5 najlepších receptov na paradajkovú polievku (tradičné aj netradičné varianty)

Nenechajte sa ale zmiasť spomienkami na školskú jedáleň.

Toto svieže a výdatné jedlo sa dá pripraviť naozaj chutne.

Na paradajkovej polievke si môžu pochutnať deti alebo ju možno pripraviť napríklad v pikantnejšom variante.

Pozrite sa na naše recepty na rajskú polievku a vyberte si tú pravú.

Rýchla paradajková polievka s ryžou

Tento recept je tak trochu klasika. Jednoduchá paradajková polievka z pretlaku, ktorá sa skvele hodí napríklad na večeru. Zasýti a pritom je ľahká.

Ingrediencie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 1 l vývaru/ 1 l vody + kocka bujónu
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 PL masla
  • korenie, soľ, cukor
  • 200 g varenej ryže

Postup

  1. V hrnci rozpustite maslo
  2. Cibuľu rozkrájajte na jemno a opečte ju na masle do zlatista
  3. Zaprášte múkou a premiešajte
  4. Pridajte paradajkový pretlak a zalejte vývarom alebo vodou s rozpusteným bujónom
  5. Priveďte do varu a niekoľko minút polievku povarte
  6. Podľa chuti osoľte, okoreňte, alebo pridajte cukor
  7. Na záver pridajte varenú ryžu
Paradajková polievka s ryžou a stonkou rozmarínu
Zdroj: mybestgermanrecipes.com

Domáca polievka z čerstvých paradajok

Nie je nad to pripraviť si jedlo zo základných, čerstvých surovín. Chce to trochu času a trochu práce, ale výsledok skutočne stojí za to.

Ingrediencie

  • 1 kg zrelých čerstvých paradajok
  • 1 cibuľa
  • 1 l vývaru
  • 1 PL masla
  • pár listov čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate
  • soľ, korenie

Postup

  1. Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno, paradajky umyte a nakrájajte na drobné kúsky
  2. V panvici rozpustite maslo
  3. Pridajte cibuľu a paradajky a opečte
  4. Vsypte nadrobno nasekanú bazalku a premiešajte
  5. Stiahnite plameň, priklopte pokrievkou a chvíľu duste vo vlastnej šťave
  6. Preložte podusené paradajky do väčšieho hrnca a zalejte vývarom
  7. Niekoľko minút povarte
  8. Dochuťte soľou a korením
  9. Hotovú polievku rozmixujte do hladka
  10. Každú porciu ozdobte bazalkou alebo petržlenovou vňaťou a servírujte s rozpečeným plátkom svetlého pečiva
Paradajková polievka v miske ozdobená petržlenovou vňaťou
Zdroj: tartadalal.com

Zaujíma vás, ako si výhodne vybrať sporák na elektrinu ? V našom samostatnom článku sme sa o tejto téme zmienili a uviedli si jeho výhody aj nevýhody.

Zdravá paradajková polievka s mrkvou

Domáca rajská polievka môže byť liekom proti celej škále chorôb. Stačí pretlak vymeniť za paradajky a pridať trochu mrkvy. To, že výborne chutí snáď ani nie je potrebné spomínať.

Ingrediencie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 4 mrkvy
  • 2 plechovky paradajok
  • 0,5 l vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, cukor

Postup

  1. Cibuľu nakrájajte najemno, mrkva na polkolieska
  2. V hrnci rozpáľte olej a zeleninu na ňom sprudka opečte
  3. Pridajte paradajky z plechovky a zalejte vývarom
  4. Priveďte do varu
  5. Stiahnite plameň a varte 10 – 15 minút
  6. Ochuťte cesnakom, soľou, korením a cukrom
  7. Rozmixujte ručným mixérom do hladka
paradajková polievka s mrkvou
Zdroj: cookpod.com

TIP: Hľadáte spôsob, ako viac zaradiť mrkvu do svojho jedálnička? Pozrite sa na tieto vynikajúce recepty s mrkvou a inšpirujte sa.

Paradajková polievka s kvapkaním

Naše babičky vedeli, ako uvariť rajskú polievku zo všetkých najlepšie. Nechajte sa inšpirovať a skúste to tiež.

Ingrediencie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 1 l vývaru/ 1 l vody + kocka bujónu
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 PL masla
  • soľ, korenie, cukor
  • 1 PL detské krupičky
  • 1 vajce

Postup

  1. V hrnci rozpustite maslo
  2. Cibuľu rozkrájajte na jemno a na masle ju opečte do zlatista
  3. Zasypte múkou a premiešajte
  4. Pridajte paradajkový pretlak a zalejte vývarom alebo vodou s rozpusteným bujónom
  5. Priveďte do varu a niekoľko minút polievku povarte
  6. V miske rozšľahajte vajcia s krupicou
  7. Cez hrubé strúhadlo pomaly vlievajte do polievky
  8. Servírujte ozdobené čerstvou bazalkou
Paradajková polievka s bazalkou v hlbokom tanieri
Zdroj: barbaracousins.com

Talianska paradajková polievka

Paradajková polievka z paradajok je väčšinou označovaná ako paradajková. Pre niekoho to môže byť to isté, pre iných úplne odlišný pokrm. Rozhodnutie je na vás. Pokiaľ ale skúsite túto rajskú polievku s mozzarellou určite si na stôl chuť Talianska prenesiete.

Ingrediencie

  • 2 plechovky paradajok
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 1 balenie mozzarelly
  • 1 PL masla
  • soľ, korenie
  • bazalka na ozdobu

Postup

  1. Cibuľu pokrájajte na drobno
  2. Opečte ju v hrnci na masle kým nezozlátne
  3. Pridajte cesnak a paradajky z plechovky
  4. Zalejte vývarom
  5. Priveďte do varu a varte 20 minút
  6. Mozzarellu pokrájajte na menšie kúsky
  7. Hotovú polievku rozmixujte tyčovým mixérom
  8. Servírujte posypanú mozzarellou, ozdobenú bazalkou a pokvapkané olivovým olejom
Paradajková polievka s mozzarelou a opečeným chlebom
paradajkaRajčinaZdroj: freepik.com

Paradajkovú polievku oceníte, keď potrebujete rýchlo pripraviť niečo na jedenie, alebo keď máte doma len pár základných surovín. Je naozaj jednoduchá.

Ak vymeníte pretlak za čerstvé paradajky, môžete ľahko vykúzliť skutočnú pochúťku.

Nie nadarmo ju nájdete na jedálnom lístku snáď všetkých talianskych reštaurácií.

V zime krásne zahreje av lete ju pokojne môžete podávať len mierne ohriatu alebo studenú a uvidíte, ako dokáže v sparných dňoch príjemne osviežiť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.