Biela a červená kapusta je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne.
Čo si ho ale pripraviť napríklad na ukrajinský spôsob?
Alebo radšej netradične so zemiakmi a chilli?
V tomto článku sa inšpirujte piatimi receptami s dusenou kapustou, ktoré vám stopercentne zachutia.
Ukrajinská biela dusená kapusta
Nič nie je viac ako lahodná dusená kapusta! Vyskúšajte túto ukrajinskú verziu, ktorú môžete podávať ako prílohu k hydine či klobáskam alebo samostatne s dobrým chlebom.
Ingrediencie
- 1 malá hlávka bielej kapusty
- 2 lyžice repkového oleja
- 2 cibule, nakrájané na hrubé plátky
- 1 a 1⁄2 lyžičky rasce
- 1 veľká červená paprika, nakrájaná na hrubé plátky
- 100 ml čerstvej paradajkovej šťavy (alebo použite šťavu z konzervovaných paradajok)
- 200 g crème fraîche
- 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- morská soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Nakrájajte kapustu na 1 cm široké prúžky a vložte ich do misky.
- Pridajte 1 čajovú lyžičku soli a pomocou rúk ju dobre zapracujte.
- Na hlbokej panvici rozpáľte olej na stredne nízkom plameni.
- Pridajte cibuľu a štipku soli, aby ste uvoľnili šťavu a zabránili spáleniu.
- Varte a miešajte tak dlho, kým cibuľa nebude krásne mäkká a nezmení svoju farbu na sýto zlatistú.
- Pridajte kvapku vody, pokiaľ sa vám zdá suchá alebo sa začne trochu chytať.
- Teraz pridajte kapustu a rascu a znížte teplotu na minimum.
- Zakryte pokrievkou a varte asi 20 minút, alebo kým kapusta nezačne mäknúť.
- V prípade potreby prilejte vodu.
- Pridajte červenú papriku a varte ďalších 5 minút.
- Jemne zohrejte paradajkovú šťavu na malej panvici, potom vmiešajte crème fraîche a pridajte do kapusty.
- Ochutnajte zmes a uistite sa, že je dobre korenená, inak bude kapusta nevýrazná.
- Zakryte a duste ďalších 30–40 minút, kým nebude kapusta mäkká, ale stále sa nebude rozpadať.
- Nakoniec vmiešajte petržlenovú vňať a podávajte.

Dusená červená hlávková kapusta s jablkami
Táto kapusta sa výborne hodí k dusenému bravčovému mäsu alebo pečenej hydine, obzvlášť ku kačici alebo husi. Príjemnú sladkosť mu dodávajú pridané jablká a vy si nebudete stačiť pridávať!
INGREDIENCIA
- 1 kg hlávková červená kapusta
- 2 jablká
- 2 cibuľa
- 3 lyžice oleja
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica octu
- 125 ml červeného vína
- štipka škorice
- 2 kusy klinčekov
- soľ a korenie
POSTUP
- Kapustu prekrájajte na štvrťky, vykrojte z nich hlúb a nakrájajte na rezančeky.
- Jablká olúpeme, zbavtee jadrovníka a nastrúhajte nahrubo.
- Olúpanú a najemno nakrájanú cibuľu osmažte doružova v hrnci na rozpálenom oleji.
- Pridajte kapustu, jablká, víno, klinčeky, škoricu, cukor a ocot, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
- Na miernom ohni duste pod pokrievkou 45 – 50 minút domäkka.
- Hotovú kapustu podľa potreby dochuťte.

Ak preferujete červenú kapustu, pozrite sa na ďalšie recepty na červenú kapustu v 6 rôznych variantoch .
Poľský guláš s klobásou a kyslou kapustou
Tento poľský „lovecký guláš“ obvykle obsahuje najmenej 3 rôzne druhy mäsa, od zveriny po bravčové rebrá, klobásy i teľacie mäso. V tejto verzii použijeme slaninu, kuracie stehná a klobásu. Pečené papriky, fenikel a líšky dodajú pokrmu poriadny šmrnc. Guláš sa varí s kyslou kapustou, ktorá je tu tradičným prvkom. To jednoducho musíte ochutnať!
Ingrediencie
- 2 červené papriky
- 4 paradajky
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice masla
- 120 g nakrájanej slaniny
- 1 žltá cibuľa, nakrájaná na drobno
- 3 šálky čerstvých líšok, nakrájaných na plátky
- 1 fenikel, rozpolený a pokrájaný na tenké plátky
- 1 pór, nakrájaný na tenké plátky
- 1/4 šálky nakrájaného cesnaku
- 1/4 šálky sladkej papriky
- 750 g klobásy, nakrájané na plátky
- 1/2 šálky nasekaného čerstvého kôpru
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 šálky červeného vína
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 4 šálky kyslej kapusty so šťavou
Postup
- Položte papriky na malý plech a pečte ich priamo pod grilom alebo ich môžete spáliť rovno na plynovom plameni.
- Počas pálenia ich často otáčajte a opekajte, kým koža nesčernie, asi 5 minút.
- Spálené papriky preložte do žiaruvzdornej misky a zakryte plastovou fóliou.
- Nechajte asi 10 minút odstáť, kým papriky dostatočne nevychladnú.
- Odstráňte kožu, stonky a semená a vložte do mixéra.
- Pridajte paradajky a všetko rozmixujte do hladka.
- Kurča osoľte a okoreňte.
- Rozpustite maslo vo veľkom hrnci.
- Pridajte kuracie stehná a opekajte, kým nezhnednú, asi 4 minúty z každej strany.
- Preložte kurča na tanier.
- Do rovnakého hrnca pridajte slaninu a za stáleho miešania ju restujte asi 2 minúty.
- Pridajte cibuľu a huby a za občasného miešania restujte, kým cibuľa nezačne zlátnuť, asi 5 minút.
- Primiešajte fenikel, pór, cesnak a papriku a varte 2 minúty.
- Pridajte klobásu, kôpor a petržlenovú vňať.
- Varte za stáleho miešania ďalšie 3 až 4 minúty.
- Vráťte kurča do hrnca.
- Prilejte víno, priveďte do varu a varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
- Pridajte zeleninovú zmes a povarte.
- Pridajte vývar a kapustu a premiešajte.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a jemne duste, kým zelenina nebude mäkká a kuracie kúsky hotové, asi 45 minút.
- Dochuťte soľou a podávajte.

Kyslá kapusta obsahuje veľa vitamínov a je neskutočne chutné. Preto sme pre vás pripravili zdravé recepty z kyslej kapusty vrátane vyprážaných placiek či údenej polievky.
Objavte podobné tipy
Dusená kapusta so zemiakmi a chilli
Hoci názov receptu môže znieť pomerne nudne, nenechajte sa zmiasť. Je to veľmi chutné jedlo, bezlepkové, vhodné aj pre vegánov a pritom je tak jednoduché!
Ingrediencie
- 4 stredné zemiaky, nakrájané na štvrtky alebo na veľké kocky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 stredná cibuľa, pokrájaná
- 1 dlhá červená chilli paprička, bez semienok, pokrájaná
- 1 stonka stonkového zeleru, pokrájaná
- 2 stredné mrkvy, olúpané a nastrúhané
- 1 veľký drvený strúčik cesnaku
- 1/2 hlavy bielej kapusty, nakrájanej na štvrťky, s vykrojeným hlúbom a potom nakrájanej na kúsky
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky drvených semien koriandra
- 1/2 šálky pokrájaných konzervovaných paradajok
- 1 čajová lyžička masla alebo ghí (voliteľne)
- hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate, nasekané
Postup
- Vložte zemiaky do malého hrnca s vodou a osoľte.
- Priveďte do varu a varte 6-7 minút, kým nebudú takmer uvarené.
- Zahrejte olivový olej na strednom ohni vo veľkom hrnci alebo na panvici s pokrievkou.
- Pridajte cibuľu a za stáleho miešania restujte 2-3 minúty.
- Potom pridajte chilli, stopkový zeler a mrkvu a restujte ďalšie 3-4 minúty, kým zelenina mierne nezmäkne a neskaramelizuje.
- Teraz pridajte cesnak a kapustu a dochuťte soľou a koriadrovými semienkami.
- Premiešajte, priklopte vekom a varte 2-3 minúty.
- Nakoniec pridajte nakrájané paradajky, takmer uvarené zemiaky a asi 1/3 šálky vody.
- Premiešajte a priklopte vekom.
- Znížte plameň a varte 15 minút, počas ktorých niekoľkokrát premiešajte.
- Nakoniec vmiešajte trochu masla alebo ghí a pridajte čerstvé bylinky.

Chceli by ste novú varnú dosku do kuchyne. Naša recenzia na varné dosky na plyn vám môže pomôcť s výberom.
Dusená kapusta s mrkvou
Jednoduchá verzia duseného kapusty, tentoraz s mrkvou, chilli a šťavnatou slaninkou. Nechajte si chutiť!
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového alebo iného rastlinného oleja
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 čerstvé zelené chilli papričky, ako je serrano alebo jalapeño, nasekané nadrobno
- 4 prúžky slaniny, nasekané (voliteľne)
- 1 malá kapusta, s vykrojeným hlúbom a nakrájaná na kúsky
- 2 alebo 3 malé mrkvy, nasekané najemno
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky kuracieho vývaru alebo vody
Postup
- Na veľkej panvici rozpáľte oheň, pridajte cibuľu, chilli a slaninu.
- Za stáleho miešania restujte, pokiaľ slanina nezezlátne a cibuľa nezačne karamelizovať, cca 3 až 5 minút.
- Pridajte kapustu, mrkvu a soľ a premiešajte.
- Prilejte vývar alebo vodu, znížte plameň a za občasného miešania pokračujte vo varení, kým kapusta nezmäkne, asi 15 až 20 minút.
- V prípade potreby pridajte malé množstvo vody, aby ste zabránili pripáleniu.

Ako najlepšie nakrájať kapusta
- Hlávku kapusty rozkrojte na dve rovnaké polovice.
- Položte každú polovicu plochou stranou dole a rozrežte vejpol.
- Teraz by ste mali mať 4 štvrtiny.
- Z každej štvrtiny odrežte jadro.
- Každú štvrtinu položte rovnou stranou dole a nakrájajte na plátky.
- Plátky nakrájajte na menšie štvorčeky.
- Hotovo!
Toto sú naše odporúčania na prípravu duseného kapusty a my dúfame, že ste spokojní a chutí vám. Ak vás zaujímajú aj ďalšie recepty z kapusty, inšpirujte sa napríklad návodmi na pečenú kapustu .