Karbonátky z húb 3x inak

Praženicu aj houbovku už máte, a húb je stále dosť?

Skúste hubové karbonátky!

Niekto smaží rezne, krokety, smažienky, placky či halušky. My si dnes posvietime na 3 jednoduché recepty na hubové karbonátky!

Príprava húb na hubové karbonátky

Na hubové karbonátky môžeme použiť všetky druhy mäkkých a zdravých húb, iba muchotrávka růžovka alebo šedivka alebo bedle sú lepšie samostatne vyprážané .

Huby do fašírok najskôr trochu podusíme. Tak si z nich pripravíme polotovar, ktorý zbaví huby prebytočnej vody a nám potom umožní skrátiť dobu smaženia samotných fašírok. Očistené huby nakrájame na plátky a na troche tuku alebo úplne bez tuku je podusíme do zmäknutia a vydusenia vody.

Môžeme dusiť už na pokrájané cibuľu , ktorá dusením zmäkne.

Hubová zmes na karbonátky by mala byť jemnejšia štruktúry, aby sa karbonátky pri tvarovaní a smaženie nerozpadávaly. Z týchto dôvodov sa huby po udusenie melú na mäsovom mlynčeku , mixovanie nie je vhodné, pretože z húb vznikne príliš kašovitá hmota. Ak si chceme ušetriť prácu s mletím, potom huby veľmi jemne nakrájame alebo nasekáme, čo je trochu rýchlejší spôsob a v karbonátkach sa to nakoniec nespozná.

Hubové karbonátky so syrom

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg húb
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 3 rožky
  • 3 lyžice masla
  • 1 téglik smotany
  • tvrdý syr
  • soľ, korenie, rasca
  • strúhanka
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame a opražíme na masle.
  2. Pridáme huby a podusíme.
  3. Rožky pokrájame a namočíme v smotane.
  4. Potom je roztlačíme vidličkou.
  5. K hubám pridáme žemle, vajce, nastrúhaný syr, soľ, korenie, strúhanku.
  6. Zo zmesi vypracujeme menšie placky, ktoré osmažíme sprudka po oboch stranách.

Recept na hubové karbonátky so syrom

Hubové karbonátky so slaninou

INGREDIENCIE

  • 1 kg húb
  • 1 cibuľa
  • 250 g anglickej slaniny
  • 4 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • majorán, oregano alebo iné korenie podľa chuti
  • rasca
  • 2-3 lyžice masla
  • strúhanka
  • soľ
  • 2 lyžice oleja

POSTUP

  1. Huby nakrájame a podusíme ich na masle. Osolíme a necháme vychladnúť.
  2. Pridáme cibuľu a slaninu nakrájané na malé kúsky.
  3. Nastrúhame cesnak, rozšľaháme vajcia, pridáme soľ a všetko zahustíme strúhankou.
  4. Dobre premiešame a uložíme do chladničky asi na pol hodiny.
  5. Potom zo zmesi vytvoríme asi 1 cm hrubé placky, ktoré obalíme v strúhanke a sprudka smažíme na rozpálenom tuku z oboch strán.

Recept na hubové karbonátky so slaninou je stávka na istotu.

Hubové karbonátky zo sušených húb

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg sušených húb
  • 2 cibule
  • soľ, korenie, mletá rasca podľa chuti
  • 3 vajcia
  • 4 suché žemle
  • 400 ml mlieka
  • 250 g strúhanky
  • zelená petržlenová vňať alebo pažítka
  • 8 lyžíc masla

POSTUP

  1. Huby povaríme na malom plameni päťdesiat minút.
  2. Žemle namočíme v mlieku a vytlačíme.
  3. Cibuľu orestujeme na masle.
  4. Huby, cibuľu a žemle pomelieme.
  5. Zmes potom osmažíme na lyžici masla, osolíme, okoreníme, zložíme z ohňa a premiešame s petržlenovou vňaťou a vajcami.
  6. Potom si vytvoríme karbonátky, obalíme ich v strúhanke a vyprážame do zlatista z oboch strán na zvyšnom masle.

Skvelý recept na hubové karbonátky zo sušených húb

Tip na záver:

Na tvarovanie je lepšie nechať hmotu trochu stuhnúť , lepšie sa potom tvaruje. Karbonátky môžeme tvarovať rôzne. Najčastejšie to asi budú menšie okrúhle placky. Ak chceme väčšie rezne , potom radšej naozaj zo stuhnuté hmoty, tak sa nám podarí vytvoriť väčšiu ploché rezne. Namiesto placiek alebo odrezkov môžeme tvarovať aj valčeky, guľôčky, z veľa stuhnuté hmoty vopred rozprestreté na plát, môžeme vykrojiť štvorca alebo obdĺžniky.

Stále vám v košíku zostalo veľa húb? Skúste naše tipy na vynikajúce zapekané huby.

Pochutnali ste si? Pochváľte sa ostatným hubárom v komentároch.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.