8 výživných receptov na šaláty zo šošovky, ktoré si zamilujete. Inšpirujte sa!

Strukoviny nielen skvele chutia, ale majú aj veľa zdravotných benefitov.

Preto vám prinášame recepty na šošovkové šaláty v 8 rôznych variantoch, ktoré vás nielen chuťovo potešia, ale dodajú vám aj množstvo vitamínov.

Vyskúšajte pokrmy s červenou, zelenou aj čiernou šošovkou v pestrých kombináciách.

Dobrú chuť!

Šalát zo šošovky a uhoriek so zálievkou

Šošovkový šalát s uhorkou, červenou cibuľou, datľami a petržlenovou vňaťou je neuveriteľne chutný a zároveň tak jednoduchý. Je pikantný, svieži a ľahký, zaliaty domácou citrónovou zálievkou.

Ingrediencie

Na šalát:

  • 1 šálka zelenej šošovky
  • 4 šálky vody
  • 1 bobkový list
  • 1 kus zelenej riasy kombu (približne 8 – 10 cm)
  • 1 veľká uhorka, najemno nakrájaná
  • 1/2 červenej cibule, najemno nakrájané
  • 1 šálka datlí Medjool, najemno nakrájaných
  • 1 malý petržlen

Na zálievku (použite polovicu z nižšie uvedeného receptu):

  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1/2 čajovej lyžičky medu alebo javorového sirupu
  • 1–2 strúčiky cesnaku, lisované
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Prepláchnite a preberte šošovku.
  2. Do stredného kastrólika pridajte šošovku, vodu, bobkový list a kombu.
  3. Vodu priveďte do varu, potom znížte teplotu na veľmi nízku teplotu, hrniec priklopte pokrievkou a varte 16–20 minút.
  4. Šošovka by mala byť mäkká, ale nie kašovitá.
  5. Šošovku sceďte a nechajte niekoľko minút vychladnúť.
  6. Pridajte na kocky nakrájanú uhorku, červenú cibuľu, datle a petržlenovú vňať.
  7. Pripravte si zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií v miske.
  8. Hotový šalát pokvapkajte vzniknutou zálievkou a premiešajte.
Šošovka s uhorkami so zálievkou servírovaná na tanieri s lyžicou.
www.downshiftology.com

Poďme si predstaviť jednoduché varianty receptov na šošovkovú polievku . Určite si medzi nimi vyberiete tú svoju najobľúbenejšiu.

Kurací šalát so zelenou šošovkou

Delikátny šošovkový šalát s kuracím mäsom, vlašskými orechmi a krémovou zálievkou sa stane vašim obľúbeným zdravým pokrmom, ktorý si radi budete pripravovať stále a stále dookola.

Ingrediencie

  • 2 ½ šálok sušenej zelenej šošovky
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na štvrtky
  • 1 stredná cibuľa
  • 3 celé strúčiky cesnaku
  • 6 šálok kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 1 bobkový list
  • ½ šálky petržlenu, nasekané
  • 4 šálky rukoly, baby špenátu alebo iného šalátu (voliteľne)
  • 3 šálky vareného kurčaťa, nakrájaného na kocky
  • 1 šálka jarnej cibuľky, nakrájané na tenké plátky
  • 1 šálka polovíc alebo kúskov vlašských orechov

Na dresing:

  • 1/3 šálky bieleho vína alebo jablčného octu
  • 3 strúčiky cesnaku, olúpané
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • ½ šálky olivového alebo repkového oleja
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu

Postup

  1. Šošovku prepláchnite a preložte do veľkého hrnca.
  2. Pridajte mrkvu, cibuľu, 3 celé strúčiky cesnaku, kuracie vývar (alebo vodu) a bobkový list.
  3. Priveďte do varu na strednom ohni.
  4. Zredukujte na miernom plameni, odstráňte akúkoľvek penu, prikryte a varte asi 20 minút alebo kým šošovka nezmäkne, ale zachová si tvar.
  5. Zatiaľ čo sa šošovka varí, zmiešajte prísady na dresing v mixéri.
  6. Rozmixujte do krémova a dajte bokom.
  7. Akonáhle je šošovka uvarená, sceďte a zlikvidujte mrkvu, cibuľu, cesnak a bobkový list.
  8. Vložte šošovku do veľkej misy, pridajte dresing a jemne premiešajte.
  9. Pridajte do šošovky kuracie mäso, premiešajte a dajte do chladničky na 1 hodinu alebo cez noc.
  10. Tesne pred podávaním pridajte jarnú cibuľku, vlašské orechy a petržlenovú vňať.
  11. Podľa potreby podávajte na šaláte.
Šalát zo šošovky servírovaný na zelenom šaláte s kuracím mäsom na tanieriku s príborom.
www.manitobachicken.ca

Inšpirujte sa našimi vynikajúcimi receptami na kuracie šaláty vrátane luxusných dressingov.

Šošovicový šalát s mrkvou a feta dresingom

Na tento výdatný a elegantný šalát potrebujete iba 6 ingrediencií a výsledkom bude úplne luxusná záležitosť, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.

Ingrediencie

  • 500 g mrkvy, olúpané, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na 8 cm kúsky
  • 7 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 3/4 šálky francúzskej zelenej (Le Puy) šošovky
  • 1 šálka nakrájané uhorky
  • 1/4 šálky nasekaného kôpru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1/2 šálky rozdrobeného syra feta

Postup

  1. Predhrejte rúru na 230 ° Celzia.
  2. Na plech premiešajte mrkvu s 2 lyžicami olivového oleja a pečte do zmäknutia, asi 30 minút.
  3. Zoškrabajte do veľkej servírovacej misy.
  4. Medzitým v malom hrnci vriacej vody uvarte šošovku do al dente, asi 15 minút.
  5. Dobre sceďte.
  6. Pridajte k mrkve šošovku spolu s uhorkou, kôprom a 2 lyžicami oleja; dochuťte soľou a korením.
  7. V mixéri rozmixujte fetu s 2 lyžicami vody a zvyšnými 3 lyžicami oleja do hladka.
  8. Osoľte.
  9. Šalát zalejte dresingom a podávajte.
Šošovka s mrkvou a uhorkou na tanieri s vedľa položeným feta dresingom.
www.foodandwine.com

Šalát zo šošovky Beluga so zeleninou a bielym vínom

Tento šalát z čiernej šošovky Belugy sa nielen ľahko pripravuje, ale ešte je vegánsky a perfektne vás počas jesene a zimy zahreje.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 mrkvy, nakrájané na kocky
  • 2 tyčinky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 3 strúčiky cesnaku, najemno nakrájané
  • ¾ šálky bieleho vína
  • 1 šálka čiernej šošovky belugy, prepláchnuté a prebraté
  • 2 bobkové listy
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice

Postup

  1. Vo veľkom hrnci alebo woku zahrievajte olej na strednom plameni, kým sa olej nezačne trblietať.
  2. Pridajte cibuľu, mrkvu, stopkový zeler a soľ.
  3. Restujte 4 – 5 minút.
  4. Pridajte cesnak a restujte 1 – 2 minúty.
  5. Zvýšte plameň na stredne vysoký a pridajte ½ šálky vína.
  6. Nechajte víno variť 1 – 2 minúty, potom znížte plameň na stredný.
  7. Pridajte šošovku, bobkové listy a 2 šálky vody.
  8. Priveďte do varu a varte asi 25 minút, kým sa väčšina vody neodparí.
  9. Pridajte zvyšné víno a horčicu.
  10. Premiešajte a potom varte ďalších 5 minút.
  11. Podávajte teplé ako prílohu alebo ako hlavný chod s kúskom chrumkavého chleba.
Šošovka so zeleninou servírovaná na tanieri s lyžicou.
www.champagne-tastes.com

Šošovicovo-repový šalát s kozím syrom

Šalát z francúzskej šošovky a červenej repy je neuveriteľne všestranné jedlo, ktoré možno podávať ako hlavný chod na obed aj ako jednoduchú prílohu na párty či záhradnom grilovaní.

Ingrediencie

Na šalát:

  • 1/2 šálky zelenej francúzskej šošovky, nevarené
  • 1 šálka vody
  • 1 bobkový list
  • 4 stredné repy
  • 1/3 šálky rozdrobeného kozieho syra
  • 1/4 šálky červenej cibule, nakrájané na tenké plátky
  • 1 hŕstka petržlenovej vňate, nahrubo nasekaná
  • 1 malá hrsť pažítky, nasekaná

Na zálievku:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku, lisovaný
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Každú repu umyte a voľne zabaľte do alobalu a pečte v rúre 1 hodinu, kým nebude repa mäkká.
  3. Zatiaľ čo sa repa pečie, pridajte 1/2 hrnčeka šošovky a 1 šálku vody do hrnca s bobkovým listom a priveďte do varu.
  4. Stiahnite na mierny plameň a varte 20 minút, kým šošovka nebude mäkká, ale nie kašovitá.
  5. Akonáhle je šošovka uvarená, sceďte prebytočnú horúcu vodu, dobre opláchnite studenou vodou a dajte bokom vychladnúť.
  6. Po upečení repu vyberte z rúry a nechajte ju v alobale vychladnúť.
  7. Zatiaľ čo repa a šošovka chladnú, pripravte si zálievku.
  8. Pridajte všetky prísady do pohára alebo misky a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  9. Po vychladnutí jemne odstráňte šupku z každej repy, mala by ísť ľahko stiahnuť, keď je repa upečená.
  10. Akonáhle je šupka odstránená, nakrájajte pečenú repu na kúsky veľkosti sústa.
  11. Až repa a šošovka úplne vychladnú, dajte ich do veľkej misy a pridajte nakrájanú cibuľu.
  12. Premiešajte.
  13. Zalejte zálievkou a premiešajte.
  14. Pridajte rozdrobený kozí syr a čerstvé bylinky, dochuťte soľou a korením podľa chuti a pred podávaním ešte raz premiešajte.
  15. Dobrú chuť!
Červená repa so šošovkou a kozím syrom na tanieri.
www.kaynutrition.com

Šalát z červenej šošovky s karí dresingom

Pokrm, ktorý budete mať hotový za 20 minút a navyše si skvele pochutnáte a užijete veľa delikátnych chutí v jednom súste. Kombinácia červenej šošovky, sladkých cyprých hrozienok, slaných kaparov a karí dresingu je úplne luxusná!

Ingrediencie

Na šalát:

  • 2 šálky červené šošovky
  • 3 šálky vody
  • ¼ šálky nasekanej cibule
  • 2 lyžice jablčného octu
  • ⅓ šálky hrozienok
  • ¼ šálky kapar

Na dresing:

  • ½ šálky pomarančovej šťavy (najlepšie čerstvo vylisované)
  • ¼ šálky avokádového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 a ½ čajovej lyžičky dijonskej horčice
  • 1 polievková lyžica kari korenia
  • 1 lyžička kardamómu
  • 1 lyžička soli

Postup

  1. Pridajte vodu do stredného hrnca a priveďte do varu.
  2. Zatiaľ čo sa voda ohrieva, pridajte nakrájanú cibuľu a jablkový ocot do malej misky.
  3. Premiešajte a dajte bokom.
  4. Akonáhle sa voda varí, pridajte šošovku a varte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
  5. Pridajte hrozienka a varte ešte 1 minútu.
  6. Šošovicu a hrozienka zlejte a dajte ich do misky.
  7. Suroviny na dresing prešľahajte.
  8. Pridajte cibuľu s octom.
  9. Dresing nalejte na šošovku s hrozienkami.
  10. Pridajte kapary a dobre premiešajte.
  11. Podávajte teplé alebo studené priamo z chladničky.
  12. Zvyšky vydržia v chladničke 3–5 dní.
Červená šošovka na karí servírovaná v mise.
www.darngoodveggies.com

Vyskúšajte aj naše zdravé recepty na nátierky s červenou šošovkou , ktoré sú plné proteínov a vitamínov.

Šošovicovo-kapustový šalát so slaninou a sadeným vajcom

Jednoduchý na prípravu a pritom tak chutný! Zelená šošovka, slanina, kel a pošírované vajcia dohromady vytvárajú perfektné spojenie chutí, ktoré si obľúbite.

Ingrediencie

  • olivový olej
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 plátky slaniny
  • 206 g kelu
  • 390 g konzerva zelenej šošovky
  • 4 stredne veľké vajcia
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu

Postup

  1. Na veľkej panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu 5 do zmäknutia.
  2. Pridajte cesnak a slaninu a restujte ďalších 5 minút do chrumkava.
  3. Pridajte kel a šošovku a varte 4 minúty.
  4. Udržujte v teple.
  5. Stredný hrniec naplňte do polovice vodou a priveďte do varu.
  6. Rozklepnite vajcia do malej zapekacej misky.
  7. Pridajte do vody ocot, znížte plameň a rozvírte vodu.
  8. Vajcia rýchlo nalejte do vody a varte 3 minúty.
  9. Opakujte so zvyšnými vajcami.
  10. Dajte šalát na 4 taniere a na každú porciu položte sadené vajcia.
  11. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
Kel so šošovkou a červenou cibuľkou, na ktoré je položené sadené vajcia.
www.realfood.tesco.com

Šalát z čiernej šošovky, paprík a olív

Výdatný šalát z čiernej šošovky a čerstvej zeleniny sa perfektne hodí ako slávnostné občerstvenie aj ako ľahká večera pre celú rodinu.

Ingrediencie

  • 1 a 1/4 šálky surovej čiernej šošovky alebo dve 425 g plechovky
  • 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
  • 1 jarná cibuľka, iba zelené časti, nakrájané na tenké plátky
  • 1/2 strednej uhorky, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na plátky
  • 1 červená alebo oranžová paprika, alebo polovica každej z nich, nakrájaná na malé kocky
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, viac či menej podľa chuti
  • 1 šálka celých čiernych olív
  • 1/4 šálky najemno nakrájané červené cibule
  • podľa potreby 3 až 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice červeného alebo bieleho vínneho octu
  • šťava z 1 citróna
  • 1 až 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek, podľa chuti
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie podľa chuti

Postup

  1. Pokiaľ používate surovú čiernu šošovku, dobre ju opláchnite.
  2. Zmiešajte so 4 šálkami vody v priestrannom hrnci.
  3. Priveďte k pomalému varu, potom znížte teplotu a duste domäkka, asi 20 minút.
  4. Zo šošovky zlejte prebytočnú vodu a jemne ju prepláchnite v sitku.
  5. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  6. Pokiaľ používate šošovku z konzervy, jednoducho ju zlejte a opláchnite.
  7. Šošovku zmiešajte so zvyšnými prísadami v servírovacej mise.
  8. Miešajte jemne a dôkladne.
  9. Pokiaľ to čas dovolí, nechajte šalát asi pol hodiny odstáť pri izbovej teplote, aby sa chute premiešali.
  10. Užite si to!
Šošovka s paprikami, uhorkami a olivami servírovaná na hlbokom tanieri.
www.theveganatlas.com

Vyskúšajte naše recepty na šošovkové nátierky v 5 rôznych obmenách! Použite tradičnú zelenú šošovku, ale aj červenú alebo dokonca čiernu.

Zaujímavé fakty o šošovke

  • Šošovka nevyžaduje máčanie vopred.
  • Najrýchlejšie je uvarená šošovka červená.
  • Vyhnite sa vareniu šošovky v liatinovom alebo hliníkovom riade.
  • Nezabudnite šošovku pred varením poriadne prepláchnuť a prebrať , aby ste ju zbavili prípadných nečistôt a kameňov.
  • Hnedá šošovka je najbežnejšou odrodou, dobre drží tvar počas varenia, takže je ideálna na použitie v teplých šalátoch, polievkach a dusených pokrmoch.
  • Zelená šošovka sa skvele hodí do šalátov alebo príloh. Tiež skvele zachováva svoj tvar a má výraznú chuť.
  • Červená a žltá šošovka sú bežné v indickej kuchyni a pripravuje sa z nich napríklad dhal. Pri varení sa rozpadá, takže ju používajte hlavne do polievok alebo ako zahusťovadlo do dusených pokrmov. Rýchlo sa varí (obvykle asi 15 – 30 minút).
  • Čierna šošovka má bohatú a zemitú chuť, mäkkú štruktúru a navyše krásne vyzerá a je skvelým základom do šalátov.
  • Francúzska šošovka Puy má bohatú, korenistú a krásne sa dopĺňa s mäsom či rybami.

A aká šošovka najviac chutí vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.