Múčniky z citróna, limetiek a grapefruitu

Okrem pomarančov a mandarínok patrí medzi najznámejšie druhy citrusov citrón, limetka a grapefruit.

V tele pôsobí citrón zásadotvorne, čo sa dá ešte lepšie využiť pečením.

Ak teda radi pečiete, môžete čas od času upiecť citrónovú buchtu. Vaše zdravie aj zdravie vašich blízkych vám poďakuje.

citrónová bábovka

Máte chuť na osviežujúce a letné bábovku? Jej jemná chuť a voňavé cesto ju určite zaradí medzi vaše obľúbené dezerty.

INGREDIENCIE

  • 250 g polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 180 g Hery maslová príchuť
  • 180 g cukru krupice alebo trstinového
  • kôra a šťava z troch citrónov (môžete kľudne prihodiť i jednu limetku)
  • 4 vajcia
  • 50 g acidofilného mlieka

POSTUP

  1. Do múky vmiešame prášok do pečiva.
  2. Zmäknutú Heru ušľaháme s cukrom a postupne pridávame vajcia.
  3. Pridáme šťavu a kôru z citrónov, acidofilné mlieko a múku s práškom do pečiva.
  4. Formu na bábovku vymastíme olejom a vysypeme múkou.
  5. Vylejeme do nej cesto.
  6. Pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 45 – 50 minút.
  7. Ak je bábovka hotová, zistíme klasickým vpichom špajdle do stredu. Musí vyjsť suchá, maximálne obalená niekoľkých omrvinky. Potom je bábovka upečená.
  8. Vyklopíme, necháme vychladnúť a pocukrujeme.

citrónová bábovka dobruchut.azet.sk

citrónový koláč

Vychutnajte si tento lahodný osviežujúci dezert, ktorý je ideálny pre nadchádzajúce párty, môžeme ho pripraviť s dostatočným predstihom a potom len priamo naservírovať.

INGREDIENCIE

korpus

  • 1 balíček sušienok, maslové alebo celozrnné – podľa chuti
  • 150 g rozpusteného masla

náplň

  • 1 plechovka osladenej kondenzované mlieko
  • 3 žĺtky
  • šťava z 5 čerstvých vytlačených citrónov
  • štipka soli

POSTUP

  1. Sušienky rozdrobíme a spojíme s rozpusteným maslom.
  2. Dáme na 30 minút do chladničky vychladnúť.
  3. Stuhnutú hmotou potom vyložíme dno a boky koláčovej formy.
  4. PECM po dobu 8 minút pri 180 ° C alebo do svetlo hnedej.
  5. Necháme vychladiť.
  6. Do misky dáme kondenzované mlieko, žĺtky, citrónovú šťavu a soľ, vymiešame do hladka.
  7. Zmes nalejeme do predpečeného korpusu.
  8. Pečieme v rúre ďalších 10 minút.
  9. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, potom dáme do chladničky vychladiť asi na 2 hodiny.
  10. Pri servírovaní môžeme zdobiť šľahačkou.

citrónový koláč tabsandtidbits.com

limetkový cheesecake

Vyzkoušejte novou variaci na téma cheesecake. Limetka patří určitě k méně tradičním, ale připravený cheesecake chutná naprosto báječně limetová šťáva ve spojení s tvarohem je neodolatelná.

INGREDIENCIE

na cesto

  • 170 g sušienok
  • 100 g masla
  • mlieko

na náplň

  • šálka mlieka
  • 500 g tvarohu
  • 150 g jogurtu
  • 2 vajcia
  • 3 limetky
  • 1 vanilkový cukor
  • 80 g trstinového cukru
  • štipka soli

POSTUP

  1. Sušienky podrvíme, rozpustíme maslo, spojíme a podľa potreby doplníme mlieko, aby vznikla hmota.
  2. Rozprestrieme po tortovej forme a vložíme do chladničky.
  3. Nastrúhame kôru z limetiek do misy, vytlačíme šťavu do kastrólika a pridáme k nej vanilkový cukor.
  4. Rozohrejeme na miernom stupni na platni.
  5. Miešame.
  6. Po rozpustení cukru kastrólik odstavíme a necháme vychladnúť.
  7. Medzitým oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky dáme ku kôre z limetiek, potom pridáme ešte tvaroh, trstinový cukor, jogurt, mlieko, vychladnutú limetkovú šťavu a miešame.
  8. Následne vyšľaháme bielky so štipkou soli do snehu, a pridáme k zmesi.
  9. Zmes nalejeme na cesto.
  10. Pečieme asi pri 180 ° C, približne 50 minút.

limetkový cheesecake kraftrecipes.com

limetkový koláč

Tento ľahký a svieži limetkový koláč Vás určite poteší v lete, kedy nemáme chuť na príliš tučné a maslové torty a koláče.

INGREDIENCIE

  • 1 balíček maslových alebo celorznných sušienok – podľa chuti
  • 1 maslo
  • 2 mäkké tvarohy
  • 2 smotany na šľahanie
  • 1 kyslá smotana
  • 2 stužovače šľahačky
  • 3 limety

POSTUP

  1. Rozohrejeme si maslo a roztlačíme sušienky.
  2. Potom prilejeme maslo k sušenkovému prášku a vyplníme zmesou tortovú formu.
  3. Pečieme na 180 ° C asi desať minút.
  4. Vyšľaháme tvarohy, smotany, kyslú smotanu stužovača v nadýchanú zmes.
  5. Pridáme šťavu a kôru z limetiek, vymiešame.
  6. Krém natrieme na korpus.
  7. Dáme vychladiť ideálne na 24 hodín do chladničky.
  8. Posypeme kôrou z limetky, dozdobíme podľa fantázie a dáme vychladiť ideálne na 24 hodín do chladničky.

limetkový koláč biggerbolderbaking.com

limetkovej rezy

Limetkovej rezy je dezert, ktorý neodmysliteľne patrí k letu. Klasické koláče na plech patrí medzi veľmi obľúbené domáce pečenie.

INGREDIENCIE

cesto

  • 4 limetky
  • 4 vajcia
  • 4 lyžice horúcej vody
  • 120 g cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 60 g oleja

náplň

  • 2 tvarohy
  • 400 g kyslej smotany
  • 10 g želatíny v prášku
  • 70 g cukru

POSTUP

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov, ušľaháme tuhý sneh.
  2. Do žĺtkov pridáme vriacu vodu a šľaháme s cukrom, až vznikne hustá, biela hmota.
  3. Ručne vmiešame olej, múku s práškom do pečiva a sneh.
  4. Pečieme v pekáči s vysokým okrajom 15 min. na 200 ° C.
  5. Na náplň zmiešame našľahaný tvaroh, cukor a kyslú smotanu, prípadne jogurt.
  6. Nastrúhame kôru z umytých limetiek a vytlačíme šťavu, pridáme do náplne.
  7. Želatínu necháme napučať v 50 ml vody, trošku ju zahrejeme, ale nesmie sa variť.
  8. Vlejeme do tvarohovej zmesi, premiešame a rozotrieme na korpus v pekáči.
  9. Povrch uhladíme do hladka a dáme chladiť do stuhnutia.
  10. Rezy zdobíme kúskom limetky.

limetkovej rezy varime-doma.cz

grapefruitového rezy

INGREDIENCIE

na cesto

  • 5 vajec
  • 280 g cukru
  • 140 g Hery
  • 50 g pomletých vlašských orechov
  • 160 g hrubej múky
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 červený alebo biely grapefruit
  • tuk na vymastenie plechu
  • múka na posypanie plechu

na polevu

  • 250 g práškového cukru
  • 2 lyžice grapefruitového džúsu

POSTUP

  1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny.
  2. Pridáme zmäknutú Heru a všetko do hladka vymiešame.
  3. Do zmesi primiešame pomleté orechy a preosiatu múku s kypriacim práškom.
  4. Grapefruit olúpeme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vmiešame do cesta.
  5. Potom zľahka spracujeme tuhý sneh s bielkom.
  6. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  7. Pečieme asi 15 až 18 minút na 180 ° C.
  8. Práškový cukor, 2 lyžice grapefruitového džúsu a 2 lyžice vriacej vody dohladka vymiešame, tým pripravíme polevu.
  9. Polevou potrieme upečené a vychladnuté cesto.

grapefruitového rezy

grepový krém

Môžeme využiť pri príprave grepového cheesecake, zmiešať ho s mascarpone a zlepiť ním makrónky, použiť ho do na premazanie tort.

INGREDIENCIE

  • 6 žĺtkov
  • 100 g cukru múčka
  • 150 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • jemne nastrúhanú kôru z 1 grepu
  • 1/2 hrnčeka grapefruitového džúsu

POSTUP

  1. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a šťavou v žiaruvzdorné miske nad hrncom s vriacou vodou až sa dobre zmieša.
  2. Postupne zašľaháme maslo, až sa rozpustí a zmes je hladká.
  3. Ďalej miešame do doby, kedy je zmes dosť hustá, že rovnomerne potiahne zadnú stranu lyžice.
  4. Nevaríme.
  5. Odstavíme, pridáme kôru a dobre premiešame.
  6. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na minimálne 4 hodiny.

grepový krém konceptdoga.cz

Citrón má pri príprave jedla celkom široké využitie, používame ho na dochucovanie omáčok a polievok, k marinovanie mäsa, pri príprave studených nápojov a zdobenie.

Citrón využijete aj pri príprave letných nízkokalorických drinkov .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.