Rolády síce na prvý pohľad pôsobia zložito, ale v skutočnosti sa pripravujú rýchlo a jednoducho.
Presvedčte sa o tom s našimi receptami na kokosové rolády, ktoré zvládne pripraviť aj úplný začiatočník.
Ochutnajte verziu zo snehových pusiniek, nepečenú s kakaom alebo napríklad so šľahačkou a čerstvými jahodami.
Pochutnáte si!
Kokosová roláda s malinovým krémom
Na túto dobrotu potrebujete len pár surovín a pritom sa jedná o neuveriteľne lahodný a krásny dezert, ktorý poteší všetkých vašich hostí!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 6 vajec, oddelených na žĺtky a bielky
- 150 g práškového cukru
- kôra a šťava z 2 limetiek
- 125 g sušeného kokosu
Na náplň:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 200 g mascarpone
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 šálka malín
Postup
- Predhrejte rúru na 170ºC.
- Plech na pečenie s rozmermi cca 40 x 25 cm ľahko vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Žĺtky a cukor ušľahajte do hustej a svetlej hmoty.
- Pridajte kôru a šťavu z limetiek a kokos k žĺtkom a cukru a šľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a pomocou veľkej kovovej lyžice vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
- Nalejte na plech a uhlaďte stierkou.
- Pečte 15–20 minút do stuhnutia.
- Vyberte a položte na chladiacu mriežku.
- Zakryte hornú časť čistou vlhkou utierkou.
- Keď je cesto studené, vymeňte utierku za kus papiera na pečenie.
- Dobre zabaľte do potravinárskej fólie.
- Cesto si takto môžete pripraviť aj deň vopred.
- Šľahajte smotanu, kým sa v nej nevytvoria mäkké špičky.
- Jemne vmiešajte mascarpone a cukor.
- Premiešajte s malinami.
- Cesto preklopte na nový list papiera na pečenie a opatrne zlúpnite papier, na ktorom sa cesto peklo.
- Po celom ceste rovnomerne rozotrite malinový krém.
- Začnite cesto opatrne zdvíhať a rolovať najdlhšou stranou k sebe za pomoci papiera na pečenie.
- Opatrne odstráňte papier na pečenie a poprášte práškovým cukrom.
- Podávajte s extra čerstvými malinami.
- Dobrú chuť!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie najlepších digestorov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Tekvicová roláda plnená kokosovým krémom
To, že sa dajú z tekvice pripraviť luxusné dezerty, vieme asi všetci. Ale už ste skúšali tekvicovú roládu? Mäkké piškótové cesto s tekvicovou príchuťou plnené tou najkrémovejšou kokosovou náplňou poteší vaše chuťové bunky a vy nikdy nebudete mať tejto lahôdky dosť!
Čo budete potrebovať
- 5 vajec, oddelených na žĺtky a bielky
- 2/3 šálky cukru
- 1/3 šálky konzervovaného tekvicového pyré
- 1 lyžička škorice
- 2/3 šálky tortovej múky
- soľ
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 šálka rozpusteného masla plus 3 lyžice navyše
- 3 šálky práškového cukru plus navyše
- 1 lyžička kokosového extraktu
- 1 lyžica smotany na šľahanie
- 1 šálka strúhaného kokosu
Postup
- Kokos rozložte v rovnomernej vrstve na plech.
- Pečte 15-20 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov Celzia a každých 5 minút premiešajte, aby sa nepripálil.
- Nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Postriekajte plech na pečenie olejom v spreji a vyložte papierom na pečenie.
- Pečiaci papier opäť postriekajte olejom v spreji a dajte bokom.
- V mise ušľahajte žĺtky do hustej a zlatistej zmesi.
- Postupne zašľahajte 1/3 šálky cukru, tekvicové pyré a škoricu.
- V mise mixéra šľahajte bielky pomocou šľahacieho nástavca, kým sa v nich nezačnú tvoriť polomäkké vrcholky.
- Postupne zašľahajte 1/3 šálky zvyšného cukru a pokračujte v šľahaní, kým sa zo zmesi netvoria tuhé vrcholy.
- Opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
- Zmiešajte tortovú múku, ¼ lyžičky soli a jedlú sódu a potom primiešajte 3 lyžice rozpusteného maslo.
- Premiešajte s vaječnou zmesou a cesto nalejte na pripravený plech.
- Pečte 12 minút.
- Po vytiahnutí z rúry cesto ihneď posypte práškovým cukrom.
- Opatrne cesto vyklopte na čistú utierku posypanú práškovým cukrom.
- Odstráňte papier na pečenie.
- Rolujte cesto pomocou uteráka, počnúc kratším koncom.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň.
- V mise mixéra vyšľahajte 1 šálku masla do ľahkej a nadýchanej konzistencie.
- Po jednej šálke pomaly zašľahajte práškový cukor.
- Pridajte kokosový extrakt, smotanu a štipku soli.
- Miešajte, kým nebudete mať hladký krém.
- Primiešajte kokos.
- Pomaly rozbaľte cesto.
- Celé cesto potrite maslovým krémom.
- Opatrne roládu zrolujte a položte na servírovací tanier švom dole.
- V prípade potreby orežte konce.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na buchty z tekvice na posedenie pri popoludňajšej káve. Máme pre vás 9 luxusných variantov!

Objavte podobné tipy
Kokosová roláda so šľahačkou a čerstvými jahodami
Kokos dodáva tejto luxusnej roláde úžasnú tropickú chuť, ktorá skvele dopĺňa citróny a jahody. Pripravte si tento letný dezert a prineste ho napríklad na grilovačku s priateľmi.
Čo budete potrebovať
- 3 veľké vajcia
- 125 g práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 50 g strúhaného kokosu
- kôra a šťava z jedného citróna
- 300 ml smotany na šľahanie
- 500 g čerstvých jahôd
Postup
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie plech na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm.
- Vajcia, cukor a vanilkový extrakt šľahajte, kým nie je zmes veľmi hustá a napenená.
- Vmiešajte citrónovú kôru, šťavu a sušený kokos.
- Nalejte na pripravený plech.
- Pečte 12-15 minút, kým cesto nestuhne.
- Roládu vyklopte na plech posypaný práškovým cukrom.
- Nechajte ju hore dnom, ale neodstraňujte papier na pečenie.
- Roládu stačí prikryť vlhkou utierkou a nechať úplne vychladnúť.
- Vyšľahajte smotanu a pripravte si jahody.
- Akonáhle roláda úplne vychladne, odoberte utierku a papier na pečenie.
- Roládu potrite vrstvou šľahačky, časť si nechajte na ozdobu a naložte na ňu vrstvu jahôd.
- Ozdobte zvyšnou šľahačkou a jahodami a nechajte vychladiť v chladničke, kým nebudete pripravení podávať.
- Nechajte si chutiť!

Nepečená kakaová roláda s kokosovou náplňou
Na túto hutnú kakaovú roládu s lahodnou krémovou kokosovou náplňou potrebujete iba pár ingrediencií a pripravíte ju za menej ako 30 minút! Nepoužívajte klasický strúhaný kokos, ale kokosové vločky, dodajú roláde lepšiu štruktúru.
Čo budete potrebovať
- 3 šálky rozdrobených BeBe sušienok
- 1 lyžica cukru (voliteľne)
- 4 lyžice nesladeného kakaového prášku
- 1 šálka teplej vody
- 300 g kokosových vločiek
- 120 g masla izbovej teploty
- ⅓ šálky práškového cukru
- 1/2 šálky sladeného kondenzovaného mlieka
Postup
- Sušienky vložte do kuchynského robota a mixujte, kým nebudú mať jemnú textúru podobnú kukuričnej múke.
- Do veľkej misy pridajte sušenkovú strúhanku a kakao a premiešajte.
- V malej miske zmiešajte vodu a cukor a ohrievajte v mikrovlnnej rúre po dobu 1 minúty.
- Pridajte vzniknutý sirup do sušienkovej zmesi a pomocou vidličky poriadne premiešajte.
- Rukami zmes dôkladne hneťte, kým nevznikne nelepivé, ľahko spracovateľné cesto, v prípade potreby po troškách pridávajte teplú vodu.
- Zrolujte do gule.
- Na pracovnú dosku položte asi 40 cm dlhú potravinársku fóliu, doprostred umiestnite guľôčku z cesta a pomocou valčeka vyvaľkajte do tenkého obdĺžnika.
- Pomocou noža orežte okraje.
- V mise elektrického šľahača alebo v strednej mise ručným šľahačom šľahajte 1–2 minúty maslo s práškovým cukrom do nadýchanej hmoty.
- Oškriabte steny misy, pridajte kondenzované mlieko a premiešajte.
- Pomocou stierky vmiešajte kokosové vločky.
- Preneste kokosovú zmes na plát cesta a rozotrite ju v rovnomernej vrstve cca 1 cm od okrajov.
- Pomocou potravinárskej fólie začnite váľať plát cesta s kokosovou zmesou do valčeka (začnete od okraja, ktorý smeruje k vám).
- Dobre pritlačte, aby ste vytvorili poleno, zakryte potravinárskou fóliou a pred podávaním nechajte aspoň 1 hodinu v chlade.
- Užite si to!

Tiež tak milujete nepečené dezerty? Základom sú sušienky alebo oriešky, tvaroh a ovocie.
Ľahko ich urobíte aj vo vegánskej, raw alebo low carb variante. Inšpirujte sa našimi receptami na nepečené torty !
Roláda zo snehových pusiniek s kokosovým krémom a brusnicami
Toto jednoducho musíte vyskúšať! Nádherne vyzerajúca a dokonale chutiaca kokosová roláda zo snehových bielkov plnená kokosovým krémom a domácim brusnicovým kompótom sa stane hitom vašej kuchyne.
Čo budete potrebovať
Na snehové pusinky:
- 4 vaječné bielky
- 250 g práškového cukru plus navyše na posypanie
- 50 g strúhaného kokosu plus navyše na posypanie
- 1 lyžička citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
Na brusnicový kompót:
- 200 g čerstvých alebo mrazených brusníc
- 75 g práškového cukru
- 2 lyžice brandy alebo vodky
Na kokosový krém:
- 160 ml plechovka kokosového krému
- 100 ml smotany na šľahanie
- 25 g práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech s rozmermi 35 x 25 cm papierom na pečenie.
- Bielky dajte do veľkej misy a ručným elektrickým šľahačom ich vyšľahajte do tuha.
- Po 1 lyžici pridávajte cukor a medzi každým pridaním šľahajte.
- Pokračujte v šľahaní po dobu niekoľkých minút, kým nie je zmes hustá a lesklá, a potom vmiešajte kokos a citrónovú šťavu alebo ocot.
- Pomocou stierky rozotrite zmes na pripravený plech a dbajte na to, aby ste uhladili vrch.
- Pečte 10 minút, potom znížte teplotu rúry na 160 °C a pečte ďalších 15 minút, kým nie je zmes z bielkov hore zlatá a pevná na dotyk.
- Na pracovnú plochu položte plát papiera na pečenie a poprášte trochou práškového cukru a sušeným kokosom.
- Nechajte cesto z bielkov vychladnúť po dobu 5 minút, potom preklopte na poprášený papier na pečenie a zlúpnite vrchnú vrstvu papiera na pečenie.
- Pred plnením nechajte úplne vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa vám bielky pečú, pripravte si brusnicový kompót.
- Vložte brusnice do malého hrnca spolu s práškovým cukrom a brandy alebo vodkou.
- Zahrievajte na strednom plameni 10 minút za občasného miešania, kým sa brusnice nezačnú rozpadať.
- Odoberte z platne a nechajte úplne vychladnúť.
- Kokosovú náplň pripravíte tak, že z plechovky kokosového krému vysypete do misy iba sušinu a zbavíte sa všetkej tekutiny.
- Pridajte smotanu na šľahanie a práškový cukor a potom šľahajte elektrickým šľahačom asi 4-5 minút, kým zmes netvorí mäkké vrcholy.
- Kokosovú náplň rozotrite na vychladnutú roládu, až k okrajom.
- Na kokosovú zmes naložte rovnomerne brusnicový kompót a začnite rolovať.
- Začnite kratšou stranou, ktorá je vám najbližšie a roládu pevne zrolujte.
- Preložte na tanier a ihneď podávajte!

A ako sa vám naše dnešné recepty na kokosovú roládu páčili? Napíšte nám do komentárov!