Recepty na dusené kapusta v 5 rôznych variantoch. Akú si vyberiete vy?

Biela a červená kapusta je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne.

Čo si ho ale pripraviť napríklad na ukrajinský spôsob?

Alebo radšej netradične so zemiakmi a chilli?

V tomto článku sa inšpirujte piatimi receptami s dusenou kapustou, ktoré vám stopercentne zachutia.

Ukrajinská biela dusená kapusta

Nič nie je viac ako lahodná dusená kapusta! Vyskúšajte túto ukrajinskú verziu, ktorú môžete podávať ako prílohu k hydine či klobáskam alebo samostatne s dobrým chlebom.

Ingrediencie

  • 1 malá hlávka bielej kapusty
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 2 cibule, nakrájané na hrubé plátky
  • 1 a 1⁄2 lyžičky rasce
  • 1 veľká červená paprika, nakrájaná na hrubé plátky
  • 100 ml čerstvej paradajkovej šťavy (alebo použite šťavu z konzervovaných paradajok)
  • 200 g crème fraîche
  • 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • morská soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Nakrájajte kapustu na 1 cm široké prúžky a vložte ich do misky.
  2. Pridajte 1 čajovú lyžičku soli a pomocou rúk ju dobre zapracujte.
  3. Na hlbokej panvici rozpáľte olej na stredne nízkom plameni.
  4. Pridajte cibuľu a štipku soli, aby ste uvoľnili šťavu a zabránili spáleniu.
  5. Varte a miešajte tak dlho, kým cibuľa nebude krásne mäkká a nezmení svoju farbu na sýto zlatistú.
  6. Pridajte kvapku vody, pokiaľ sa vám zdá suchá alebo sa začne trochu chytať.
  7. Teraz pridajte kapustu a rascu a znížte teplotu na minimum.
  8. Zakryte pokrievkou a varte asi 20 minút, alebo kým kapusta nezačne mäknúť.
  9. V prípade potreby prilejte vodu.
  10. Pridajte červenú papriku a varte ďalších 5 minút.
  11. Jemne zohrejte paradajkovú šťavu na malej panvici, potom vmiešajte crème fraîche a pridajte do kapusty.
  12. Ochutnajte zmes a uistite sa, že je dobre korenená, inak bude kapusta nevýrazná.
  13. Zakryte a duste ďalších 30–40 minút, kým nebude kapusta mäkká, ale stále sa nebude rozpadať.
  14. Nakoniec vmiešajte petržlenovú vňať a podávajte.
Ukrajinská biela kapusta s korením a paprikou na panvici s vareškou.
www.houseandgarden.co.uk

Dusená červená hlávková kapusta s jablkami

Táto kapusta sa výborne hodí k dusenému bravčovému mäsu alebo pečenej hydine, obzvlášť ku kačici alebo husi. Príjemnú sladkosť mu dodávajú pridané jablká a vy si nebudete stačiť pridávať!

INGREDIENCIA

  • 1 kg hlávková červená kapusta
  • 2 jablká
  • 2 cibuľa
  • 3 lyžice oleja
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica octu
  • 125 ml červeného vína
  • štipka škorice
  • 2 kusy klinčekov
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Kapustu prekrájajte na štvrťky, vykrojte z nich hlúb a nakrájajte na rezančeky.
  2. Jablká olúpeme, zbavtee jadrovníka a nastrúhajte nahrubo.
  3. Olúpanú a najemno nakrájanú cibuľu osmažte doružova v hrnci na rozpálenom oleji.
  4. Pridajte kapustu, jablká, víno, klinčeky, škoricu, cukor a ocot, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
  5. Na miernom ohni duste pod pokrievkou 45 – 50 minút domäkka.
  6. Hotovú kapustu podľa potreby dochuťte.
Červená kapusta s jablkami podávaná s knedľou a kačicou na bielom tanieri.
www.emperorscrumbs.com

Ak preferujete červenú kapustu, pozrite sa na ďalšie recepty na červenú kapustu v 6 rôznych variantoch .

Poľský guláš s klobásou a kyslou kapustou

Tento poľský „lovecký guláš“ obvykle obsahuje najmenej 3 rôzne druhy mäsa, od zveriny po bravčové rebrá, klobásy i teľacie mäso. V tejto verzii použijeme slaninu, kuracie stehná a klobásu. Pečené papriky, fenikel a líšky dodajú pokrmu poriadny šmrnc. Guláš sa varí s kyslou kapustou, ktorá je tu tradičným prvkom. To jednoducho musíte ochutnať!

Ingrediencie

  • 2 červené papriky
  • 4 paradajky
  • 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice masla
  • 120 g nakrájanej slaniny
  • 1 žltá cibuľa, nakrájaná na drobno
  • 3 šálky čerstvých líšok, nakrájaných na plátky
  • 1 fenikel, rozpolený a pokrájaný na tenké plátky
  • 1 pór, nakrájaný na tenké plátky
  • 1/4 šálky nakrájaného cesnaku
  • 1/4 šálky sladkej papriky
  • 750 g klobásy, nakrájané na plátky
  • 1/2 šálky nasekaného čerstvého kôpru
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 šálky červeného vína
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 4 šálky kyslej kapusty so šťavou

Postup

  1. Položte papriky na malý plech a pečte ich priamo pod grilom alebo ich môžete spáliť rovno na plynovom plameni.
  2. Počas pálenia ich často otáčajte a opekajte, kým koža nesčernie, asi 5 minút.
  3. Spálené papriky preložte do žiaruvzdornej misky a zakryte plastovou fóliou.
  4. Nechajte asi 10 minút odstáť, kým papriky dostatočne nevychladnú.
  5. Odstráňte kožu, stonky a semená a vložte do mixéra.
  6. Pridajte paradajky a všetko rozmixujte do hladka.
  7. Kurča osoľte a okoreňte.
  8. Rozpustite maslo vo veľkom hrnci.
  9. Pridajte kuracie stehná a opekajte, kým nezhnednú, asi 4 minúty z každej strany.
  10. Preložte kurča na tanier.
  11. Do rovnakého hrnca pridajte slaninu a za stáleho miešania ju restujte asi 2 minúty.
  12. Pridajte cibuľu a huby a za občasného miešania restujte, kým cibuľa nezačne zlátnuť, asi 5 minút.
  13. Primiešajte fenikel, pór, cesnak a papriku a varte 2 minúty.
  14. Pridajte klobásu, kôpor a petržlenovú vňať.
  15. Varte za stáleho miešania ďalšie 3 až 4 minúty.
  16. Vráťte kurča do hrnca.
  17. Prilejte víno, priveďte do varu a varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
  18. Pridajte zeleninovú zmes a povarte.
  19. Pridajte vývar a kapustu a premiešajte.
  20. Priveďte do varu, znížte teplotu a jemne duste, kým zelenina nebude mäkká a kuracie kúsky hotové, asi 45 minút.
  21. Dochuťte soľou a podávajte.
Poľský guláš s mäsom a kyslou kapustou na tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.foodandwine.com

Kyslá kapusta obsahuje veľa vitamínov a je neskutočne chutné. Preto sme pre vás pripravili zdravé recepty z kyslej kapusty vrátane vyprážaných placiek či údenej polievky.

Dusená kapusta so zemiakmi a chilli

Hoci názov receptu môže znieť pomerne nudne, nenechajte sa zmiasť. Je to veľmi chutné jedlo, bezlepkové, vhodné aj pre vegánov a pritom je tak jednoduché!

Ingrediencie

  • 4 stredné zemiaky, nakrájané na štvrtky alebo na veľké kocky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, pokrájaná
  • 1 dlhá červená chilli paprička, bez semienok, pokrájaná
  • 1 stonka stonkového zeleru, pokrájaná
  • 2 stredné mrkvy, olúpané a nastrúhané
  • 1 veľký drvený strúčik cesnaku
  • 1/2 hlavy bielej kapusty, nakrájanej na štvrťky, s vykrojeným hlúbom a potom nakrájanej na kúsky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky drvených semien koriandra
  • 1/2 šálky pokrájaných konzervovaných paradajok
  • 1 čajová lyžička masla alebo ghí (voliteľne)
  • hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate, nasekané

Postup

  1. Vložte zemiaky do malého hrnca s vodou a osoľte.
  2. Priveďte do varu a varte 6-7 minút, kým nebudú takmer uvarené.
  3. Zahrejte olivový olej na strednom ohni vo veľkom hrnci alebo na panvici s pokrievkou.
  4. Pridajte cibuľu a za stáleho miešania restujte 2-3 minúty.
  5. Potom pridajte chilli, stopkový zeler a mrkvu a restujte ďalšie 3-4 minúty, kým zelenina mierne nezmäkne a neskaramelizuje.
  6. Teraz pridajte cesnak a kapustu a dochuťte soľou a koriadrovými semienkami.
  7. Premiešajte, priklopte vekom a varte 2-3 minúty.
  8. Nakoniec pridajte nakrájané paradajky, takmer uvarené zemiaky a asi 1/3 šálky vody.
  9. Premiešajte a priklopte vekom.
  10. Znížte plameň a varte 15 minút, počas ktorých niekoľkokrát premiešajte.
  11. Nakoniec vmiešajte trochu masla alebo ghí a pridajte čerstvé bylinky.
Biela kapusta so zemiakmi, chilli a koriandrom na tanieri.
www.irenamacri.com

Chceli by ste novú varnú dosku do kuchyne. Naša recenzia na varné dosky na plyn vám môže pomôcť s výberom.

Dusená kapusta s mrkvou

Jednoduchá verzia duseného kapusty, tentoraz s mrkvou, chilli a šťavnatou slaninkou. Nechajte si chutiť!

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového alebo iného rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky, ako je serrano alebo jalapeño, nasekané nadrobno
  • 4 prúžky slaniny, nasekané (voliteľne)
  • 1 malá kapusta, s vykrojeným hlúbom a nakrájaná na kúsky
  • 2 alebo 3 malé mrkvy, nasekané najemno
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru alebo vody

Postup

  1. Na veľkej panvici rozpáľte oheň, pridajte cibuľu, chilli a slaninu.
  2. Za stáleho miešania restujte, pokiaľ slanina nezezlátne a cibuľa nezačne karamelizovať, cca 3 až 5 minút.
  3. Pridajte kapustu, mrkvu a soľ a premiešajte.
  4. Prilejte vývar alebo vodu, znížte plameň a za občasného miešania pokračujte vo varení, kým kapusta nezmäkne, asi 15 až 20 minút.
  5. V prípade potreby pridajte malé množstvo vody, aby ste zabránili pripáleniu.
Biela kapusta s mrkvou, chilli a slaninou na panvici.
www.food52.com

Ako najlepšie nakrájať kapusta

  1. Hlávku kapusty rozkrojte na dve rovnaké polovice.
  2. Položte každú polovicu plochou stranou dole a rozrežte vejpol.
  3. Teraz by ste mali mať 4 štvrtiny.
  4. Z každej štvrtiny odrežte jadro.
  5. Každú štvrtinu položte rovnou stranou dole a nakrájajte na plátky.
  6. Plátky nakrájajte na menšie štvorčeky.
  7. Hotovo!

Toto sú naše odporúčania na prípravu duseného kapusty a my dúfame, že ste spokojní a chutí vám. Ak vás zaujímajú aj ďalšie recepty z kapusty, inšpirujte sa napríklad návodmi na pečenú kapustu .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.