Recepty z tarhony, ktoré ozvláštnia váš jedálniček v 5 variáciách

Že vám táto cestovina nič nehovorí? Potom vyskúšajte naše recepty z tarhony, ktoré vám ju priblížia.

Ide o tradičnú pochutinu používanú v maďarskej kuchyni.

Drobné guličky z vajec a pšeničnej múky sú využívané ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo.

Ako túto cestovinu upraviť, aby ste s ňou prekvapili rodinu aj známych?

Pozrite sa na nasledujúce recepty a zistite, aké široké má využitie.

Zeleninová tarhoňa

Pokiaľ s tarhoňou ešte len začínate, môžete skúsiť tento recept. Ako naňho? Ide o rýchlovku so zeleninou, ktorá poslúži ako hlavné jedlo aj ako príloha.

Tarhoňa v miske
thespruceeats.com

Ingrediencie:

  • 300 g tarhony
  • 2 menšie cibule
  • 2-3 stopky stopkového zeleru
  • 2 väčšie mrkvy
  • 2 červené papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 3 paradajky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička čubrici
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Na olivovom oleji nechajte zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu, pot pridajte na kocky nakrájanú papriku, mrkvu a stopkový zeler.
  • Keď zelenina trochu zmäkne, pridajte na kocky nakrájanú paradajku a smer osoľte, okoreňte a pridajte rozotrený cesnak.
  • K zelenine prisypte tarhoňu, premiešajte a zaite vývarom (prilievajte postupne podľa potreby).
  • Za občasného miešania varte zhruba 8 – 10 minút, cestovina postupne absorbuje všetku tekutinu. Nakoniec dochuťte čubricou a prípadne dosoľte či okoreňte.
  • Podávajte samostatne alebo ako prílohu k mäsu či rybe, môžete posypať čerstvými bylinkami.

Tarhoňa s hubami a cibuľou

Jednoduché, chutné a zároveň nutrične hodnotné jedlo, ktoré možno rovnako ako v predchádzajúcom prípade podávať samotné alebo ako prílohu, či už teplú alebo studenú. Aké ingrediencie budete potrebovať?

Cestovina s hubami a cibuľou v miske
jessicalevinson.com

Ingrediencie:

  • 300 g tarhony
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 väčšie cibule nakrájané na polmesiaca
  • 500 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 lyžička sušeného a pokrájaného rozmarínu
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie

Postup :

  • Orestujte tarhoňu na suchej panvici po dobu 1-2 minút.
  • Potom ju presypte do hrnca a zalejte pripraveným zeleninovým vývarom.
  • Priveďte do varu a nechajte na nízku teplotu dusiť asi 40 minút.
  • Akonáhle bude tarhoňa pripravená, nechajte ju v hrnci chvíľu odstáť. Medzitým si pripravte cibuľu so šampiňónmi. Na olivovom oleji pripravte na polmesiaca nakrájanú cibuľu a zľahka ju opražte, kým trošku nezhnedne.
  • Cibuľu dajte bokom, do panvice pridajte lyžicu olivového oleja a orestujte na plátky nakrájané šampiňóny.
  • K šampiňónom pridajte pripravenú cibuľu, chvíľu spoločne restujte a potom zmiešajte zmes s pripravenou tarhoňou.
  • Dochuťte rozmarínom, soľou a čiernym korením.

Potrebujete radu ohľadom výberu sporáka do kuchyne? Mrknite sa, čo sme si v našom teste o kombinovaných sporákoch napísali. Boli by pre vás tým najprínosnejším variantom?

Maďarská tarhoňová polievka

Poctivá maďarská polievka, ktorá zahreje aj zasýti. Okrem tarhony nechýbajú ani ďalšie typické maďarské suroviny, ako napríklad paprika alebo údená slanina. S touto výdatnou polievkou určite nešliapnete vedľa.

Tarhoňová polievka so zeleninou
photo: zserbo.com

Ingrediencie:

  • 30 g na kocky nakrájané údené slaniny
  • 100 g tarhony
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 2 litre vody
  • 1 paradajka (ošúpaná, na kocky)
  • 1 pálivá paprika na kolieska
  • 200 g zemiakov
  • 1 lyžica masla
  • zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • V hrnci osmažte na masle pokrájanú slaninu do chrumkava.
  • Pridajte tarhoňu, dobre premiešajte so slaninou a chvíľu smažte.
  • Potom odstavte hrniec z ohňa, pridajte mletú papriku, zalejte vodou a vráťte na platňu.
  • Pridajte paradajky, pálivú papriku a korenie (soľ, korenie). Akonáhle paprika zmäkne, pridajte olúpané a nakrájané zemiaky a nechajte variť do zmäknutia.
  • Hodzovú polievku posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte samostatne alebo s pečivom.

TIP: Máte radi výdatné polievky? Potom sa inšpirujte našimi receptami na husté krémové polievky.

Dusené hovädzie s tarhoňou

Aj v tomto prípade sa pozrieme pod pokrievku maďarskej kuchyni. Tarhoňa s duseným hovädzím, v origináli marhaperkelt je jedným z obľúbených tradičných jedál, ktoré si turisti nenechávajú v maďarsku ujsť. Priviezť si kúsok tejto kuchyne až domov však nie je žiadny veľký problém. Ako sa marhapelket pripravuje?

tarhoňa s duseným hovädzím a omáčkou
ck-creativekitchen.com

Ingrediencie:

Na mäso

  • 500 g hovädzieho stehna
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžičky sladkej papriky
  • 1 lyžica masti
  • 1 lyžička rasce
  • 1 dl červeného suchého vína
  • 1 dl paradajkového pretlaku
  • 1 chilli paprička

Na tarhoňu

  • 250 g tarhoni
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička sladkej papriky

Postup:

  • Nadrobno nakrájanú cibuľu spoločne s cesnakom zľahka osmažte na masti, pridajte soľ a rascu.
  • Pridajte nakrájané hovädzie mäso a restujte na strednom ohni po dobu 10 minút. Akonáhle bude mäso zo všetkých strán orestované, dajte hrniec preč z ohňa.
  • Prisypte papriku, dôkladne zamiešajte a zalejte vodou. Vráťte späť na oheň, priveďte do varu a zľahka duste 2 hodiny.
  • Potom pridajte červené víno, paradajkovú omáčku a varte ďalších 30-40 minút (ak by bola omáčka riedka, zahustite ju klasickou zápražkou)
  • Medzitým si pripravte tarhoňu. Na panvici predhrejte oheň a tarhoňu na ňom krátko dozlatista opečte.
  • Zložte z ohňa a pridajte soľ, sladkú papriku a dostatok vody, aby bola cestovina ponorená (zhruba jedna ku jednej).
  • Varte 30-40 minút.
  • Keď bude tarhoňa hotová, podávajte ju ako prílohu k dusenému hovädziemu s omáčkou.

Zapečená tarhoňa s paradajkami a fazuľami

Tak ako ostatné cestoviny aj táto chutná skvele zapečená. Tentoraz v spoločnosti paradajok a fazule.

zapečená tarhoňa s paradajkami
taste.co.za

Ingrediencie:

  • 300 g tarhony
  • 16 väčších paradajok
  • 400 g lúpaných paradajok z konzervy
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 165 g čiernych fazule
  • 200 g ricotty
  • 750 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžica balsamicovej redukcie
  • štipka sušeného tymiánu, rozmarínu a petržlenu
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Na stredne rozpálenom olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájaných 8 paradajok spoločne s cibuľou a cesnakom. Pridajte korenie.
  • Potom dajte zmes na 15 minút zapiecť do rúry.
  • Po vybratí prelejte červeným vínom, pridajte konzervované paradajky, pretlak, mletú papriku, balsamicovú redukciu a bylinky.
  • Do zmesi pridajte tarhoň, fazuľu a podlejte vývarom. Znížte teplotu v rúre na 160 °C a dajte znova piecť.
  • Pečte po dobu 1 hodiny a potom znova premiešajte.
  • Pridajte zvyšok paradajok (môžu zostať celá) a pokiaľ bude zmes vysušená, pridajte vývar alebo vodu.
  • Zapekajte ďalšie 2 hodiny alebo kým tarhoňa aj paradajky nezmäknú.
  • Potom vyberte pokrm z rúry, nechajte ho ľahko vychladnúť a podávajte na tanieri s riccotou.

TIP: Inšpirujte sa aj ďalšími receptami s fazuľami, napríklad našimi najlepšími receptami na zapekané fazule .

Ako je vidieť, maďarská cestovina má mnoho využití. Malinké nočky sa robia z hrubej múky a vajec, okrem Maďarska ich nájdete aj na Slovensku.

Obľúbenou úpravou je vyprážanie na masti, miešanie s kyslou smotanou či vajíčkom alebo mliečna kaša. Recepty z tarhony tak môžete pripraviť aj na sladko.

Univerzálna pochutina sa hodí ako hlavné jedlo aj ako príloha alebo ako závarka do polievok a tiež do šalátov.

Pokiaľ ste s ňou doteraz nemali čo dočinenia, je na čase ju vyskúšať. Dobrú chuť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.