Lososové mäso: najzdravšie ryba na 7 spôsobov

Ešte pred nedávnom boli lososy pochúťkou stredných a vyšších tried, avšak postupom času sa ich vynikajúce mäso zabývalo vo všetkých kuchyniach.

Je to najobľúbenejší ryba s jemnou chuťou, s krehkým a šťavnatým mäsom.

V jeho mäse je obsiahnutý vysoký podiel látok, ktoré sa starajú o pevné kosti a zuby, dobré trávenie, je prevenciou proti chorobám krvného obehu, posilňuje nervy a podporuje zdravú kožu, nechty aj vlasy.

Je teda vhodné, aby sme lososa, vedľa iných rýb, zaradili do nášho jedálnička aspoň jedenkrát do mesiaca.

Preto sa inšpirujte našimi 7 recepty s lososom a doprajte si lososa podľa potreby.

Losos na masle s bylinkami

Jednoduchý spôsob ako urobiť skvelé jedlo rýchlo a s minimálnou prípravou.

INGREDIENCIE:

  • filety z lososa (150-200 g na osobu)
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie
  • vetvička rozmarínu
  • petržlen

POSTUP:

  1. Lososa utrieme a z oboch strán okoreníme soľou, čerstvo nadrceným korením a rozmarínom.
  2. Necháme odležať, stačí 1 – 2 hodiny.
  3. Na nepriľnavou panvicu dáme lyžicu až dve masla, pridáme lyžicu oleja a lososa za občasného obracania prepečie asi 5 minút z každej strany.
  4. Lososa posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s citrónom, zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

 TIP : Lososa neoplachujte. Obzvláště pokud se jedná o mořskou rybu – voda z kohoutku může pokazit strukturu a zhoršit výslednou chuť. Pokud ji chcete očistit, tak k tomu použijte suchou papírovou utěrku. 

Losos s bylinkami na masle
Zdroj: cookingclassy.com

Pečený losos v papilóm

Pečenie v papierovom balíčku, teda v papilóm, má samé pozitíva – je zdravé, neušpiníte pri ňom riadu a v pokrme sa vďaka tomu udrží okrem všetky šťavy a chuti tiež všetky vône uvoľnené zo zväzočkoch byliniek.

INGREDIENCIE:

  • 2 zväzky byliniek na ryby (kôpor, estragón, petržlen, tymián)
  • 2 filety z lososa (150-200 g)
  • morská soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 1 menšia cuketa, nakrájaná na plátky
  • 2 vetvičky čerešňových paradajok
  • 1 červená cibuľa, na klinky
  • 1 jarná cibuľka, na klátiky
  • 1 citrón, na plátky či klinky
  • panenský olivový olej na pokvapkanie

POSTUP:

  1. Rúru predhrejeme na 210 ° C.
  2. Porcie lososa osolíme a okoreníme.
  3. Na dva veľké štvorce papiera na pečenie rozdelíme zeleninu, osolíme ju.
  4. Doprostred vždy usadíme lososový filet, pridáme zväzok byliniek, doplníme citrónom a poriadne pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Balíčky uzavrieme, aby dobre tesnili.
  6. Presunieme ich na plech a vložíme do predhriatej rúry.
  7. Pečieme 15-20 minút, podľa výšky filiet.
  8. Podávame v papieri, aby si každý rozbalil svoj poklad priamo na tanieri.
Pečený losos v papilóm
Zdroj: wildalaskasalmonandseafood.com

Marinovaný losos na grile

Ryby na grile patrí k veľmi obľúbeným, rýchlym a často voleným receptom majiteľov väčšiny grilov. Ich veľkou prednosťou je veľmi jednoduchá a rýchla príprava, a nízka kalorická hodnota jedla.

INGREDIENCIE:

  • 4 steaky z lososa bez kože
  • 4 plátky citróna

Marináda

  • mleté ​​čierne korenie
  • 50 ml rumu
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička provensálskeho korenia
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • soľ a olej

POSTUP:

  1. Cesnak olúpeme, prelisujeme a vymiešame so soľou, korením a provensálskym korením.
  2. Rum premiešame s citrónovou šťavou, sójovou omáčkou a medom.
  3. Potom pridáme cesnakovo-bylinkovú pastu a touto marinádou potrieme lososovej steaky.
  4. Odležané lososovej steaky osušíme, poukladáme kolieskom citróna a jednotlivo zabalíme do alobalu, ktorý vopred potrieme olejom.
  5. Takto pripravenú rybu grilujeme z každej strany približne 5 minút.
  6. Marinovaného lososa pečeného na grile podávame s pečivom, zeleninou a najrôznejšími dipy.
Marinovaný losos na grile
Zdroj: lauralondonfitness.com

Tatarák z údeného lososa

Tatarák z údeného lososa s toustíky je skvelý predkrm, luxusné večera alebo chuťovka na párty. Ak poznáte len tatarák z hovädzieho mäsa, tak rozhodne skúste i túto rybí variantu.

INGREDIENCIE:

  • 100 g balenie údeného lososa
  • kôra a šťava z polovice citróna a limetky
  • čerstvo namleté korenie a soľ
  • vetvičky kôpru, možno nahradiť pažítkou alebo inou čerstvou bylinkou
  • bageta, celozrnná alebo biela

POSTUP:

  1. Lososa natrháme alebo nakrájame na veľmi malé kúsky.
  2. Lososa preložíme do misky, pridáme šťavu z polovice citróna a niekoľko kvapiek limetkovej šťavy.
  3. Osolíme a okoreníme a prisypeme najemno nakrájaný kôpor.
  4. Bagetu nakrájame na kolieska, ktoré sa ogrilujte v rúre, kým nie je povrch chrumkavý, ale vnútro vláčny.
  5. Pečivo pokvapkáme olivovým olejom a na každé koliesko navrstvíme tataráček a ozdobíme, kôprom.
  6. Na záver postriekajte olivovým olejom a citrónovou šťavou.

TIP: Do TATARÁČIKY môžeme pridať aj dve lyžičky francúzskej alebo hrubozrnné horčice.

Tatarák z údeného lososa

zdroj: bar-none.ch

Restovaný losos so smotanovým špenátom

Restovaný losos je dobrý tip na jednoduchý a rýchly obed.

INGREDIENCIE:

  • 4 porcie lososa bez kože
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 450 g mrazeného listového špenátu
  • 1 ks cibuľa
  • soľ a korenie
  • citrónová šťava

POSTUP:

  1. Porcie lososa bez kože umyjeme, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  2. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na jemné kocky.
  3. Mrazené špenátové listy necháme povoliť a nakrájame nahrubo.
  4. Na oleji speníme cibuľu a cesnak, vmiešame špenát, osolíme, okoreníme a necháme podusiť.
  5. Keď sa šťava vyfúkne, vlejeme smotanu a prehrejeme.
  6. V panvici na masle prepečie lososa z oboch strán a môžeme podávať.
  7. Vhodnou prílohou k pečenému lososovi so smotanovým špenátom sú opečené zemiaky alebo halušky.
Restovaný losos so smotanovým špenátom
Zdroj: spicedpeachblog.com

K lososovi v uvedených úpravách sa hodia rôzne upravené zemiaky – hranolky, varené alebo kaše. K dusenému lososovi môžeme podávať tiež drobnejšie druhy cestovín alebo aj spomínané halušky.

Grilovaný losos s cesnakom

Vhodným spôsobom úpravy lososa je rozhodne grilovanie a to ako na vonkajšom grile, tak pod domácim grilom.

INGREDIENCIE:

  • 4 filety lososa
  • 2 limetky
  • 2 lyžice masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

Na dip:

  • 1/3 hrnčeka sójovej omáčky
  • 2 lyžice bieleho octu
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru

POSTUP:

  1. Filety osolíme a okoreníme. Potrieme maslom roztlačeným s cesnakom.
  2. Pripravíme si dip zmiešaním sójovej omáčky, octu, cukru a zázvoru.
  3. Pripravené filety grilujeme na horúcom grile z každej strany cca 6-8 minút podľa veľkosti porcie.
  4. Podávame s limetkou a dipom, doplníme kvalitným pečivom alebo zemiakmi.
Recept na grilovaného lososa
pinterest.com

Zapekaný losos so smotanou

Losos sa tiež často zapeká s ďalšími surovinami:

  • so zemiakmi, zeleninou, hubami alebo cibuľou
  • s krémovou omáčkou

Omáčku k lososovi volíme smotanovú, syrovou, kôprovou alebo napríklad horčicovou, ako v nasledujúcom recepte.

INGREDIENCIE:

  • 4 lososovej filety
  • soľ, korenie
  • 4 lyžice plnotučnej horčice
  • 2 lyžice smotany
  • 2 lyžice pažítky
  • 1 lyžička oleja

POSTUP:

  1. Filety osušíme a osolíme a okoreníme z oboch strán.
  2. V miske vyšľaháme omáčku z horčice, smotany a pažítky.
  3. Na pekáčiku pripravíme mäso a zalejeme rovnomerne omáčkou.º
  4. Pečieme v predhriatej rúre na 200 ºC zhruba 12 minút (pri nabodnutie na vidličku by sa ryba mala rozpadať).
  5. Servírujeme so zemiakmi alebo veľmi kvalitné ryžou a orestovanou zeleninou.
Recept na zapékného lososa s horčicovou omáčkou
pinterest.com

dusený losos

Lososa dusíme len výnimočne, ale aj dusený losos je výborný, keď ho podlejeme smotanou alebo bielym vínom. Týmto spôsobom dusenie máme aj omáčku na preliatie, ktorú len jemne dochutíme korením, citrónovou šťavou, prípadne bylinkami.

INGREDIENCIE

  • 4 filety z lososa
  • 2 lyžice masla
  • 1/2 kelímku smotany na šľahanie
  • 4 paradajky
  • 1 cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 cukety
  • hrsť ligurčeka
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Na masle zosklovatíme cibuľu, pridáme na drobno nakrájaný cesnak, paradajky, cuketu na kocky.
  2. Dusíme do zmäknutia cukety, potom pridáme rybu, po 7 minútach smotanu a ihneď servírujeme posypané ligurčekom.
  3. Ako prílohu zvolíme zemiakov.
Recept na duseného lososa s paradajkou a cuketou
pinterest.com

Charakteristika mäsa z lososa

Losos je dravá ryba, ktorá žije väčšinu života v mori, ale ktorá potrebuje na zabezpečenie ďalšej generácie sladkovodné toky.

Preto v dospelosti podniká dlhej ťahy proti prúdu riek. Vodné stavby jej však zasahujú do prirodzeného životného cyklu a tak u nás patrí losos medzi chránené ryby.

Lososa si teda neulovím a musíme sa uspokojiť s dovážaným lososom na ľade.

tepelná úprava

Mäso z lososa je vynikajúci samo o sebe, preto je najvhodnejšie niektorá z šetrnejších úprav, ktorá nenaruší jeho chuť. Preto lososa najčastejšie opekáme, grilujeme alebo zapekáme, výnimočne dusíme.

Možno ho samozrejme i vyprážať, ale vyprážaním v rôznych obaloch mu uberáme na chuti. Pred akoukoľvek úpravou ho osolíme a okoreníme.

Koreniť netreba príliš, pretože mäso z lososa má vynikajúcu chuť, ktorú nie je nutné príliš upravovať.

Tip na záver

K lososovi sa najviac hodia rôzne upravené zemiaky, zeleninový šalát a niektorá z teplých alebo studených omáčok.

Ak máte chuť aj na iné druhy rýb, inšpirujte sa našimi receptami na grilované ryby.

Máte už lososa na tanieri? Pochváľte sa priateľom a zdieľajte recept na facebooku!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.