Praženicu aj houbovku už máte, a húb je stále dosť?
Skúste hubové karbonátky!
Niekto smaží rezne, krokety, smažienky, placky či halušky. My si dnes posvietime na 3 jednoduché recepty na hubové karbonátky!
Príprava húb na hubové karbonátky
Na hubové karbonátky môžeme použiť všetky druhy mäkkých a zdravých húb, iba muchotrávka růžovka alebo šedivka strong> alebo bedle strong> sú lepšie samostatne vyprážané strong>.
Huby do fašírok najskôr trochu podusíme. Tak si z nich pripravíme polotovar, ktorý zbaví huby prebytočnej vody a nám potom umožní skrátiť dobu smaženia samotných fašírok. Očistené huby nakrájame na plátky a na troche tuku alebo úplne bez tuku je podusíme do zmäknutia a vydusenia vody.
Môžeme dusiť už na pokrájané cibuľu strong>, ktorá dusením zmäkne.
Hubová zmes na karbonátky by mala byť jemnejšia štruktúry, aby sa karbonátky pri tvarovaní a smaženie nerozpadávaly. Z týchto dôvodov sa huby po udusenie melú na mäsovom mlynčeku strong>, mixovanie nie je vhodné, pretože z húb vznikne príliš kašovitá hmota. Ak si chceme ušetriť prácu s mletím, potom huby veľmi jemne nakrájame alebo nasekáme, čo je trochu rýchlejší spôsob a v karbonátkach sa to nakoniec nespozná.
Objavte podobné tipy
Hubové karbonátky so syrom
INGREDIENCIE
- 1/2 kg húb
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- 3 rožky
- 3 lyžice masla
- 1 téglik smotany
- tvrdý syr
- soľ, korenie, rasca
- strúhanka
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Cibuľu nakrájame a opražíme na masle.
- Pridáme huby a podusíme.
- Rožky pokrájame a namočíme v smotane.
- Potom je roztlačíme vidličkou.
- K hubám pridáme žemle, vajce, nastrúhaný syr, soľ, korenie, strúhanku.
- Zo zmesi vypracujeme menšie placky, ktoré osmažíme sprudka po oboch stranách.
Hubové karbonátky so slaninou
INGREDIENCIE
- 1 kg húb
- 1 cibuľa
- 250 g anglickej slaniny
- 4 vajcia
- 4 strúčiky cesnaku
- majorán, oregano alebo iné korenie podľa chuti
- rasca
- 2-3 lyžice masla
- strúhanka
- soľ
- 2 lyžice oleja
POSTUP
- Huby nakrájame a podusíme ich na masle. Osolíme a necháme vychladnúť.
- Pridáme cibuľu a slaninu nakrájané na malé kúsky.
- Nastrúhame cesnak, rozšľaháme vajcia, pridáme soľ a všetko zahustíme strúhankou.
- Dobre premiešame a uložíme do chladničky asi na pol hodiny.
- Potom zo zmesi vytvoríme asi 1 cm hrubé placky, ktoré obalíme v strúhanke a sprudka smažíme na rozpálenom tuku z oboch strán.
Hubové karbonátky zo sušených húb
INGREDIENCIE
- 1/2 kg sušených húb
- 2 cibule
- soľ, korenie, mletá rasca podľa chuti
- 3 vajcia
- 4 suché žemle
- 400 ml mlieka
- 250 g strúhanky
- zelená petržlenová vňať alebo pažítka
- 8 lyžíc masla
POSTUP
- Huby povaríme na malom plameni päťdesiat minút.
- Žemle namočíme v mlieku a vytlačíme.
- Cibuľu orestujeme na masle.
- Huby, cibuľu a žemle pomelieme.
- Zmes potom osmažíme na lyžici masla, osolíme, okoreníme, zložíme z ohňa a premiešame s petržlenovou vňaťou a vajcami.
- Potom si vytvoríme karbonátky, obalíme ich v strúhanke a vyprážame do zlatista z oboch strán na zvyšnom masle.
Tip na záver:
Na tvarovanie je lepšie nechať hmotu trochu stuhnúť strong>, lepšie sa potom tvaruje. Karbonátky môžeme tvarovať rôzne. Najčastejšie to asi budú menšie okrúhle placky. Ak chceme väčšie rezne strong>, potom radšej naozaj zo stuhnuté hmoty, tak sa nám podarí vytvoriť väčšiu ploché rezne. Namiesto placiek alebo odrezkov môžeme tvarovať aj valčeky, guľôčky, z veľa stuhnuté hmoty vopred rozprestreté na plát, môžeme vykrojiť štvorca alebo obdĺžniky.
Stále vám v košíku zostalo veľa húb? Skúste naše tipy na vynikajúce zapekané huby.
Pochutnali ste si? Pochváľte sa ostatným hubárom v komentároch.