Máte radi mak? Ak odpovedáte „ani za mak“, možno ste len nenarazili na tie správne recepty. Zaraďte ho do svojej kuchyne, užite si lahodné dezerty a čerpajte z jeho zdravotných benefitov.
Medzi ďalšie výhody superpotraviny patrí, že je v Čechách ako doma, patríme dokonca medzi veľmoci v jeho pestovanie. Mak je teda cenovo dobre dostupný a neničí sa dlhým prevozom.
Pripravujeme z neho makovej mlieko, možno ním nahradiť časť múky pri pečení a vytvárať plnky pri sladkom pečení.
Pozrite sa na nasledujúce recepty a užite si opojnú chuť maku.
Múčnik s náplňou nielen do koláčov
Pečiete koláče a neviete, akú náplň zvoliť, aby zachutila takmer všetkým? Potom tá maková je stávkou na istotu.
INGREDIENCIE na 10 koláčov
- 200 g mletého maku
- 250 ml plnotučného mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice medu (alebo krupicového cukru)
- 1 lyžica rumu
- štipka škorice
POSTUP
- Mlieko, mak a cukor spoločne prevaríme.
- Dochutíme medom, rumom a škoricou.
Objavte podobné tipy
jednoduchá bábovka
Servírujete bábovku každú nedeľu a radi by ste ju tentokrát urobili inak? Tak vyskúšajte jej makovú verziu a celá rodina si pochutí.
INGREDIENCIE
- 250 g polohrubej múky
- 150 g krupicového cukru
- 150 g masla
- 80 g medu
- 250 g mletého maku
- 380 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 balenie citrónovej kôry
- štipka škorice
POSTUP
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
- Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladké cesto.
- Pečieme vo vymastenej forme približne 30 minút.
Závin z kysnutého cesta
Skvelý makový závin je ideálnym dezertom k nedeľnej káve. Vychutnajte si svoju chvíľu pohody.
INGREDIENCIE na 2 nohavice
- 300 g hladkej múky
- 125 g masla
- 150 ml plnotučného mlieka
- 1 lyžica cukru
- 20 g droždia
- štipka soli
- maková náplň podľa receptu vyššie
POSTUP
- V mise premiešame múku a soľ.
- Z mlieka, droždia a cukru vytvoríme kvások.
- Maslo rozpustíme a spolu s kváskom pridáme k múke.
- Vypracujeme cesto a necháme 10 minút kysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
- Cesto rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme.
- Potrieme makovou náplňou.
- Zarolujeme a vzniknú nám 2 nohavice.
- Potrieme vajíčkom.
- Pečieme približne 20 minút.
- Ešte horúci závin posypeme práškovým cukrom.
Buchty ako od babičky
Keď spomínate na detstvo, vybaví sa vám zlatistej buchty s lahodnou náplňou? Zatvorte oči, zahryznite sa a vráťte sa do minulosti.
INGREDIENCIE na 10 buchiet
- 300 g hladkej múky
- 150 ml plnotučného mlieka
- 25 g krupicového cukru
- 20 g droždia
- štipka soli
- 40 g masla
- 1 žĺtok
- 1 lyžica rumu
- maková náplň podľa receptu vyššie
- práškový cukor
POSTUP
- V mise premiešame múku a soľ.
- Z mlieka, droždia a cukru vytvoríme kvások.
- Maslo rozpustíme a spolu s kváskom pridáme k múke.
- Vmiešame žĺtok a rum.
- Vypracujeme cesto a necháme hodinu kysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
- Cesto vyvaľkáme.
- Krájame na štvorčeky a vložíme náplň.
- Vytvarujeme buchty a vyskladáme na pekáčik.
- Buchty potrieme rozpusteným maslom.
- Necháme 20 minút kysnúť.
- Pečieme približne 15 minút.
- Ešte horúce posypeme práškovým cukrom.
tradičné Makovec
Dezert plný vápnika pripravený za niekoľko minút. K tomuto receptu sa budete radi vracať.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky mletého maku
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 hrnčeky mlieka
- 1 hrnček krupicového cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- práškový cukor
POSTUP
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
- Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladké cesto.
- Pečieme približne 30 minút.
- Ešte horúci Makovec posypeme práškovým cukrom.
Predstavili sme vám päť najlepších a chutných receptov, ako v kuchyni využiť mak.
Všetky múčniky možno podávať ako hodnotnú raňajkách, alebo sladké popoludňajšie potešenie.
Makovník, závin i bábovku môžeme ďalej obohatiť rôznymi polevami a ovocím. Makovú náplň sa dobre dopĺňa sa chuťou jabĺk.
Skúste tiež obľúbené slovenské perníkové rezy.