Osviežujúce recepty na buchty z citróna 5x inak. Zamilujete sa!

Pokiaľ vás naháňa maškrtná, vyskúšajte jeden z našich receptov na citrónové buchty.

Pripravili sme si pre vás obľúbený cheesecake, bábovku, buchtu na plech a tentoraz aj niečo pre vegánov a celiakov.

Citrusové múčniky sú vynikajúce a málokto im odolá.

Užite si ich!

Citrónová bábovka

Táto skvelá bábovka ochutená citrónovou kôrou a šťavou, preliata jemnou citrónovou polevou, je dokonalým múčnikom pre všetkých milovníkov citrónov.

Ingrediencie

Na bábovku:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 šálka cmaru
  • 2 lyžice strúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 šálka zmäkčeného masla
  • 2 a 1/4 šálky kryštálového cukru, plus viac do formy
  • 3 veľké vajcia

Na sirup:

  • 1/4 šálky vody
  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na polevu:

  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 ° C a nastavte rošt do strednej polohy.
  2. V strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  3. V inej mise zmiešajte cmar, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
  4. Šľahajte 3 až 4 minúty na strednej rýchlosti maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty.
  5. Potom po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  6. Mixér nechajte na nízkej rýchlosti a vmiešajte jednu štvrtinu múčnej zmesi a potom tretinu zmesi cmaru.
  7. Vmiešajte ďalšiu štvrtinu múky, potom ďalšiu tretinu zmesi cmaru.
  8. Opakujte s ďalšou štvrtinou múky a zvyšnou zmesou cmaru.
  9. Nakoniec zašľahajte zvyšnú múčnu zmes.
  10. Všetko premiešajte, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie dobre zapracované.
  11. 25 cm formu na bábovku dôkladne vymažte rastlinným tukom.
  12. Vymastenú formu rovnomerne potrite kryštálovým cukrom.
  13. Lyžicou nalejte husté cesto do pripravenej formy a uhlaďte gumovou stierkou.
  14. Pečte 65 až 75 minút, alebo pokiaľ nie je bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
  15. Bábovku postavte na chladiaci rošt.
  16. Opatrne prechádzajte stolným nožom po okrajoch formy, medzi formou a bábovkou, aby sa bábovka uvoľnila z formy (nezabudnite na stredovú rúrku).
  17. Bábovku ochlaďte vo forme po dobu desiatich minút, nie dlhšie.
  18. Medzitým si pripravte sirup.
  19. V hrnci zmiešajte vodu a cukor a priveďte do varu.
  20. Odoberte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu.
  21. Obráťte teplú bábovku na rošt.
  22. Pre ľahké čistenie zasuňte veľký kus papiera na pečenie, alobalu alebo papierových utierok pod rošt.
  23. Bábovku postupne potierajte horúcim sirupom a nechajte ho vsiaknuť (trochu sirupu bude odkvapkávať, ale snažte sa neponáhľať, aby sa väčšina vstrebala).
  24. Nechajte bábovku úplne vychladnúť, asi jednu hodinu.
  25. Keď je bábovka vychladnutá, opatrne ju preložte na servírovací tanier.
  26. Pripravte si polevu.
  27. V strednej mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu.
  28. Podľa potreby pridajte viac práškového cukru alebo citrónovej šťavy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
  29. Naneste polevu na bábovku a nechajte stekať po stranách.
Bábovka z citrónov zaliata polevou, servírovaná na tanieri.
www.onceuponachef.com

Citrónová buchta na plech

Tento citrónový múčnik je vláčny, nadýchaný a plný čerstvej citrónovej chuti, doplnený hodvábnou polevou z citrónového krémového syra, tvarohom a plátkami čerstvého citróna. A pritom je tak jednoduchý!

Ingrediencie

Na buchte:

  • 2 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 šálka masla, izbové teploty
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia, izbové teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónového extraktu
  • 1/2 šálky cmar, izbové teploty
  • 1/2 šálky kyslej smotany, izbovej teploty
  • 1 a 1/2 lyžice citrónovej kôry, jemne nastrúhané
  • 1/2 šálky čerstvej citrónovej šťavy

Na polevu:

  • 226 g krémového syra, veľmi mäkkého
  • 1/2 šálky masla, veľmi mäkkého
  • 3 šálky práškového cukru, preosiate
  • 2 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička citrónového extraktu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Plech na pečenie s rozmermi 23 x C3 cm vyložte papierom na pečenie.
  3. Pečiaci papier nastriekajte nepriľnavým sprejom na pečenie.
  4. Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  5. Vyšľahajte maslo a cukor na stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 3 minúty.
  6. Strany a dno misky zoškrabnite gumovou špachtľou a potom šľahajte ďalších 30 sekúnd.
  7. Pridajte vajcia po jednom, dobre šľahajte po každom pridaní a škrabajte po stranách a dne misy tak často, aby ste zaistili rovnomerné začlenenie všetkých prísad.
  8. Vmiešajte vanilkový extrakt a citrónový extrakt.
  9. Pri nízkej rýchlosti pridajte preosiate suché prísady a šľahajte, kým sa ľahko nespoja, asi 20 sekúnd.
  10. Nemiešajte dlhšie, inak bude váš koláč suchý!
  11. Prestaňte miešať, keď stále vidíte hrudky a pruhy suchých prísad.
  12. Vypnite mixér.
  13. Pridajte cmar, kyslú smotanu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
  14. Zapnite mixér na najnižšiu rýchlosť a mixujte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  15. Vypnite mixér, nalejte cesto na pripravený plech a pomocou stierky vrch jemne uhlaďte.
  16. Pečte v predhriatej rúre 35 až 40 minút, kým nebude vršok pevný, zlatohnedý a špajle vložená do stredu buchty nevyjde čistá.
  17. Plech položte na chladiaci rošt a pred nanesením polevy nechajte úplne vychladnúť.
  18. Medzitým si pripravte polevu.
  19. V mise stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom alebo vo veľkej mise pomocou elektrického ručného mixéra vyšľahajte krémový syr a maslo na stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes úplne hladká; asi 2 minúty.
  20. Znížte rýchlosť na minimum a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor.
  21. Akonáhle je pridaný všetok cukor, pridajte citrónovú šťavu a citrónový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  22. Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú rýchlosť a šľahajte 2 minúty.
  23. Vychladnutú buchtu potrite polevou a podľa potreby ozdobte tvarohom a plátkami čerstvého citróna.
Citrónový rez ozdobený krémom a čerstvým citrónom, servírovaný na tanieriku.
www.bakerbynature.com

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na rýchle hrnčekové buchty na plech !

Vegánska buchta z celých citrónov

Citrónová buchta bez vajec a bez lepku, na ktorej potrebujete iba 5 kľúčových ingrediencií. Znie to úžasne? Potom si ju s nami poďte pripraviť!

Ingrediencie

  • 250 g veľkých organických dôkladne umytých citrónov
  • 2 a ½ šálok (250 g) mandľovej múky
  • 1 šálka (200 g) trstinového cukru
  • ¾ šálky (85 g) zemiakového alebo kukuričného škrobu
  • ½ šálky (120 g) vody
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • ⅛ lyžičky kurkumy, voliteľne pre farbu

Postup

  1. Dôkladne umyte citróny.
  2. Pridajte asi 4 šálky vody do malého hrnca a vložte do vody celé citróny.
  3. Na strednom ohni citróny duste 30 minút, kým ich šupku neprepichneme bez odporu.
  4. Zlejte vodu a nechajte citróny vychladnúť.
  5. Predhrejte rúru na 170 °C.
  6. Vymažte 20 cm tortovú formu 20 cm.
  7. Citróny nahrubo nasekajte a odstráňte z nich všetky semienka.
  8. Umiestnite ich do kuchynského robota a rozmixujte ich na pyré.
  9. Nebojte sa, ak sú v pyré malé kúsky kôry.
  10. Pridajte ostatné ingrediencie na buchtu do kuchynského robota.
  11. Mixujte, kým nie je zmes spojená a pomerne hustá.
  12. Naložte cesto do tortovej formy.
  13. Vrch uhlaďte lyžicou alebo špachtľou.
  14. Buchtu pečte 35-40 minút.
  15. Buchta je hotová, keď doprostred vložíte špajľu a vyberiete ju čistú.
  16. Nechajte buchtu v tortovej forme úplne vychladnúť.
  17. Pred servírovaním buchtu posypte práškovým cukrom.
  18. Zvyšnú buchtu skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu 1 dňa, v chladničke 3 dni alebo v mrazničke až 1 mesiac.
Bezlepková buchta z celých citrónov servírovaná na tanieri.
www.rainbownourishments.com

Citrónový chlebíček s polevou

Tento múčnik je neuveriteľne ľahký na prípravu a pritom je tak plný sladkej a jemnej citrónovej chuti! Lahodná citrónová poleva a drobenka tomu dodávajú korunu.

Ingrediencie

Na chlebíček:

  • 8 polievkových lyžíc masla zmäkčeného na izbovú teplotu
  • 1 šálka cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 2 čajové lyžičky citrónovej kôry
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ šálky kyslej smotany

Na posýpku:

  • 4 polievkové lyžice studeného masla, nakrájaného na malé kocky
  • ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky cukru
  • 2 čajové lyžičky citrónovej kôry

Na polevu:

  • 1 a ½ šálky práškového cukru
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 2-3 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Postriekajte 23 cm formu na chlebíček sprejom na pečenie a odložte bokom.
  3. V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom alebo vo veľkej mise s ručným mixérom vymiešajte maslo a cukor.
  4. Začnite na nízkej rýchlosti, kým nebude všetko zapracované, potom nastavte na strednú rýchlosť a miešajte 2–3 minúty, kým nebude zmes ľahká, svetlá a nadýchaná.
  5. Pridajte vajcia, citrónovú kôru, vanilku a citrónovú šťavu a premiešajte.
  6. V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  7. Pridajte polovicu múčnej zmesi k zmesi masla a ostatných ingrediencií a premiešajte.
  8. Pridajte polovicu kyslej smotany a premiešajte.
  9. Opakujte so zvyšnou múkou, potom s kyslou smotanou.
  10. Zoškrabajte strany a potom znova miešajte asi 15 sekúnd, aby sa všetko spojilo.
  11. Nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozprestrite a uhlaďte.
  12. Teraz si pripravte posýpku.
  13. Ingrediencie na posýpku vložte do stredne veľkej misy.
  14. Maslo s ostatnými ingredienciami pomocou prstov poriadne
  15. Nasypte posýpku na cesto.
  16. Pečte 60–70 minút, kým špajľa vložená do stredu nevyjde čistá.
  17. Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, formu potom obráťte a chlebíček nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
  18. Teraz vložte všetky prísady na polevu do malej misky a prešľahajte.
  19. Pokvapkajte vzniknutou polevou celý chlebíček a servírujte.
Chlebíček z citrónov preliaty polevou a ozdobený čerstvými citrónmi servírovaný vo forme.
www.thesaltymarshmallow.com

Pečený citrónový cheesecake

Tento vynikajúci koláč s dokonalým sušenkovým korpusom, skvelou náplňou z krémového syra a citrónov a preliaty citrónovým tvarohom si nejde nezamilovať!

Ingrediencie

Na korpus:

  • 140 g maslových sušienok
  • 3 lyžice cukru
  • 4 lyžice rozpusteného masla

Na náplň:

  • 1 a 1/4 šálky cukru
  • 1 polievková lyžica nastrúhanej citrónovej kôry a 1/4 šálky šťavy z 1-2 citrónov
  • 680 g krémového syra, izbovej teploty
  • 4 veľké vajcia, izbové teploty
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 šálky vysokotučnej smotany

Na citrónový tvaroh:

  • 1/3 šálky citrónovej šťavy (asi z 2 citrónov)
  • 2 veľké vajcia plus 1 veľký žĺtok
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 polievkové lyžice studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 1 polievková lyžica vysokotučnej smotany
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. Umiestnite sušienky do kuchynského robota a pulzujte, kým z nich nebudú jemné omrvinky.
  3. Pridajte cukor a znova premiešajte.
  4. Prilejte stálym prúdom maslo a pokračujte v pulzovaní, kým sa zmes nespojí.
  5. Preneste do 23 cm tortovej formy a rovnomerne ju zatlačte na dno.
  6. Pečte, kým nie je korpus zlatohnedý, asi 13-15 minút.
  7. Vyberte z rúry.
  8. Akonáhle korpus vychladne, zabaľte formu do 2 45 cm kusov fólie.
  9. Vložte do pekáča a dajte bokom.
  10. Dajte 1/4 šálky cukru a citrónovej kôry do kuchynského robota a spracovávajte, kým cukor nezožltne a nerozvonia sa.
  11. Pridajte zvyšný cukor a niekoľkokrát premiešajte.
  12. V stolnom mixéri šľahajte krémový syr asi 5 sekúnd.
  13. Pridajte citrónový cukor, potom prepnite na stredný stupeň a šľahajte, kým nebude zmes krémová a hladká, asi 3 minúty.
  14. Znížte rýchlosť a pridávajte vajcia po 2.
  15. Pridajte citrónovú šťavu, vanilku a soľ a premiešajte.
  16. Pridajte smotanu a šľahajte, aby sa všetko spojilo, ďalších 5 sekúnd.
  17. Zmes nalejte do formy.
  18. Vložte formu do rúry a opatrne pridajte do pekáča toľko vody, aby dosahovala do polovice bokov formy.
  19. Pečte asi 55 až 60 minút.
  20. Hotový koláč nechajte 1 hodinu vychladnúť v rúre.
  21. Vyberte z pekáča, odstráňte fóliu z formy a preneste na mriežku.
  22. Po okrajoch formy prejdite malým odkrajovacím nožom a nechajte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote.
  23. Pripravte si citrónový tvaroh.
  24. Citrónovú šťavu zahrejte v malom hrnci na strednom ohni, kým nebude horúca, ale nie vriaca.
  25. V malej miske rozšľahajte vajcia.
  26. Postupne zašľahajte cukor.
  27. Za stáleho šľahania pomaly nalejte horúcu citrónovú šťavu do vaječnej zmesi a potom zmes nalejte späť do hrnca.
  28. Pokračujte vo varení na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne 76 ° C.
  29. Vyberte hrniec z ohňa, pridajte maslo a šľahajte, kým sa nerozpustí.
  30. Vmiešajte smotanu, vanilku a soľ.
  31. Tvaroh nalejte do malej misy.
  32. Zakryte povrch tvarohu igelitom a dajte chladiť, kým ho nebudete potrebovať.
  33. Keď je cheesecake vychladnutý, prelejte ho ešte vo forme citrónovým tvarohom.
  34. Pevne zakryte igelitom a dajte do chladničky aspoň na 5 hodín.
Pokrájaný pečený cheesecake s citrónovým tvarohom.
www.tasteandtellblog.com

Vyskúšajte naše skvelé recepty na pompézny a veľmi populárny cheesecake v 6 lahodných variantách!

Ako získať z citróna čo najviac šťavy?

  • Ak chcete z citróna dostať všetku šťavu, potom ho vsuňte pod dlaň, pritlačte miernym tlakom na tvrdý povrch , potom ho rozkrojte na polovicu a vytlačte.
  • Ak máte ručný odšťavovač alebo lis na citrusy , získate ešte viac šťavy, pretože pomáha rozdrviť každú z buniek zadržiavajúcich šťavu v dužine ovocia.
  • Pokiaľ tieto nástroje nemáte, popadnite vidličku, zasuňte ju do nakrojenej strany citróna, pevne ju držte a citrón okolo nej otočte .
  • Ak má citrón izbovú teplotu , získate viac šťavy.
  • Ak je váš citrón tvrdý, prepichnite jeho šupku vidličkou a na niekoľko sekúnd vložte do mikrovlnnej rúry .
  • Jeden stredný citrón prinesie asi 3 lyžice šťavy .

A ako vám naše citrónové buchty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.