Nenechajte sa ale zmiasť spomienkami na školskú jedáleň.
Toto svieže a výdatné jedlo sa dá pripraviť naozaj chutne.
Na paradajkovej polievke si môžu pochutnať deti alebo ju možno pripraviť napríklad v pikantnejšom variante.
Pozrite sa na naše recepty na rajskú polievku a vyberte si tú pravú.
Rýchla paradajková polievka s ryžou
Tento recept je tak trochu klasika. Jednoduchá paradajková polievka z pretlaku, ktorá sa skvele hodí napríklad na večeru. Zasýti a pritom je ľahká.
Ingrediencie
- 1 väčšia cibuľa
- 100 g paradajkového pretlaku
- 1 l vývaru/ 1 l vody + kocka bujónu
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL masla
- korenie, soľ, cukor
- 200 g varenej ryže
Postup
- V hrnci rozpustite maslo
- Cibuľu rozkrájajte na jemno a opečte ju na masle do zlatista
- Zaprášte múkou a premiešajte
- Pridajte paradajkový pretlak a zalejte vývarom alebo vodou s rozpusteným bujónom
- Priveďte do varu a niekoľko minút polievku povarte
- Podľa chuti osoľte, okoreňte, alebo pridajte cukor
- Na záver pridajte varenú ryžu
Domáca polievka z čerstvých paradajok
Nie je nad to pripraviť si jedlo zo základných, čerstvých surovín. Chce to trochu času a trochu práce, ale výsledok skutočne stojí za to.
Ingrediencie
- 1 kg zrelých čerstvých paradajok
- 1 cibuľa
- 1 l vývaru
- 1 PL masla
- pár listov čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate
- soľ, korenie
Postup
- Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno, paradajky umyte a nakrájajte na drobné kúsky
- V panvici rozpustite maslo
- Pridajte cibuľu a paradajky a opečte
- Vsypte nadrobno nasekanú bazalku a premiešajte
- Stiahnite plameň, priklopte pokrievkou a chvíľu duste vo vlastnej šťave
- Preložte podusené paradajky do väčšieho hrnca a zalejte vývarom
- Niekoľko minút povarte
- Dochuťte soľou a korením
- Hotovú polievku rozmixujte do hladka
- Každú porciu ozdobte bazalkou alebo petržlenovou vňaťou a servírujte s rozpečeným plátkom svetlého pečiva
Zaujíma vás, ako si výhodne vybrať sporák na elektrinu ? V našom samostatnom článku sme sa o tejto téme zmienili a uviedli si jeho výhody aj nevýhody.
Objavte podobné tipy
Zdravá paradajková polievka s mrkvou
Domáca rajská polievka môže byť liekom proti celej škále chorôb. Stačí pretlak vymeniť za paradajky a pridať trochu mrkvy. To, že výborne chutí snáď ani nie je potrebné spomínať.
Ingrediencie
- 1 väčšia cibuľa
- 4 mrkvy
- 2 plechovky paradajok
- 0,5 l vývaru
- 1 PL olivového oleja
- 1-2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, cukor
Postup
- Cibuľu nakrájajte najemno, mrkva na polkolieska
- V hrnci rozpáľte olej a zeleninu na ňom sprudka opečte
- Pridajte paradajky z plechovky a zalejte vývarom
- Priveďte do varu
- Stiahnite plameň a varte 10 – 15 minút
- Ochuťte cesnakom, soľou, korením a cukrom
- Rozmixujte ručným mixérom do hladka
TIP: Hľadáte spôsob, ako viac zaradiť mrkvu do svojho jedálnička? Pozrite sa na tieto vynikajúce recepty s mrkvou a inšpirujte sa.
Paradajková polievka s kvapkaním
Naše babičky vedeli, ako uvariť rajskú polievku zo všetkých najlepšie. Nechajte sa inšpirovať a skúste to tiež.
Ingrediencie
- 1 väčšia cibuľa
- 100 g paradajkového pretlaku
- 1 l vývaru/ 1 l vody + kocka bujónu
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL masla
- soľ, korenie, cukor
- 1 PL detské krupičky
- 1 vajce
Postup
- V hrnci rozpustite maslo
- Cibuľu rozkrájajte na jemno a na masle ju opečte do zlatista
- Zasypte múkou a premiešajte
- Pridajte paradajkový pretlak a zalejte vývarom alebo vodou s rozpusteným bujónom
- Priveďte do varu a niekoľko minút polievku povarte
- V miske rozšľahajte vajcia s krupicou
- Cez hrubé strúhadlo pomaly vlievajte do polievky
- Servírujte ozdobené čerstvou bazalkou
Talianska paradajková polievka
Paradajková polievka z paradajok je väčšinou označovaná ako paradajková. Pre niekoho to môže byť to isté, pre iných úplne odlišný pokrm. Rozhodnutie je na vás. Pokiaľ ale skúsite túto rajskú polievku s mozzarellou určite si na stôl chuť Talianska prenesiete.
Ingrediencie
- 2 plechovky paradajok
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 1 balenie mozzarelly
- 1 PL masla
- soľ, korenie
- bazalka na ozdobu
Postup
- Cibuľu pokrájajte na drobno
- Opečte ju v hrnci na masle kým nezozlátne
- Pridajte cesnak a paradajky z plechovky
- Zalejte vývarom
- Priveďte do varu a varte 20 minút
- Mozzarellu pokrájajte na menšie kúsky
- Hotovú polievku rozmixujte tyčovým mixérom
- Servírujte posypanú mozzarellou, ozdobenú bazalkou a pokvapkané olivovým olejom
Paradajkovú polievku oceníte, keď potrebujete rýchlo pripraviť niečo na jedenie, alebo keď máte doma len pár základných surovín. Je naozaj jednoduchá.
Ak vymeníte pretlak za čerstvé paradajky, môžete ľahko vykúzliť skutočnú pochúťku.
Nie nadarmo ju nájdete na jedálnom lístku snáď všetkých talianskych reštaurácií.
V zime krásne zahreje av lete ju pokojne môžete podávať len mierne ohriatu alebo studenú a uvidíte, ako dokáže v sparných dňoch príjemne osviežiť.