Pórová polievka je jednou z rýchlych zeleninových polievok, ktorú si môžete urobiť kedykoľvek počas roka.
Ide o zeleninu, ktorej zber prebieha v dvoch obdobiach, takže sa môžete spoliehať na jeho čerstvosť.
O jeho zdraviu prospešných látkach ani písať nemusíme.
Tvoria kombináciu zdravej a chutnej potraviny.
Zdravá pórová polievka
Pórová polievka s kyslou smotanou neznie zle, čo? Ochutnajte!
INGREDIENCIA:
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 veľké póry
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 kg zemiakov
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 6 hrnčekov zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- ½ hrnčeka kyslej smotany
POSTUP:
- Pór nakrájajte na kolieska (len biele a svetlo zelené časti) a restujte na oleji asi 10 minút.
- Potom pridajte prelisovaný cesnak, na kocky nakrájané zemiaky, osoľte, okoreňte a restujte ďalších 5 minút.
- Podlejte vývarom a varte na miernom ohni ďalších 30 minút.
- Pokiaľ chcete mať jemnú konzistenciu, rozšľahajte si ju tyčovým mixérom do krému.
- Podávajte pokvapkanú kyslou smotanou.

Pravá pórová polievka s vajcom
Recept na pórovú polievku nielen s vajíčkom, ale aj s zápražkou.
INGREDIENCIA:
- 4 stredne veľké póry
- ½ veľké cibule
- 2 stredné zemiaky
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica masla
- 4 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- ½ hrnčeka mlieka
- soľ
- korenie
- vajcia
POSTUP:
- Z masla a múky si urobte zápražku, ktorú následne podlejte vývarom.
- Pridajte na kolieska nakrájaný pór, na kocky nakrájané zemiaky, najemno nakrájanú cibuľu, soľ, korenie a nechajte variť do mäkka.
- Ku koncu pridajte mlieko, nechajte prevrieť.
- Pridajte rozmiešané vajcia a nechajte prehriať.

Objavte podobné tipy
Krémová pórová polievka so syrom
Chcete bohato krémová pórová polievka? Stačí ju doplniť smotanovým syrom.
INGREDIENCIA:
- 3 veľké póry
- 1 cibuľa
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 350 g mletého bravčového mäsa
- štipka mletej rasce
- 1 strúčik cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 300 g syra typu Lučina
- soľ
- korenie
- pažítka
POSTUP:
- Na oleji si nechajte zatiahnuť mleté mäso, pridajte na kolieska nakrájaný pór, cibuľu, rascu, prelisovaný cesnak a restujte 3-4 minúty.
- Osoľte, okoreňte, podlejte vývarom a varte asi 20 minút.
- Pridajte syr a poriadne rozmiešajte.
- Polievka by mala byť krémovejšia, ale je možné ju v prípade potreby zriediť vývarom alebo vodou.
- Podávajte ozdobenú nasekanou pažítkou.

Jednoduchá krémová pórová polievka od babičky
V pár krokoch si môžete uvariť aj hrniec tejto skvelej krémovej pórovej polievky.
INGREDIENCIA:
- 3 veľké póry
- 2 lyžice masla
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 kg zemiakov
- 1 lyžička soli
- korenie
- majorán
- 1 bobkový list
- ¼ hrnčeka nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP:
- Póry si nakrájajte na kolieska a orestujte na masle.
- Osoľte, okoreňte, pridajte korenie a podlejte vývarom.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a varte do mäkka.
- Nakoniec rozmixujte.

Polievka s pórom a zemiakmi
Ďalší recept na pórovú polievku. Klasika, ktorá nesklame. Trochu sa líšia spôsobom zahustenia, ale stojí za to vyskúšať zmenu.
INGREDIENCIA:
- ½ hrnčeka masla
- 2 póry
- ¾ litra kuracieho vývaru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 4 hrnčeky na kocky nakrájaných zemiakov
- 2 hrnčeky mlieka alebo smotany na šľahanie
- 2 lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
POSTUP:
- Na rozpustenom masle si orestujete pór nakrájaný na kolieska.
- Osoľte a restujte asi 10 minút.
- Zaprášte kukuričným škrobom, premiešajte, počúvajte vývarom, osoľte, okoreňte, pridajte na zemiaky a varte asi 30 minút.
- Ku koncu pridajte smotanu alebo mlieko a chvíľu povarte.

Videorecept tu:
Pokiaľ táto zelenina patrí medzi vaše obľúbené, mrknite aj na recepty s pórom na 3 spôsoby .
Ako ďalšiu inšpiráciu môžeme ponúknuť aj krémové zeleninové polievky .
K póru sa skvele hodia zemiaky, ale aj mrkva alebo napríklad červená šošovka.
Okrem iného ho možno využiť ako náhradu cibule, najmä v ázijských pokrmoch na štýl kuracej číny .
Aké jedlá s pórom najviac milujete vy?
Podeľte sa s nami!