Tentokrát sme si pre vás pripravili luxusné recepty s horčicou, po ktorých sa budete oblizovať!
Horčica totiž dodá každému jedlu ten správny šmrnc a šmrnc.
Vyskúšajte s ňou napríklad hovädzí guláš, pečenú zeleninu alebo králika.
Máme pre vás aj tip, ako si pripraviť svoju vlastnú domácu horčicu.
Tešíte sa?
Tak poďme na to!
Kuracie prsia v krémovej omáčke
Krehké kuracie prsia, ktoré sa rozplývajú v ústach a hodvábna omáčka z medu a dijonskej horčice dohromady vytvárajú úžasný a jednoduchý pokrm, ktorý si hravo pripravíte v ktorúkoľvek dennú dobu.
Ingrediencie
- 2 veľké kuracie prsia, pozdĺžne rozpolené
- soľ a korenie podľa chuti
- 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
- hladká múka
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 lyžice masla
- 1/3 šálky kuracieho vývaru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica medu
- 1 šálka hustej smotany na šľahanie
Postup
- Pripravte si kura (rozkrojte ho pozdĺžne napoly, aby ste mali 4 menšie rezne).
- Posypte ho sušeným cesnakom, soľou a korením a potom obaľte v múke.
- Zahrejte olivový olej a jednu lyžicu masla na panvici na stredne vysokom plameni.
- Akonáhle je panvica rozpálená, pridajte kúsky kurčaťa a opekajte ich 4–5 minút/strana, alebo pokiaľ nie sú zlaté.
- Pokiaľ olej začne veľmi prskať, znížte teplotu.
- Akonáhle je kura opečené, vyberte ho z panvice a dajte bokom.
- Zložte panvicu z ohňa a pridajte zvyšok masla, kuracie vývar, dijonskú horčicu a med.
- Vráťte panvicu na sporák a nastavte teplotu na strednú.
- Omáčku miešajte, kým sa horčica nerozpustí (uistite sa, že sa tekutina úplne nezredukuje).
- Pridajte smotanu.
- Akonáhle omáčka opäť prebubnutá, pridajte späť kura.
- Nechajte variť 5 minút, alebo pokiaľ nie je kura prepečené a omáčka zredukovaná podľa vašich predstáv.

Vyskúšajte aj našich 10 najlepších receptov s kuracími prsnými rezňami alebo diétne mäso s výbornou chuťou!
Bravčová bábika marinovaná v horčici
Jednoduchý recept na prípravu, ktorý skvele snúbi jemné bravčové mäso s horčicou, cesnakom a oreganom. Perfektne sa hodí ako na sviatočnú večeru, tak na každodenný obed.
Ingrediencie
- 750 g bravčovej bábiky
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky dijonskej horčice
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 1/2 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
- 1 lyžička čerstvého rozmarínu, nasekaného
Postup
- Bravčovú bábiku v prípade potreby orežte, odstráňte striebornú kožu (lesklý biely povlak na mäse) a prebytočný tuk.
- V plytkej veľkej miske alebo pekáčiku zmiešajte olivový olej, dijonskú horčicu, hrubozrnnú horčicu, med, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a rozmarín a dobre premiešajte.
- Pridajte bravčovú bábiku a poriadne premiešajte.
- Misku pevne zakryte alobalom alebo plastovou fóliou a marinujte bravčové mäso v chladničke po dobu najmenej 8 hodín, maximálne 24 hodín.
- Keď ste pripravení piecť, predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Dajte mäso do pekáča a zbavte sa zvyšnej marinády.
- Mäso pečte 30 až 40 minút, alebo pokiaľ teplomer na mäso nezaznamená 68 stupňov Celzia.
- Vyberte pekáč z rúry, pevne ho zakryte alobalom a pred krájaním nechajte 10 minút stáť.
- Dobrú chuť!

Pečené bravčové kotlety s horčicou a medom
Bravčové kotlety pečené s dokonalou omáčkou z medu, dijonskej horčice a majonézy, ktorá jej dodáva príjemnú krémovitosť, sú chuťovým orgazmom, ktorý budete chcieť znova a znova!
Ingrediencie
- 1/3 šálky majonézy
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice medu
- 1/8 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/4 lyžičky údené papriky
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo drveného korenia
- 1 polievková lyžica oleja
- 4 bravčové kotlety s kosťou, asi 2,5 cm hrubé
Postup
- Predhrejte rúru na 175ºC.
- Omáčku si pripravte zmiešaním majonézy, dijonskej horčice, medu, sušeného cesnaku, papriky, soli a čerstvo namletého čierneho korenia.
- Pomocou papierovej utierky osušte povrch bravčových kotliet, potom každú stranu ochuťte štipkou soli a čerstvo drveným korením.
- Zahrejte jednu polievkovú lyžicu oleja v ťažkej panvici na stredne vysokom plameni.
- Keď je panvica veľmi horúca, pridajte naraz dve bravčové kotlety a opekajte dozlatista z každej strany (3 minúty z každej strany).
- Opečené bravčové kotlety dajte do zapekacej misy (nevadí, keď sa zľahka prekrývajú).
- Bravčové kotlety potrite z oboch strán medovohorčičnou omáčkou.
- Pečte asi 30 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 63 °C.
- Ak chcete dosiahnuť väčšie zhnednutie, prepnite rúru na grilovanie a opekajte kotlety po dobu 3–5 minút, alebo pokiaľ povrch nebude zlatisto hnedý.
- Podávajte horúce.

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie luxusné recepty na vynikajúce kotletky z bravčového mäsa : zapečené aj grilované!
Králik v horčičnej omáčke
Chutná, bohatá omáčka s bielym vínom, kuracím vývarom, čerstvými bylinkami, kaparmi, crème fraîche a horčicou je úplne dokonalá a zdravé králičie mäso sa k nej perfektne hodí. Ochutnajte túto lahôdku aj vy!
Ingrediencie
- 1 (1 – 2 kg) králik, nakrájaný na 6 až 8 kusov
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 a ½ lyžice masla
- 1 a ½ lyžice oleja
- 1 vrchovatá šálka nakrájanej cibule a/alebo šalotky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 2 a ½ hrnčeka kuracieho vývaru
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- pár vetvička tymiánu
- 12 listov šalvie
- ½ šálky crème fraîche
- 1 lyžička nakrájaných kaparov
- nakrájaná pažítka na ozdobu
Postup
- Králika dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte veľký hlboký hrniec na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte maslo a olej.
- Za horúceho prskanie a opekajte králika po dávkach, asi 3 až 4 minúty z každej strany, kým nezozlátne.
- Opečeného králika vyberte z hrnca a dajte bokom.
- Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu/šalotku a za občasného miešania opekajte asi 5 až 6 minút, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne.
- Dochuťte soľou a korením.
- Zasypte cibuľu múkou a miešajte, kým sa dobre nezapracuje, potom asi minútu varte, kým zmes nezačne voňať toastovo.
- Pridajte víno a 1 šálku vývaru, šľahajte, kým omáčka nezhustne.
- Zašľahajte zvyšný vývar a 1 lyžicu horčice a priveďte do varu.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Opečené kúsky králika vráťte do omáčky.
- Pridajte tymian a šalvia.
- Hrniec prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, asi 45 minút.
- Je potrebné poznamenať, že zadná časť králika sa varí rýchlejšie ako predné, takže možno bude potrebné vytiahnuť zadné kúsky o niekoľko minút skôr.
- Pomocou klieští vyberte kúsky králika z omáčky, dajte bokom a udržujte v teple.
- Dajte hrniec na strednú teplotu a priveďte obsah do varu.
- Zašľahajte crème fraîche, 1 lyžicu horčice a kapary a varte do zhustnutia, asi 5 minút.
- Ochutnajte omáčku a prípadne dokoreňte.
- Preložte králika do nahriatej servírovacej misy a prelejte omáčkou.
- Posypte pažítkou.

Objavte podobné tipy
Pečená zelenina s horčicou a medom
Táto jednoduchá pečená zelenina je plná chuti! Je krásne jemná, sladkastá a vy si ju hravo pripravíte behom chvíle. Vykúzlite tak úžasnú prílohu, ktorú bude milovať celá rodina!
Ingrediencie
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na plátky
- 2 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na 5 cm tyčinky
- 2 stredné pastináky, olúpané a nakrájané na 5 cm tyčinky
- 500 g zemiakov, nakrájaných na 1 cm kúsky
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice dijonskej horčice
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200ºC.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, paštrnák a zemiaky na veľký plech na pečenie s okrajom.
- V malej miske šľahajte olej, med, horčicu, soľ a korenie, kým sa všetko dobre nespojí.
- Odmerajte 2 polievkové lyžice zmesi a odložte na neskôr.
- Zostávajúcu zmes nalejte na zeleninu, potom premiešajte, aby sa všetko spojilo a rozotrite zeleninu v rovnomernej vrstve.
- Pečte asi 35 až 40 minút (raz v polovici pečenia premiešajte), kým zelenina nezmäkne a nezačne hnednúť.
- Vyberte z rúry a nechajte asi 2 až 3 minúty vychladnúť.
- Zalejte odloženými 2 lyžicami omáčky a premiešajte.
- Ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
- Dobrú chuť!

Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili 5 skvelých receptov na grilovanú zeleninu a to pripravenú tak, že si na mäso ani nespomeniete!
Smotanový hovädzí guláš s mrkvou a slaninou
Užite si tento pokrm, ktorý vás zahreje počas zimných večerov. Je to lahodná a vďačná večera, ktorá vás prekvapí svojou úplne božskou chuťou!
Ingrediencie
- 4 plátky slaniny, nakrájané
- 500 g hovädzej gleje, nakrájanej na kocky
- 1/2 šálky hladkej múky
- soľ a korenie podľa chuti
- 6 šalotiek, olúpaných a nakrájaných na polovice
- 6 mrkví, olúpaných a nakrájaných na kúsky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 a 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice hustej smotany na šľahanie
- nakrájaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Slaninu opečte na stredne vysokom plameni v ťažkom hrnci.
- Vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke, tuk nechajte v hrnci.
- Hovädzie mäso pretrepte v igelitovom sáčku s múkou, štipkou soli a štipkou korenia.
- Pridajte do hrnca a restujte na stredne vysokej teplote, kým nezhnedne.
- Pridajte šalotku, mrkvu a paradajkový pretlak a premiešajte.
- Zalejte vývarom a duste 90 minút.
- Vmiešajte slaninu, horčicu a smotanu.
- Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.

Kuracie stehná v medovo-horčičnej omáčke
Luxusné chrumkavé kuracie stehná ochutené kurkumou v pikantnej medovo-horčičnej omáčke sú vychutené k úplnej dokonalosti a vy si ich zamilujete. Pritom ide o neuveriteľne jednoduchý recept. To jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 6 – 8 kuracích stehien, s kosťou as kožou
- olej na vyprážanie
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 čajová lyžička sušenej horčice
- soľ a korenie
Na medovo-horčičnú omáčku:
- 3 lyžice hrubozrnnej horčice
- 3 lyžice dijonskej horčice
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice kuracieho vývaru
- soľ a korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Osušte kuracie stehná.
- Zmiešajte olivový olej, kurkumu, sušenú horčicu, soľ a korenie a dobre zapracujte do kuracích stehien tak, aby bola zmesou úplne pokrytá.
- Suroviny na medovo-horčičnú omáčku prešľahajte a dajte bokom.
- Na sporáku rozohrejte veľkú panvicu vhodnú do rúry.
- Po zahriatí pridajte olej tak, aby sotva pokryl povrch.
- Keď sa blyští, pridajte kuracie stehná kožou dole.
- Opekajte 3–4 minúty dozlatista, potom otočte a opekajte z druhej strany asi 3 minúty.
- Prebytočný olej zlejte a všetko zalejte medovo-horčičnou omáčkou.
- Vložte panvicu do rúry a pečte 30 minút alebo pokiaľ teplomer vložený do mäsa neukáže vnútornú teplotu 80 °C.
- Vyberte z rúry a podávajte.

Recepty na kuracie stehná sú jednoduché a vždy niečím výnimočné. Poďte sa o tom s nami presvedčiť! Tiež sa s vami podelíme o pár tipov, ako úspešne a jednoducho marinovať kuracie mäso.
Domáca horčica
Horčicu si hravo pripravíte aj vy doma a verte nám, že už sa k tej kupovanej rozhodne nevrátite. Potrebujete na ňu iba pár surovín!
Ingrediencie
- 1 šálka studenej vody
- 3/4 šálky mletej horčice
- 3/4 lyžičky hrubej morskej soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžička cesnakového pyré alebo 1/8 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/8 lyžičky papriky
- 1/2 šálky bieleho destilovaného octu
Postup
- Vložte vodu, horčicu, soľ, kurkumu, cesnak a papriku do malého hrnca a šľahajte do hladka.
- Zmes varte na stredne nízkom až miernom ohni za častého miešania, kým neprebubla do hustej pasty, 30 až 45 minút.
- Do horčičnej zmesi zašľahajte ocot a pokračujte vo varení, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu, čo môže trvať 7 až 15 minút.
- Pred vložením horčice do vzduchotesnej nádoby nechajte horčicu vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zakryte a nechajte v chladničke pokojne až 3 mesiace.
- Horčica bude prvých pár dní alebo dokonca týždňov celkom štipľavá, ale časom sa zjemní.

A ako vám naše recepty s horčicou chutili? Napíšte nám do komentárov!