Strukoviny nielen skvele chutia, ale majú aj veľa zdravotných benefitov.
Preto vám prinášame recepty na šošovkové šaláty v 8 rôznych variantoch, ktoré vás nielen chuťovo potešia, ale dodajú vám aj množstvo vitamínov.
Vyskúšajte pokrmy s červenou, zelenou aj čiernou šošovkou v pestrých kombináciách.
Dobrú chuť!
Šalát zo šošovky a uhoriek so zálievkou
Šošovkový šalát s uhorkou, červenou cibuľou, datľami a petržlenovou vňaťou je neuveriteľne chutný a zároveň tak jednoduchý. Je pikantný, svieži a ľahký, zaliaty domácou citrónovou zálievkou.
Ingrediencie
Na šalát:
- 1 šálka zelenej šošovky
- 4 šálky vody
- 1 bobkový list
- 1 kus zelenej riasy kombu (približne 8 – 10 cm)
- 1 veľká uhorka, najemno nakrájaná
- 1/2 červenej cibule, najemno nakrájané
- 1 šálka datlí Medjool, najemno nakrájaných
- 1 malý petržlen
Na zálievku (použite polovicu z nižšie uvedeného receptu):
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1/2 čajovej lyžičky medu alebo javorového sirupu
- 1–2 strúčiky cesnaku, lisované
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Prepláchnite a preberte šošovku.
- Do stredného kastrólika pridajte šošovku, vodu, bobkový list a kombu.
- Vodu priveďte do varu, potom znížte teplotu na veľmi nízku teplotu, hrniec priklopte pokrievkou a varte 16–20 minút.
- Šošovka by mala byť mäkká, ale nie kašovitá.
- Šošovku sceďte a nechajte niekoľko minút vychladnúť.
- Pridajte na kocky nakrájanú uhorku, červenú cibuľu, datle a petržlenovú vňať.
- Pripravte si zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií v miske.
- Hotový šalát pokvapkajte vzniknutou zálievkou a premiešajte.
Poďme si predstaviť jednoduché varianty receptov na šošovkovú polievku . Určite si medzi nimi vyberiete tú svoju najobľúbenejšiu.
Kurací šalát so zelenou šošovkou
Delikátny šošovkový šalát s kuracím mäsom, vlašskými orechmi a krémovou zálievkou sa stane vašim obľúbeným zdravým pokrmom, ktorý si radi budete pripravovať stále a stále dookola.
Ingrediencie
- 2 ½ šálok sušenej zelenej šošovky
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na štvrtky
- 1 stredná cibuľa
- 3 celé strúčiky cesnaku
- 6 šálok kuracieho vývaru (alebo vody)
- 1 bobkový list
- ½ šálky petržlenu, nasekané
- 4 šálky rukoly, baby špenátu alebo iného šalátu (voliteľne)
- 3 šálky vareného kurčaťa, nakrájaného na kocky
- 1 šálka jarnej cibuľky, nakrájané na tenké plátky
- 1 šálka polovíc alebo kúskov vlašských orechov
Na dresing:
- 1/3 šálky bieleho vína alebo jablčného octu
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané
- ½ lyžičky dijonskej horčice
- ½ šálky olivového alebo repkového oleja
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
Postup
- Šošovku prepláchnite a preložte do veľkého hrnca.
- Pridajte mrkvu, cibuľu, 3 celé strúčiky cesnaku, kuracie vývar (alebo vodu) a bobkový list.
- Priveďte do varu na strednom ohni.
- Zredukujte na miernom plameni, odstráňte akúkoľvek penu, prikryte a varte asi 20 minút alebo kým šošovka nezmäkne, ale zachová si tvar.
- Zatiaľ čo sa šošovka varí, zmiešajte prísady na dresing v mixéri.
- Rozmixujte do krémova a dajte bokom.
- Akonáhle je šošovka uvarená, sceďte a zlikvidujte mrkvu, cibuľu, cesnak a bobkový list.
- Vložte šošovku do veľkej misy, pridajte dresing a jemne premiešajte.
- Pridajte do šošovky kuracie mäso, premiešajte a dajte do chladničky na 1 hodinu alebo cez noc.
- Tesne pred podávaním pridajte jarnú cibuľku, vlašské orechy a petržlenovú vňať.
- Podľa potreby podávajte na šaláte.
Inšpirujte sa našimi vynikajúcimi receptami na kuracie šaláty vrátane luxusných dressingov.
Šošovicový šalát s mrkvou a feta dresingom
Na tento výdatný a elegantný šalát potrebujete iba 6 ingrediencií a výsledkom bude úplne luxusná záležitosť, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.
Ingrediencie
- 500 g mrkvy, olúpané, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na 8 cm kúsky
- 7 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 3/4 šálky francúzskej zelenej (Le Puy) šošovky
- 1 šálka nakrájané uhorky
- 1/4 šálky nasekaného kôpru
- soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 šálky rozdrobeného syra feta
Postup
- Predhrejte rúru na 230 ° Celzia.
- Na plech premiešajte mrkvu s 2 lyžicami olivového oleja a pečte do zmäknutia, asi 30 minút.
- Zoškrabajte do veľkej servírovacej misy.
- Medzitým v malom hrnci vriacej vody uvarte šošovku do al dente, asi 15 minút.
- Dobre sceďte.
- Pridajte k mrkve šošovku spolu s uhorkou, kôprom a 2 lyžicami oleja; dochuťte soľou a korením.
- V mixéri rozmixujte fetu s 2 lyžicami vody a zvyšnými 3 lyžicami oleja do hladka.
- Osoľte.
- Šalát zalejte dresingom a podávajte.
Šalát zo šošovky Beluga so zeleninou a bielym vínom
Tento šalát z čiernej šošovky Belugy sa nielen ľahko pripravuje, ale ešte je vegánsky a perfektne vás počas jesene a zimy zahreje.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 tyčinky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
- 1 lyžička morskej soli
- 3 strúčiky cesnaku, najemno nakrájané
- ¾ šálky bieleho vína
- 1 šálka čiernej šošovky belugy, prepláchnuté a prebraté
- 2 bobkové listy
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
Postup
- Vo veľkom hrnci alebo woku zahrievajte olej na strednom plameni, kým sa olej nezačne trblietať.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, stopkový zeler a soľ.
- Restujte 4 – 5 minút.
- Pridajte cesnak a restujte 1 – 2 minúty.
- Zvýšte plameň na stredne vysoký a pridajte ½ šálky vína.
- Nechajte víno variť 1 – 2 minúty, potom znížte plameň na stredný.
- Pridajte šošovku, bobkové listy a 2 šálky vody.
- Priveďte do varu a varte asi 25 minút, kým sa väčšina vody neodparí.
- Pridajte zvyšné víno a horčicu.
- Premiešajte a potom varte ďalších 5 minút.
- Podávajte teplé ako prílohu alebo ako hlavný chod s kúskom chrumkavého chleba.
Objavte podobné tipy
Šošovicovo-repový šalát s kozím syrom
Šalát z francúzskej šošovky a červenej repy je neuveriteľne všestranné jedlo, ktoré možno podávať ako hlavný chod na obed aj ako jednoduchú prílohu na párty či záhradnom grilovaní.
Ingrediencie
Na šalát:
- 1/2 šálky zelenej francúzskej šošovky, nevarené
- 1 šálka vody
- 1 bobkový list
- 4 stredné repy
- 1/3 šálky rozdrobeného kozieho syra
- 1/4 šálky červenej cibule, nakrájané na tenké plátky
- 1 hŕstka petržlenovej vňate, nahrubo nasekaná
- 1 malá hrsť pažítky, nasekaná
Na zálievku:
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Každú repu umyte a voľne zabaľte do alobalu a pečte v rúre 1 hodinu, kým nebude repa mäkká.
- Zatiaľ čo sa repa pečie, pridajte 1/2 hrnčeka šošovky a 1 šálku vody do hrnca s bobkovým listom a priveďte do varu.
- Stiahnite na mierny plameň a varte 20 minút, kým šošovka nebude mäkká, ale nie kašovitá.
- Akonáhle je šošovka uvarená, sceďte prebytočnú horúcu vodu, dobre opláchnite studenou vodou a dajte bokom vychladnúť.
- Po upečení repu vyberte z rúry a nechajte ju v alobale vychladnúť.
- Zatiaľ čo repa a šošovka chladnú, pripravte si zálievku.
- Pridajte všetky prísady do pohára alebo misky a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Po vychladnutí jemne odstráňte šupku z každej repy, mala by ísť ľahko stiahnuť, keď je repa upečená.
- Akonáhle je šupka odstránená, nakrájajte pečenú repu na kúsky veľkosti sústa.
- Až repa a šošovka úplne vychladnú, dajte ich do veľkej misy a pridajte nakrájanú cibuľu.
- Premiešajte.
- Zalejte zálievkou a premiešajte.
- Pridajte rozdrobený kozí syr a čerstvé bylinky, dochuťte soľou a korením podľa chuti a pred podávaním ešte raz premiešajte.
- Dobrú chuť!
Šalát z červenej šošovky s karí dresingom
Pokrm, ktorý budete mať hotový za 20 minút a navyše si skvele pochutnáte a užijete veľa delikátnych chutí v jednom súste. Kombinácia červenej šošovky, sladkých cyprých hrozienok, slaných kaparov a karí dresingu je úplne luxusná!
Ingrediencie
Na šalát:
- 2 šálky červené šošovky
- 3 šálky vody
- ¼ šálky nasekanej cibule
- 2 lyžice jablčného octu
- ⅓ šálky hrozienok
- ¼ šálky kapar
Na dresing:
- ½ šálky pomarančovej šťavy (najlepšie čerstvo vylisované)
- ¼ šálky avokádového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 a ½ čajovej lyžičky dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica kari korenia
- 1 lyžička kardamómu
- 1 lyžička soli
Postup
- Pridajte vodu do stredného hrnca a priveďte do varu.
- Zatiaľ čo sa voda ohrieva, pridajte nakrájanú cibuľu a jablkový ocot do malej misky.
- Premiešajte a dajte bokom.
- Akonáhle sa voda varí, pridajte šošovku a varte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
- Pridajte hrozienka a varte ešte 1 minútu.
- Šošovicu a hrozienka zlejte a dajte ich do misky.
- Suroviny na dresing prešľahajte.
- Pridajte cibuľu s octom.
- Dresing nalejte na šošovku s hrozienkami.
- Pridajte kapary a dobre premiešajte.
- Podávajte teplé alebo studené priamo z chladničky.
- Zvyšky vydržia v chladničke 3–5 dní.
Vyskúšajte aj naše zdravé recepty na nátierky s červenou šošovkou , ktoré sú plné proteínov a vitamínov.
Šošovicovo-kapustový šalát so slaninou a sadeným vajcom
Jednoduchý na prípravu a pritom tak chutný! Zelená šošovka, slanina, kel a pošírované vajcia dohromady vytvárajú perfektné spojenie chutí, ktoré si obľúbite.
Ingrediencie
- olivový olej
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 plátky slaniny
- 206 g kelu
- 390 g konzerva zelenej šošovky
- 4 stredne veľké vajcia
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
Postup
- Na veľkej panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu 5 do zmäknutia.
- Pridajte cesnak a slaninu a restujte ďalších 5 minút do chrumkava.
- Pridajte kel a šošovku a varte 4 minúty.
- Udržujte v teple.
- Stredný hrniec naplňte do polovice vodou a priveďte do varu.
- Rozklepnite vajcia do malej zapekacej misky.
- Pridajte do vody ocot, znížte plameň a rozvírte vodu.
- Vajcia rýchlo nalejte do vody a varte 3 minúty.
- Opakujte so zvyšnými vajcami.
- Dajte šalát na 4 taniere a na každú porciu položte sadené vajcia.
- Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
Šalát z čiernej šošovky, paprík a olív
Výdatný šalát z čiernej šošovky a čerstvej zeleniny sa perfektne hodí ako slávnostné občerstvenie aj ako ľahká večera pre celú rodinu.
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálky surovej čiernej šošovky alebo dve 425 g plechovky
- 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
- 1 jarná cibuľka, iba zelené časti, nakrájané na tenké plátky
- 1/2 strednej uhorky, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na plátky
- 1 červená alebo oranžová paprika, alebo polovica každej z nich, nakrájaná na malé kocky
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, viac či menej podľa chuti
- 1 šálka celých čiernych olív
- 1/4 šálky najemno nakrájané červené cibule
- podľa potreby 3 až 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice červeného alebo bieleho vínneho octu
- šťava z 1 citróna
- 1 až 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek, podľa chuti
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup
- Pokiaľ používate surovú čiernu šošovku, dobre ju opláchnite.
- Zmiešajte so 4 šálkami vody v priestrannom hrnci.
- Priveďte k pomalému varu, potom znížte teplotu a duste domäkka, asi 20 minút.
- Zo šošovky zlejte prebytočnú vodu a jemne ju prepláchnite v sitku.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pokiaľ používate šošovku z konzervy, jednoducho ju zlejte a opláchnite.
- Šošovku zmiešajte so zvyšnými prísadami v servírovacej mise.
- Miešajte jemne a dôkladne.
- Pokiaľ to čas dovolí, nechajte šalát asi pol hodiny odstáť pri izbovej teplote, aby sa chute premiešali.
- Užite si to!
Vyskúšajte naše recepty na šošovkové nátierky v 5 rôznych obmenách! Použite tradičnú zelenú šošovku, ale aj červenú alebo dokonca čiernu.
Zaujímavé fakty o šošovke
- Šošovka nevyžaduje máčanie vopred.
- Najrýchlejšie je uvarená šošovka červená.
- Vyhnite sa vareniu šošovky v liatinovom alebo hliníkovom riade.
- Nezabudnite šošovku pred varením poriadne prepláchnuť a prebrať , aby ste ju zbavili prípadných nečistôt a kameňov.
- Hnedá šošovka je najbežnejšou odrodou, dobre drží tvar počas varenia, takže je ideálna na použitie v teplých šalátoch, polievkach a dusených pokrmoch.
- Zelená šošovka sa skvele hodí do šalátov alebo príloh. Tiež skvele zachováva svoj tvar a má výraznú chuť.
- Červená a žltá šošovka sú bežné v indickej kuchyni a pripravuje sa z nich napríklad dhal. Pri varení sa rozpadá, takže ju používajte hlavne do polievok alebo ako zahusťovadlo do dusených pokrmov. Rýchlo sa varí (obvykle asi 15 – 30 minút).
- Čierna šošovka má bohatú a zemitú chuť, mäkkú štruktúru a navyše krásne vyzerá a je skvelým základom do šalátov.
- Francúzska šošovka Puy má bohatú, korenistú a krásne sa dopĺňa s mäsom či rybami.
A aká šošovka najviac chutí vám? Napíšte nám do komentárov!