 60 g strúhanky
- 1 polievková lyžica masla
- ½ polievkové lyžice sušenej majoránky
- ½ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Zbavte kuraciu pečeň všetkých viditeľných bielych žiliek.
- Vložte ich do kuchynského robota a niekoľko sekúnd mixujte.
- Pridáme olúpaný a na plátky nakrájaný cesnak, vajcia, sušenú majoránku, zmäknuté maslo, soľ a mleté čierne korenie.
- Znovu premiešajte.
- Zmes preložíme do misy, pridáme strúhanku. Miešajte, kým sa nespoja.
- Nechajte zmes odležať 30 minút. Zmes môže byť tekutejšia, ale časom stuhne.
- Tvarovanie pečeňových knedličky (2 spôsoby):
- Pre krásne okrúhle pečeňové knedličky: Zmes vyklopte na pracovnú plochu posypanú strúhankou. Ponorte ruky do vody. Odoberajte rovnaké množstvo zmesi. Medzi dlaňami váľajte guľu s priemerom asi 4 cm. Vhoďte ich do vriaceho vývaru. Rýchlo pokračujte v ďalšom tvarovaní knedličky.
- Pokiaľ chcete pečeňové knedličky urobiť rýchlo: Dvomi lyžicami namočenými vo vode naberte zmes a vytvarujte ju čo najviac do guľata. Knedličky vhoďte do vriaceho vývaru.
- Knedličky varíme vo vriacom vývare asi 5 minút.
- Počas tejto doby vyplávajú na povrch.
Pokiaľ je zmes na pečeňové knedličky aj po 30 minútach stále príliš tekutá, pridajte lyžicu alebo dve strúhanky, premiešajte a nechajte ďalších 5 minút odpočívať.
Zmes na pečeňové knedličky by mala byť mäkká, nie príliš tuhá. Inak budú knedličky tiež tuhé a budú mať tendenciu sa pri varení rozpadať.
Cesto na pečeňové knedličky by malo mať ostrejšiu chuť. Vývar im pri vare zoberie časť chuti.

Pečeňové knedličky z hovädzej pečene
Hovädzie pečeňové knedličky sú obľúbeným jedlom v nemeckej, rakúskej a českej kuchyni. Kedykoľvek vidím na jedálnom lístku knedličkovú polievku, nemôžem si pomôcť, aby som si ju objednala ako predjedlo. Vyskúšajte náš recept a uvidíte, aké sú chutné! Najmä potom v chuťovovýraznom hovädzom vývare , ktorý si pripravíte aj s nami.
Čo budeme potrebovať
- 400 g hovädzej pečene
- 3 rožky
- 250 ml plnotučného mlieka (vlažné)
- 1 cibuľa
- 10 g petržlenu
- 150 g slaniny (nakrájané na kocky)
- ½ lyžičky sušenej majoránky
- 5 lyžíc strúhanky
- 2 vajcia
- 2 l hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
- petržlen (na podávanie)
Postup
- Rožky nakrájajte na kocky a pridajte do misy.
- Pridáme vlažné mlieko a ručne prehniteme. Necháme nasiaknuť, kým rožky nezmäknú.
- Olúpte a najemno nakrájajte cibuľu a nasekajte petržlen.
- Pečeň nakrájajte na menšie kúsky a preložte do kuchynského robota.
- Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a miešajte do hladka.
- Do misy pridajte zmes pečene a slaniny, cibuľu nakrájanú na kocky, nasekanú petržlen, sušenú majoránku, strúhanku, vajcia a namočené rožky a premiešajte do hladka.
- Dochuťte soľou a korením.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu hovädzí vývar.
- Zo zmesi na pečeňové knedličky vytvarujte guličky a pridajte ich do hovädzieho vývaru.
- Znížte teplotu, pretože knedličky by sa nemali variť.
- Nechajte dusiť cca. 25 min.
- Pečeňové knedličky podávame v hovädzom vývare a ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Knedličky z bravčovej pečene
Zo všetkých druhov mäsa si myslím, že pečeň je najmenej obľúbená na varenie, pretože má svoju typickú vôňu. Sú tiež celkom krvavé a pokiaľ nemáte radi veľa soli a korenia, bez nich môžu chutiť horko alebo dokonca divne. Pokiaľ ale všetko urobíte správne, budete odmenení jedinečnými a dobre chutiacimi bravčovými pečeňovými knedličkami. Môžete ich potom podávať v tejto krémovej polievke známej ako kaldoun a možno to môže byť aj prekrm knajlepším receptom na kuracom gnocchi .
Čo budeme potrebovať
- 500 – 700 g bravčovej pečene
- 1 cibuľa
- kúsok masla
- 2 rožky
- 250 ml teplého mlieka
- 1 vajce
- 250 g strúhanky
- trochu petržlenu
- trochu majoránky
- soľ
- korenie
- trochu muškátového orieška
Postup
- Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na troške masla.
- Osmaženú cibuľu dajte bokom.
- Rožky nakrájajte na malé kocky.
- Kocky chleba dajte do inej misy a potom ich zalejte trochou mlieka, dobre premiešajte, aby sa všetky trochu nasiakli, ale nie veľmi.
- Ostrým nožom nakrájajte pečeň na malinké kúsky alebo ich nasekajte v kuchynskom robote.
- Teraz k nim pridajte osmaženú cibuľu, kocky chleba, vajcia, bylinky, soľ a korenie a dobre premiešajte.
- Dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Priveďte do varu veľký hrniec so slanou vodou a znížte teplotu na miernu.
- Vytvarujte malé knedličky veľkosti slivky a opatrne ich vložte do vody.
- Keď knedle začnú plávať hore, počkajte 10 minút, kým sa knedle vo vode uvaria.

Ako pečeňové knedličky skladovať?
Pečeňové knedličky sa podávajú vo vývare, či už je to vývar hovädzie alebo kuracie (všetky recepty nájdete u nás na webe), vždy sú skvelým doplnkom horúcej polievky so zeleninu a rezancami.
Pokiaľ ich ale máte viac nazvyš, aj keď o tom silne pochybujem, že by vám nejaké ostali, môžete ich uchovať pre neskoršie použitie.
Ako surové, tak uvarené a vychladnuté knedličky z pečene, môžete dať zamraziť. V mrzáku vám zmes vydrží až 6 mesiacov.
Ďalšou možnosťou, je využiť kvalitné vákuovač, ktorý zaistí, že pečeňové „cesto“ zostane dlho čerstvé a chutné. Ako vybrať tú najlepšiu potravinovú vákuovačku , zistíte u nás na webe, kde sme pre vás pripravili veľmi obsiahlu recenziu.