Najlepšie recepty na múčniky z maku

Máte radi mak? Ak odpovedáte „ani za mak“, možno ste len nenarazili na tie správne recepty. Zaraďte ho do svojej kuchyne, užite si lahodné dezerty a čerpajte z jeho zdravotných benefitov.

Medzi ďalšie výhody superpotraviny patrí, že je v Čechách ako doma, patríme dokonca medzi veľmoci v jeho pestovanie. Mak je teda cenovo dobre dostupný a neničí sa dlhým prevozom.

Pripravujeme z neho makovej mlieko, možno ním nahradiť časť múky pri pečení a vytvárať plnky pri sladkom pečení.

Pozrite sa na nasledujúce recepty a užite si opojnú chuť maku.

Múčnik s náplňou nielen do koláčov

Pečiete koláče a neviete, akú náplň zvoliť, aby zachutila takmer všetkým? Potom tá maková je stávkou na istotu.

INGREDIENCIE na 10 koláčov

  • 200 g mletého maku
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice medu (alebo krupicového cukru)
  • 1 lyžica rumu
  • štipka škorice

POSTUP

  1. Mlieko, mak a cukor spoločne prevaríme.
  2. Dochutíme medom, rumom a škoricou.

Recept na makový múčnik - najlepšie náplň do koláčov.

jednoduchá bábovka

Servírujete bábovku každú nedeľu a radi by ste ju tentokrát urobili inak? Tak vyskúšajte jej makovú verziu a celá rodina si pochutí.

INGREDIENCIE

  • 250 g polohrubej múky
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g masla
  • 80 g medu
  • 250 g mletého maku
  • 380 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 balenie citrónovej kôry
  • štipka škorice

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladké cesto.
  3. Pečieme vo vymastenej forme približne 30 minút.

Recept na makový múčnik - skvelá bábovka

Závin z kysnutého cesta

Skvelý makový závin je ideálnym dezertom k nedeľnej káve. Vychutnajte si svoju chvíľu pohody.

INGREDIENCIE na 2 nohavice

  • 300 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 20 g droždia
  • štipka soli
  • maková náplň podľa receptu vyššie

POSTUP

  1. V mise premiešame múku a soľ.
  2. Z mlieka, droždia a cukru vytvoríme kvások.
  3. Maslo rozpustíme a spolu s kváskom pridáme k múke.
  4. Vypracujeme cesto a necháme 10 minút kysnúť.
  5. Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
  6. Cesto rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme.
  7. Potrieme makovou náplňou.
  8. Zarolujeme a vzniknú nám 2 nohavice.
  9. Potrieme vajíčkom.
  10. Pečieme približne 20 minút.
  11. Ešte horúci závin posypeme práškovým cukrom.

Recept na makový múčnik - najlepšie závin

Buchty ako od babičky

Keď spomínate na detstvo, vybaví sa vám zlatistej buchty s lahodnou náplňou? Zatvorte oči, zahryznite sa a vráťte sa do minulosti.

INGREDIENCIE na 10 buchiet

  • 300 g hladkej múky
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 25 g krupicového cukru
  • 20 g droždia
  • štipka soli
  • 40 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica rumu
  • maková náplň podľa receptu vyššie
  • práškový cukor

POSTUP

  1. V mise premiešame múku a soľ.
  2. Z mlieka, droždia a cukru vytvoríme kvások.
  3. Maslo rozpustíme a spolu s kváskom pridáme k múke.
  4. Vmiešame žĺtok a rum.
  5. Vypracujeme cesto a necháme hodinu kysnúť.
  6. Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
  7. Cesto vyvaľkáme.
  8. Krájame na štvorčeky a vložíme náplň.
  9. Vytvarujeme buchty a vyskladáme na pekáčik.
  10. Buchty potrieme rozpusteným maslom.
  11. Necháme 20 minút kysnúť.
  12. Pečieme približne 15 minút.
  13. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom.

Recept na makový múčnik - chutné buchty

tradičné Makovec

Dezert plný vápnika pripravený za niekoľko minút. K tomuto receptu sa budete radi vracať.

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky mletého maku
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • práškový cukor

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladké cesto.
  3. Pečieme približne 30 minút.
  4. Ešte horúci Makovec posypeme práškovým cukrom.

Recept na makový múčnik - skvelý Makovec

Predstavili sme vám päť najlepších a chutných receptov, ako v kuchyni využiť mak.

Všetky múčniky možno podávať ako hodnotnú raňajkách, alebo sladké popoludňajšie potešenie.

Makovník, závin i bábovku môžeme ďalej obohatiť rôznymi polevami a ovocím. Makovú náplň sa dobre dopĺňa sa chuťou jabĺk.

Skúste tiež obľúbené slovenské perníkové rezy.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.